Takie lamerskie pytanie - w konfiguracji 2x I stopień + 2x II stopień zamiast pojedynczego I st z octopusem, manometr jest tylko przy jednym I stopniu, si? Tak to widzę, a pytam bo w życiu nie widziałem kogoś z dwoma I st. Ale nie przyglądałem się zbytnio na cudzy szpej, no i ja rekreacyjny jestem
umowmy sie, w Egiptowie czy w innej cieplej wodzie ryzyko zalodzenia diametralnie sie zmniejsza.
Plotek napisał/a:
Dotyczy to zresztą tylko zimnych wód, więc ma ograniczony zasięg.
owszem. nurkowanie w wodzie > 10st (czyli "nie zimnej" wg EN250) to jakies 10-20% moich nurkowan. wiec wybacz, ale Twoj argument nie przekonuje mnie zupelnie.
Plotek napisał/a:
IMHO Octo należy posiadać nie tylko dla partnura ale również dla siebie, bo czasami awarie II stopnia również się zdarzają.
a zastanawiales sie jaki % tych awarii nie spowoduje utraty gazu?
Plotek napisał/a:
Ale i na to są powszechnie znane rozwiązania, jak regularne przeglądy AO, sprawdzone źródło ładowania gazu lub filtry osobiste w przypadku tych niepewnych i oczywiście dwa II stopnie.
nie widze sensu w rozwiazywaniu nieistniejacych problemow. sztuka dla sztuki? inna sprawa, ze rzeczy o ktorych piszesz sa wazne i warto je robic.
Plotek napisał/a:
w tym że konfiguracja z dwoma niezależnymi AO zapewnia akceptowalny poziom bezpieczeństwa, nie za duży, nie za mały, taki w sam raz
tylko do pewnych nurkowan .
Plotek napisał/a:
Dobrze, że przynajmniej w jednym jesteśmy zgodni
dokladnie, a konkretnie:
Cytat:
Zalodzenie I stopnia faktycznie jest bardziej prawdopodobne w przypadku gdy dwa II stopnie są w użyciu.
Wiek: 51 Dołączył: 10 Paź 2009 Posty: 107 Skąd: Liverpool
Wysłany: 20-10-2009, 21:49
WW szczerze mówiąc nie chce mi się z tobą polemizować bo wątpię byś jakąkolwiek argumentację był w stanie zrozumieć i przyjąć. Jesteś zapatrzony w swoją jedynie słuszną prawdę w którą wierzysz i nic tego nie jest w stanie zmienić, a i szczerze mówiąc mam to gdzieś. Czepiasz się mnie, że podaję przykład nurkowania na wraku, które jest bądź co bądź dostępne w nurkowaniu rekreacyjnym a sam opisujesz jakieś nurkowania extreme i techniczne. Może sam zdecyduj się w końcu na jedno i nie dostosowuj rzeczywistości do udowadniania własnych tez, bo to niestety tak nie działa. I może w końcu odpowiedz na pytanie, które już postawiłem, ale jakoś odpowiedzi się nie doczekałem. Co to za wielki pożytek daje ci nie posiadanie octo? Czy jest jakakolwiek zaleta oprócz tego, że nie wydajesz kasy na dodatkowy 2 stopień?
Co do twojego wykładu na temat wynalazczości to rozbawił mnie do łez. Może zamiast forum nurkowego poczytaj od czasu do czasu coś innego. Tak w celach edukacyjnych kilka przykładów, zwróć uwagę na rok 1943.
Wynalazki XX wieku:
1902 faks – Arthur Korn
1903 samolot – Bracia Wright
1904 dioda próżniowa – John Ambrose Fleming
1906 trioda – Lee de Forest
1908 elektryczny odkurzacz - firma Hoover
1911 początki telewizji – przekazanie obrazu telewizyjnego za pomocą elektryczności
1913 taśma produkcyjna – ruchoma taśma produkcyjna samochodów – Ford Motor Company; samolot wielosilnikowy– Igor Sik orski
1916 czołg – Ernest Swinton
1917 lodówka elektryczna - General Electric – USA
1918 superheterodyna – Edwin Howard Armstrong
1926 rakieta na paliwo ciekłe – Robert H. Goddard; film dźwiękowy
1927 zegar kwarcowy
1929 pierwszy syntetyczny antybiotyk – penicylina – Alexander Fleming
1930 silnik turboodrzutowy – Frank Whittle
1931 mikroskop elektronowy – Ernst Ruska i Maks Knoll
1934 peryskop odwracalny – Rudolf Gundlach
1937 wózek sklepowy – Sylvan Goldman
1939 radar; rakieta balistyczna – Wernher von Braun
1940 śmigłowiec jednowirnikowy – Igor Sikorski
1941 Velcro określany popularnie jako rzep, szwajcarski inżynier Georges'a de Mestrala Konrad Zuse – Z3 – pierwszy w pełni automatyczny komputer o zmiennym programie
1942 reaktor jądrowy – Enrico Fermi
1943 Akwalung - Jacques-Yves Cousteau i Emile Gagnan
1944 Harvard Mark I – elektromechaniczna maszyna licząca na przekaźnikach Howard Aiken (IBM)
1945 bomba atomowa – gł. Jacob Robert Oppenheimer
1946 elektroniczna maszyna licząca ENIAC – gł. J.P. Eckert i J.W. Mauchly
1947 pierwszy chromatograf gazowy; polaroid – Edwin H. Land
1948 William Shockley, John Bardeen i Walter Brattain – tranzystor
1949 zegar atomowy
1952 bomba wodorowa – gł. Edward Teller i Stanisław Ulam
1953 telewizja kolorowa
1954 laser, a właściwie maser – pierwszy wzmacniacz kwantowy; elektrownia atomowa w Obnińsku (ZSRR)
1955 światłowód; pigułka antykoncepcyjna – G. G. Pincus
1957 sztuczny satelita
1960 laser rubinowy, Teodor H. Maiman; laser helowo-neonowy, A. Javan, W.R. Bennet i D.R. Herriott
1963 pierwszy spektrometr NMR
1966 pierwsza przemysłowo zastosowana synteza asymetryczna – otrzymanie czystego izomeru D+galaktopyranozy
1968 myszka komputerowa – Douglas Engelbart
1969 pierwszy lot człowieka na Księżyc – program Apollo
1971 mikroprocesor
1979 ciekłokrystaliczny ekran telewizyjny
1980 pierwszy automatyczny sekwentyzer DNA
1981 odtwarzacz płyt kompaktowych
1996 opracowanie technologii klonowania zwierząt – owca Dolly; opracowanie technologii automatycznego wyszukiwania pojedynczych genów w genotypie.
Wysłany: 20-10-2009, 22:56
Haw napisał/a:
dokladnie, a konkretnie:
Troszkę zmieniłeś wydźwięk mojego posta, szatkując podczas cytowania moje słowa
Jeśli masz syf w butli, to jest spora szansa na to, że zamrozisz AO sam oddychając z jednego II stopnia.
Stosowanie konfiguracji automatów z jednym I stopniem, i dwoma II,(1+2) które spełniają wymogi norm oraz przechodzą pomyślnie testy z przeznaczeniem do nurkowania w zimnych wodach, w przypadku gdy powietrze w butli jest ok mają bardzo małe szanse na zamrożenie. Częściej się może zdarzyć wzbudzenie AO rozkręconego na max. niż zamrożenie.
Tego typu konfiguracja 1+2 w zimnych wodach jest powszechnie stosowana przez wielu nurków i daje tą zaletę, że w sytuacji OOG, można poczęstować partnura AO i nawet jak się automat wzbudzi to obydwaj mogą się wynurzyć na powierzchnię oddychając ze wzbudzonego AO ale każdy ze swojego. W tego typu nurkowaniach rekreacyjnych wzbudzenie AO nie powinno być problemem, chociaż często okazuje się inaczej. Dlatego do zestawu ćwiczeń typu oddychanie z jednego AO polecam oddychanie ze wzbudzonego AO Jeśli zamrożenie AO może poważnie zagrozić utratą gazu uniemożliwiającą bezpieczne dokończenie nurka, wówczas lepiej jest stosować konfigurację z niezależnymi AO 2x(1+1) niż 1+1
Konfiguracja 1+1 to nie jest panaceum na zamarzające AO
Haw napisał/a:
a zastanawiales sie jaki % tych awarii nie spowoduje utraty gazu?
tak w moim przypadku 100% - raz podwinięta membrana i raz przegryziony ustnik
Słyszałem o wężu, który wypadł z zakucia, i dzięki temu, że osobnik miał octo, mógł spokojnie, bez niczyjej pomocy się wynurzyć. (ale miał twina więc to być może nie najlepszy przykład ) W każdym bądź razie nie musiał kombinować jak koń pod górę na jednym wspólnym II stopniu z partnurem
Haw, jak już założysz twina, to rozumiem, że wówczas masz układ 2x(1+1). Jeśli tak, i w tym przypadku Twój partnur pokaże Ci OOG to dajesz mu jeden ze swoich II stopni czy też nadal stosujesz zasadę partnerskiego oddychania z jednego II stopnia?
szuwarek napisał/a:
w konfiguracji 2x I stopień + 2x II stopień zamiast pojedynczego I st z octopusem, manometr jest tylko przy jednym I stopniu, si?
Sporo osób ma jeden manometr ale widuje się również takich, którzy lubią mieć dwa manometry. Ta druga opcja jest oczywista jak twin jest bez separatora.
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 20-10-2009, 23:41
Plotek napisał/a:
nurkot napisał/a:
1 I stopień i 1 II stopień - konfiguracja bardzo często spotykana we Francji, jedynie niewielka część automatów klubowych ma tam octopusa i nie sądzę że są to względy czysto finansowe, chyba taka.. tradycja?
Pod szyldem jakiej federacji działają te kluby?
Czy tylko klubowy sprzęt nie ma octo? Co ze sprzętem "prywatnym" ?
Francja - CMAS oczywiście, jak i zresztą kolega Haw napisał:
Haw napisał/a:
na to wychodzi, moje sa z CMASu
sprzęt prywatny - różnie, zresztą na łodzi nie pytałam ludzi czy mają sprzęt swój czy klubowy. było pół na pół - jedni mieli octo, inni nie. pomijam już tego że octopus przeważnie luźno zwisał i czasem walił po rafie.
obserwacje co do sprzętu klubowego są kolegi, który mieszka we Francji i robił tam P1.
moim skromnym zdaniem kwestia "octopus - tak czy nie" jest do uzgodnienia z partnerem - jeśli ów zgadza się bym nie miała owego alternatywnego źródła powietrza i wie jak w razie czego się nim dzielić to ok.
no albo jeśli nurkujemy solo.
Ostatnio zmieniony przez nurkot 20-10-2009, 23:42, w całości zmieniany 1 raz
Takie lamerskie pytanie - w konfiguracji 2x I stopień + 2x II stopień zamiast pojedynczego I st z octopusem, manometr jest tylko przy jednym I stopniu, si? Tak to widzę, a pytam bo w życiu nie widziałem kogoś z dwoma I st. Ale nie przyglądałem się zbytnio na cudzy szpej, no i ja rekreacyjny jestem
Wcale nie lamerskie
Mając dwa automaty mam dwa wskaźniki ciśnienia. Na jednym wężu mam komputer a na drugim zwykły mała konsole zawierająca ciśnieniomierz i głębokościomierzem z zostającą wskazówką. Komp przypinam tam, gdzie mi wygodniej, a małą konsole chowam do kieszeni jako zapas. Wskazówka i plastikowe tablice wraz z zegarkiem stanowią zapas na wypadek awarii komputera.
Co do dwóch automatów to maja je prawie wszyscy używający twinów. Mój patent pozwala na zastosowanie dwóch automatów oddechowych do jednozaworowej butli jaką zwykle dostaje się w centrach nurkowych na całym świecie.
Jaroo74 napisał/a:
I może w końcu odpowiedz na pytanie, które już postawiłem, ale jakoś odpowiedzi się nie doczekałem. Co to za wielki pożytek daje ci nie posiadanie octo?
Mówisz i masz.
Jestem przeciwnikiem octopusa, gdyż jest rozwiązaniem połowicznym. Jeśli przyjmujemy założenie, że musimy mieć 2 drugie stopnie to dlaczego nie 2 pierwsze ?
Dwa oddzielne automaty oddechowe, osadzone na osobno odkręcanych zaworach dają znacznie lepsze zabezpieczenie niż konfiguracja zwana oktopusem.
Jaroo74 napisał/a:
Co do twojego wykładu na temat wynalazczości to rozbawił mnie do łez. Może zamiast forum nurkowego poczytaj od czasu do czasu coś innego. Tak w celach edukacyjnych kilka przykładów, zwróć uwagę na rok 1943.
Jak powiedziałem, pierwsze 20 lat XX wieku zalicza się do XIX wieku, gdyż pojawiające sie wtedy wynalazki były efektem prac prowadzonych w wieku poprzednim.
Co do Twojego spisu, wskaz mi przełomowe wynalazki, takie jak maszyna parowa czy silnik spalinowy. Chodzi o wynalazki które odmieniły życie ludzkie.
Dlaczego w XXI wieku nadal jeździmy pojazdami w których spalamy paliwo ze sprawnością ok. 20-30% ?
Jaroo74 napisał/a:
1943 Akwalung - Jacques-Yves Cousteau i Emile Gagnan
Co dotyczy tego epokowego wynalazku to figa z makiem
Oni po prostu przystosowali do innej roli istniejący już regulator od samochodów na holtzgas.
Rakiety i maszyny liczące znali i stosowali już starożytni. Chińczycy używali nawet bojowych rakiet dwustopniowych. Rożne zastosowania wynikające z rozwoju technologii i możliwości elektroniki do wynalazków raczej się nie zaliczają. Owszem, pozwalają nam żyć wygodniej ale sposobu życia w zasadzie nie zmieniają.
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 21-10-2009, 18:24
szuwarek napisał/a:
Takie lamerskie pytanie - w konfiguracji 2x I stopień + 2x II stopień zamiast pojedynczego I st z octopusem, manometr jest tylko przy jednym I stopniu, si?
WW napisał/a:
Mając dwa automaty mam dwa wskaźniki ciśnienia. Na jednym wężu mam komputer a na drugim zwykły mała konsole zawierająca ciśnieniomierz i głębokościomierzem z zostającą wskazówką. Komp przypinam tam, gdzie mi wygodniej, a małą konsole chowam do kieszeni jako zapas. Wskazówka i plastikowe tablice wraz z zegarkiem stanowią zapas na wypadek awarii komputera.
Zależy od konfiguracji. Jeżeli butle nie są połączone (np. w sidemount - butle pod pachami, lub pseudotwintwin bez manifoldu - widziałem w Egiptowie) to absolutnie dwa. Jeżeli butle są połączone tzw. manifoldem separacyjnym, wystarczy jeden - tak jest np. w konfiguracji DIR - na prawej butli główny automat (na długim wężu) i główne źródło wyporu (skrzydło) na lewej zapasowy automat (na krótkim 55, góra 60 cm wężu, wisi na gumce pod szyją), zapasowe źródło wyporu czyli suchy (chyba, że używasz argonówki) i właśnie manometr. Każda awaria, która zmusza do zakokręcenia zaworu separującego jest z definicji awarią rozpoczunającą procedurę zakończenia nurkowania, więc wskazania ilości gazu w prawej butli nie są tak dramatycznie niezbędne.
WW napisał/a:
Jestem przeciwnikiem octopusa, gdyż jest rozwiązaniem połowicznym. Jeśli przyjmujemy założenie, że musimy mieć 2 drugie stopnie to dlaczego nie 2 pierwsze ?
Dwa oddzielne automaty oddechowe, osadzone na osobno odkręcanych zaworach dają znacznie lepsze zabezpieczenie niż konfiguracja zwana oktopusem.
I tu się z Tobą całkowicie zgadzam ale jeśli będziemy razem nurać, mam prośbę, miej dwa automaty, niejeden...
Wysłany: 21-10-2009, 22:09
WW napisał/a:
Jestem przeciwnikiem octopusa (CIACH) Dwa oddzielne automaty oddechowe, osadzone na osobno odkręcanych zaworach dają znacznie lepsze zabezpieczenie niż konfiguracja zwana oktopusem.
Nie bardzo wiem o co ci chodzi. Octopus to nic innego jak regulator rezerwowy. Jeśli masz 2 pierwsze stopnie i 2 drugie to dalej masz konfiguracje reg+octo tyle że z podwójnym pierwszym stopniem, no chyba, że umiesz w gębie trzymać dwa na raz i nie oddasz nikomu choćby miał się udusić na twoich oczach . To po co to całe bicie piany.
Mogę się zgodzić że zestaw 2x(1+1) jest bardziej bezpieczny niż zestaw 1+2, ale to wciąż jest nurkowanie z octopusem.
Nie jest.Jeśli zamarza jeden z dwóch ODDZIELNYCH AO-możesz zakręcić zawór i oddychać z drugiego AO. Przy konfiguracji z octo-pierwszy,zamarznięty stopień powoduje upływ gazu z OBYDWU 2 stopni.
PS.
Wymieniając wynalazki,zapomniałeś o niemniej epokowym pt.7,62 mm kbk AK,zwanym Kałasznikowem
Wysłany: 22-10-2009, 02:25
Andrzej Kosko napisał/a:
Jeśli zamarza jeden z dwóch ODDZIELNYCH AO-możesz zakręcić zawór i oddychać z drugiego AO. Przy konfiguracji z octo-pierwszy,zamarznięty stopień powoduje upływ gazu z OBYDWU 2 stopni
A co to ma do rzeczy co ci zamarza??? Doskonale co się dzieje kiedy zamarza pierwszy stopień, ale nie o to chodzi.
Jeśli nurkujesz z dwoma regulatorami, obojętnie czy z dwoma czy z jednym pierwszym stopniem to siłą rzeczy jeden z nich jest twoim regulatorem podstawowym, a drugi jest rezerwowym czyli octopusem. Bo wątpię żebyś używał obu na raz. A temat tego wątka nie brzmi "jeden czy dwa pierwsze stopnie" lecz "nurkowanie z octopusem", a więc w moim przekonaniu czy nurkować z jednym drugim stopniem czy z dwoma.
I tu może odpowiem jeszcze raz na temat:
UWAŻAM ŻE POWINNO SIĘ NURKOWAĆ Z DWOMA DRUGIMI STOPNIAMI (REG+OCTO) W KONFIGURACJI 2x(1+1) (mogę wyjaśnić jeśli ktoś ciekawy)
I na tym może zakończę swój udział w tej dyskusji nie na temat (o wynalazczości i innych pierdołach)
Nie do końca zrozumiałeś intencje Andrzeja.
Drugi II-stopień (Octopus w konfiguracji jeden I-stopień + dwa II-stopnie) z założenia nie jest dla nas jako rezerwa, a dla partnera w potrzebie.
Natomiast drugi I-stopień jest zdecydowanie dla naszego własnego bezpieczeństwa ponieważ w przypadku zamarzniecia odcinamy go i przechodzimy na drugi. Dodatkową zaletą drugiego I-go stopnia jest to, że jeśli partner ma kłopoty skorzysta właśnie z tego drugiego co nie spowoduje zamarzniecia z uwagi na większy wydatek.
Wymieniając wynalazki,zapomniałeś o niemniej epokowym pt.7,62 mm kbk AK,zwanym Kałasznikowem
A figę z makiem
Automatyczną kusze na więcej niż jedna strzałę wynaleźli Chińczycy ponad 1000 lat temu. Mieściło sie ok 15 strzał. XX wieczny karabin i pistolet maszynowy to nic innego, tylko ta sama idea w nowym technologicznym opakowaniu.
Wiek: 49 Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1731 Skąd: Warszawa
Wysłany: 22-10-2009, 09:37
WW napisał/a:
Andrzej Kosko napisał/a:
A figę z makiem
Automatyczną kusze na więcej niż jedna strzałę wynaleźli Chińczycy ponad 1000 lat temu. Mieściło sie ok 15 strzał. XX wieczny karabin i pistolet maszynowy to nic innego, tylko ta sama idea w nowym technologicznym opakowaniu.
Pozdrowienia dla Joli i dla Ciebie
Idąc Twoim tokiem rozumowania wszystko można zainicjować albo a) jako dzieło natury lub b) w prostej linii pochodzącej od obróbki kamienia i drewna przez człowieka pierwotnego. Wszystko pozostałe jest tylko ulepszeniem idei lub materiałów.
Idąc Twoim tokiem rozumowania wszystko można zainicjować albo a) jako dzieło natury lub b) w prostej linii pochodzącej od obróbki kamienia i drewna przez człowieka pierwotnego. Wszystko pozostałe jest tylko ulepszeniem idei lub materiałów.
Dokładnie o to mi chodzi. od wielkich wynalazków XIX i początków XX wieku nic sami nie wynaleźliśmy. Kolej jeździ nie szybciej (poza wątkami) niż ta w 1910 roku a w Polsce to nawet wolniej, samochody zbytnio nie oddaliły się od granicy 100 km/h., nadal oświetlamy domy żarówkami ze sprawnością w granicach 10%,.
Owszem w incydentalnych przypadkach technologia potrafiła stworzyć nowe rzeczy, prawie wszystko działa lepiej i znacznie szybciej, ale nie są przełomowe wynalazki.
Według futurologów w 2000 roku mieliśmy się poruszać indywidualnymi pojadam z napędem ??, zasiedlić kosmos, otworzyć osiedla na planetach. Miało nie być głodu, chorób, wojen.
Coś mi się wydaje, że populacja - poza nami, nurkami rzecz jasna - usiadła na kanapie i naciska guziki od pilota.
Wysłany: 22-10-2009, 16:42
A co wy na taką sytuację.
W maju zrobiłem OWD i w lipcu będąc na Piłaknie wypożyczałem brakujące elementy tzn. Jacket i automaty. Jakeż było moje zdziwienie kiedy gość mi dał do oddychania jeden pierwszy i jeden drugi stopień. Pierwsze co pomyślałem : dobrze że chociaż jest manometr. To chyba jakieś żarty. Ale krótkie lustro na wieszak z automatami i wszystkie tak miały. Dobrze że za chwilę spotkałem znajomych instruktorów i pożyczyli mi pełen komplet ze swoich zapasów. Trochę się obawiałem pływać bez octopusa.
Dokładnie o to mi chodzi. od wielkich wynalazków XIX i początków XX wieku nic sami nie wynaleźliśmy.
Faktycznie! QAM64 na OFDMA z FEC opartym o Reed-Salomon to nic innego jak rozwojowa wersja komunikacji dymnej stosowanej przez rdzennych amerykanów. WCDMA? No przecież już nasi pradziadowie...
A po naszemu ?
Chcesz za przełomowy wynalazek uznać przesłanie wiadomości nieco szybciej niż inni?
W opisach pierwszych podróżników po Afryce są fascynujące opisy zastanych tam obyczajów. Między innymi przesyłanie wiadomości za pomocą niskich dźwięków niosących się na bardzo duże odległości. Jak sprawdzono, wiadomości z krańca afryki na kraniec docierały mniej więcej po 24 godzinach.
rafixpol2 napisał/a:
Jakeż było moje zdziwienie kiedy gość mi dał do oddychania jeden pierwszy i jeden drugi stopień. Pierwsze co pomyślałem : dobrze że chociaż jest manometr. To chyba jakieś żarty.
Z całym szacunkiem, ale o tym właśnie mówiłem. Dostałeś nie to, co na kursie i zamiast pomyśleć, jaka konfiguracja jest optymalna, to zacząłeś z miejsca szukać "brakujących elementów".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko