Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: martin
14-07-2009, 10:43
Awaria automatu na 15 m
Autor Wiadomość
Paweł 

Stopień: mł‚. kapral sztabowy
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-07-2009, 00:04   

martin napisał/a:
meerec napisał/a:
Czy Ty będąc po podstawowym kursie miałeś świetnie opanowane te "umiejętności"?

Nie jestem Jackiem, ale odpowiem za siebie: tak. Przestazaly CMAS uczy w ten sposob. Tylko ze taki kurs trwa pol roku w basenie i 8..10 nurkowan w wodach otwartych.

W nowoczesnym SSI też tego uczą.Przynajmniej ja tak miałem.
Tyle że uczy nie organizacja a instruktor.
Bez względu pod jakąmarka działa musi byc dobry.

Pozdrówka

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-07-2009, 07:07   

AgnieszkaP napisał/a:
Po tej "przygodzie" postanowiłam zainwestować w podwójny zawór i automat Apeksa.
Bardzo dobra decyzja.
AgnieszkaP napisał/a:
Przez wylatujące z octopusa bańki powietrza widział tylko rękę partnera szukającą swojego octopusa. Myślałam, że trwa to wieczność.
zarowa napisał/a:
Gdyby partner podał swój automat a sam przeszedł na zapas trwało by to sekunde
i jeszcze NAPEWNO biorca dostałby w pełni sprawny automat. Właśnie to przekonuje mnie do długiego węża.

Nawet w takim przypadku (OOG czyli Out od gas - brak gazu) należy w sposób bezpieczny się wynurzyć, co oznacza przeprowadzenie wynurzenia w sposób zaplanowany. Czy na kursie podstawowym tego uczą? Pewnie tak, choć nie na wszystkich. Czy po kursie podstawowym nurek jest w stanie to przeprowadzić w praktyce? Myślę, że mało który. Na szczęście
AgnieszkaP napisał/a:
po ok 15 min /.../ nurkowaniaSytuacja miała miejsce na 15 m
Więc na dcs "nie zdążyła" zapracować.

Swoją drogą ponad rok temu, po P1 i jakichś 20 nurkowaniach, zapomniałem z domu automatu. Pożyczyłem z bazy i na 15 m, przy ciśnieniu na manometrze 40 bar okazało się, że brakło gazu. Było to w trakcie wynurzania, w chwilę po tym jak partner pokazał mi brak gazu i przeszedł na mój oktopus. Też się szybko wynurzyliśmy. Paru rzeczy mnie to nauczyło... Agnieszko i Tobie tego życzę.

AgnieszkaP 

Stopień: p1
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-07-2009, 12:07   

Bardzo dziękuje za wszystkie rady!!

Apeks już jest!

W weekend znów będę nurkować i zbierać nowe doświadczenia. Oby jak najmniej takich o jakim Wam napisałam :)

Jeszcze raz serdecznie dziękuje i życzę Wam wszystkim jak najmniej "przygód" ;)

Pozdrawiam,

zarowa 

Stopień: IANTD nTMX, TDI ER
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-07-2009, 12:27   

Na kursie powinny być omówione, pokazane i przećwiczone te umiejętności (OOG) ale bardzo mały procent ludzi ( przyszłych płetwonurków ) jest w stanie nauczyć się tego ( i nie tylko tyczy się to do wszystkich ćwiczen i umiejetnosci) podczas kursu. Tych paru geniuszy i tak to po pewnym czasie zapomni jesli nie będą tego ćwiczyć regularnie/co jakiś czas. Dla mnie kurs nurkowy to nie tylko przepustka/zezwolenie na wykonywanie danych nurkowań ale też obowiązek do ćwiczenia poznanych umiejetności itp już bez bezposredniej asysty instruktora. Ja po każdym kursie wiem co muszę jeszcze poprawić nad czym popracować, żeby wszystko było "ładnie". Trzeba od czasu do czasu nie co roku na kursie tylko min 3 razy w roku iśc do wody we 2-3 osoby na platforme na skillsy. Popływac, bez maski, płetw, gazu, strzelanie bojki, stage, s-dril, v-dril itp.itp. Wtedy nie zapominamy ale także nabywamy doświadczenia, obycia, pamięci mięśniowej w różnych sytuacjach awaryjnych. Wpływa to bardzo na naszą psychikę i napewno zmniejsza stres w sytuacji awaryjnej o którym pisał Martin. Panika jest często powodem wypadku.

hubert68 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-07-2009, 13:33   

zarowa napisał/a:
Trzeba od czasu do czasu nie co roku na kursie tylko min 3 razy w roku iśc do wody we 2-3 osoby na platforme na skillsy. Popływac, bez maski, płetw, gazu, strzelanie bojki, stage, s-dril, v-dril itp.itp.

Pozwolę sobie zauważyć, w ramach "uprawiania propagandy metodami świadków... " (co ktoś kiedyś na tym forum mi zarzucił) :-) , że zmodyfikowane v-dril i s-dril są wykonywane przy KAŻDYM nurkowaniu wg standardów GUE...

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 15-07-2009, 14:56   

hubert68 napisał/a:
są wykonywane przy KAŻDYM nurkowaniu wg standardów GUE

Nie. Są wykonywane przy każdym nurkowaniu w każdej znanej mi federacji: CMAS, IANTD, GUE. Od nas zależy, czy pominiemy ten element, czy nie. Jast jeszcze kwestia konfiguracji. Ja, używając DIR-owej sprawdzam za każdym razem, bo przy OOG to ja dostanę ew. niesprawny automat. Używając majtającego się octopusa, podajesz właśnie ten, ew. niesprawny element i pominięcie sprawdzenia nie boli tak bardzo.

gorcio
[Usunięty]

Wysłany: 15-07-2009, 15:02   

jacekplacek napisał/a:
Są wykonywane przy każdym nurkowaniu w każdej znanej mi federacji: CMAS,

Czyzby ? Moze w Polsce lub moze u Twojego instruktora. W miejscach gdzie nurkowalem nikt czegos takiego nie robil , i patrzyli na nas jak na dzikusowz buszu. W standardach CMAS (przynajmniej LIFRAS) tego nie widzialem.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 15-07-2009, 15:10   

gorcio napisał/a:
W standardach CMAS (przynajmniej LIFRAS) tego nie widzialem.

Nie wiem, co jest w standardach: KDP trzyma wtajemnicy i nie zanosi się na ujawnienie. Musieliby pewnie z połowę instruktorów wywalić. Nie mniej, miałem przyjemność widzieć kilka kursów z wykładami i było to podkreślane. Faktycznie, nie widziałem, żeby ktoś stosował. Natomiast osoby z którymi ostatnio nurkuję, stosują za każdym razem. Jak nuram z kimś nowym, wymuszam takie zachowanie jednym prostym gestem.

hubert68 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-07-2009, 15:18   

jacekplacek napisał/a:
Są wykonywane przy każdym nurkowaniu w każdej znanej mi federacji:

Jacku zastanów się, czy przy KAŻDYM nurkowaniu wg standardów IANTD lub CMAS masz wykonać s-drila i zmodyfikowanego v-drila? Ja nie mówię o obecności tych procedur. Mówię o tym, że przed zanurzeniem lub na 3 m zawsze wykonujemy VBS.

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-07-2009, 15:18   

jacekplacek napisał/a:
Są wykonywane przy każdym nurkowaniu w każdej znanej mi federacji: CMAS, IANTD, GUE.

V-Drill na pojedynczej flaszce? ;)

Nie idealizuj organizacji bo można się na tym przejechać. Np. tak prosta czynność jak sprawdzenie octo partnera. Sprawdzam je zawsze, gdy nurkuję z nowymi dla mnie osobami, co do których nie jestem przekonany czy sami go sprawdzili.

I co? Nurkowałem z ludźmi wyszkolonymi w IANTD, CMAS czy SDI/TDI, którzy dziwnie na mnie patrzyli gdy chciałem sprawdzić ICH octopusa. Raz nawet zdarzyło mi się, że stary CMASowy wyga odmówił mi sprawdzenia octo.

Dodam, że jak długo nurkuję NIKT nigdy nie sprawdził mojego octo. Przy nurkowaniu ze stałymi partnerami to oczywiste, bo wiedzą że sprawdzam. Ale w przypadku przypadkowych partnerów? Może zakładają że Apeks nie może się zepsuć?

hubert68 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-07-2009, 15:29   

piotr_c napisał/a:
V-Drill na pojedynczej flaszce?
Czemu nie, jeśli dwuzaworowa, z dwoma pierwszymi stopniami?
piotr_c napisał/a:
Nurkowałem z ludźmi wyszkolonymi w IANTD, CMAS czy SDI/TDI, którzy dziwnie na mnie patrzyli gdy chciałem sprawdzić ICH octopusa. Raz nawet zdarzyło mi się, że stary CMASowy wyga odmówił mi sprawdzenia octo.

Dodam, że jak długo nurkuję NIKT nigdy nie sprawdził mojego octo. Przy nurkowaniu ze stałymi partnerami to oczywiste, bo wiedzą że sprawdzam. Ale w przypadku przypadkowych partnerów? Może zakładają że Apeks nie może się zepsuć?
Piotrze ja dokładnie o tym piszę. Wg GUE, po wejściu do wody lub zaraz po zanurzeniu (np. przy wysokiej fali) ależy wykonać VBS czyli V-zmodyfikowany v-dril, pokręcić każdym zaworem pół obrotu w jedną i drugą stronę, B-kontrola bąbli czyli czy gdzieś na zaworach/złączach nie bąbluje i S-zmodyfikowany s-dril czyli podanie długiego węża partnerowi. Wcześniej, w ramach GUE EDGE każdy sprawdza sam obydwa swoje automaty. I nie jest to dobra wola lub jej brak tego czy innego, jakże zajefajnego nurka czy instruktora, tylko OBOWIĄZUJĄCA WSZYSTKICH PROCEDURA.

styx 

Stopień: IANTD NTx Instructor
Kraj:
USSR

Wysłany: 15-07-2009, 15:30   

piotr_c napisał/a:

Po to jest między innymi s-drill który się zwyczajowo robi zawsze.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 15-07-2009, 15:30   

hubert68 napisał/a:
Jacku zastanów się, czy przy KAŻDYM nurkowaniu wg standardów IANTD lub CMAS masz wykonać s-drila i zmodyfikowanego v-drila? Ja nie mówię o obecności tych procedur. Mówię o tym, że przed zanurzeniem lub na 3 m zawsze wykonujemy VBS.

Przy każdym. "S-drill" nie zmodyfikowany a pełny. Nie przed zejsciem na 3m a całość na 5m(konkretnie: poniżej wpływu falowania).
piotr_c napisał/a:
V-Drill na pojedynczej flaszce?

Jak gość nie umie na pojedynczej, to w twinie dopiero nie da rady :P
piotr_c napisał/a:
Raz nawet zdarzyło mi się, że stary CMASowy wyga odmówił mi sprawdzenia octo.

Pokazałeś mu brak gazu i odmówił? Faktycznie, twardy zawodnik.
piotr_c napisał/a:
Nie idealizuj organizacji bo można się na tym przejechać. Np. tak prosta czynność jak sprawdzenie octo partnera. Sprawdzam je zawsze, gdy nurkuję z nowymi dla mnie osobami, co do których nie jestem przekonany czy sami go sprawdzili.

Nie idealizuję organizacji. Piszę, co robimy podczas każdego wejścia do wody. Jak ktoś mi odmówi sprawdzenia, czy mi zawory nie ciekną, to sorry, po co mi takie gówno pod wodą?
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 15-07-2009, 15:38, w całości zmieniany 1 raz  

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-07-2009, 15:44   

jacekplacek napisał/a:
Jak gość nie umie na pojedynczej, to w twinie dopiero nie da rady :P

???

Dostępność zaworu w twinie jest zdecydowanie lepsza.

jacekplacek napisał/a:
Pokazałeś mu brak gazu i odmówił? Faktycznie, twardy zawodnik.

Nie. Sprawdzenie robię zawsze podczas oglądania partnera przed zanurzeniem. Nie pozwolił mi bo... źle się go potem mocuje i może wypadać.
A co do samego s-drilla, to jestem w tym względzie gorącym zwolennikiem samoobsługi a nie procedury narzucanej przez DIR/GUE.

jacekplacek napisał/a:
Piszę, co robimy podczas każdego wejścia do wody.

To pisz Jacku: my z moim partnurem tak robimy mając takie i takie wyszkolenie w takich i takich organizacjach. To co napisałeś sugeruje, że to standard we wszystkich organizacjach poza niecywilizowanym PADI - a to jest nieprawda.

[ Dodano: 15-07-2009, 15:46 ]
styx napisał/a:
Po to jest między innymi s-drill który się zwyczajowo robi zawsze.

Zwyczajowo robią go ludzie, którzy przykładają wagę do bezpieczeństwa i to niezależnie od organizacji.

95% nurków na świecie tego nie robi, przynajmniej ja nie widziałem by s-drill był gdziekolwiek powszechnie stosowany.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 15-07-2009, 15:48, w całości zmieniany 1 raz  

wojtek_r 

Stopień: tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-07-2009, 15:49   

hubert68 napisał/a:
Wcześniej, w ramach GUE EDGE każdy sprawdza sam obydwa swoje automaty. I nie jest to dobra wola lub jej brak tego czy innego, jakże zajefajnego nurka czy instruktora, tylko OBOWIĄZUJĄCA WSZYSTKICH PROCEDURA.

No ale co z tego wynika dla autorki tematu (poza propagandą GUE)?

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 15-07-2009, 15:50   

piotr_c napisał/a:
Dostępność zaworu w twinie jest zdecydowanie lepsza.

Owszem: środkowego. Boczne już nie.
piotr_c napisał/a:
To pisz Jacku: my z moim partnurem tak robimy mając takie i takie wyszkolenie w takich i takich organizacjach. To co napisałeś sugeruje, że to standard we wszystkich organizacjach poza niecywilizowanym PADI - a to jest nieprawda.

Zwróć uwagę na inne odpowiedzi: część z nich jest bardzo podobna. Mamy te same procedury, wynikające... No właśnie: jak myślisz?

nseal 

Stopień: jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-07-2009, 15:59   

jacekplacek napisał/a:
hubert68 napisał/a:
są wykonywane przy KAŻDYM nurkowaniu wg standardów GUE
Są wykonywane przy każdym nurkowaniu w każdej znanej mi federacji: CMAS, IANTD, GUE.

Jacek, nie jest tak różowo. My sprawdzamy, niestety nie jest regułą, przyznam że wg moich obserwacji procedura startowa o ile wogóle funkcjonuje, to jest maksymalnie uproszczona...

jacekplacek napisał/a:

Jast jeszcze kwestia konfiguracji. Ja, używając DIR-owej sprawdzam za każdym razem,

"konfiguracji hogarthian" :)

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-07-2009, 16:11   

jacekplacek napisał/a:
Owszem: środkowego. Boczne już nie.

Ja osobiście w twinie dam radę. Przy pojedynczej niestety nie.

wojtek_r napisał/a:
No ale co z tego wynika dla autorki tematu (poza propagandą GUE)?

To, że gdyby autorka zrobiła s-drill, to jest szansa że uszkodzenie objawiłoby się w bardziej sprzyjających warunkach.

nseal napisał/a:
My sprawdzamy, niestety nie jest regułą, przyznam że wg moich obserwacji procedura startowa o ile wogóle funkcjonuje, to jest maksymalnie uproszczona...

Święte słowa.

BitPump 

Stopień: DIR-ektor
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-07-2009, 16:13   

piotr_c napisał/a:
To co napisałeś sugeruje, że to standard we wszystkich organizacjach poza niecywilizowanym PADI - a to jest nieprawda.

W PADI na drugich zajęciach basenowych instruktor przedstawia procedurę sprawdzenia sprzętu przed nurkowaniem wraz ze skrótem KOZAK do łatwiejszego zapamiętania co należy sprawdzić:

K - kamizelka (jacket, skrzydło)
O - ołów (system balastowy)
Z - zapięcia (mocowania)
A - automaty (główny i octopus)
K - oK (sygnalizacja z partnerem, że wszystko jest OK)

Źródło - podręcznik instruktorski, wydanie 1999 z poprawkami do czwartego kwartału 2005, rozdział 3 (OWD), strona 2-10

~BitPump

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-07-2009, 16:13   

jacekplacek napisał/a:
Zwróć uwagę na inne odpowiedzi: część z nich jest bardzo podobna. Mamy te same procedury, wynikające... No właśnie: jak myślisz?

Wy tak, ale jak napisał Krzysiek - nie jest to regułą. Ja jestem z PADI a S-drila robię na większości nurkowań. No... może poza szuwarowymi ze znanym mi partnerem, bo wtedy ograniczam się do sprawdzenia octo jeszcze na powierzchni.

Inna rzecz że s-drill to w tym wypadku z reguły podpięcie się pod octo.

Ale gdzie tu jakieś reguły że CMAS, IANTD?

Trzeba by zrobić głębsze badania i wyciągnąć jakieś współczynniki korelacji ;)
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 15-07-2009, 16:16, w całości zmieniany 1 raz  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu