Wysłany: 13-04-2009, 12:14 Nóż i rękawiczki w Egipcie - legalne?
Z lektury treści znalezionych w necie nabrałem przekonania, że posiadanie pod wodą w Egiptowie noża i/lub rękawiczek jest zabronione.
Tymczasem źródło wyglądające na oficjalne - CWDS (Chamber of Diving and Watersports) jasno i wyraźnie mówi, że rękawiczki można posiadać w celu zabezpieczenia termicznego. Natomiast nóż jako narzędzie sygnalizacyjne lub sprzęt do przecinania lin jest również dozwolony.
The official CDWS statement with regards to wearing gloves & carrying dive knives
* Wearing gloves as a thermal protection is not restricted, however, touching corals and marine life is strictly prohibited.
* Therefore, it is highly recommended not to wear gloves if not needed as a thermal protection.
Carrying dive knives as a tool is not restricted; the use of dive knives as a signalling device, to cut lines and to free entanglements is allowed; however, it is strictly prohibited to use dive knives as a weapon or to cut, damage, kill, touch or harass marine life.
Oczywiście używanie wyżej wymienionych akcesoriów do niszczenia życia podwodnego jest surowo zabronione.
Stąd moje pytanie: czy wspomniany na początku "zakaz" rzeczywiście ma jakieś uzasadnienie prawne, czy jest jedynie prawem zwyczajowym, którego (z tego co zauważyłem) wiele osób nie przestrzega?
Nożyk do wycinania się z linki (wygląda taki nożyk jak haczyk) chyba nie narobi Ci kŁopotów ale z otwartym ostrzem już tak. Poza tym w Egipcie nurkuje się w grupie i puszczanie bojek sygnalizacyjnych (na lince) jest powiedzmy extrawagancją . Rękawiczki ? Hmm... nie widziaŁem nikogo kto by miaŁ. Lepiej przydaje się kaptur na gŁówkę ,bo zmarznie. oczywiście musisz tak pŁywać by niczego nie dotykać bo rafa jest dosyć krucha , mącenie (przypadkowe) wody piaskiem z dna narazić może na "opierdantus" ze strony tubylców-nurasów.
Wysłany: 13-04-2009, 14:34
Zawsze pływam z nożem - ale najpierw zgłaszam to DM mówiąc że nie popłynę bez niego skoro mam bojkę oraz że jeśli nie będzie konieczności użycia nie będę wyciągał go z kabury.
Nigdy nie było problemu.
Wiek: 51 Dołączył: 06 Lut 2006 Posty: 1166 Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-04-2009, 18:52
connan12345 napisał/a:
Poza tym w Egipcie nurkuje się w grupie i puszczanie bojek sygnalizacyjnych (na lince) jest powiedzmy extrawagancją
Bojek raczej się nie strzela, gdy się jest w grupie i wszystko jest OK. Bojka ma za zadanie pomóc w ratowaniu tyłka, gdy np. odłączysz się od grupy.
Nie wyobrażam sobie mieć ze sobą jakikolwiek sznurek/linkę i nie mieć ze sobą noża.
ten przepis zawsze tak wygladal, nawet za czasow red sea diving ass.
jesli dasz rade przekonac mnie, ze potrzebujesz ochrony termicznej dloni w wodzie o temp. 21*C (zima) i 28*C (latem) nie widze problemu.
plywam tu przez caly rok i jeszcze mi dlonie nie zmarzly.
maly noz zazwyczaj nie stanowi problemu - jednak po co ci noz, jesli nie zabierasz ze soba boi? a takich osob nurkuje tu najwiecej.
ogolnie mowiac, zabieranie tego sprzetu bez racjonalnego uzasadnienia zawsze bylo tu ograniczane i temu ma sluzyc ten zapis.
jesli jednak istnieje uzasadniona potrzeba - nie powinno byc problemu. nie zdarza sie to jednak zbyt czesto. osobiscie sklaniam sie do uzywania rekawiczek np. przy nurkowaniach z wieloma stage'ami, gdzie rotacja kilku butli przewaznie powoduje jakies rany na dloniach.
jesli dasz rade przekonac mnie, ze potrzebujesz ochrony termicznej dloni w wodzie o temp. 21*C (zima) i 28*C (latem) nie widze problemu.
maly noz zazwyczaj nie stanowi problemu - jednak po co ci noz, jesli nie zabierasz ze soba boi? a takich osob nurkuje tu najwiecej.
Pod wodę w Egipcie nie zabierałem ani rękawiczek ani noża. Nawet nie dlatego, że byłem przekonany, że "nie wolno" tylko nie miałem (i jak na razie nie mam) takiej potrzeby.
Na cytowany tekst trafiłem przypadkiem - ciekawiło mnie które "polskie" bazy przeszły już, wymaganą od końca lipca 2009, certyfikację ISO 24803 i tak zawędrowałem na strony CDWS.
nurkowanie w Egipcie to nurkowanie w morzu - a na takie nurkowanie zawsze powinno zabierac sie bojke... morze jest kaprysne, falowanie, prady, zagubienie sie pod woda - nie wyobrazam sobie zanurzenia w morzu bez bojki, a co za tym idzie -bez narzedzia do ciecia... puszczanie bojki w celu np zrobienia przystanu bezpieczenstwa w grupie na okreslonej glebokosci (zwlaszcza przy roznych poziomach wyszkolenia) nie tylko nie jest ekstrawagancja, ale niezbednym zabezpieczeniem... nie wspomne juz o sygnalizacji miejsca wynurzania sie nurkow nurkujacych z lodzi - pojawienie sie boi na powierzchni uruchamia ruszenie zodiaka po ekipe... przykladow mozna mnozyc i mnozyc... jedno jest pewne - sprzetem zabieranym pod wode nalezy umiec sie poslugiwac
rekawiczki - zawsze mam rekawiczki - 1,5 mm ale znacznie podwyzszaja komfort termiczny... nawet w wodzie o temperaturze 29 stopni przy nurkowaniu dekompresyjnym lub przy n-tym nurku w ciagu dnia na safari organizm naprawde wychladza sie mocno. oczywiscie to sprawa osobniczej termiki - ja w kazdym razie marzne i nurkuje w kapturze i rekawiczkach...
ech,
zeby problemem bylo tylko macenie wody piaskiem... a nie zlosliwi i bezmyslni, obwieszeni zlotem i pijani frajerzy....
kalacha to CI akurat obwieszeni zlotem i pijani pewnie tez maja w podrecznym
Obok Koranu jako załącznik?
Enyłej...
Tak się zastanawiam ... rękawiczki nie byłyby takie złe jeśli cienkie i o ile nie utrudniały by np. zdjęcia i ponownego ubrania zestawu powietrznego.
Ostatnio zmieniony przez connan12345 14-04-2009, 20:32, w całości zmieniany 1 raz
Przewodnik z Rea Sea Association twierdził, że rękawic nie wolno, nóż wolno a bojkę to nawet trzeba.
Człowiek ze sklepu nurkowego na piętrze w "okrąglaku" koło McDonaldsa w Hurghadzie powiedział rok temu z hakiem, że w Egipcie nożami nurkowymi można oficjalnie handlować, ale już nurkować z nimi nie (cyt.: "I know this is fucken stupid but it is the law").
Byłaby to więc wyłącznie jego opinia, czy może "bezpieczne" podejście do tematu tzn. jeśli coś nie jest jasno określone, to lepiej tego nie robić?...
Ostatnio zmieniony przez Wilczy 15-04-2009, 14:52, w całości zmieniany 1 raz
rękawiczki nie byłyby takie złe jeśli cienkie i o ile nie utrudniały by np. zdjęcia i ponownego ubrania zestawu powietrznego.
A o co chodzi ?
W czym problem ?
Chodzi mi o to by nie utrudniały zdjęcia zestawu w przypadku jeśli coś się dzieje (coś przepuszcza , czy zawór do końca nie odkręcony). Czasem trzeba z siebie zestaw ściągnąć by potem po poprawce go założyć. Czasem tak się zdarza
Wilczy napisał/a:
lepiej tego nie robić?...
Lepiej wpierw zapytać niż płakać i płacić
Ostatnio zmieniony przez connan12345 15-04-2009, 15:08, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 26-04-2009, 19:05 OFICJALNIE NOZ i RĘKAWICZKI NIE w Egipcie
Oficjalnie w Egipcie używanie noża jest zabronione. Ma to służyć ochronie raf bowiem często turyści zabierali coś ze sobą. Podobnie jest z rękawiczkami. Zawsze ich brak ogranicza naszą chęć do dotykania rafy. W praktyce natomiast widzę że ludzie nurkują z małym nożem lub haczorem do linek i w rękawiczkach. Zależy jaksie dogadasz z DM lub przewodnikiem nurkowym. To oni odpowiadają za Ciebie przed władzami Egiptu, a zdarza się, podpływają na łodzie z kontrolami. Głównie chodzi o papiery instruktorów ale czasem do noża mogą mieć obiekcje.
Wysłany: 27-04-2009, 11:16 Re: OFICJALNIE NOZ i RĘKAWICZKI NIE w Egipcie
Zadym napisał/a:
Oficjalnie w Egipcie używanie noża jest zabronione. Ma to służyć ochronie raf bowiem często turyści zabierali coś ze sobą. Podobnie jest z rękawiczkami.
No właśnie CWDS pisze że nie jest. Zakazane oczywiście jest niszczenie rafy ale przecież posiadanie noża bądź rękawiczek nie jest jednoznaczne z niszczeniem rafy.
Przypomina mi się dowcip z bacą co chciał, żeby go za gwałt skazali, "bo przecież narzędzie posiada"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko