Jezeli sie dobrze orientuje to jedyna alternatywa dla pasa balastowego jest zintegrowany z jacketem (oczywiscie mowimy o nurku rekreacyjnym). W zwiazku z tym mam dwa pytanka:
1. Czy takie jackety sa standardowo dostepne w wypozyczalniach/bazach?
2. Czy w zwiazku z powszechnie panujaca opinia iz jackety opinaja to czy taki z dodatkowym balastem sprawia jeszcze wiekszy dyskomfort?
Ewentualnie moze sa jakies patenty na pas balastowy dla grubasa?
możesz zastosować mieszankę:część w kieszonkach zamocowanych na pasach mocujących butlę,część w kieszeniach jacketu lub na szelkach tak jak napisał Martin.
Ja pływam w Aqualung Black Diamond.
Nic nie uciska - a czasem, niestety, wręcz przeciwnie
Witaj w klanie dżentelmenów, czyli tych, którzy w marynarce mają solidną ilość iXów między guzikiem a dziurką do niego; najlepiej więc czują się we frakach
Ostatnio zmieniony przez wielki nicpoń 05-09-2009, 13:37, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 05-09-2009, 22:04
bomart napisał/a:
Kieszenie zintegrowane z jacketem maja swoje ograniczenia, nie możesz tam dołożyć za dużo bo może Ci wypaść w trakcie nurkowania.
Jesli faktycznie pojemność kieszeni nie wystarcza to dobrze jest rozłożyć balast tak jak napisał grzegorz, można do kieszonek, a jak ich nie ma to na dodatkowym pasie.
Ile ołowiu musicie rozmieścić? Kieszenie mają pojemność od 5-9 kg każda, jednak ładowanie dużej ilości ołowiu w jedno miejsce może chyba trochę przeszkadzać?
Wysłany: 06-09-2009, 07:25
Witam "szczupłych inaczej". Ponieważ mam ten sam problem, kilka uwag z własnego doświadczenia.
1. Pas balastowy odpada. Niestety jest skonstruowany tak, że utrzymuje się na odpowiedniej wysokości dzięki talii - nie zsunie się poniżej bioder. Problem zaczyna się w momencie, kiedy mamy "talię ujemną". W takim wypadku pas na brzuchu utrzymuje się jedynie siłą woli. Ale tak czy inaczej, przy dużej ilości balastu, i tak znajdzie się w okolicy kolan.
2. Szelki - świetny patent.
3. Systemy zintegrowane - spokojnie można tam zapakować ok. 10 kg balastu, są tak skonstruowane że nie przeszkadzają.
4. Pewnym rozwiązaniem jest dodatkowy pas balastowy (lub kieszenie trymujące) montowany bezpośrednio na butli. Ważne żeby jak najbliżej pleców. Patent wymaga opływania, bo nieco zmienia środek ciężkości.
W każdym dobrym centrum nurkowym mają pełną rozmiarówkę kamizelek, nie powinieneś mieć problemów z dobraniem sobie odpowiedniego jacketu. Chociaż ja nigdy nie ryzykuję - skrzydło z płytą aluminiową ważą bardzo niewiele, a co swoje to swoje.
Ja mam ten sam problem, bo w Morzu Czrwonym z pianka 7 potrzebuje az 12kg
W czasie plywania pas nie przeszkadza specjalnie, ale przy wychodzeniu na lodz - zal patrzec ..
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 06-09-2009, 18:11
Używałem pasa balastowego z dpszytym od wewnątrz rzepem. Trzyma ale mechaci piankę. Mam też (i nie używam ) szelki o jakichś ktoś napisał powyżej. Oba rozwiązania średniodobre. Ale do zastosowania.
Wysłany: 06-09-2009, 22:23
skoro frak lepszy to I tu indywidualne rozwiązania się sprawdzą.Płyta z v lub X ołowiem da extra komfort przy twinie a przy singielku kieszenie lub stały balast do płyty
Wysłany: 07-09-2009, 18:49
BitPump napisał/a:
Bo to nie trzeba chcieć, tylko działać
Ja schudłem 30kg, więc wiem o czym mówię.
Przez wiele lat chciałem i nie chudłem.
Dokładnie. Ja przez wiele lat nie chudłem bo mi moja waga nie przeszkadzała (chociaż należę do otyłych). Jednak jakiś półtora miesiąca temu zmierzyłem sobie wskaźnik BMI i stwierdziłem, że coś z tym trzeba zrobić. Ograniczyłem jedzenie + zacząłem ćwiczyć i proszę - na razie schudłem 9 kg. Jednak chcę zrzucić jeszcze 10, żeby dobić do 75 kg.
Wiek: 44 Dołączyła: 07 Sie 2008 Posty: 88 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 07-09-2009, 19:25 Re: Balast dla grubasa
Mania napisał/a:
bomart napisał/a:
Schudnąć????
lekko chamskie to było Każdy musi mieć wagę "średnią" czy piórkową żeby nurkować, jeździć na nartach czy grać w piłkę?? Bo jak nie schudnie to co??? Przyszło do głowy komuś ,że może nie chce?? Dziwne....
Ostatnio zmieniony przez hexe 07-09-2009, 19:28, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko