Wysłany: 28-07-2009, 17:16
hubert68 napisał/a:
Chłopie nie szkoda Ci kasy???!!!
Worek DR RW (nowy) kupiłem niespełna rok temu poniżej 1k PLN. A płytę + uprząż za 250 PLN kupisz...
Każdy grosz się liczy - więc wiadomo, że chciałbym wydać jak najmniej kasy. Tyle, że jak kupie to wszystko z rabatem (o ile dostanę rabat) w jednym sklepie to pewnie i tak wyjdzie mi taniej jakbym kupował wszystkie części w różnych miejscach. Jeśli się mylę (jeszcze sobie i tak przeliczę wszystko przed ostateczną decyzją kupna) to mnie poprawcie.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 28-07-2009, 18:39
cuube napisał/a:
Tyle, że jak kupie to wszystko z rabatem
Właśnie, na samym skrzydle, Hubert "zeżarł" Twój ew. do uzyskania rabat. Wymyśliłeś za ok 2k, Hubert pokazał, że można za ok 1200: różnica ok 800zł. A liczysz na rabat w granicach ilu?
cuube napisał/a:
i tak przeliczę wszystko przed ostateczną decyzją kupna
Wiek: 42 Dołączył: 29 Mar 2007 Posty: 395 Skąd: Września/Poznań
Wysłany: 28-07-2009, 19:11
hubert68 napisał/a:
Worek DR RW (nowy) kupiłem niespełna rok temu poniżej 1k PLN. A płytę + uprząż za 250 PLN kupisz...
Teraz już chyba nowego poniżej 1000 nie dorwiesz. Ja kupiłem TU ale to było daaaaawno i nie wiem czy jeszcze działają i jak prężnie . Uprząż najzwyklejsza z jednego kawałka taśmy z pasem krocznym i płyta ich produkcji. Ta ichnia płyta jest solidna i wszystkie krawędzie są stępione jak trzeba, to samo adapter. A czemu adapter a nie combo? Bo wszystko masz od razu skręcone jak przyjeżdżasz nad wodę, nie trzeba dopasowywać i przykładać + dodatkowe kilogramy sensownie zamontowanego balastu.
Ostatnio zmieniony przez tom_wie 28-07-2009, 19:20, w całości zmieniany 1 raz
gorcio [Usunięty]
Wysłany: 28-07-2009, 19:25
tom_wie napisał/a:
hubert68 napisał/a:
Teraz już chyba nowego poniżej 1000 nie dorwiesz.
Nie chce Was zalamywac - ja kupilem za mniej niz 800 zl nowke, z uprzeza. Tylko plyte musialem dokupic . Nadal kosztuja tyle, tylko z clem moze byc roznie, ale to nie byl moj problem
Ostatnio zmieniony przez gorcio 28-07-2009, 19:27, w całości zmieniany 1 raz
Nadal kosztuja tyle, tylko z clem moze byc roznie, ale to nie byl moj problem
I to "różnie" może spowodować, że cały biznes nie będzie opłacalny.
Kilka dni temu odebrałem przesyłkę do firmy, dla której koszty miały wynosić 180zł. Okazało się, że facet wysłał to zwykłą pocztą i dodatkowo na fakturze brakowało oznaczenia kraju pochodzenia. Musiałem załatwić to przez agencję, bo SAD'a sam nie wypełnię, zapłacić cło i podatek. Wyszło razem prawie 600zł+koszty przesyłki.
gorcio [Usunięty]
Wysłany: 29-07-2009, 19:43
piotr_c napisał/a:
I to "różnie" może spowodować, że cały biznes nie będzie opłacalny.
Jasne. Wiec albo akceptujesz ryzyko, albo porzucasz opcje sprowadzenia, albo masz mozliwosc legalnegop importu bez cla. Tyle.
Wysłany: 31-07-2009, 13:44
A jeszcze wracając do tego zestawu ze skrzydłem. Mówicie o uprzęży i płycie nieoryginalnej - ale mam tutaj pytanie - jak z jakością? Czy lepiej kupić oryginalną i dołożyć trochę grosza czy nie ma sensu zawracać sobie tym głowy? Jeśli bez znaczenia to możecie polecić jakieś tańsze? Patrzyłem na uprzęże ze sklepu DIRożek, co podał tom_wie, ale w sumie tam wychodzi chyba 50 zł taniej tylko (licząc z adapterem na butle i pasem).
I jeszcze odnośnie płyty - lepiej brać stalową czy aluminiową? Głównie nurkuje w Polsce, ale od czasu do czasu zabrać ją do samolotu również bym chciał. Będę wdzięczny za podanie zalet i wad.
Wiek: 42 Dołączył: 29 Mar 2007 Posty: 395 Skąd: Września/Poznań
Wysłany: 31-07-2009, 14:05
cuube napisał/a:
Mówicie o uprzęży i płycie nieoryginalnej - ale mam tutaj pytanie - jak z jakością? Czy lepiej kupić oryginalną i dołożyć trochę grosza czy nie ma sensu zawracać sobie tym głowy?
To jest tylko kawałek blachy więc moim zdaniem bez znaczenia, ważne, żeby krawędzie nie były ostre. Ja mam tą z dirożka od 5 lat i działa. Gdzieś miałem nawet rysunek techniczny w pdf z wymiarami do takiej płyty więc można sobie u ślusarza zamówić .
Uprząż to dwa kawałki taśmy + 5 D ringów + 7 stoperów + klamra i kilka gumek z dętki.
Możesz jeszcze poszukać na aukcjach.
Jeśli chodzi o materiał, to ja, jako przeciwnik pasów balastowych kupiłem stalową, niektórzy kupują stalową na krajowe nurki i aluminiową na wyjazdy.
Ostatnio zmieniony przez tom_wie 31-07-2009, 15:37, w całości zmieniany 1 raz
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 31-07-2009, 14:13
cuube napisał/a:
I jeszcze odnośnie płyty - lepiej brać stalową czy aluminiową? Głównie nurkuje w Polsce, ale od czasu do czasu zabrać ją do samolotu również bym chciał. Będę wdzięczny za podanie zalet i wad.
Aluminiowa daje większe pole manewru z trymowaniem. Ze stalową, możesz dojść do punktu, gdzie nie masz już co ani dokąd przesuwać. Wadą, może być miękkość materiału.
[ Dodano: 31-07-2009, 14:14 ]
Zapytaj o płyty TomS: ma zdecydowanie sporą wiedzę w tym temacie
A jeszcze wracając do tego zestawu ze skrzydłem. Mówicie o uprzęży i płycie nieoryginalnej - ale mam tutaj pytanie - jak z jakością? Czy lepiej kupić oryginalną i dołożyć trochę grosza czy nie ma sensu zawracać sobie tym głowy? Jeśli bez znaczenia to możecie polecić jakieś tańsze? Patrzyłem na uprzęże ze sklepu DIRożek, co podał tom_wie, ale w sumie tam wychodzi chyba 50 zł taniej tylko (licząc z adapterem na butle i pasem).
Ale w http://www.sharkgubin.pl/ masz full zestaw plyta, adapter ,pasy , itd za 400 zl tylko nie wiem jak jest wykonczona plyta trzeba sie zapytac kogos co tam kupował
Ja kupiłem płytę na Allegro za 170 PLN i gotową uprząż od CKDiver za 300 - wprawdzie nieDIRową ale z poręcznym zapięciem i świetnymi D-ringami - i jestem bardzo zadowolony. Aluminiowa jest OK do Egiptu, chociaż z uprzężą i adapterem też swoje waży i stanowi najcięższy pojedynczy element w bagażu nurkowym (pianka i automat są lżejsze), a w limicie 15+ 5 kg ciężko się zmieścić. W czerwcu leciałem i dopłata za sprzęt nurkowy (bo było 2,5kg ponad limit) wynosiła 2x20 Euro, a wypożyczenie jacketu na 5 dni 25 Euro...
A nurkując w Polsce płyta stalowa stanowi dodatkowy balast, na aluminówce trzeba doczepić dodatkowy balast. No i aluminium jest dość miękkie.
Wysłany: 02-08-2009, 11:28
Aha - w takim razie poszukam jeszcze jakiejś tańszej płyty z uprzężą.
Mam jeszcze dwa pytania (sorki, że tak Was męczę ).
1) W komplecie "BARE Arctic 7mm KOMPLET Overall Docieplacz 7+7" docieplacz nie ma rękawków. W sumie pianka i tak przylega do ciała (mam na myśli nurkowanie w samym docieplaczu), ale czy przy agresywnych ruchach ramionami też nie przepuści wody (nie powinna, ale wolę się upewnić)? Oczywiście mam na myśli piankę z odpowiednim rozmiarem.
2) Jeszcze odnośnie płyty - w sumie na wyjazd też wziąłbym stalową - zawsze to mniej balastu na sobie. Boję się tylko jednego - mając normalną walizkę do transportu (tzn. nie nurkową - najzwyklejsza) mogę być spokojny o bezpieczeństwo takiej płyty stalowej (a jak jest z aluminiową). Chociaż do transportu skrzydła i tak pasuje zakupić jakąś bezpieczniejszą walizkę... I czy np (przykładowo) w takim Explorere 2214, zarówno skrzydło jak i płyta (zarówno stalowa jak i aluminowa) + reszta sprzętu będzie w 100% bezpieczna?
2) Jeszcze odnośnie płyty - w sumie na wyjazd też wziąłbym stalową
Płyta stalowa do pianki jest bez sensu: Po pierwsze, tak jak już pisał Jacek, daje mniejsze możliwości trymowania, a po drugie... waży więcej.
Pisanie "mniej balastu" w przypadku stalowej płyty to jakaś totalna bzdura. Dlaczego? Bo płyta jest balastem NIEZRZUCALNYM, a w przypadku pianki, każdy balast niezrzucalny jest niebezpieczny i należy jego ilość redukować do minimum.
Przypuśćmy, że bierzesz łącznie 9kg balastu do pianki. Trzy kilogramy przypadnie na płytę, kolejne trzy na kafle u góry butli, by się prawidłowo wytrymować. Ile zostaje do zrzucenia?
Moim zdaniem do pianki tylko i wyłącznie płyta aluminiowa.
[ Dodano: 02-08-2009, 12:30 ]
grol napisał/a:
No i aluminium jest dość miękkie.
Jeśli jest anodyzowane "na twardo", to staje się wystarczająco twarde.
Wysłany: 02-08-2009, 13:00
piotr_c napisał/a:
Przypuśćmy, że bierzesz łącznie 9kg balastu do pianki. Trzy kilogramy przypadnie na płytę, kolejne trzy na kafle u góry butli, by się prawidłowo wytrymować. Ile zostaje do zrzucenia?
W sumie fakt. W takich kategoriach nigdy nie myślałem. W takim razie kupię aluminiową. Dzięki za radę.
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 02-08-2009, 16:17
cuube napisał/a:
W takim razie kupię aluminiową.
Cuube ja do twina MAM ALUMINIOWĄ płytę. Tak jak napisłał Jacek
jacekplacek napisał/a:
Aluminiowa daje większe pole manewru z trymowaniem.
Zmiana nastąpiła właśnie po kłopotach z wytrymowaniem. W sumie kiedyś, używając stalowej płyty z pojedynczą flaszką miałem całą resztę balastu w kieszeniach balastowych na pasie. Ale do końca nie wiem, czy wyważenie i wytrymowanie było poprawne, patrząc z punktu widzenia moich dzisiejszych potrzeb i oczekiwań co do wyważenia i trymu.
pare postow czesniej dawalem linka do plyty +uprzaz +adapter za 400 zl ostatnio mnie korcilo zeby zamowic ale jedna rzecz mnie zaniepokila na jedym z rysonkow gdzie jest pokazana sama plyta plyta bez adaptera widac wyraznie gdzie pasy przechodza ze jest tak jak by poszczerbione czy ja dobrze widze
Wysłany: 20-08-2009, 16:21
Jeszcze jedno pytanie mam do Was, tym razem o adapter.
Chciałbym się doradzić, który lepiej kupić do zestawu Dive Rite:
1) Anhinga Adapter BPA02
2) DTD Adapter do pojedyńczej butli
Drugi trochę droższy bo kosztuje 170,00 (pierwszy 105,00), ale nie pojęcia jak oba są wykonane? Może ktoś miał z nimi styczność?
Z góry thx za odpowiedź.
gorcio [Usunięty]
Wysłany: 20-08-2009, 22:57
hazi napisał/a:
pare postow czesniej dawalem linka do plyty +uprzaz +adapter za 400 zl ostatnio mnie korcilo zeby zamowic ale jedna rzecz mnie zaniepokila na jedym z rysonkow gdzie jest pokazana sama plyta plyta bez adaptera widac wyraznie gdzie pasy przechodza ze jest tak jak by poszczerbione czy ja dobrze widze
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko