gdzie mogę kupić kanister do latarki albo z czego zrobić ?
Wszystko zależy od tego ile chcesz na to wydać kasy i z jakich materiałów ma to być wykonane.Jest kilka sposobów na wykonanie kanistra jednym z tańszych sposobów i łatwiejszych jest Aluminiowa rura o odpowiedniej średnicy zakończona nagwintowanymi korkami np.wytoczonych z Polietylenu.Drugim ze sposobów jest sposób zaproponowany przez"Martina" czyli wytoczenie kanistra z Derlinu _POM , jednak wiąże się to z podwyższonymi kosztami z tego względu iż POM nie jest tani i jest dość skomplikowany w obróbce mechanicznej co tez nie jest tanie bo wymaga odpowiednich noży tokarskich no i oczywiście roboczo godzin.
Ps.Pamiętaj tylko jeśli zdecydujesz się na kanister wykonany z zaślepionej rury Aluminium to to że musi mieć zawór nadmiarowy aby nie zrobiło się z tego "BOMBY RUROWEJ"
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Puchatek_123 26-09-2009, 22:03, w całości zmieniany 2 razy
myślałem o koszcie około 400zł ,da się coś z tą rurą aluminiową pokombinować za tą kwotę ?
bo ten kanister Martina z Derlinu na bank więcej mnie wyniesie ...
Ostatnio zmieniony przez Reef Rider 27-09-2009, 10:29, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 42 Dołączył: 29 Mar 2007 Posty: 395 Skąd: Września/Poznań
Wysłany: 27-09-2009, 11:40
Reef Rider napisał/a:
myślałem o koszcie około 400zł ,da się coś z tą rurą aluminiową pokombinować za tą kwotę ?
bo ten kanister Martina z Derlinu na bank więcej mnie wyniesie ...
Na allegro ktoś sprzedawał za dobre pieniądze stalowe, ale w przekroju prostokątne przystosowane do akumulatorów 7 i 9 Ah, takich do UPS, ja właśnie takiego używam. Jeśli Cię interesuje to mogę pogrzebać i poszukać kontaktu do tego ktosia ale zaznaczam, że te kanistry to nie było mistrzostwo świata.
Ostatnio zmieniony przez tom_wie 27-09-2009, 12:45, w całości zmieniany 1 raz
Zastanów się tylko czy jest sens z tym kanistrem w przekroju prostokątnym czy będzie on ci pasował i będziesz miał możliwość jakiego kol wiek systemu mocowania tego.
Cytat:
bo ten kanister Martina z Derlinu na bank więcej mnie wyniesie .
W przedziale 400zł spokojnie się wyrobisz jeśli chciał byś zrobić kanister z rury aluminiowej,myślę że starczyło by ci kasy na wykonanie dwóch takich kanistrów.Jest to kwestia materiałów które w tym przypadku nie są takie drogie w porównaniu do Derlinu.
Z tego co pamiętam to "Gralmarine" miał kiedyś w swojej ofercie do sprzedaży właśnie gotowe już kanistry z aluminium.
Ostatnio zmieniony przez Puchatek_123 27-09-2009, 16:18, w całości zmieniany 4 razy
Puchatek to jakiej grubości ma być ścianka takiej rury ?
Najlepiej żeby w tej kwestii wypowiedział się "martin" jako ze ma doświadczenie w inżynierii.
Na pewno pod uwagę trzeba wziąć odpowiednia grubość ścianki rury. Aby było można ja odpowiednio nagwintować i aby było można zamontować pewnie zatrzaski .Czekam na wypowiedz naszego kolegi "martina".........
Ostatnio zmieniony przez Puchatek_123 27-09-2009, 20:46, w całości zmieniany 4 razy
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 27-09-2009, 22:28
Reef Rider napisał/a:
Puchatek to jakiej grubości ma być ścianka takiej rury ?
To mozna liczyc, albo z suwmiarka przeleciec sie do piwnicy. Wybralem opcje nr. 2 - moj kanister byl robiony z rury z scianka 5mm. Niestety nie wiem jaki stop tego alu.
Ps.Pamiętaj tylko jeśli zdecydujesz się na kanister wykonany z zaślepionej rury Aluminium to to że musi mieć zawór nadmiarowy aby nie zrobiło się z tego "BOMBY RUROWEJ"
Dlaczego do kanistra z aluminium potrzebny jest zawór nadmiarowy, a do kanistra z delrinu już nie?
Wysłany: 28-09-2009, 13:36
W delrinowych zazwyczaj masz sprezynujace zatrzaski, dzialajace jako zawor bezpieczenstwa. Alu maja za to zatyczki wkrecane na gwint.
Zaworek mozna ominac, stosujac n.p. silikonowy kapturek na wylacznik - w wypadku gazowania akku, kapturek zamieni sie najpierw w balonik, a potem sie rozszczelni.
W delrinowych zazwyczaj masz sprezynujace zatrzaski, dzialajace jako zawor bezpieczenstwa. Alu maja za to zatyczki wkrecane na gwint.
Zaworek mozna ominac, stosujac n.p. silikonowy kapturek na wylacznik - w wypadku gazowania akku, kapturek zamieni sie najpierw w balonik, a potem sie rozszczelni.
Zatrzaski potrafią mocno trzymać, a przy hermetycznym deklu kapturek też nie pomoże.
Na zdjęciu Salvo po eksplozji - właściciel trochę pokaleczony, złamany palec.
Ostatnio zmieniony przez Konrad Dubiel 28-09-2009, 14:54, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 28-09-2009, 15:23
Konrad Dubiel napisał/a:
Zatrzaski potrafią mocno trzymać...
Cisnienie potrzebne do odsuniecia zatrzaskow wcale nie jest takie duze (gdzies kiedys to liczylem, iirc byly to wartosci rzedu paruset mbar). Problematyczne jest natomiast podwojne uszczelnianie - wtedy drugi oring nie zostaje rozszczelniony.
Konrad Dubiel napisał/a:
przy hermetycznym deklu kapturek też nie pomoże.
Zgadza sie. Przy chermetycznym deklu i podwojnym uszczelnianiu IMO konieczny jest zaworek otwierajacy przy gazowaniu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko