Wysłany: 06-08-2009, 19:18 Zrecenzujcie sprzęt
Witam serdecznie,
Wybaczcie że walę od razu z prośbą ale wolę nabyć wiedzę inną niż od sprzedawców lub dealerów poszczegolnych marek...
na dniach robię AOWD, natomiast potem zamierzam zainwestować w sprzęt, który mam nadzieję będzie mi służył czas jakiś.
Bardzo proszę osoby doświadczone i te które miały do czynienia z poniższym sprzętem o opinie, które mam zamiar wykorzystać przy ewentualnych korektach.
jezeli zamienisz automat p-lus octo na Apeksa z octo to zaoszczędzisz dobrych kilka stów mając ta samą jakosć.To samo jesli zrezygnujesz z jacketu na rzecz płyty i osobnego worka.To tylko jesli chodzi o ekonomię:)
Kup sam manometr i kompas na rękę. Kontrolowanie azymutu na konsoli jest bardzo upierdliwe. Pewnie wyjdzie trochę drożej, ale widzisz już, że możesz oszczędzić na automacie i jackecie . Piszę to jako użytkownik podobnej konsoli, od jakiegoś czasu kombinuję jak odciąć kompas od manometru
Wysłany: 06-08-2009, 20:12
Jestem przygotowany na taki poziom wydatków jaki jest ujęty w tych cenach co w linkach.
I tak kupię to taniej niż w Polsce, nawet z dostawą. Sam Jacket który tu pokazałem jest tam tańszy o 1000 zł niż w Polsce (2600).
Poza tym ostatnio raz na kwartał jestem w Egipcie, jak widzicie uniwersalność tego sprzętu?
No może poza pianką 7mm...
Poza tym ostatnio raz na kwartał jestem w Egipcie, jak widzicie uniwersalność tego sprzętu?
Jacket zdecydowanie zmieniłbym na skrzydło + płyta alu. Cenowo wyjdzie minimalnie drożej niż ten konkretny jacket, ale komfortu i uniwersalności nie ma co nawet porównywac.
Widzę że jesteś z Krakowa. Jeśli masz czas, możemy zanurkowac razem. Gwarantuję Ci, że po takim nurkowaniu już nie pomyslisz o jackecie.
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 06-08-2009, 23:19
piotr_c napisał/a:
Jacket zdecydowanie zmieniłbym na skrzydło + płyta alu. Cenowo wyjdzie minimalnie drożej niż ten konkretny jacket, ale komfortu i uniwersalności nie ma co nawet porównywac.
Popieram. Ewentualnie kup używany jacket za 400-500 zł, bo i tak zmienisz na płytę.
tom_wie napisał/a:
Kup sam manometr i kompas na rękę. Kontrolowanie azymutu na konsoli jest bardzo upierdliwe.
I do tego płyniesz z kotwicą, która stwarza niepotrzebne opory (bo z reguły wisi i ciągnie się za nurkiem). O oraniu np. rafy, jeśli jest pod Tobą, czy możliwości zaczepienia się o coś już nie wspomnę.
Automat i oktopus - cóż Maresa miałem w pysku raz, i był to pierwszy i ostatni raz jednocześnie...
Pianka - myślę, że do Egiptu to 3 mm zupełniewystarczy. A w Polsce i tak prędzej czy później wylądujesz w suchym...
To jest jacket typu skrzydło do pojedynczej butli???
Jeśli tak - to plywalem na nim - bardzo fajny - bardzo płynnie i szybko reguluje się nim pływalność - ogolnie mialem go dwa razy na grzbiecie ale zrobil bardzo pozytyne wrażenie
dobrze dopasowany mimo małego rozmiaru...mialem o numer mniejszy
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 07-08-2009, 01:16
maran napisał/a:
Chciał cię udusić? zamarzł bo zabrzmiało jakby to był najgorszy szajs. Co było z nim nie tak?
Pisałem kiedyś o tym. Zestaw pożyczony ze znanego CN. Automat od początku źle podawał. W trakcie wynurzania, na jakichś 16-18 m, gdy partner wisiał na moim oktopusie, automat przestał podawać w ogóle. Na manometrze było 40 bar. Pewnie to dobre automaty, pewnie to tylko ja mam osobisty uraz do Maresa ale więcej z nim pod wodę nie zejdę.
Wiek: 56 Dołączył: 20 Paź 2004 Posty: 2801 Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-08-2009, 02:23
hubert68 napisał/a:
do Egiptu to 3 mm zupełniewystarczy
Bardzo karkołomne stwierdzenie. Wiele zależy od osobnika i pory roku a nawet formy wyjazdu (stac/safari).
Osobiście zimową porą poniżej 5mm bym nie brał.
Witam serdecznie,
Wybaczcie że walę od razu z prośbą ale wolę nabyć wiedzę inną niż od sprzedawców lub dealerów poszczegolnych marek...
Bardzo Was proszę o opinie. Nawet szorstkie.
Pozdrawiam
P
na nurki pianka 3 mm do Egiptu to może być mało. Na pływanie z fajką jest super czy do free, ale scuba to min 5 mm (pamiętaj że w Polsce jest to najczęściej 7+7 a nie tylko 7 ).
Skrzydełko.... hm nie myślałes np. o tamtym posejdonie Besea albo o tamtym Beuchat ? co widnieją na tej samej stronie ?
Automat - nurkowałem na nim, oddychało się nawet lepiej niż z Apeksa.
Pianka - blye dobrze pasowała - Mares, Camaro, Scubapro i wiele innych robią calkiem przyzwoite pianki.
Ale manometr i kompas - kup osobno.
Komputer - Gekko - bardzo fajny komputerek rekreacyjny.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 07-08-2009, 08:05
hubert68 napisał/a:
Na manometrze było 40 bar
Bo był zepsuty manometr, nie automat.
hubert68 napisał/a:
cóż Maresa miałem w pysku raz, i był to pierwszy i ostatni raz jednocześnie...
Nie powiedziałbym...
Nurkuję na Mares Proton Ice. Bardzo dobry automat, poza wrażliwością na zapiaszczenie(II stopień) Natomiast pierwszy stopień(jak widzę w Abbysie też) ma doś kiepsko pomyślany kształt. Używając długiego węża, podczas OOG haczysz o niego(dość upierdliwe). Wymieniłem kilka wad, ale poza tym, dobrze podaje Da się w Abbysie wykręcić puszkę w wodzie? Bo w moim nie
grzegorz napisał/a:
jezeli zamienisz automat p-lus octo na Apeksa z octo to zaoszczędzisz dobrych kilka stów mając ta samą jakosć
Apeks ma w Polsce dość dobrą promocję i dostępny serwis. Nie są to super najlepsze automaty, ale są na tyle dobre i popularne, że warto kupić. Wprawdzie przypomina mi to okres, kiedy wszyscy chodzili w mundurkach z Adidasa, nie mniej w razie awarii, masz dostęp do części i ew. pomoc w naprawie na każdym polskim nurkowisku.
grzegorz napisał/a:
jesli kupisz płytę aluminiową i worek to będzie to zdecydowanie bardziej ergonomiczne niż wielki jacket.
Niektóre modele są celowo, pod tym kątem projektowane.
No właśnie to miałem na myśli. Nie każdy model jacketu to zapewnia. Dla początkującego taka "funkcjonalność" może być krytyczną przy decyzji zakupowej i przysłonić wszystkie inne zalety skrzydła, a potem w ramach kompromisu kupi "jacket typu skrzydło" i tak naprawdę będzie to najgorszy z możliwych wyborów.
[ Dodano: 07-08-2009, 08:32 ]
grzegorz napisał/a:
Eee,jesli poszukasz.........
No cena faktycznie dość sensowna. Ale ja mimo wszystko wybrałbym skrzydło "oponkę".
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 07-08-2009, 08:43
piotr_c napisał/a:
Dla początkującego taka "funkcjonalność" może być krytyczną przy decyzji zakupowej i przysłonić wszystkie inne zalety skrzydła, a potem w ramach kompromisu kupi "jacket typu skrzydło" i tak naprawdę będzie to najgorszy z możliwych wyborów.
Wysłany: 07-08-2009, 09:17
Posiadam i dzaket typu skrzydlo pod pojedyncza flaszke i plyte z workiem pod twina.Nie ma sprzetu uniwersalnego.Kazdy posiada swoje zalety i wady.Glupota dla mnie jest targanie twina zeby potaplac sie w jeziorku do 20 metrow glebokosci.Szkoda kregoslupa.Wtedy biore dzaket i 10-tke.Nawet na sprawdzanie zaczepow-potencjalnych wrakow w morzu, do 30 metrow tez biore lekki zestaw.Twina uzywam do glebszych nurkow lub do dluzszej penetracji podwodnego obiektu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko