Na początek chciałbym się przywitać, jest to mój pierwszy post na forum.
Wiem że wątek doboru płetw był poruszany wielokrotnie, starałem się przeczytać w miarę wszystkie tematy tego dotyczące i kilka poradników internetowych. Niestety spowodowało to tylko ze coraz bardziej miotam się wyborze między płetwami kaloszowymi a paskowymi.
Szukam czegoś co posłuży mi trochę lat z przeznaczeniem do snorkeling'u i sporadycznego freedriving'u, choć sporadycznie pewnie też i zabiorę je na basen ale w żadnym razie nie do nurkowania ze sprzętem. Głównym bodźcem do zakupu jest zbliżający wyjazd do Chorwacji jednak nie zamierzam na tym poprzestać, wiec nie będzie to "kupie sobie drogie płetwy żeby założyć je raz w roku" mimo że jak na razie pojęcie w temacie nurkowania mam dosyć blade. Być może udany wybór będzie w przyszłości bodźcem do zrobienia jakiegoś kursu Nie chciałbym się na początek zniechęcić obtarciami czy np. kontuzjami wynikającymi ze złego doboru płetw.
Wiec tak jak mówiłem oczekuje przede wszystkim trwałości, wydajności i wygody w użytkowaniu.
Przede wszystkim nie mogę rozstrzygnąć jakie płetwy będą bardziej odpowiednie. Paskowe czy kaloszowe. Nie chciałbym natomiast kupować sprzętu który wybacza wiele błędów ale nie daje możliwości dalszego rozwoju umiejętności. Dodam również ze na co dzień trenuje kolarstwo , zastanawiam się więc jak bardzo pokrywają się ze sobą partie mięśni pracujących podczas nurkowania i jazdy na rowerze bo podejrzewam ze będzie to miało istotny wpływ dobór płetw. Ze skurczami również nie mam problemów czy to podczas pływania czy innego nawet wielogodzinnego wysiłku. Z wydolnością również nie jest najgorzej. Choć oczywiście pewnie jest to nieco inny rodzaj wytrenowania niż potrzebny podczas nurkowania.
Będę wdzięczny za wszelkie porady i sugestie. Propozycje konkretnych modeli również bardzo mile widziane.
Ostatnio zmieniony przez kuba_rsx 09-07-2009, 15:05, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 09-07-2009, 15:08 Re: pomoc w doborze płetw
kuba_rsx napisał/a:
Szukam czegoś co posłuży mi trochę lat z przeznaczeniem do snorkeling'u i sporadycznego freedriving'u, choć sporadycznie pewnie też i zabiorę je na basen ale w żadnym razie nie do nurkowania ze sprzętem. (...)
cześć,
to jest forum dla osób nurkujących ze sprzętem SCUBA. Wydaje mi się, że jeśli szukasz płetw do wszystkiego lecz "w żadnym razie do nurkowania ze sprzętem" to średnio dobrze wybrałeś forum
Wydaje mi się, że dużo lepsze porady (jakiekolwiek konkretne?), z doświadczenia etc, dostaniesz na forach do tego stworzonych.
Może się kiedyś przekonam do "butli" wiec wszelkie sugestie moze niebędą tak bezowocne jak się wydaje
Mogę niedyskretnie zapytać w takim razie gdzie konkretnie szukać lepszych porad?
Pozdrawiam
@ KasiaK - nurkowanie nie jedno ma imię...
@kuba do snorkelingu/freedive tylko kaloszowe. Polecam np mares avanti quatro, lub coś od cressi.
Omijaj płetwy marki supermarket i z nadmiarem plastiku.
Do płetw na pasek dodaj jeszcze koszty zakupu butów (ok. 100). Nie muszą być na zimne wody czyli z grubego neoprenu. W Chorwacji przeważnie plaże są kamieniste i są jeżowce.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 09-07-2009, 19:05
KasiaK napisał/a:
to jest forum dla osób nurkujących ze sprzętem SCUBA
kuba_rsx napisał/a:
Mogę niedyskretnie zapytać w takim razie gdzie konkretnie szukać lepszych porad?
Wiek: 42 Dołączył: 17 Mar 2009 Posty: 21 Skąd: kraków/Biłgoraj
Wysłany: 09-07-2009, 21:45
Witam,
Polecam http://divezone.pl/cressi...e0626218a917282 używam ich już dosyć długo i jestem z nich zadowolony posłużą Ci na wody otwarte oraz na basen. Mają dosyć twarde pióro ale dzięki temu mają niezłego kopa:D Odkąd je mam nie wyobrażam sobie pływania na basenie bez nich. Jeżeli zdecydujesz się na kurs OWD wtedy bez wątpienia przydadzą Ci się jakieś płetwy paskowe. Ja mam takie i takie. Każde maja inne przeznaczenie.
Pozdrawiam
Masz trudny orzech do zgryzienia....
(pasują ci w zasadzie wszystkie typy płetw )
Choć moim zdaniem, jako "płetwy ogólnego przeznaczenia" najlepiej się sprawdzają płetwy paskowe (tak naprawdę, to głównie buty do nich ).
Nie straszne ci będą kamienie, błoto, itp. Zawsze łatwo wejść do (i wyjść z) wody...
Skoro masz silne nogi, pewne dodatkowe opory nie powinny wpływać na przyjemność pływania.
Myślę, że od Maresów Quatro jest już trochę lepszych pomysłów.
(Quatro są trochę za duże/ciężkie na płetwy turystyczne i trochę za "plastelinowe" jako płetwy sportowe).
Spróbuj poszukać takich, które by łączyły sztywność i sprężystość.
No i żeby były możliwie lekkie:
- lepiej się nadają do pływania po powierzchni
- no i na wypadek podróży .
P.
I
PS.
I na koniec "standardowa" rada - pożyczaj różne i próbuj - choćby na basenie...
Ostatnio zmieniony przez I 09-07-2009, 22:22, w całości zmieniany 1 raz
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 10-07-2009, 11:48 Re: pomoc w doborze płetw
kuba_rsx napisał/a:
Na początek chciałbym się przywitać, jest to mój pierwszy post na forum.
Szukam czegoś co posłuży mi trochę lat z przeznaczeniem do snorkeling'u i sporadycznego freedriving'u, choć sporadycznie pewnie też i zabiorę je na basen ale w żadnym razie nie do nurkowania ze sprzętem.
tyle że te na basen się nie nadają, za długie, a basen z płytki i za krótki .
myślę, że te pierwsze 3 będą super jako uniwersalne.
Maresów z serii Quatro nie polecam - posiadałem i sprzedałem. Kupiłem bo były chwalone, ale nie dały mi tego kopa co Stratosy, bo były za miękkie, a zarazem za twarde do pływania przy powierzchni i nie chciały pracować całą powierzchnia. Tak więc nie jest to płetwa idealna dla każdego.
Piękne dzięki za porady. Na pewno się przydadzą i myślę że nie wyrzucę niepotrzebnie kasy w błoto. Niema to jak zasięgnąć opinii kogoś kto ma już swoje doświadczenie.
Mam jeszcze takie pytanie, gdzie można kupić skarpety neoprenowe 1,5-2mm "stopki" lub takie minimalnie za kostkę? Szukałem i niestety nigdzie nie widze
Dodam tylko że pod rozm. 44
Ostatnio zmieniony przez kuba_rsx 13-07-2009, 14:30, w całości zmieniany 1 raz
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 13-07-2009, 15:16
kuba_rsx napisał/a:
Mam jeszcze takie pytanie, gdzie można kupić skarpety neoprenowe 1,5-2mm "stopki" lub takie minimalnie za kostkę? Szukałem i niestety nigdzie nie widze
W sklepach widuję modele z dołączoną dodatkowo opaską. Tylko trza ją od skarpety odciąć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko