Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Sklepy Łódź oraz inne problemy
Autor Wiadomość
sebus86 

Stopień: OWND + Suchy
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-09-2009, 22:25   Sklepy Łódź oraz inne problemy

Witam wszystkich na wstępie chchiałem zapytać czy znacie jakies dobre sklepy w łodzi. Jako ze przegladam juz od dłuzszego czasu forum to mniej wiecej wiem juz o co chodzi ale moze nie do konca:P. Chciałbym kupic zestaw ABC ale potrzebuje jakiegos pozadnego sklepu gdyż byłem w jednym Seaqest to jakoś byłem z lekka zlany nie wiem czy moze przez kwotę bądź przez co ale mysłąęłm ze za 700 zł to cos juz kupie.

Chciałbym by ktos mi doradził wytłumaczył a nie próbował wcisnać to co ma na stanie a pytajac sie czy bedzie to dbra maska dla mnie mowi ze na pewno i wiekszosc osob ja kupue(moze dla tego ze nie byłem obslugiwany przez goscia co naprawiał sprzet tylko z jakiegos biura)mniejsza z ty
12 wrzesnia wyjezdzam do Egiptowa i chciabym miec juz woje ABC a jako z chce pozniej rozpoczac kurs po powrocie to pytanko gdzie sie lepiej naucze w PADI czy CMAS BO TO TEZ MNIE IRYTUJE W JEDNYM JEST MNIEJ NURKOWAN I TO MNIE MARTWI ZE TAM WSZYSTKIEGO MOGE SIE NIE NAUCZYC

Jakie szkoły w ŁODZI polecacie

Pozdrawiam Sebastian

duch 

Stopień: www.frogmen.pl
Kraj:
Trinidad and Tobago

Wysłany: 03-09-2009, 22:30   

http://www.silent.com.pl/sklep/

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-09-2009, 06:43   

Targowa 33, Łódź - 42 674 03 37, 502 554 457 - Piotr Szadkowski
U Piotrka kupiłem swoje ABC z 8 czy 10 lat wcześniej, niż zainteresowało mnie nyrkowanie scuba. Maski, jaką mi wtedy doradził (Technisub Look) używam do tej pory.
Ostatnio zmieniony przez hubert68 04-09-2009, 06:48, w całości zmieniany 1 raz  

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 04-09-2009, 08:05   

sebus86 napisał/a:
gdzie sie lepiej naucze w PADI czy CMAS BO TO TEZ MNIE IRYTUJE W JEDNYM JEST MNIEJ NURKOWAN I TO MNIE MARTWI ZE TAM WSZYSTKIEGO MOGE SIE NIE NAUCZYC

Ani jedno, ani drugie... albo w jednej i drugiej. Zależy na kogo trafisz. Szukaj osoby, nie federacji. Ja, spokojnie mogę polecić:
http://www.kursynurkowania.waw.pl/index.html
http://cave-diving.pl/majki_kontakt.html
http://nurkowanie.nekton.com.pl/
http://www.divetrek.com.pl/
Na pewno możesz się umówić weekendowo w jakimś fajnym mejscu. Na kursie początkowym nie warto oszczędzać. Ta oszczędność kosztuje potem praktycznie całe Twoje nurkowe istnienie. Albo trza płacić za oduczenie i ponowną naukę od podstaw. Pewnie będzie to truizm, ale kupując sprzęt wybieramy najlepszy, najbezpieczniejszy, często najdroższy. Jednocześnie szukając oszczędności na rzeczy najważniejszej: umiejętności.

Padmapatra 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-09-2009, 09:59   

hubert68 napisał/a:
Targowa 33, Łódź - 42 674 03 37, 502 554 457 - Piotr Szadkowski

Sklep jak każdy inny, ale robienia tam kursu to raczej bym odradzał...
Co do kursu to musisz sobie zadać pytanie, czy chcesz nauczyć się nurkować, czy tylko okazjonalnie dać nura w trakcie wakacji. Jeśli to drugie to śmiało możesz iść do PADI. Jeśli chcesz iść na porządny kurs to poszukaj jakiejś konkretnej oferty w innych organizacjach..

Wilczy 

Stopień: R'n'd
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-09-2009, 12:12   

Jeśli znajdziesz czas, możesz odwiedzić też Sportex (zwany niekiedy potocznie: Aquaspeed) przy ul. Sterlinga 27/29, pn-pt 9-18. Ale... na własną odpowiedzialność ;-) Sam nie wiem, czy wizyta tam bardziej wyklaruje czy zamiesza w wyborze ABC?

Jest to generalnie firma, która rezygnuje z działki nurkowej, pozostając przy pływackiej - dlatego wyboru akcesoriów nurkowych nie mają już zbyt dużego, a i pełnej rozmiarówki tego, co mają, nie uświadczysz. A co można znaleźć? Dawniej byli dystrybutorem Seemann Sub, tak więc trochę ich sprzętu. Poza tym, trochę ABC robionego na ich zamówienie w jakichś Chinach. Rzeczy innych producentów raczej w śladowych ilościach.

Wciskania sprzętu na siłę tam nigdy nie zauważyłem, już prędzej można się spodziewać odsyłania do konkurencji, jeśli widać, że niczego się nie da dobrać. Cudów bym się nie spodziewał, ale np. kilka miesięcy temu kupiłem tam za rozsądną cenę bardzo mi pasujące płetwy, umiarkowanie znanej firmy.

Tylko uwaga, można zostać zagadanym na śmierć i to wcale nie na tematy nurkowe ;-)

Marcin

crazy_carrot 

Wysłany: 04-09-2009, 14:35   Re: Sklepy Łódź oraz inne problemy

sebus86 napisał/a:

Jakie szkoły w ŁODZI polecacie

Pozdrawiam Sebastian

Siema! Ja kursy robiłam w Warszawie u Wróblewskiego i jego gorąco polecam. Zajebisty ale bardzo wymagający Pan Instruktor (zresztą Instruktor Trener). Ma szkołę w Łodzi. Tu masz namiar na SILENT

pozdrawiam i powodzenia pod wodą ;)

Anka

cocaine 

Stopień: CMAS P1
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-09-2009, 19:51   

Też bardzo polecam Silent na wschodniej (chyba 12), doradzą sensownie, choć u nich to raczej rzeczy tec niż rekreacyjne, ale może coś będą mieli nie jet fin-owego.

maran 

Stopień: CACIB
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-09-2009, 20:47   

jacekplacek napisał/a:
Na kursie początkowym nie warto oszczędzać. Ta oszczędność kosztuje potem praktycznie całe Twoje nurkowe istnienie. Albo trza płacić za oduczenie i ponowną naukę od podstaw.

Jacku, chyba trochę do tego podchodzisz złym rozumowaniem, to znaczy ciągle się rozwijasz i stajesz się coraz lepszym nurkiem i patrząc wstecz myślisz jakie to ja miałem słabe P1 czy tam co.
A to nie tak, to ty stajesz się coraz lepszy i wiedzę którą masz obecnie nie da się jednorazowo w jednym ciągu zaaplikować człowiekowi z ulicy co nigdy nie nurkował.
Dodatkowo nie bierzesz pod uwagę że (nie wiem strzelam) 90% nurków po zrobieniu swojego pierwszego stopnia zaprzestaje nurkować albo nurkuje bardzo sporadycznie, mało kto się wciąga na maxa i nurkuje bardzo często. Wiec bierz pod uwagę że większość to sobie chce rafki pooglądać w Egipcie mają gdzieś trym, pływalność, planowanie itd.
Smutna prawda ale tak jest, więc pisząc co napisałeś wyżej odnosi się to tylko do garstki co się wciągnęli bardziej niż inni, do tego ci co się wciągnęli na maxa wcale nie muszą powtarzać błędów jakie ty zrobiłeś.
Czy w tej organizacji czy innej i tak człowiek po swoim pierwszym kursie jest zielony.

Padmapatra 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-09-2009, 11:23   

maran napisał/a:
Czy w tej organizacji czy innej i tak człowiek po swoim pierwszym kursie jest zielony.

No jasne, ale jak zapewne zdajesz sobie sprawę na świecie są różne odcienie zieleni :ping: .
Ja po swoim kursie może i byłem jeszcze zielony, ale przynajmniej wiedziałem w którą stronę podążać...

sebus86 

Kraj:
Poland

Wysłany: 05-09-2009, 17:15   

Jako ze egiptowo juz wybrane jade do Hurghady hotel sunny days el palacio, mam kolejne pytanko czy znacie tam jakies bazy najlepiej z polskimi instruktorami i blisko teo hotelu. Podobno jest tam jakies centrum ale nei wiem czy dobrze. Z zakupów do ABC zostało miu tylko jeszcze buty i płetwy gdyz fajke i maske dostałem na urodziny:D bo juz tak trułem kobiecie ze jade kupowac ze sama pojechała i kupiła moze nie jest to co bym chcial do konca ale pasi :D W silent byłem i mysle ze naprawde obsługa bardzo fajna na pewno po powrocie tam zawitam w celu zrobieia kursu widac ze gosc zna sie na rzeczy i nie wciska kitu tak jak w seqescie jedynie jeszcze musze sie wybrac do czwartku po płetwy

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 05-09-2009, 17:22   

Colona: Dorota, Bartek.

maran 

Kraj:
Poland

Wysłany: 05-09-2009, 18:02   

sebus86, Nie do końca cię rozumiem jedziesz do Hurghady zrobić kurs, czy tylko się potaplać w morzu w ABC. No bo pytasz o bazę nurkową a za chwilę piszesz że po powrocie udasz się na kurs.

sebus86 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-09-2009, 11:38   

Zamierzenie jest takie to moj kolejny wypad do egiptowa i bedzie kolejne nurkowanie po po wrocie robi kurs i mam nadzieje ze wciagnie mnie to jeszcze bardziej ale chce miec juz swoj sprzet abc (przyda sie do egiptowa) a pozniej pprzyda sie do kursu

busi 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-09-2009, 13:56   

To nie lepiej od razu w EG zrobić kurs???
Skontaktuj się z Bartkiem albo Dorotą, będziesz zadowolony.

sebus86 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-09-2009, 14:02   

Uwazam ze jednak jak juz cos robic to dobrze dla tego decyduje sie na kurs w Polsce bo tu mieszkam i tu raczej najwiecej bede nurkował - dostosowanie sie do naszego klimatu wymogów wol zrobic kurs w Polsce. Po za tym po co tracic czas tam by robic kurs

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 06-09-2009, 14:52   

sebus86 napisał/a:
Uwazam ze jednak jak juz cos robic to dobrze dla tego decyduje sie na kurs w Polsce bo tu mieszkam i tu raczej najwiecej bede nurkował - dostosowanie sie do naszego klimatu wymogów wol zrobic kurs w Polsce. Po za tym po co tracic czas tam by robic kurs

Cały ten tekst, to jakieś totalne nieporozumienie. Skąd pomysł, że "porządny" kurs to w Polsce, a gdzie indziej nie? I że niby co? Polscy nurkowie najlepsi na świecie? Chyba sam nie wiesz czego chcesz. Nie chcę krakać, ale najprawdopodobniej wylądujesz u jakiegoś nadętego, niekompetentnego dupka, który Ci wmówi, że polskie jeziora to odlot a wszystko inne bułka z masłem. Poznałem rok temu takiego nurka. Przyjechał na Koparki: wylękniony, zahukany, nieśmiały... Na pytanie czego się boi, odparł, że nigdy nie nurkował w tak trudnych warunkach, jak Koparki... A gdzie nurkowałeś, pytam. Wymienił Morze Czerwone i dwa oceany.

maran 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-09-2009, 15:04   

Ja to przewiduje jeszcze inny rozwój sytuacji, zrobisz intro, może dwa dni introwe, usłyszysz jaki to ty świetny jesteś pod wodą i że radzisz sobie bardzo dobrze pod wodą i dlaczego nie chcesz zrobić kursu OWD, pogadacie, usłyszysz że cenę co zapłaciłeś za intro odliczy się od ceny kursu, i wylądujesz u przypadkowego instruktora co ci zrobi kurs byle szybciej.
Ale to tylko moje gdybanie.

Co do pytania co pytałeś wcześniej to blisko tego hotelu masz seva divers.

Haw 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-09-2009, 00:44   

jacekplacek napisał/a:
Skąd pomysł, że "porządny" kurs to w Polsce, a gdzie indziej nie?
warunki nurkowe w egipcie mocno roznia sie od tych w pl, a kursy uwzgledniaja lokalna specyfike. tam raczej nie dowie sie ze na 20m warto wziac latarke, jakie sa stadia hipotermii i co zrobic zeby uniknac zalodzenia automatu. nie pocwiczy tez obslugi sprzetu w rekawicach. w pl natomiast nikt mu nie powie na jakie ryby uwazac bo sa jadowite i zeby nie odlaczac sie od grupy swojego divemastera. roznic jest pewnie wiecej.
dlatego uwazam ze to dobry pomysl zeby robic kurs tam gdzie sie bedzie pozniej nurkowac.

P.S. maske sie oproznia tak samo w obu krajach ;-)

Piotrek Ginter 

Stopień: TMX CCR / Instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-09-2009, 21:45   Re: Sklepy Łódź oraz inne problemy

sebus86 napisał/a:
12 wrzesnia wyjezdzam do Egiptowa

Czemu nie lecisz 11.09 z Lublinka ?

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu