Wysłany: 25-10-2009, 18:15 druga garść pytań od początkującego
Witam,
Mam kilka pytań, wydaje mi się, że ten dział jest najodpowiedniejszy dla nich:)
1. Oddaję honorowo krew. Czy regularne oddawanie krwi jest może niewskazane dla osob nurkujących?
2. Czy alkohol pity po nurkowaniu może stanowic zagrożenie dla nurkujacego? Niechodzi mi tu o upicie tylko jakies powiklania charakterystyczne dla nurków:)
3. Czy badania lekarskie wydane przez lekarza nurkowego są wymagane gdybym chciał ponurkowac gdzieś za granicą, czy wystarczy tylko dokument, że jestem nurkiem?
4. Planuję w przyszłym roku autostopową wyciaczke po bałkanch w czasie której chciałbym zanurkowac w Chorwacji. Czy znacie godne polecenia centra nurkowe, w przystępnych cenach:)?
pozdrawiam
garda
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 25-10-2009, 23:03
to jeszcze może dwa słowa:
można oddawać krew ale nie należy nurkować co najmniej dzień po oddaniu krwi oraz oddawać krwi po intensywnych nurkowaniach (albo dekompresyjnych albo długich i wielokrotnych - typu safari). zawsze pamiętać o odpowiednim nawodnieniu.
alkohol - przed nurem to kwestia podobna do jeżdżenia samochodem po wódce.
niestety po nurze nie jest jak po jeździe - jak wysiadasz z auta, możesz pić do woli, po nurze - nie powinno się, jest to tak samo niebezpieczne jak przed nurem, choć mało kto zdaje sobie z tego sprawę albo jeśli nawet to kompletnie to lekceważy.
moim zdaniem jeśli akceptujemy piwo po to równie dobrze możemy zaakceptować piwo przed - mówię czysto "dekompresyjnie", pomijając wpływ na głowę i decyzje, ale po 1 piwie w wielu krajach można jeździć autem.
dlatego najlepiej jest nie pić w ogóle, lepsza "czysta narkoza" azotem
badania lekarskie są często wymagane w Niemczech, we Francji - warto mieć taki formularz wielojęzykowy podbity przez lekarza, gdzieś martin umieścił link do takowego na tym Forum.
w Chorwacji nie byłam, ale sporo osób z tego forum jeździ i się wypowiada - poszukaj wypowiedzi i opinii.
Wysłany: 25-10-2009, 23:22
Jeśli chodzi o zaświadczenie lekarskie nigdy nikt mnie nie pytał a nurkowałem już w kilku krajach-Egipt(różne centra), Turcja(różne centra), Irlandia, Portugalia, Lanzarote.
Ostatnio zmieniony przez maciejmlejnek 25-10-2009, 23:22, w całości zmieniany 1 raz
Jeśli chodzi o zaświadczenie lekarskie nigdy nikt mnie nie pytał a nurkowałem już w kilku krajach-Egipt(różne centra), Turcja(różne centra), Irlandia, Portugalia, Lanzarote.
Niedawno nurkowaliśmy w bazie holenderskiej w Egipcie, i rozmowę zaczęli od pytania o datę zaświadczeń lekarskich. W bazach polskich w Egipcie faktycznie nikt się nas nigdy nie pytał.
Wysłany: 26-10-2009, 08:18
Czy żeby zanurkowac w takim centrum zagranicznym, wystarczy że przyjdę i powiem że chce dac nura czy trzeba wczesniej rezerwowac miejsce, sprzęt?
pozdrawiam
Zazwyczaj, jeśli wcześniej zarezerwujesz, masz zniżkę (rzędu 10%). W tych bazach, w których nurkowaliśmy, nie było problemów, jeśli ktoś nie miał rezerwacji.
Jednak jeśli chcesz nurkować w danym miejscu, zawsze lepiej jest popytać o opinię nt baz na forum. My bazę wybieramy w kraju, kierując się opiniami, i rezerwujemy meilowo pakiety.
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 26-10-2009, 09:15
garda napisał/a:
Czy badania lekarskie wydane przez lekarza nurkowego są wymagane gdybym chciał ponurkowac gdzieś za granicą, czy wystarczy tylko dokument, że jestem nurkiem?
Wysłany: 26-10-2009, 12:00
martin napisał/a:
Zastanow sie dla kogo robisz te badania.
To jest fakt powinieneś je zrobić dla siebie wtedy wiesz, że nie ma przeciwwskazań, bo bazę możesz wybrać zawsze taką w której nie zapytają. Apropo wyboru bazy lepiej wybrać już w Polsce dużo centrów po pierwsze nie cieszy się dobrą opinią więc lepiej zapytać innych użytkowników FN a po drugie zazwyczaj przy rezerwacji online mają różnego rodzaju promocje.
Wiek: 61 Dołączył: 24 Maj 2005 Posty: 2349 Skąd: Warszawa
Wysłany: 28-10-2009, 14:45
Robię badania regularnie, ale tak naprawdę nikt nigdy poza granicami kraju mnie o nie nie pytał.
Mimo, że choruję , podawałem tylko nazwę choroby i odpowiedź była... ok ... nurkujemy nie gadamy
Mimo, że choruję , podawałem tylko nazwę choroby i odpowiedź była... ok ... nurkujemy nie gadamy
Niedawno w pożądnej bazie w Dahab wpisałem "YES" przy jednym z pytań (wiesz którym) formularza medycznego ... nawet okiem nikt nie mrugnął, nie mówiąc o pytaniach o zaświadczenia
4. Planuję w przyszłym roku autostopową wyciaczke po bałkanch w czasie której chciałbym zanurkowac w Chorwacji. Czy znacie godne polecenia centra nurkowe, w przystępnych cenach:)?
W tym roku nurkowałem w Rogoznicy z Diving Center Pongo.
Polecam ceny w całej Chorwacji są podobne ale z wypożyczaniem całego sprzętu będzie sporo drożej.
Ostatnio zmieniony przez Cook 29-10-2009, 19:24, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko