Wysłany: 18-08-2009, 22:14 Do nurkujących Pań
Przewałkowałam całe forum w kwestii ocieplaczy i zwariowałam. Postanowiłam zawężyć nieco krąg poszukiwań. Zamierzam kupić ocieplacz pod suchy trylaminat, prowizorka zaczyna mnie męczyć. Drogie nurczynki - w czym pływacie? Moje nurki w najbliższym czasie będą raczej krótkie - do godzinki, również niezbyt głębokie. Oczywiście polskie wody. Jesienią lub wiosną chcę zrobić AOWD lub P2 a na szaleństwa dekompresyjne poczekam znacznie dłużej, wtedy zapewne jak będzie trzeba kupię jeszcze jeden ocieplacz. Zamierzam nurkować od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Czy możecie powiedzieć w czym pływacie? Chciałabym już na tę jesień mieć coś cieplejszego od ocieplacza wojskowego.
Pozdrawiam
Halszka
Jeżeli chodzi o mnie..Pływam w crash neoprenie i w lato w temp wody 16 st., czas nurkowania - 40-60 min. Ubieram odzież termoaktywną, a na zimę ocieplacz 200 .
Jeżeli chodzi o trylaminat. Pod trylaminatem zawsze musisz miec ocieplacz. Myślę że 200 wystarczy na polskie "ciepłe" wody. :
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 19-08-2009, 02:35 Re: Do nurkujących Pań
Halszka napisał/a:
Zamierzam kupić ocieplacz pod suchy trylaminat, prowizorka zaczyna mnie męczyć.
ooo! to jak już wymyślisz jaki to ja też się przyłączę
też mam trilaminacik i też coś by się przydało, na razie starcza prowizorka, ale...
myślałam o finfillu ursuita albo weezle.
apropos prowizorki (nim zbierze się grosz) - czego używasz?
Wysłany: 19-08-2009, 08:34
aga_dive napisał/a:
Pod trylaminatem zawsze musisz miec ocieplacz. Myślę że 200 wystarczy na polskie "ciepłe" wody.
200 - ale jakiej firmy?
nurkot napisał/a:
apropos prowizorki (nim zbierze się grosz) - czego używasz?
Pływam na zakupionym w allegro za 50 zł. ocieplaczu wojskowym bundeswehr. Pod ocieplacz zakładam bieliznę narciarską. Niemniej to jego pierwszy i tylko letni sezon. Oswajam już emocje, więc zaczyna być mi zimno poniżej 15m.
Wiek: 49 Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1731 Skąd: Warszawa
Wysłany: 19-08-2009, 09:09
Nie trzeba włazić w dekompresję żeby było zimno, termoklina bywa na 5 m a poniżej zawsze podobny miły chłodek. Przemyśl coś cieplejszego (np Santi BZ400 lub Weezle EX+) to potem oszczędzisz sobie kolejnych zakupów.
Wysłany: 19-08-2009, 19:13
Syrenko....ale to pewnie będzie trzeba na zamówienie robić...a już się naczytałam jak działa Bare w Polsce. Ja chcę mieć już, to znaczy w przeciągu miesiąca. Może jak rozmiarówka będzie pasowała to któryś BARE Hi-Loft. Kręcę się w kółko. Chyba w końcu monetą rzucę
Również pływam w SANTI BZ400...
plus ogrzewanie YD
Jak na nurkowania które robię, sam dobry ocieplacz nie starcza. Niestety.
Tzn. mi nie starcza, bo zmarzluch jestem okropny.
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 19-08-2009, 23:35
KasiaK napisał/a:
Słyszy się, że trinsulaty tracą właściwości po wielu praniach. Możesz to skomentować? Myślę, że odpowiedź na pytanie "pralnicze" dana pezez kobietę, będzie cenniejsza od opini 10 facetów...
Wysłany: 20-08-2009, 08:22
hubert68 napisał/a:
KasiaK napisał/a:
Słyszy się, że trinsulaty tracą właściwości po wielu praniach. Możesz to skomentować? Myślę, że odpowiedź na pytanie "pralnicze" dana pezez kobietę, będzie cenniejsza od opini 10 facetów...
hm troche pojechales dyskryminacyjnie..:)
Co prawda nie jestem kobieta ale zgodnie z rozmowa z Tomkiem Stachura (ktory tez nie test kobieta) ocieplacze mozna prac zgodnie z potrzebami i niczego nie traca.
Też o tym czytałam, dlatego teraz myślę o Ursuit, podobnie jak Nurkot. Będę go w najbliższych dniach mierzyć. Czy ktoś może w tym pływa?
Nie wiem czy wypada mi się wtrącać w dyskusję nurkujących Pań, wspomnę tylko, że o ursuicie wypowiadałem się tu .
Moja partnurka używa Santi BZ400 i mocno sobie go chwali. Przede wszystkim ocieplacz ten ma istotny dla kobiety parametr, szyty na miarę jest ładnie dopasowany, nigdzie nie wisi i dobrze się w nim wygląda.
Ostatnio zmieniony przez Przemo_C 20-08-2009, 08:59, w całości zmieniany 1 raz
Też o tym czytałam, dlatego teraz myślę o Ursuit, podobnie jak Nurkot. Będę go w najbliższych dniach mierzyć. Czy ktoś może w tym pływa?
Plywam w Ursuit (Ursuk) od wiosny... versja "Heavy" (CLO 1.97). Wczesniej mialem crushneopren+Weezle extreme, teraz trilaminat+ursuit. Niestety, 45min w Ursuk:u w 0C wodzie, i bylo zimno. Woda 5C, i tez przyjemnie bylo wrocic nad termokline. Wiec na razie zamowilem nowego Weezle, tym razem Extreme+. Ursuk zostanie jako ocieplacz backup.
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 20-08-2009, 09:24
styx napisał/a:
Co prawda nie jestem kobieta ale zgodnie z rozmowa z Tomkiem Stachura (ktory tez nie test kobieta) ocieplacze mozna prac zgodnie z potrzebami i niczego nie traca.
Znam tą opinię Tomka. I przy całym szacunku dla Niego i doskonałej firmy Santi, jest to jednak opinia producenta a więc osoby zainteresowanej. Stąd pytanie do Kasi. Ujmując rzecz statystycznie, tego typu ubiory są prane przez Panie 3-4 razy częściej, niż przez Panów. Stąd pytanie do Przedstawicielki tej piękniejszej połowy ludzkości...
Wysłany: 20-08-2009, 09:29
hubert68 napisał/a:
Ujmując rzecz statystycznie, tego typu ubiory są prane przez Panie 3-4 razy częściej, niż przez Panów. Stąd pytanie do Przedstawicielki tej piękniejszej połowy ludzkości...
a wiesz że statystycznie to zarówno pies i jego pan który z nim na spacer wychodzi mają po 3 nogi ?
Chociaż faktem jest że ja też kiedyś odwlekałem moment prania ocieplacza z uwagi na obawy utraty jego właściwości....ale już mi przeszło
Nie ma najmniejszych problemów z praniem. Dowolną ilość razy, zgodnie z potrzebami.
Kwestia tylko sposobu prania.
Ocieplacz pierzemy bez detergentów (jeśli jest potrzeba bo bardzo się...zabrudził to można dodać trochę proszku), w letniej wodzie, bez wielkiego wirowania. Suszymy na płasko, przewracając zamiennie na lewą i prawą stronę.
Kiedyś, te starsze modele, faktycznie traciły na właściwościach, materiał wewnątrz się przemieszczał. Teraz nie ma żadnego kłopotu.
Prać można nawet po każdym weekendzie.
hubert68 napisał/a:
Stąd pytanie do Kasi. Ujmując rzecz statystycznie, tego typu ubiory są prane przez Panie 3-4 razy częściej, niż przez Panów. Stąd pytanie do Przedstawicielki tej piękniejszej połowy ludzkości...
ekhm, tu bym się spierała
Jestem taki sam nur jak każdy inny. Ocieplacz piorę jak mi już jego zapach przeszkadza ;)
A tak poważnie. Ocieplacz piorę rzadko, bo nie mam potrzeby częściej. Bieliznę piorę po każdym weekendzie i to wystarcza
Jako kobieta doświadczeń z praniem ocieplaczy nie mam, jako nie kobieta mogę powiedzieć, że w obu przypadkach (ursuit i bz400) po praniu poprawiły się parametry izolacyjne i estetyczno-zapachowe.
Moje uwagi są takie, że na pranie trzeba wybrać odpowiednio ciepły i słoneczny okres bo inaczej ocieplacze schną bardzo długo i mogą złapać nieprzyjemny zapach. Wodę trzeba delikatnie wycisnąć ponieważ po praniu bez wirowania w ocieplaczu pozostaje kilka litrów.
Trzeba prać dwa razy, raz z jakimś płynem i raz sama wodą inaczej ocieplacz nie zostanie dobrze wypłukany.
BZ400 po 2-3 praniach staje się mniej pancerny i lepiej się układa.
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 20-08-2009, 12:32
eee, nic nie rozumiem:
Przemo_C napisał/a:
Trzeba prać dwa razy, raz z jakimś płynem i raz sama wodą inaczej ocieplacz nie zostanie dobrze wypłukany.
KasiaK napisał/a:
Ocieplacz pierzemy bez detergentów (jeśli jest potrzeba bo bardzo się...zabrudził to można dodać trochę proszku), w letniej wodzie, bez wielkiego wirowania..
czyli w końcu jak to prać?
w pralce samo (bez innych ubrań), bez proszku, w letniej wodzie (30?), bez wirowania albo najniższe (u mnie 500)?, z dodatkiem jakiegoś płynu (jakiego?)
widziałam thinsulate po nurach kilku i po kilkuset.
ten po kilkuset był zdecydowanie cieńszy...
nie wiem czy to kwestia prania czy zużycia materiału.
nie wiem czy finfill zużywa się tak samo czy mniej. (a może bardziej).
i jeszcze jedno pytanie - pod ocieplacz tylko bielizna termoaktywna czy ktoś coś jeszcze ubiera? np. cieńszy ocieplacz + polar w zimniejszej wodzie, w cieplejszej sam ocieplacz?
oczywiście że optimum jest kilka ocieplaczy - każdy na odp.warunki...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko