A ja mam podkowe Explorera i tez sobie chwale Wczesniej plywalem w singlowym Eclipse i tez byl bardzo ok. Wszystko kwestia gustu wiec najlepiej sam sprobuj w takim i w takim poplywac i podejmij decyzje.
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 20-06-2009, 17:13
robertg napisał/a:
Wszystko kwestia gustu wiec najlepiej sam sprobuj w takim i w takim poplywac i podejmij decyzje.
Posłuchaj Roberta dobra rada. Z moich doświadczeń: pływałem w Dive Rite Rec Wing (podkowa) i do singla i do twina. Do singla spiywał się świetnie ale twina nieco gorzej (choć to podobno worek uniwersalny). Zmieniłem przy twinie na Halcyon Evolve (oponka) i jest zdecydowanie lepiej a zrzut gazu spłuczką to po prostu bajka. Do pojedynczej butli oponki jeszcze nie stosowałem.
KSD [Usunięty]
Wysłany: 20-06-2009, 21:45
Ja podobnie jak robertg mam H explorera (podkówka). Słyszałem sporo opinii na temat tego, że podkowa może być pewnym problemem ale szczerze mówiąc pływa się znakomicie i nie mam osobiście żadych problemów z zaleganiem gazu z którejś strony czy jego nierównomiernym rozłożeniem. Myślę, że jedna i druga opcja jest więc dobra. Lepiej wiec skupić się na tym żeby worek dobrze pasował pod singla (bo do tego piszesz, że ma służyć), a kształt potraktować drugorzędnie. Pozdrawiam!
gorcio [Usunięty]
Wysłany: 21-06-2009, 12:20
hubert68 napisał/a:
Z moich doświadczeń: pływałem w Dive Rite Rec Wing (podkowa) i do singla i do twina. Do singla spiywał się świetnie ale twina nieco gorzej (choć to podobno worek uniwersalny).
Mamy kompletnie odwrotne doswiadczenia - do singla moj DRRW byl ok, ale bez rewelacji. Dopiero po dopieciu do do twina i usunieciu gumek moge powiedziec ze gaz sie spuszcza rewelacyjnie. Ale oczywiscie kazdy z nas jest inny i inaczej postrzega komfort.
Co do worka i singla generalnie - plywalem tylko w dwoch skrzydlach z singlami, i w obu draznilo mnie to, ze butla zamontowana na metalowym adapterze dosc odstaje na plecach.
butla zamontowana na metalowym adapterze dosc odstaje na plecac
Mnie to nie przeszkadzalo ani troche, ale i na to jest rada - sa plyty z wycietymi dziurami na pasy i worki z pasujacymi dziurami - mozna wyeliminowac adapter... ale sam tego nigdy nie cwiczylem.
no dobra a co z kształtem butli przy "oponce"
są flaszki węższe i dłuższe są również krótsze i bardziej pękate
czy te dłuższe nie przeszkadzają - nie opierają się o worek
czy te dłuższe nie przeszkadzają - nie opierają się o worek
Nie. Zawsze znajdzie się jakaś przestrzeń gdzie się powietrze prześliźnie. Używałem 15'tek alu, które były dośc długie i nigdy nie miałem problemu.
Próbowałem skrzydła o kształcie podkowy i nie widzę żadnych jego zalet. Opona przydaje się szczególnie w sytuacjach, gdy jesteś mocno głową w dół i chcesz zrzucic nieco powietrza spłuczką nie zmieniając pozycji (foto itp).
gorcio napisał/a:
Co do worka i singla generalnie - plywalem tylko w dwoch skrzydlach z singlami, i w obu draznilo mnie to, ze butla zamontowana na metalowym adapterze dosc odstaje na plecach.
Czy ja wiem czy tak mocno odstaje? U mnie dokładnie o tyle, ile wynosi grubośc materiału adaptera, czyli ze 3mm.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 21-06-2009, 23:35, w całości zmieniany 4 razy
Czy ja wiem czy tak mocno odstaje? U mnie dokładnie o tyle, ile wynosi grubośc materiału adaptera, czyli ze 3mm.[/quote] Tak by było gdyby butla "wchodziła" w adapter,odstaje około 20mm.
Tak by było gdyby butla "wchodziła" w adapter,odstaje około 20mm.
Widac zależy to od konkretnego adaptera. Jak masz taki z rozstawem pasującym do flaszki, jakiej używasz, to odstaje mniej. Zmierzyłem to dziś suwmiarką i wyszło dokładnie 9mm, razem z materiałem worka i łepkiem śruby. Patrzyłem też na inny worek i jego adapter był nieco węższy, co powodowało że rzeczywiście flaszka odstawała około 10mm dalej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko