Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Płetwy Jet Fin+sprężyny V4TEC
Autor Wiadomość
Borys86 

Stopień: Rescu Diver
Kraj:
Ukraine

Wysłany: 13-10-2009, 16:02   Płetwy Jet Fin+sprężyny V4TEC

Do tej pory pływałem tylko albo w kaloszówkach (jakieś tanie z rynku u ruskich :bee; ), a najczęściej w płetwach Beuchat POWERJET
http://www.bare.pl/img/fotos/Powerjet_Blue_opt.jpg
Zastanawiam się nad zmiana płetw, głównie z powodu ich długości (przeszkadza mi to, że Beuchaty są nieco za długie). Oczywiście moje pierwsze spojrzenie padło na płetwy Jet Fin+sprężyny V4TEC z Divezone jako kultowe. Pytania są następujące:

1. Jaka jest różnica w Jet Finach+sprężynach a Beuchatach podczas pływania (konstrukcyjnie to widzę, ale chodzi o odczucia, może jakieś krótkie porównanie pomiędzy Jet Finami a innymi długimi płetwami)?
2. Czy warto zainwestować te prawie 6 stówek w oryginalne Scubapro czy może wybrać coś tańszego (jakieś polecenia/opinie)?
3. Brać sprężyny, paski czy może jeszcze coś innego (gumki recepturki :-) )?

[ Dodano: 14-10-2009, 18:58 ]
OK, przyznam się bez bicia, że większość info było na forum, ale w dalszym ciągu nie znam odpowiedzi na pytanie, czy lepiej brać oryginały Scubapro czy jakieś Scubatechy czy jeszcze inne Jety?

mich869 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-10-2009, 23:33   

czytaj tutaj

cyt. (...) "Nurkowanie w płetwach tego typy wymaga odpowiedniej techniki pływania i oczywiście siły nóg. Zdecydowanie nie jest to płetwa dla początkujących, ani osób mających trudności w pływaniu w płetwach. Te płetwy na początku "zabiją" wasze nogi, skurcze w trakcie pływania pewne jak 2x2=4. Alternatywą dla początkujących powinny być zdecydowanie miększe płetwy."

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-10-2009, 05:45   

mich869 napisał/a:
cyt. (...) "Nurkowanie w płetwach tego typy wymaga odpowiedniej techniki pływania i oczywiście siły nóg. Zdecydowanie nie jest to płetwa dla początkujących, ani osób mających trudności w pływaniu w płetwach. Te płetwy na początku "zabiją" wasze nogi, skurcze w trakcie pływania pewne jak 2x2=4. Alternatywą dla początkujących powinny być zdecydowanie miększe płetwy."
Pozostaje pytanie czy lepiej nauczyć się poprawnej techniki czy kupić sprzęt który jej oducza :-D
Jety musisz dobrać rozmiarowo. Np. bywa, że Scubapro XL są za małe a XXL już za duże. Poza tym, możesz inne potrzebować do pływania w piance, inne do pływania w suchym, a jeszcze inne do pływania w innym suchym z innymi butami. To kwestia rozmiarów. Mnie osobiście najbardziej przypasowały Scubapro XXL. Na moje szczęście do wszystkiego... No ale ja już w ogóle taki obszerny jestrem... :ping:

Borys86 

Stopień: Rescu Diver
Kraj:
Ukraine

Wysłany: 15-10-2009, 10:32   

I jeszcze ostatnie pytanie, bo już jestem praktycznie zdecydowany na Scubapro.

Brać te sprężyny co dają w zestawie w Divezone czy może kupić jakieś własne np. takie
http://allegro.pl/item760...aqua_gubin.html

Chodzi mi głównie o łatwość nakładania/ściągania sprężyn. Czy ten wystający "dżynks" bardzo pomaga czy bardziej bajera?

busi 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-10-2009, 10:47   

Nie wiem jakie sprężyny daje w komplecie Divezone, ale mi ostatnio popękały sprężyny Scubatecha (wytrzymały max 30 nurkowań) i od kilku osób też słyszałem o podobnych przypadkach.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 15-10-2009, 11:02   

busi napisał/a:
Nie wiem jakie sprężyny daje w komplecie Divezone, ale mi ostatnio popękały sprężyny Scubatecha (wytrzymały max 30 nurkowań) i od kilku osób też słyszałem o podobnych przypadkach.

To jakaś plaga. W Jastarni leżało kilka par z tym problemem(chodzi o sprężyny do płetw Scubatech).
mich869 napisał/a:
Te płetwy na początku "zabiją" wasze nogi, skurcze w trakcie pływania pewne jak 2x2=4. Alternatywą dla początkujących powinny być zdecydowanie miększe płetwy."

http://forum-nuras.com/vi...ghlight=#184653
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 15-10-2009, 11:05, w całości zmieniany 1 raz  

waterman 

Stopień: D-Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-10-2009, 12:38   

Borys86 napisał/a:
Brać te sprężyny co dają w zestawie w Divezone czy może kupić jakieś własne np. takie

te sprężyny nie będą pasowały to płetw Scubapro.
Mojemu koledze udało się jety złamać, ale o pekających spręzynach nie słyszałem. Ciekawe co na to dystrybutor

malinowy 

Kraj:
Poland

Wysłany: 15-10-2009, 16:03   

Hejka!Tak jak Hubert napisał musisz przymierzyć:pomiędzy XL Spro a XXL(straszne wiaderka) jest b.duża różnica.Pośrednie są Dive System i trochę większe Turtle.Dla mnie najwygodniejsze były XL Scubapro,niestety okazały się za małe po zmianie butów na skarpety.Te w środku testowałem w poszukiwaniu właściwego rozmiaru.Niestety skończyło się na XXL Scubapro(te miały największy kalosz ze wszystkich płetw jakie oglądałem).Pierwsze płetwy typu jet jakie miałem to Scubatechy,są ok,ale mają mniejszy ciąg i przy dużej ilości szpeju trzeba machać częsciej nogami.Zobacz jeszcze to: http://www.allegro.pl/ite...ar_xl_1_xl.html i to: http://www.dirozek.com.pl...4281acc01c2d52c :pa:

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu