Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy nurkowi "rekreacyjnemu" potrzebny jest twinset
Autor Wiadomość
hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-06-2009, 21:28   

Piotr_C wrzuć na luz. Prosiłem od samego początku o wypowiedzi merytoryczne. Masz coś merytorycznego do powiedzenia to powiedz. Nie, to SIĘ ZAMKNIJ i przestań czynić złośliwe uwagi pod moim adresem. Prosiłem wiesz lepiej, przygotowałeś alternatywny plan - napisz go. Z KasiąK i Martinem oraz paroma innymi osobami wymiana zdań miała merytoryczne podstawy. Z Twojej strony są to tylko złośliwe zaczepki, na które nie będę więcej odpowiadał.

grzegorz 

Stopień: instruktor IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-06-2009, 21:36   

hubert68 napisał/a:
Nie, to SIĘ ZAMKNIJ i przestań

a może załóż ten temat na DIW?

nurek102
[Usunięty]

Wysłany: 29-06-2009, 21:39   

2 wersje profilu

1. http://dir-diver.com/pdf/..._imperial_A.pdf
30 m-30 min
12 m 1 min
9 m - 1 min
6 m - 3 min
3 - 3 min

2. z planera napc
30 m-30 min
12 m 1 min
9 m - 1 min
6 m - 1 min
3 - 4 min

hubert68 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-06-2009, 21:44   

nurek102 napisał/a:
2 wersje profilu

dzięki - właśnie o to chodziło - mógłbyś jeszcze dołączyć własne obliczenie gazów?

[ Dodano: 29-06-2009, 21:47 ]
grzegorz napisał/a:
a może załóż ten temat na DIW?

Powiem szczerze, zamysłem była skłonienie ludzi początkujących do myślenia i próby własnych obliczeń. Na DIW to byłoby jak pisanie, że jak pada deszcz, to się moknie :ping:

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-06-2009, 21:55   

hubert68 napisał/a:
Nie, to SIĘ ZAMKNIJ

Widzę żeś kultury waśc nawet nie powąchał.

hubert68 napisał/a:
Powiem szczerze, zamysłem była skłonienie ludzi początkujących do myślenia i próby własnych obliczeń.

Zamysłem była próba udowodnienia na siłę, że twin jest jednak konieczny, czy wręcz niezbędny by nurkowac bezpiecznie. Zresztą wypowiedzi w tym wątku jasno wskazują, że nie tylko ja odniosłem takie wrażenie.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 29-06-2009, 21:59, w całości zmieniany 1 raz  

nurek102
[Usunięty]

Wysłany: 29-06-2009, 21:59   

gaz dla profilu 2, bo taki bym realizowal

sac=20

czas x gl (w ata) x sac x "wsp. stresu" jesli wystepuje
29 x 4 x 20= 2320 l
1 x 4 x 20 x 1,5 = 120 l
2 x 3 x 20 x 1,5 = 180 l
3 x 2,2 x 20x1,5 = 198 l
4 x 1,3 x 20 x 1,5 = 156
= 2974 l

butla 15 x 230 bar = 3450, wiec wystarczy z nawiazka. jest pozno, a mialem ciezki dzien i moglem sie gdzies pomylic.

grzegorz 

Stopień: instruktor IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-06-2009, 22:15   

hubert68 napisał/a:
Powiem szczerze, zamysłem była skłonienie ludzi początkujących do myślenia i próby własnych obliczeń. Na DIW to byłoby jak pisanie

nie zrozumieliśmy się...

hubert68 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-06-2009, 22:17   

nurek102 napisał/a:
czas x gl (w ata) x sac x "wsp. stresu" jesli wystepuje
29 x 4 x 20= 2320 l
1 x 4 x 20 x 1,5 = 120 l
2 x 3 x 20 x 1,5 = 180 l
3 x 2,2 x 20x1,5 = 198 l
4 x 1,3 x 20 x 1,5 = 156
= 2974 l

butla 15 x 230 bar = 3450

Zobacz tylko proszę, że procedurę wyjścia prowadzisz razem z partnerem, oddychajac wspólnie z jednego zestawu. Więc myślę, że do proponowanych przez Ciebie obliczeń należy dodać jeszcze 120+180+198+156=654 a to już jest razem 3628, czyli 242 bar odczytane po wejściu do wody.

Bardzo dziękuję, za merytoryczną polemikę.

nurek102
[Usunięty]

Wysłany: 29-06-2009, 22:27   

No tak, pisaelm ze jest pozno. Zeczywiscie jeszcze x 2 wypadlo mi z obliczen.
Teraz 15 jest za mala, ale wystarczy skrocic czas do 25 min i bedzie ok. To tez przyzwoite nurkowanie bedzie. Dodatkowy plus krotszego czasu, to fakt ze w limitach no deco bedzie

Maciek_nurr 

Stopień: P1
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-06-2009, 22:33   

Podziwiam Cię Hubert, że jeszcze chce ci się dyskutować na takie tematy... Moje zdanie jest takie, że jeżeli ktoś chce nurkować z pojedynczą butlą niech to robi, jeżeli woli twinset to niech nura w twinsecie. Najważniejsze jest to by bezpiecznie planował nurkowanie i nie przekraczał limitów jakie niewątpliwe nakłada stosowanie jednego bądź drugiego rozwiązania.

Od jakiegoś czasu na Forum-nuras można zauważyć tendencję do rozwalania tematów wartościowych pod względem merytorycznym. Pamiętam jeszcze ostatnie tchnienia autorów ciekawych merytorycznych wątków, którzy w tej chwili już nic nie piszą na forum lub po prostu z forum odeszli. Jest to smutne, że forum, które było jednym z pierwszych w internecie dotyczących nurkowania, pustoszeje z wartościowych tematów mogących czegoś nauczyć początkujących adeptów nurkowania. Niech każdy użytkownik forum zastanowi się nad tym przez chwilę...

Pozdrawiam!
Maciek

hubert68 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-06-2009, 23:39   

Wyjaśniliśmy sobie nieporozumienia z Piotrem_C na PW. Przeprosiłem, że trochę mnie poniosło a że było to publicznie to i przeprosiny są "publiczne".

[ Dodano: 29-06-2009, 23:44 ]
Maciek_nurr napisał/a:
Moje zdanie jest takie, że jeżeli ktoś chce nurkować z pojedynczą butlą niech to robi, jeżeli woli twinset to niech nura w twinsecie. Najważniejsze jest to by bezpiecznie planował nurkowanie i nie przekraczał limitów jakie niewątpliwe nakłada stosowanie jednego bądź drugiego rozwiązania.
Właśnie Maćku dokładnie o to chodzi. Tylko że sam wiesz jak wygląda praktyka...
Maciek_nurr napisał/a:
jeszcze chce ci się dyskutować na takie tematy...
jeżeli choć jedną osobę sprowokuję do tego, by zaczęła liczyć i planować "rekreacyjne" nurki - było warto.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 29-06-2009, 23:53   

hubert68 napisał/a:
by zaczęła liczyć i planować

To poproszę o resztę obliczeń :)

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-06-2009, 00:23   

Czytam tak sobie ta dyskusję...
Nie bardzo potrafie sie do niej odnieść. Osobiście zdarzyło mi sie wykonywac nurkowania typu 30 m 30 min (o których mowa) zarówno czysto rekreacyjnie w sprzęcie rekreacyjnym, jak i technicznie w sprzęcie technicznym.
W zalezności od okoliczności i miejsca nurkowania.
Próbując odpowiedzieć na pytanie "czy jest konieczny twinset" skłaniałbym sie do tezy, że do wykonania tego nurkowania solo (to zdaje się nierekreacyjnie) dla mnie wydaje sie niezbędny. Do tego samego nurkowania partnerskiego (nie z kims tylko z partnerem) w wodzie otwartej ciepłej (> 10 stopni) zbędny. W wodzie zimnej w zasadzie IMHO wystarczy butla dwuzaworowa o pojemności 12 l.
Rzecz jasna z "prawdziwym" partnerem.
Konsumpcja na takim nurkowaniu (czysta rekreacja, wody otwarte) na poziomie 20 l/min, to dla mnie sytuacja awaryjna (cos jest nie tak) i koniecznośc przerwania nurkowania/weryfikacji sytuacji.
Osobiście nie bardzo lubie nurkowania z pojedynczą butlą na plecach, bo się czuję dziwnie niestabilnie, ale zdarzyło mi sie zrobic troche nurkowan tego typu. Troche mnie irytuje wtedy brak redundancji.
Tak mi się wydaje, że szkolny "rock bottom" liczony z założeniem 100% wzrostu konsumpcji u obydwu partnerów, to bardziej dydaktyka nurkowa niz rzeczywistość.
To próba wykazania, że twin 2x12 ledwo wystarcza na nurkowanie na 40 m, typowo "papierowa".
Ja osobiście nie wchodzę partnersko do wody z osobami, co do których mam obawy, że maja SAC rzędu 20 l/min i/lub w razie awarii uruchomia "turbo mode" i zdychaja każdy zbiornik gazu. Jak juz to idę wtedy "solo" licząc dodatkowo rezerwę dla takiej osoby. Unikam więc podobnych sytuacji.
Tak sobie mysle, że zamiast zabierać twiny na rekreacyjne nurkowania, lub ogromne twiny na prawie rekreacyjne, może prościej po prostu poczuc sie pewniej w wodzie i popracować nad kondycja, stopniem zrelaksowania, pływalnościa, techniką, a potem dopiero zabierać się za cos więcej.
Twinset niezbędny jest do nurkowania solo, w przestrzeni zamkniętej, lub w każdej innej sytuacji, w której bezpośrednie wynurzenie na powierzchnię jest niemożłiwe.
Do nurkowan z opcją powierzchni (wody otwarte, limity NDL) nie jest niezbędny.
Jak ktos ma duża konsumpcje, prościej skrócic czas denny niz zabierać coraz większe butle.

PS. Wciąz mam przed oczami obraz dwóch Anglików w wieku > 65, nurkujących w mojej obecności na Frankenie (a może na Parowcu, juz nie pamiętam) z małym singlem i poniakiem z tlenem (rezerwa), zdejmujących rękawice na deko (bo za ciepło) i wychodzących na ok. 100 bar cisnienia po 20 minutach dennych na 50+ metrach + deko na powietrzu. Po 30 latach w Strazy Przybrzeżnej byli po prostu przezajebiści. Zapytajcie ich, czy do nurkowania 30 m 30 minut jest konieczny twinset...
Ostatnio zmieniony przez TomM 30-06-2009, 00:34, w całości zmieniany 2 razy  

TomekP 

Stopień: wystarczy OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-06-2009, 01:32   

hubert68 napisał/a:
Powiem szczerze, zamysłem była skłonienie ludzi początkujących do myślenia i próby własnych obliczeń.

Podałem Ci dwa różne wyliczenia oraz kilka pytań. Oczekujesz konstruktywnej dyskusji a tym czasem piszesz tylko to co lepiej pasuje Ci do Twojej teorii. Szkoda.

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-06-2009, 09:49   

hubert68 napisał/a:
Wyjaśniliśmy sobie nieporozumienia z Piotrem_C na PW. Przeprosiłem, że trochę mnie poniosło a że było to publicznie to i przeprosiny są "publiczne".

Obaj doszliśmy do wniosku że różnica w zdaniu i sposobie dyskusji przerodziła się w zupełnie _niepotrzebną_ kłótnię.

TOMA52 

Stopień: kilka
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-06-2009, 09:58   

hej,

Nie wiem, jak liczyliście ten profil:

30 m-30 min
12 m 1 min
9 m - 1 min
6 m - 1 min
3 - 4 min
?

Skąd 3 minuty na 12m i gdzie przystanki na 9 i 6?

Mi wychodzi, że da się zrealizować taki profil z SAC 18l/min i flaszką 15l nabitą do 230 bar, dokładając 2 minuty na dole na ogarnięcie awarii i zakładając wsp. stresu 1.5.

TomekP 

Stopień: wystarczy OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-06-2009, 18:44   

TOMA52 napisał/a:
Skąd 3 minuty na 12m

Wynurzasz się przeciesz z pewną okresloną szybkością (np. 9m/min), więc droga z 30 na 12 zajmuje trochę czasu czyli 2 min, plus deepstop 1m na 15 to daje 3 min wynurzenie do 12m
Później można przyjąc prędkość wynurzania 3m/min, lub 9 m/min z przystankami na 9,6,3.
W sumie wychodzi podobnie jakieś 7 min na wynurzenie + 2min na opanowanie awarii.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 30-06-2009, 19:16   

TomM napisał/a:
Osobiście nie bardzo lubie nurkowania z pojedynczą butlą na plecach, bo się czuję dziwnie niestabilnie, ale zdarzyło mi sie zrobic troche nurkowan tego typu. Troche mnie irytuje wtedy brak redundancji.

Wreszcie ktoś to wprost powiedział :) Osobiśce wolę 2x7, niż 1x15. Nie zależnie, czy wezmę płytę, czy butle pod pachę(lepsza zabawa). Myślę, że mówienie o osobistym komforcie "przez ogródek" rodzi pewne nieporozumienia.
TomM napisał/a:
Ja osobiście nie wchodzę partnersko do wody z osobami, co do których mam obawy, że maja SAC rzędu 20 l/min i/lub w razie awarii uruchomia "turbo mode" i zdychaja każdy zbiornik gazu. Jak juz to idę wtedy "solo" licząc dodatkowo rezerwę dla takiej osoby. Unikam więc podobnych sytuacji.

Mam 20l. Trudno, a jeszcze trudniej mi to przeskoczyć. Ale nie to jest istotne. Istotne jest, że nurkując coraz głębiej i coraz dłużej, jakoś ogranicza mi się liczba osób z którymi wejdę do wody. Myślę, że dobór partnerów(czy są komunikatywni, jak sobie radzą, czy muszę zakładać, że akcja ratunkowa jest bardziej wpisana w nurkowanie niż jej brak, czy będziemy się uzupełniać itd...) w znacznym stopniu determinuje rodzaj planowanego nurkowania. I to chyba bardziej, niż najbardziej książkowe planowanie gazów, deko i strategii. I porównując pewne nurkowania do religii, to sądzę, że wyjeżdżając za partnerem z 50m w 50 minucie bardzo nas do niej zbliża.

hubert68 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-06-2009, 20:31   

Witajcie, jeszcze kilka uwag na temat SAC – posłużę się osobistym przykładem z piątku i niedzieli. Moje dwa ostatnie nury – pierwszy, powszechnie znane koparki, spokojne pływanie połączone z testowaniem nowego, cieńszego ocieplacza – SAC 14 l/min i ostatnie, nie powiem gdzie, tych co wiedzą proszę, by się nie zdradzili ale miejsce niezwykle ciekawe, w którym na dodatek tylko bardzo nieliczni mogą zanurkować, do tego trudne i męczące dojście do wody i zimna (4-5 stopni) woda. Już nad wodą wiedziałem, że nie łatwo mi uspokoić oddech i że z samego podniecenia miejscem SAC mi wzrośnie. I wzrósł – do 32 l/min.
TomM napisał/a:
Ja osobiście nie wchodzę partnersko do wody z osobami, co do których mam obawy, że maja SAC rzędu 20 l/min i/lub w razie awarii uruchomia "turbo mode" i zdychaja każdy zbiornik gazu.
Tomek o ile mi wiadomo jesteś jednym z najlepszych nurków na forum. Nie dziwię Ci się, że nie uśmiecha Ci się wożenie na plecach gazu dla potencjalnie partnera dużo słabszego, do którego musiałbyś dostosować swoje nurkowanie. Zresztą, jak napisał choćby Andrzej
BitPump napisał/a:
Dodam, że ja na nurkowania typowo rekreacyjne w Polsce zabieram twina 2x7
i co Ty też podkreślasz
TomM napisał/a:
Próbując odpowiedzieć na pytanie "czy jest konieczny twinset" skłaniałbym sie do tezy, że do wykonania tego nurkowania solo (to zdaje się nierekreacyjnie) dla mnie wydaje sie niezbędny. Do tego samego nurkowania partnerskiego (nie z kims tylko z partnerem) w wodzie otwartej ciepłej (> 10 stopni) zbędny. W wodzie zimnej w zasadzie IMHO wystarczy butla dwuzaworowa o pojemności 12 l.
Rzecz jasna z "prawdziwym" partnerem.
jasno widać, że wszystko zależy i od warunków i od doświadczenia nurków. To samo nurkowanie, do którego ja, z podobnym sobie partnerem potrzebujemy 2*12, Ty z podobnym sobie zrobisz na pojedynczej 12-ce czy 2*7.
Plotek napisał/a:
Podałem Ci dwa różne wyliczenia oraz kilka pytań. Oczekujesz konstruktywnej dyskusji a tym czasem piszesz tylko to co lepiej pasuje Ci do Twojej teorii. Szkoda.
Przepraszam Cię jeśli tak to odebrałeś. Po prostu uznałem że odpowiedź
Plotek napisał/a:
Ja nie zaplanowałbym takiego nurka.
Z 15l flaszka rozpoczęcie wynurzenia przy 100bar lub 15min/30m. Min gas jaki wyliczyłem to 1400l licząc 2 min na opanowanie sytuacji i 9 min na wynurzenie.
jest pełna i wyczerpująca, zresztą, jak sam napisałem wyżej, zależy to też od doświadczenia i umiejętności nurka, co i Ty napisałeś
Plotek napisał/a:
Być może odpowiedź brzmi: dla nurka z SAC'em 15 wystarcza flaszka 12l, a ten z SAC'em 25 potrzebuje twina 2x12.

Jeśli jeszcze komuś nie odpisałem, bądź Go uraziłem to przepraszam.

I podsumowując napiszę raz jeszcze: Niezależnie od tego jak nurkuję, jakich zasad używam przy planowaniu nurkowania, ważne bym to nurkowanie ZAPLANOWAŁ. Plan Your dive, dive Your plan. Oczywiście chodzi o taki plan, by w każdej sytuacji wynurzyć się posiadając w butli jeszcze trochę gazu. Niezależnie od tego czy to będzie twin 2*20 l czy singiel 7 l z pojedynczym zaworem. :ping: Czego Wam wszystkim i sobie życzę.

Te_Pe 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-06-2009, 21:50   

hubert68 napisał/a:
I podsumowując napiszę raz jeszcze: Niezależnie od tego jak nurkuję, jakich zasad używam przy planowaniu nurkowania, ważne bym to nurkowanie ZAPLANOWAŁ. Plan Your dive, dive Your plan. Oczywiście chodzi o taki plan, by w każdej sytuacji wynurzyć się posiadając w butli jeszcze trochę gazu.

ta.....

PS. odpowiedzieć mogę dopiero od 16 lipca.....
Ostatnio zmieniony przez Te_Pe 30-06-2009, 22:04, w całości zmieniany 2 razy  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu