Wysłany: 02-06-2009, 08:17 Suunto Gekko, Aladin Prime czy Mares Puck?
Właśnie jestem na etapie dokupowania(do pełni szczęścia) komputera no i decyzja okazuje się trochę trudna, stąd chciałabym usłyszeć za i przeciw jeśli chodzi o wymienione modele.
Jakie sa moje oczekiwania wobec komputera:
-rekreacyjny Air/Nitrox
-używanie słodka i słona woda
-czytelny
-łatwy w obsłudze nawet w rękawiczkach(czyli bez siłowania się by coś przełączyć itp) i jakby był nieco hm...intuicyjny to też byłoby miło
-mile widziana możliwość transferu danych
-cena(stąd wybór między tymi modelami)
Wysłany: 02-06-2009, 09:10 wybór komputereka nigdy nie jest łatwy
Hej
Komputer to zawsze trudna sprawa bowiem producenci prześcigają sie w coraz to nowych opcjach.
Na początek nurkowania, biorąc pod uwagę Twoje wymagania, mogę śmiało zaproponować PUCK Mares`a. Cenowo jest dość atrakcyjny, jest prosty w obsłudze, pływam na nim już drugi rok i jest ok. Jedyna wadą jaką ma to brak opcji podświetlenia na stałe podczas nurkowań nocnych. Jak się przytrzyma button to na chwilke mozna go podświetlić, ale czasem to wkurza. Ogólnie jest ok. Polecam
Jedyna wadą jaką ma to brak opcji podświetlenia na stałe podczas nurkowań nocnych. Jak się przytrzyma button to na chwilke mozna go podświetlić, ale czasem to wkurza
To mój 1 post na tym forum, więc nie bijcie, ale zrobił się OT na temat nurków nocnych.
Co do kompa to tak naprawdę jedyną limitacją jest cena. Sparky, ile chcesz wydać???
Ja osobiście używam Suunto GEKKO i uważam, że do nurkowania rekreacyjnego jest jak najbardziej wystarczający, a przy tym jest to jedna z najtańszych propozycji na rynku.
Wady tego kompa to przede wszystkim brak podświetlenia (ale jest fluorescencyjna tarcza), no i raczej transferu danych w tej dolnej półce nie uświadczysz. Nie ma też opcji zmiany gazów pod wodą, ale to już raczej Adv. EANx, więc dla początkującego niepotrzebny bajer.
Jeśli chodzi o intuicyjność obsługi to raczej wszystkie modele są ok. Pływałem też z Uwatec'kiem i nie miałem z nim problemów.
Napisz ile możesz/chcesz wydać, to łatwiej będzie Ci pomóc.
Pozdr.,
Michalak
KSD [Usunięty]
Wysłany: 06-06-2009, 16:34
michalak01 napisał/a:
Ja osobiście używam Suunto GEKKO i uważam, że do nurkowania rekreacyjnego jest jak najbardziej wystarczający [...] Wady tego kompa to przede wszystkim brak podświetlenia (ale jest fluorescencyjna tarcza)
Jak dla mnie to jedna z najlepszych cech Gekona. Przyswieca się na chwilę latarką i wszystko elegancko widać, a do tego nie zużywa baterii (tym bardziej, ze na podświetlania idzie sporo prądu). Nie trzeba się też szamotać z szukaniem przycisku do podświetlania.
Reasumując również polecam Gekona. Solidny komputerek dobrego producenta w relatywnie dobrych pieniądzach i ma dokładnie wszystko co wymieniłeś w swoich potrzebach. Powinieneś być zadowolony.
Możesz jeszcze wziać pod uwagę Suunto Vyper bo teraz tak się porobiło z cenami, ze gekko i vyper są bardziej zbliżone cenowo. Na plus Vypera tryb Gauge, a na minus... podswietlana tarcza
Gekko , zupełnie wystarczajacy , ściaganie danych po drobnej modyfikacji programu, bez problemu na kompa
Hę???? Wiem, że OT, ale napisz jak to zrobić. W sumie chętnie bym skorzystał z takiej opcji.
Trochę się zdziwiłem, bo nie miałem pojęcia, że Gekon ma jakikolwiek nadajnik.
Pozdr.,
Michalak
KSD [Usunięty]
Wysłany: 06-06-2009, 18:25
Potrzebny jest prosty programik gekko2vyper. Gekko może bez problemu przesyłać dane do komputera, ma to tylko fabrycznie zablokowane. Wystarczy zmienić jeden bajt w komputerku który odpowiada za jego identyfikację. Generalnie odpalasz programik, robisz klik, klik i już możesz zgrywać sobie profile w SDM, tak jak z Vypera.
nie miałem pojęcia, że Gekon ma jakikolwiek nadajnik.
Nie ma zadnego nadajnika. Vyper tez nie. Potrzebny jest kabelek z interfacem. Mozna kupic na alledrogo.
Podaj email ma PW. Wysle Ci programik gekko2vyper.
Co do interface-u to jeżeli jesteś ambitiejszy to możesz sobie sam zrobić połączenie Gekko do kompa, wpisz w google suunto gekko interface DIY i wyświetli Ci mnóstwo projektów jak to zrobić. Jeżeli chcesz troche taniej to Gekko
tutaj kosztuje o 200zł mniej niż w sklepach w polsce. (186euro + 20euro wysyłka, tym bardziej jak euro zaczyna spadać)
Ostatnio zmieniony przez cocaine 27-07-2009, 10:35, w całości zmieniany 1 raz
tez szukam komputera
nie wiem, jak sytuacja z primem wyglada, w aladin one jest imo pewien problem: nic nie mozna zmienic/przestawic bez PC. stanowi to pewien problem jezeli np zmienia sie gazy na 2 nurach tego samego dnia. zawsze trzeba brac laptopa na oko wydaje mi sie, ze w prime mozna poprzestawiacd co-nieco recznie
minusem pucka jest imo probkowanie co 20 sekund. w aladin prime co 4 sekundy, nie moge znalezc probkowania w gekko.
na ten moment od razu odrzucam pucka, pozostaje prime i gekko
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko