Wysłany: 26-06-2009, 10:35
Dla oszczędnych można jak widać zrobić samemu latarkę, mam kilku znajomych, którzy preferują tę drogę http://www.nurkomania.pl/a0821.htm
Ale ja jako dziewczyna zdecydowanie radzę raczej kupić i to halogenową, nie nurkuję na co dzień, ale w zeszłym roku używałam (nie swojej) latarki Technisub Vega 2. To była latarka zawodowych nurków. Podobno rzeczywiście trzyma 6 godzin! Tu są jej wszystkie dokładne parametry zestawione zgrabnie w tabeli: http://divezone.pl/techni...4ebfde5b1d7185d
Wysłany: 26-06-2009, 21:20
hubert68 napisał/a:
LED-y i HID-y
HID,y są obecnie na topie. Jak LED,y podciągną trochę z mocą i powstanie optyka umożliwiająca komunikację tudzież zmianę konta skupienia to IMHO HID,y stracą na popularności
Ta sama lampa jest sprzedawana w decathlonie pod marką "Intova",cena dobra,moc jak na poj.led'a duża.Nie "taki" wyłącznik i drogie CR123 baterie do zasilania.Nie wiem pod jakim kątem świeci.
Wysłany: 27-06-2009, 11:18
jacekplacek napisał/a:
meduza napisał/a:
Dla oszczędnych
Cytat:
HAHA dobre
Jak pojadę następnym razem do moich znajomych nurków to poinformuję ich, że teraz era HID-ów i LED-ów, choć jakbyście widzieli ich przedwojenny sprzęt, który ledwo się nadaje do użytku, to zrozumielibyście czemu nie przemówi do nich argument pójścia z duchem czasu
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 27-06-2009, 21:01
meduza napisał/a:
jakbyście widzieli ich przedwojenny sprzęt, który ledwo się nadaje do użytku
HID czy LED nurka nie czyni. Dopiero komplet: HID, komputer, ładny skafander...
Twin sie nie liczy. Prawdziwy nurek nosi wielka kose na kostce. Scuba-rambo i juz wszystkie panny piszcza Jak sie do tego dorzuci jacket z conajmniej trzema d-ringami na kazdym ramieniu (licza sie tylko blyszczace stalowe) ... to sie jest Nurkiem przez duze N.
Wysłany: 27-06-2009, 22:50
martin napisał/a:
Na ostanim szkoleniu widzialem prezentacje pojedynczej LED o mocy 90W
Tylko wówczas przydałby się aku Li-Po 20 Ah Sam jednak piszesz że to prezentacja nowości. Lampki nurkowe rozwijają się wówczas gdy np. w przemyśle motoryzacyjnym zaczyna być coś stosowane. Jak samochody zaczną mieć w standardzie światła LED'owe, i to nie tylko postojowe ale również mijania, albo długie, wówczas i w lampkach nurkowych coś się ruszy.
martin napisał/a:
Watpie. Optyka to jedno, spektrum i charakterystyka to co innego.
A co takiego złego jest w spektrum i charakterystyce światła LED'owego ?
Ostatnio zmieniony przez TomekP 27-06-2009, 22:50, w całości zmieniany 1 raz
Produkt dostepny na rynku. Tyle ze IMHO kiepsko nadajacy sie do produkcji lamp nurkowych.
Plotek napisał/a:
Jak samochody zaczną mieć w standardzie światła LED'owe,
Hella ma pare rozwiazan w programi lub krotko przed startem produkcji. Tyle ze to sa moduly przystosowane do oswietlania duzych powiezchni.
Cytat:
A co takiego złego jest w spektrum i charakterystyce światła LED'owego ?
Ta dyskusja juz byla wiele razy. Biale swaitlo niekoniecznie jest biala (poszukaj pod haslem CRI). Moc LED scisle zwiazana jest z powierzchnia DIE. Fokusowanie plazczyzn nie jest najprostrza rzecza na swiecie.
Wysłany: 28-06-2009, 18:05
martin napisał/a:
http://salvo.pl/group,link_50w,1
To że jest taki aku to ja dobrze wiem, tak samo jak wiem ile kosztuje
martin napisał/a:
Produkt dostepny na rynku. Tyle ze IMHO kiepsko nadajacy sie do produkcji lamp nurkowych.
To po co nim piszesz?
martin napisał/a:
Hella ma pare rozwiazan w programi lub krotko przed startem produkcji. Tyle ze to sa moduly przystosowane do oswietlania duzych powiezchni.
W historii oświetlenia diody LED to najmłodsze odkrycie, które teraz jest intensywnie rozwijane więc zapewne przyszłość pokaże jak rynek skonsumuje ich możliwości.
Dla mnie lampka LED,owa ma tylko jedną wadę tzn. słabiej nadaje się do komunikacji niż HID, jednak ma znacznie więcej zalet, dlatego sam wybrałem LED'a.
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 28-06-2009, 18:32
Plotek napisał/a:
To po co nim piszesz?
Bo chciales LEDy o "podciagnietej mocy", wiec tlumacze Ci, ze moc to nie wszystko. LED o mocy 90W to IIRC (moge sprawdzic dokladnie jak wroce do domu) powierzchnia o wymiarac 25.4x25.4mm². I teraz zrob z tego jakies sensowne swiatlo do nurkowania. Bo lampe do oswietlenia ulicy, to bardzo latwo...
Plotek napisał/a:
W historii oświetlenia diody LED to najmłodsze odkrycie...
Sratu tatu: Pierwszy prototyp 1876, a linia produkcyjna w ~1962, niebieskie i biale sa w masowce od ~ 1988. Dla porownaniahistoria HID zaczyna sie w polowie lat 80'tych naszego stulecia - najpierw duze lampy do oswietlania stadionow, male moce (35W dla automotiv) to IIRC 1991 rok.
Ostatnio zmieniony przez martin 28-06-2009, 18:33, w całości zmieniany 1 raz
Używam tego [img]http://www.kogoszukasz.home.pl/latarka.jpg[/img]
Podobna go grala, którego najpierw zalałem, potem zgubiłem. Lepiej wykonana, inna konstrukcja modułu przedniego (z żarówką) co zapobiega przedostawaniu się wody przez przednią uszczelkę (tak zalał się gral).
Ostatnio zmieniony przez Marek Żydok 28-06-2009, 20:08, w całości zmieniany 3 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko