Jak skończę? To zależy na jakich instruktorów na mej przyszłej szkoleniowej ścieżce trafię i jak sensowne będą ich argumenty. Ja już taki jestem, że do wszystkiego podchodzę odpowiednio krytycznie.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 18-07-2009, 00:28, w całości zmieniany 1 raz
Zgadzam się całkowicie, tylko Piotr właśnie to rozwiązanie, jakby z założenia wykluczył
Ale nie dlatego że jest dirowskie, tylko dlatego że:
1. Taką bojkę mam i nie mam zamiaru inwestować kolejnych 200zł w taką pierdołkę jak bojka;
2. Prosta bojka to mniejsze prawdopodobieństwo awarii.
Skoro zarzucasz mi, że specjalnie i usilnie NIE stosuję dirowskich rozwiązań, to muszę to zdementować. Używam czarnej maski i uważam że tu argumentacja DIR ma sens. W nowym skrzydle pod twina mam jednoczęściową uprząż - nawet po dotychczas bardzo niewielkiej ilości nurków na nim zrobionym mogę stwierdzić zdecydowanie lepiej się sprawdza, choć w pojedynczej nadal wydaje mi się zbędna.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 20-07-2009, 14:18, w całości zmieniany 2 razy
Trochę zamotałem. Rzeczywiście w "Fundamentals of better diving" nic na ten temat nie ma, więc to nie dirowska reguła.
Moja pierwsza maska miała przeźroczysty silikon i przy zakupie kolejnej, w sklepie powiedzieli mi że przezroczysty silikon może powodować efekt "lustra" na wewnętrznej powierzchni szkła i dlatego dirowcy używają czarnych. I rzeczywiście przy czarnym rzeczywiście tego nie ma. Wcześniej na to nie zwracałem uwagi, ale przy czarnej rzeczywiście jest lepiej. Stąd uznałem że ta "dirowska" argumentacja jest słuszna.
Niedawno użyłem znów takiej z przeźroczystym i strasznie mi to działa na nerwy...
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 21-07-2009, 10:17, w całości zmieniany 1 raz
hehe niezłe....
nie słyszałam nigdy, aby maska z przezroczystym silikonem nie była DIR,
chyba przesadzacie, bo za chwilę to fanatyzm będzie.
mój partner od wieeeeelu lat właśnie w takiej nura i
po 1 - zdaje się, że ci co go znają potwierdzą, że jest mocno dir
po 2 - nigdy mu się nic odbijało, bo raczej by ją dawno wymienił
jest takie fajne powiedzenie..."kiepskiej baletnicy...."
po 2 - nigdy mu się nic odbijało, bo raczej by ją dawno wymienił
Może to kwestia konkretnego modelu maski, ale w Demonie Maresa mocno irytują mnie odbijające w szybach się zaczepy paska. Szczególnie wtedy, gdy patrzy się na ciemną powierzchnię. Od samego początku używam czarnych masek więc to pewnie kwestia przyzwyczajenia. Jakbym używał przezroczystych, pewnie nie zwracałbym na to uwagi.
KasiaK napisał/a:
chyba przesadzacie, bo za chwilę to fanatyzm będzie.
Heh mnie jako ostatniemu powinnaś zarzucić fanatyzm DIR
sorry, ale pl.rec nie jest dla mnie zadna wykladnia, tylko jednym wielkim syfem
a z Pawłem? No ostatnio gadałam, ale o głebokich deep stopach o maskach tez moge w sumie...a stop, rozmawiałam przeca, jak zobaczyłam jego backup....bez pasków w ogóle! To jest Gościu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko