Wysłany: 01-05-2009, 19:30
nurko napisał/a:
To ja w ramach pytania: kto jest na tyle nieodpowiedzialny, że im bez plastiku napełnia butle? Żadne centrum nurkowe czy czy jakakolwiek firm ładująca wysokociśnieniowe butle nie ma prawa napełnić butli osobie, która nie przedstawi plastiku. W razie wypadku beknie nuras bez papieru i centrum, które mu napełniało butle.
To ja Ci odpowiem : wiele centrów nurkowych nie sprawdza certyfikatów jeśli przyjeżdżasz z własnym sprzętem ( nie tylko w kraju) a poza tym praktycznie większość jednostek PSP.
Wysłany: 02-05-2009, 00:05
a są tacy co i sprężarkę własnej roboty w domu mają
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 02-05-2009, 11:25
nurko napisał/a:
To ja w ramach pytania: kto jest na tyle nieodpowiedzialny, że im bez plastiku napełnia butle? Żadne centrum nurkowe czy czy jakakolwiek firm ładująca wysokociśnieniowe butle nie ma prawa napełnić butli osobie, która nie przedstawi plastiku. W razie wypadku beknie nuras bez papieru i centrum, które mu napełniało butle.
bzdura. butla nie potrzebuje certyfikatu. Butla ma mieć atest UDT i tyle. jak to ma, to firma jest czysta.
Powietrze sprezone jest uzywane nie tylko przez nurasow.
Np. do ladowania kartuszy wiatrowek PCP uzywa sie butli 300bar. Do paintballa takze sprezone powietrze wypiera CO2.
Nuroslaw ma racje - butla ma miec aktualny UDT i to wszystko.
Żadne centrum nurkowe czy czy jakakolwiek firm ładująca wysokociśnieniowe butle nie ma prawa napełnić butli osobie, która nie przedstawi plastiku.
A kto ci takie bzdury naopowiadal?
Nuroslaw napisał/a:
bzdura. butla nie potrzebuje certyfikatu. Butla ma mieć atest UDT i tyle. jak to ma, to firma jest czysta.
Dobrze, skoro wiecie coś innego jest ok ale odsyłam was do tego:
• ustawa z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy. Dzia³ X Bezpieczeñstwo i higiena pracy. Tekst jedn. DzU z 1998 r. nr 21, poz. 94 z późn. zm.
• dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 97/23/EC z dnia 29 maja 1997 r. w sprawie
jednolitych przepisów pañstw cz³onkowskich dotycz¹cych urz¹dzeñ ciśnieniowych
(tzw. dyrektywa PED lub ciśnieniowa (Pressure Equipment Directive) z późn. zm.
• dyrektywa Parlamentu Europejskiegoi Rady 99/92/EC z 16 grudnia 1999 r. w sprawie
minimalnych wymagañ maj¹cych na celu poprawê stanu bezpieczeñstwa pracy i zdrowia
pracowników potencjalnie nara¿onych na ryzyko spowodowane atmosferami wybuchowymi,
zwana dyrektyw¹ ATEX (ATmosphere EXplosive)
• ustawa z dnia 7 lipca 1994 r. – Prawo budowlane. DzU nr 207, poz. 2016 z późn. zm.
• ustawa z dnia 21 grudnia 2000 r. o dozorze technicznym. DzU nr 122, poz. 1321
• rozporz¹dzenie ministra pracy i polityki socjalnej z dnia 26 września 1997 r w sprawie
ogólnych przepisów bezpieczeñstwa i higieny pracy. DzU z 2003 r. nr 169, poz. 1650.
• rozporz¹dzenie ministra zdrowia z dnia 30 grudnia 2004 r. w sprawie bezpieczeñstwa
i higieny pracy zwi¹zanej z wystêpowaniem w miejscu pracy czynników chemicznych. DzU
z 2005 r. nr 11, poz. 86
• rozporz¹dzenie ministra gospodarki, pracy i polityki spo³ecznej z dnia 23 grudnia
2003 r. w sprawie bezpieczeñstwa i higieny pracy przy produkcji i magazynowaniu gazów,
nape³nianiu zbiorników gazem oraz u¿ywaniu i magazynowaniu karbidu. DzU z 2004 r. nr 7, poz. 59
• rozporz¹dzenie ministra gospodarki, pracy i polityki spo³ecznej z dnia 29 maja 2003 r.
w sprawie minimalnych wymagañ dotycz¹cych bezpieczeñstwa i higieny pracy pracowników
zatrudnionych na stanowiskach pracy, na których mo¿e wystêpowaæ atmosfera wybuchowa.DzU nr 107, poz. 1004 z późn. zm.
• rozporz¹dzenie ministra gospodarki i pracyz dnia 29 listopada 2002 r. w sprawie najwy¿-
szych dopuszczalnych stê¿eñ i natê¿eñ czynników szkodliwych dla zdrowia w środowisku
pracy. DzU nr 217, poz. 1833 z późn zm.
• rozporz¹dzenie ministra zdrowia z dnia 2 września 2003 r w sprawie oznakowania opakowañ substancji niebezpiecznych i preparatów niebezpiecznych. DzU nr 173, poz. 1679
• rozporz¹dzenie ministra zdrowia z dnia
20 kwietnia 2005 r. w sprawie badañ i pomiarów
czynników szkodliwych dla zdrowia w środowisku
pracy. DzU nr 73, poz. 645
• rozporz¹dzenie ministra zdrowia z dnia 28 września 2005 r. w sprawie wykazu substancji
niebezpiecznych wraz z ich klasyfikacj¹ i oznakowaniem. DzU nr 201, poz. 1674
• PN-EN 12449 – Instalacje z rur miedzianych ³¹czonych lutem twardym
• PN-EN 13348 i PN-EN 12735-1– Instalacje z rur miedzianych ³¹czone lutem twardym
stosowane do tlenu
• EN 14470 – Szafy na butle gazowe
• EN 10204 – Materia³y dla wyposa¿enia ciśnieniowego
• PN-EN 13348:2002 – Miedź i stopy miedzi – rury z miedzi okr¹g³e bez szwu do gazów
medycznych lub pró¿ni
• PN-EN ISO 7396-1:2007 Systemy ruroci¹-gowe dla gazów medycznych – ruroci¹gi dla
sprê¿onych gazów medycznych i pró¿ni
Możemy kontynuować ten temat jak nieco poczytacie.
Choć zgadzam się z tym, że wiele centrów to robi tak jak robi i wiele jest miejsc z "domowymi" sprężarkami, nie zmienia to faktu, że jest to nielegalne a przez to nieodpowiedzialne.
Ostatnio zmieniony przez nurko 04-05-2009, 12:21, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 04-05-2009, 14:09
Wklejanie norm których się nie rozumie tez nie. Odrzuć te wszystkie bzdury dotyczące przechowywania karbidu, instalacji z rur miedziowych etc. z twojego postu powyżej i podaj jedna z której wynika, ze osoba chcąca napełnić pojemnik ciśnieniowy sprężonym powietrzem musi posiadać "patent" nurkowy.
Wysłany: 04-05-2009, 18:07
martin napisał/a:
podaj jedna z której wynika, ze osoba chcąca napełnić pojemnik ciśnieniowy sprężonym powietrzem musi posiadać "patent" nurkowy.
To powinno być na szkoleniu jakie musi przejść osoba napełniająca butle. Jeśli tam nie ma takich wymagań to nie widzę sensu grzebania w dyrektywach i ustawach bo wcześniej czy później zawsze znajdą się tam jakieś sprzeczności
Z drugiej strony o ile napełnianie powietrzem faktycznie nie stanowi nigdzie problemu to czy napełnianie nitroksem zwykłym nigdzie nie jest kontrolowane? Sam się czasami zastanawiam czy powinienem brać plastik ale jakoś zawsze zapominam i tam gdzie biję flaszki nikt mnie nigdy o niego nie pytał
A co z nitroksem powyżej 40 i TMX?
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 04-05-2009, 18:40
Plotek napisał/a:
drugiej strony o ile napełnianie powietrzem faktycznie nie stanowi nigdzie problemu to czy napełnianie nitroksem zwykłym nigdzie nie jest kontrolowane? Sam się czasami zastanawiam czy powinienem brać plastik ale jakoś zawsze zapominam i tam gdzie biję flaszki nikt mnie nigdy o niego nie pyt
W sea-fish bez plastiku nie chcieli mi nabić. W innych miejscach też nie chcieli, ale nie wymieniam, bo nie miłem przy sobie a nabili: kwestia zaufania w naszym światku.
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 04-05-2009, 18:50, w całości zmieniany 1 raz
Sprzedawca sificza kiedyś chciał mnie przeszkolić z obsługi inflatora, gdy oglądałem u nich jacket
Na szczęście dotąd nikt mnie w Polsce nie pytał o papiery przy nabijaniu. To raczej kwestia pierwszych pięciu sekund. Jak w tym czasie nie dasz się zdradzić żeś z PADI, to o plastiki nie pytają
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 04-05-2009, 21:00
Plotek napisał/a:
To powinno być na szkoleniu jakie musi przejść osoba napełniająca butle.
A co konkretnie? Bo jeśli chodzi o posiadanie butli z sprężonym powietrzem, to nie ma żadnych przepisów. Sprężone powietrze nie jest gazem podlegającym żadnej reglamentacji. Tak samo jak tlen techniczny - kupić i posiadać możne każdy.
Cytat:
A co z nitroksem powyżej 40 i TMX?
Nie zdążyło mi się, żeby przy jakimkolwiek gazie ktokolwiek pytał się, czy mam jakikolwiek papier. Zresztą to nie ma najmniejszych sankcji prawnych - kupując piwo sprzedawca tez nie odpowiada za to ze wsiądziesz za kierownice na bance.
piotr_c napisał/a:
To raczej kwestia pierwszych pięciu sekund. Jak w tym czasie nie dasz się zdradzić żeś z PADI, to o plastiki nie pytają
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 04-05-2009, 21:43
Tlen techniczny istotnie można kupić bez problemu. Tlen medyczny mogą generalnie kupić tylko podmioty gospodarcze, w tym lekarze z prywatną praktyką Ale tylko za zgodą nadzoru farmaceutycznego.
Przy nabijaniu flaszek nitroksem zawsze sprawdzano mi plastik. I w Sea-fish-u i w Krakenie i Kuby Koncytowicza Katowicach i na Bali i na Maderze. Zawsze.
Wysłany: 05-05-2009, 08:59
I w ten oto sposób - jak zwykle na tym forum, wątek o nurkowaniu bez certyfikatu przerodził się w wątek nie mający nic wspólnego z tematem.
Teraz trzeba jeszcze tylko poczekać na jakąś pyskówkę i będzie jak zawsze.
Wklejanie norm których się nie rozumie tez nie. Odrzuć te wszystkie bzdury dotyczące przechowywania karbidu, instalacji z rur miedziowych etc. z twojego postu powyżej i podaj jedna z której wynika, ze osoba chcąca napełnić pojemnik ciśnieniowy sprężonym powietrzem musi posiadać "patent" nurkowy.
Podałem miejsca gdzie możesz znaleźć informacje pośrednie lub bezpośrednie w kwestii, na której się wypowiadasz a nie masz zielonego pojęcia. Ale skoro jesteś impregnowany na coś czego nie chcesz wiedzieć podaję nieco bardziej szczegółowo specjalnie dla Ciebie:
1. PN-EN 15333-1:2008 Sprzęt do oddychania – Aparaty nurkowe z obiegiem otwartym z bezpośrednim doprowadzeniem sprężonego gazu
2. Polska Norma PN-EN 137:2008 Sprzęt ochrony układu oddechowego – Aparaty powietrzne butlowe ze sprężonym powietrzem wyposażone w maskę – Wymagania, badanie, znakowanie.
3. ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPORTU)
z dnia 17 sierpnia 2006 r.
w sprawie zasad bezpieczeństwa przy uprawianiu płetwonurkowania
4. Rozporządzenie Ministra Gospodarki z dnia 16.03.1998r. (Dz. U. Nr 59):
Sprężarki oraz instalacje sprężonego powietrza [...] których eksploatacja może być pełniona przez osoby posiadające kwalifikacje, zakres i sposób uzyskania.
oraz:
5. ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 16 lipca 2002 r.
w sprawie rodzajów urządzeń technicznych podlegających dozorowi technicznemu.
gdzie znajdziesz materiał wyjściowy do dalszej nauki, który brzmi tak:
zbiorniki przenośne - zmieniające miejsce między napełnieniem a opróżnieniem - o pojemności większej niż 0,35 dm3 i nadciśnieniu wyższym niż 0,5 bara, przeznaczone do magazynowania lub transportowania cieczy lub gazów, z wyjątkiem pojemników aerozolowych jednorazowego użytku i pojemników przeznaczonych do transportu i dystrybucji napojów gazowanych, dla których iloczyn nadciśnienia i pojemności jest nie większy niż 500 barów x dm3, a nadciśnienie jest nie wyższe niż 7 barów
A teraz pewnie otrzymam ostrzeżenie za wytknięcie błędu moderatorowi, któremu wielu forumowiczów w wielu postach zarzuca niekompetencję.
Jeżeli to Ci nie wystarczy to wytęż nieco mózg a nie tylko palce do pisania postów i poszukaj sobie sam, bo ja sobie odpuszczam. Nie wrócę tu nawet aby przeczytać Twoją odpowiedź.
Szkoda czasu.
Ostatnio zmieniony przez nurko 05-05-2009, 14:46, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 05-05-2009, 15:45
nurko napisał/a:
A teraz pewnie otrzymam ostrzeżenie za wytknięcie błędu moderatorowi, któremu wielu forumowiczów w wielu postach zarzuca niekompetencję.
Jeżeli to Ci nie wystarczy to wytęż nieco mózg a nie tylko palce do pisania postów i poszukaj sobie sam, bo ja sobie odpuszczam. Nie wrócę tu nawet aby przeczytać Twoją odpowiedź.
Szkoda czasu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko