Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Lista sprzetu dla poczatkujacego - czy jest kompletna?
Autor Wiadomość
nuras5 

Stopień: P3.Nitrox TDI
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 20-10-2009, 01:41   

wielki nicpoń napisał/a:
niestety dzięki wymiarowi "fi", a nie "l"

Mam ten sam problem [ nadmierne fi]- rozwiązałem go skutecznie kamizelką do ołowiu DUI.
Zero pasa, ołów zrzucalny, trym bez zarzutu.POLECAM

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 20-10-2009, 06:16   

bomart napisał/a:
Jeszcze pytanie dotyczace podwojnego pierwszego stopnia - co gdzie sie podpina - worek z octopusem do jednego a podstawowy drugi do drugiego? Czy pierwszy stpien klasy DS4 moze zawiesc?

http://forum.divetrek.com.pl/
bomart napisał/a:
A na koniec pytanko - jak w okresie zimowym nabrac troche doswiadczenia? Chodzic na baseny, a moze szarpnac sie na pare dni nurkowych w Egipcie?

Nurkując. W Egipcie też, jak lubisz.

wiesiek01 

Stopień: Jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-10-2009, 08:16   

bomart napisał/a:
jak w okresie zimowym nabrac troche doswiadczenia?

Zobacz TO ogłoszenie - suchy prawie w cenie pianki.

hazi 

Stopień: PSAI
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-10-2009, 17:32   

A jakie urzywacie kieszenie balastowe do uprzezy?

AgaW 

Stopień: tmx+reb
Kraj:
Switzerland

Wysłany: 23-10-2009, 20:24   

Przemyślałabym sobie butle dwuzaworowa, ale to już jak widze się pojawiło no i zamiast pianki suchy, bo na niego i tak przyjdzie pora, skoro planujesz nurać w Polsce... Ja kupiłam piankę i po 30 nurach się jej pozbyłom na rzecz suchego, więc zastanów sie czy chcesz płacić dwa razy...

busi 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-10-2009, 22:59   

kieszenie od dirożka - są spoko i dobra cena

patryk110693 

Stopień: P1/PL1
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-10-2009, 09:24   

ds4 raczej sie nie zawieszają ale lepiej dmuchać na zimne tak więc jak mówiłeś worek razem z okto podpinamy do jednego a podstawowy do drugiego i w ten sposób nie musimy się za bardzo martwić że coś nam zamarznie czy coś
jednym słowem jesteśmy bezpieczniejsi

Tomasz Łach 

Stopień: MSDT
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-10-2009, 10:29   

Ja pozwole sobie doczepic sie do komputera... Jesli dziala poprawnie to wszystko jest super (to naprawde swietny komputer do nurkowan rekraacyjnych) pozatym ma nitrox (co w przyszlosci niewatpliwie sie przyda) oraz wyrazne podswietlenie (istotne w czasie nurkowan nocnych). Niestety w ostatnim czasie mielismy w naszym CN sporo reklamacji na ten model :( W prawdzie dysrybutor zawsze zachowywal sie super (szybka wymiana na nowy sprzet) to jednak byl i taki przypadek ze nowo przyslany komp rowniez nie dzialal prawidlowo... (pokazywal na platformie na Zakrzowku 3m glebokosci).
Sam uzywam Suunto (Vyteca) i jestem z niego zadowolony. Powiem jednak tak; na komputery Maresa nie mielismy jeszcze zadnej reklamacji, a sprzedajemy ich dosyc sporo ! Moze wiec zanim ostatecznie sie zdecydujesz to pogadaj z uzytkownikami i ludzmi ktorzy je sprzedaja (polecam opinie Pawla z Krakena i Micha z Nautici)
pozdrawiam

Grzegorz_K 

Stopień: PSAI TMX II
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-10-2009, 13:55   

Tomasz Łach napisał/a:
Niestety w ostatnim czasie mielismy w naszym CN sporo reklamacji na ten model

A konkretnie czego dotyczyły te reklamacje

Tomasz Łach napisał/a:
Powiem jednak tak; na komputery Maresa nie mielismy jeszcze zadnej reklamacji, a sprzedajemy ich dosyc sporo !

i chętnie sprzedamy kolejny :-)

Tomasz Łach napisał/a:
Sam uzywam Suunto (Vyteca) i jestem z niego zadowolony.

brak słów

szczyp_ior 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 25-10-2009, 19:47   

Grzegorz_K i po co te docinki ?

Grzegorz_K 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-10-2009, 09:29   

szczyp_ior napisał/a:
Grzegorz_K i po co te docinki ?

A po co ta kryptoreklama ?

Tomasz Łach 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-10-2009, 10:09   

A gdzie tu widzisz kryptoreklame ??
Pisze po prostu jak jest, zeby pomuc ziomalowi z Krakowa. Odsylam go do wymienionych osob, bo je znam i cenie sobie ich rady. A to czy z nich skorzysta to jego sprawa. Nie jestem sprzedawca i nie mam prowizji od sprzedanego sprzetu, pozatym model Maresa Puck jest znacznie tanszy, a co zatym idzie i zarobek na nim mniejszy... a w CN sprzedaje sie komputery roznych producentow.
Co do merytorycznej czesci Twojego postu:
Problem byl juz wielokrotnie opisywany. Suunto czasami zaczyna liczyc glebokosc z opoznieniem, stad tez bierze sie pozniej przeklamanie w glebokosci. Probowano obarczac za to wina uzytkownikow (twierdzono ze zbyt mocno zapinaja pasek mocujacy, co sprawia ze komputer zbyt szczelnie przylega do skafandra) Nie znalazlo to jednak powierdzenia, poniewaz problem wystepuje tez przy mocowaniu na gumkach. Pozatym producent - czy tez sama firma dokonywal kazdorazowo wymiany komputera na nowy - rowniez po gwarancji, wiec chyba cos jest w temacie...
Czasem mam wrazenie ze niektorzy pisza tylko posty po to by zaistniec w necie, a nie po to by merytorycznie pomoc...
pozdrawiam

Grzegorz_K 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-10-2009, 10:28   

Sam używasz Suunto ale polecasz Maresa (pewnie na podstawie swoich pozytywnych doświadczeń w użytkowaniu Maresa).

na komputery Maresa nie mielismy jeszcze zadnej reklamacji, a sprzedajemy ich dosyc sporo !

Nie jestem sprzedawca i nie mam prowizji od sprzedanego sprzetu

To musisz się zdecydować - sprzedajesz czy nie :hmmm:

Co do merytorycznych uwag to faktycznie są one bardzo cenne i na pewno warto je wziąć pod uwagę.
Moją reakcję wywołało jedynie dziwny wydżwięk Twojego postu - jeżeli źle zrozumiałem Twoje intencje to sorry :beer3:

Tomasz Łach 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-10-2009, 10:50   

:bee;
Sprzedaje CN a nie ja.
Uzywam Vyteca a nie vypera...
Jako instruktor mam kontakt z wieloma nurkami, zarowno na szkoleniach jak i wyjazdach, wiec slucham ich opini i sugesti...
Doskonale zdaje sobie sprawe z tego, ze nie kazdy musi sie zgadzac z moja opinia, pytanie tylko po co robic komus osobiste wycieczki w stylu - KRYPTOREKLAMA
:beer3:

Grzegorz_K 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-10-2009, 11:12   

Ok. Jeszcze raz sorry za kryptoreklamę :ping:

A przy okazji czy możesz powiedzieć jak oceniasz Vyteca?

Tomasz Łach 

Kraj:
Poland

Wysłany: 26-10-2009, 12:34   

Z punktu widzenia nurka rekraacyjnego, to tak naprawde istotna jest funkcja deepstop'ow.
Gdy kupowalem ten komputer dwa lata temu to trudno bylo znalesc jego odpowiednika innej firmy za podobna cene... tzn takiego, ktory umozliwia pod woda wymiane gazow (3 rozne) nitrox powyzej 50% i wspomniane deepstopy.
Osobiscie z tym modelem nie mialem zadnych problemow, choc slyszalem ze problem opisywany przy vyperze dotyczy i jego... (byc moze tego modelu jest po prostu mniej na rynku stad tez i o awariach slyszy sie mniej).
Jestem z niego zadowolony choc zdaje sobie sprawe ze obecnie konkurencja na runku jest juz znacznie wieksza (np przez nowe oprogramowanie wgrywane do starszych modeli czy po prostu nowe marki i modele)

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu