jednak chyba wszystkie tabele uwazaja, ze po 24 godzinach od wynurzenia (a w zasadzie od bycia na glebokosci nie wiekszej niz 6m) nie jest to juz nurkowanie powtorzeniowe.
Wysłany: 15-08-2009, 16:34
martin napisał/a:
A dnia poprzedniego?
Oczywiście nurkowanie wg. wskazań kompa partnura to nie jest najlepszy pomysł.
Bero napisał/a:
jednak chyba wszystkie tabele uwazaja, ze po 24 godzinach od wynurzenia (a w zasadzie od bycia na glebokosci nie wiekszej niz 6m) nie jest to juz nurkowanie powtorzeniowe.
martin napisał/a:
ale nie wszystkie komputery
Czy to oznacza że te niektóre kompy zakładają wolniejsze wysysacanie, czy tylko jest to jakiś współczynnik bezpieczeństwa?
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 17-08-2009, 01:55
Aero napisał/a:
tzn - brzmi jak slogan z kampanii wyborczej - jakiś konkret - JAKIE porządne szkolenie
Ale tego się nie da inaczej napisać. Dla mnie porządne, to takie, które jestem w stanie zrozumieć a wykład jest w stanie mnie przekonać do słuszności metody. Pierwszy przekonujący był wykład dr. Krzyżaka: przystanek bezp. 3min/3m nie wystarcza. 1 min na 6m + 3min/3m jest ok(potwierdzoe badaniami). Niestety, to za mało. Mnie przekonuje metoda RD: zwarta, prosta, skuteczna. Na moim obecnym poziomie, to RD 1:1. Na Twoim, wystarczy Minimum Deco. A kto to może wyłożyć? Sądzę, że wiele osób. Z samej Warszawy, na szybko: Paweł Poręba, Wojtek Filip, forumowy Bitpump. A sądzę, że znajdzie się znacznie więcej. Pytanie, czy chcesz tej metody używać? Mi, na etapie zastanawiania się nad wyborem, pomógł wykład Pawła Poręby.
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 17-08-2009, 01:58, w całości zmieniany 1 raz
Komputery licza na podstawie parametrow. Inny set parametrow niz uzyty w tabelach lub nawet innym komputerze powoduje ze algorytm inaczej liczy.
"Inaczej" nie jest jednoznaczne z "zle"
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 17-08-2009, 20:34
kangur napisał/a:
"Inaczej" nie jest jednoznaczne z "zle"
Jeżeli jest ktoś poważnie zainteresowany, pokopałem troszkę i znalazłem dość ciekawą wymianę zdań w temacie, między Pawłem Porębą, Rysiem Czarneckim i Maćkiem Curzydło:
POCZĄTEK i CIĄG DALSZY Zwróciłbym baczniejszą uwagę na teksty Pawła. W każdym razie: jest tam wszystko, co w trawie piszczy i jeszcze trochę. Miłej lektury.
Acha. Cytat słów Kangura nie jest przypadkowy.
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 17-08-2009, 20:40, w całości zmieniany 2 razy
Wiek: 49 Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1731 Skąd: Warszawa
Wysłany: 17-08-2009, 22:36
Aero, jak widze jesteś z Wawy, można się umówić na małe piwko i pogadać o algorytmach - a może przy okazji zwoła się małe spotkanko pod wezwaniem dekompresji
Miażdżąca większośc, obstawiam że ponad 95% nurkowań, robionych jest przy użyciu komputerów, a Ty się boisz przejśc z tabel na komputer robiąc dwa nurki na max 19m? No bez jaj...
nie chodzi mi o strach
zauważyłem rozbieżność i próbuję ją zrozumieć - jest to raczej normalne zachowanie
[ Dodano: 18-08-2009, 09:03 ]
styx napisał/a:
Aero, jak widze jesteś z Wawy, można się umówić na małe piwko i pogadać o algorytmach - a może przy okazji zwoła się małe spotkanko pod wezwaniem dekompresji
KIEDY i GDZIE
zawsze chętnie pogadam o nurkowaniu w piwku
Ja nawet nie próbuję. To co siedzi w komputerach nurkowych nie poddaje się żadnym analizom. Dziwne i często rozbieżne wskazania przy nurkowaniach powtórzeniowych, nie tylko z tabelami ale i pomiędzy dwoma różnymi komputerami nie napawają mnie optymizmem.
Ciągle korci mnie OSTC. Przynajmniej będę mógł zerknąć w źródła i zobaczyć jak to się tam liczy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko