Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy ktoś może testował scubatech R5 tec
Autor Wiadomość
robex222 

Stopień: cmas p2
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-04-2009, 12:37   Czy ktoś może testował scubatech R5 tec

Mam zamiar zakupić ScubaTech ZESTAW DIR R5 TEC x 2 + Manometr + Karabinki
Sa może jakieś testy tego automatu żeby nie było niespodzianek po zakupie :prez:
Jestem początkujacy narazie tylko free do 20 m a na p1 instruktor zabrał mnie na 30 m i było spoko chcem teraz zrobić p2 i dawac nury głębiej dlatego chcem kupic zestaw zdublowany

conan 

Stopień: nTM Instructor
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-04-2009, 16:08   

Napisz jaki instruktor??

z ciekawosci pytam

styx 

Stopień: IANTD NTx Instructor
Kraj:
USSR

Wysłany: 01-04-2009, 17:23   

conan nie zaczynaj polowań na czarownice...

wiesiek01 

Stopień: Jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-04-2009, 18:09   

robex222 napisał/a:
chcem teraz
robex222 napisał/a:
Karabinki

Proszę...

mongoloid 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-04-2009, 18:23   

Scubatech DIR... Szkoda słów!
To tak jak batoniki odchudzające.

conan 

Stopień: nTM Instructor
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-04-2009, 19:10   

tak sie tylko pytam z ciekawosci

skoro bylo spoko to....

p.s. troche uszczypliwy jestem dzisiaj sorry

styx 

Kraj:
USSR

Wysłany: 01-04-2009, 20:08   

r5 tec jest dość świeży, nie sprawdzałem ale miałem to w rękach i jako żywo pierwszy stopień mi coś przypominał...

mongoloid 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-04-2009, 20:45   

styx napisał/a:
pierwszy stopień mi coś przypominał.

Zerżnięty bez mydła Apeks XTX 200, tak jak wcześniej r5 to był Legend Aqualunga. Dla mnie firma, która żeruje na popularności innych, a sama nic nowego nie wymyśla jest nie warta uwagi.

Piotrek Ginter 

Stopień: TMX CCR / Instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-04-2009, 22:26   

99% firm z dumą kopiuje rozwiazania innych .....
Taki jest teraz rynek.

mongoloid 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-04-2009, 23:00   

Wiem , widziałem ostatnio podróbę Twin Jetów, które z wyglądu prawie niczym się nie różniły od oryginalnych ScubaPro.

http://www.allegro.pl/ite...a_nowe_ist.html
Ostatnio zmieniony przez mongoloid 01-04-2009, 23:07, w całości zmieniany 1 raz  

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-04-2009, 23:08   

kangur napisał/a:
99% firm z dumą kopiuje rozwiazania innych .....

Masz absolutną rację, tylko uwaga Opla Kadeta można jeszcze gdzieniegdzie sprawnego spotkać, jego sporo młodszą kopię, Daewoo Nexia, niekoniecznie...
Wolałbym dać zdecydowanie większe pieniądze i kupić orginał. Albo niższy model ale lepszej firmy, szczególnie, jeśli chodzi o automaty.

mongoloid 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-04-2009, 23:23   

Każdy świadomy kupujący powinien myśleć podobnie. Porwać się na tanie świecidełka jest łatwo, tylko nie wiadomo czy kamyczki nie odpadną. Ja bym nie ryzykował kupowania nowości firmy, która za wszelką cenę chce zwiększyć klientelę kopiując pomysły innych. Nie wiadomo z jakim skutkiem. Chociaż, gdy Rosjanie rozebrali szwajcarski zegarek, złożyli taki sam i powiedzieli, że to ich, to nawet długo działał. Ale w przypadku automatu wybrałbym sprawdzoną konstrukcję.

duch 

Stopień: www.frogmen.pl
Kraj:
Trinidad and Tobago

Wysłany: 01-04-2009, 23:49   

Mam te automaty, dostałem je do testów.

Jak na razie spisują się bez zarzutu - zero plastiku, dobre jakościowo wykonanie.

Na razie testowałem na basenie i płytkich wodach. Jak zrobię głębsze nury opiszę wrażenia i działanie.

Na razie pierwsze wrażenie bardzo, bardzo pozytywne zarówno jeżeli chodzi o pierwsze stopnie jak i o drugie.

Na twinie układają się rewelacyjnie - mam je w konfiguracji z wężami Super-Flex do LP i DuPont do HP - bardzo fajne węże, miękkie i fajnie układające się na sprzęcie - wąż HP cieniutki i giętki - nic się nie załamuje.

Muszę przyznać że jestem bardzo miło zaskoczony.
Ostatnio zmieniony przez duch 01-04-2009, 23:52, w całości zmieniany 1 raz  

mongoloid 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-04-2009, 00:14   

duch napisał/a:
mam je w konfiguracji z wężami Super-Flex do LP i DuPont do HP - bardzo fajne węże,

Czy te węże są standardowo w zestawie z tym automatem?

droidicas 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-06-2009, 14:14   

Witam,

Może odświeżam troszeczkę temat ale osobiście nuram na scubatech r5 tec i nie zauważyłem żadnych dziwnych objawów. Wcześniej nurałem na (pożyczonych) maresach: protonie i abyssie oraz na apeks'ie ds4 xtx 50 i nie zauważyłem jakichś różnic jeżeli chodzi o opory oddechowe. Na r5 tec zrobiłem kilkanaście głębszych nurków na Zakrzówku, w lipcu bądź sierpniu przetestuje go w Hermanicach.

mongoloid, co do węży to się nie znam, ale nic takiego jak "Super-Flex" czy "DuPont" na nich nie pisze.

Ja mam pozytywne wrażenia co do tego automatu.

Pozdro

D@rek 

Stopień: instruktor SDI/TDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-06-2009, 22:28   

nurkowałem w tym automacie.Kształt faktycznie ostra licencja w stylu ZSSR lub ChRL, co do samej kultury podawania gazu to nie mam jakich kolwiek zastrzeżeń.Regulacja oporów
oddechowych precyzyjna, nie omieszkałem rozebrać drugiego stopnia i tu też jak najbardziej pozytywne wrażenie robi solidna metalowa konstrukcja.Wyróznia się zdecydowanie od swoich poprzedników.Czas pokaże jak go trochę pomęczymy w trudnych warunkach.

meduza 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-07-2009, 00:34   

Moja opinia jest bardzo pozytywna. Jest dobry zwłaszcza na nasze brudne wody :) Niskie opory oddechowe nawet przy większych głębokościach. II stopień jest porządny i solidny. Nie bez powodu dają na niego nawet do 10 lat gwarancji - http://divezone.pl/scubat...77b3ffe8b01dbf9
Ja mam go już 2 lata i nie zamieniłabym go na inny (może to kwestia przyzwyczajenia? :) ale i tak polecam)

harry 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-07-2009, 03:26   

meduza napisał/a:
Ja mam go już 2 lata
To chyba jakiś egzemplarz przedprodukcyjny :cool:
A tak na poważnie - bohaterem tego wątku jest automat ScubaTech R5 TEC (a nie ICE - jak mylnie Koleżanka sądzi)
http://divezone.pl/scubat...77b3ffe8b01dbf9
Pozdrawiam.

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-07-2009, 06:27   

meduza napisał/a:
http://divezone.pl/scubat...77b3ffe8b01dbf9
harry napisał/a:
A tak na poważnie - bohaterem tego wątku jest automat ScubaTech R5 TEC (a nie ICE - jak mylnie Koleżanka sądzi)
Koleżanka Meduza tak nie sądzi. Koleżanka na 26 postów ze 20 razy wkleiła link do divezone.pl. Podobnie zresztą, jak mi się wydaje, robi na divetreku.

styx 

Kraj:
USSR

Wysłany: 15-07-2009, 09:28   

hubert68 napisał/a:
Koleżanka na 26 postów ze 20 razy wkleiła link do <ciach>pl. Podobnie zresztą, jak mi się wydaje, robi na divetreku.

Jest taka dość prymitywna metoda reklamowa skutkująca bezwiednym zapamiętywaniem marki...ale obawiam się że to działa na pewien specyficzny target i może przynieść wręcz odwrotny skutek na innym.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu