Wysłany: 31-10-2009, 12:15 kolejność - po raz n-ty
Witam serdecznie...
I proszę o podpowiedzi:
Planuję kolejne zakupy. Jest już niezbędny sprzęt do nurkowania:
ciuszki, jacket, I i II st (atx40/ds4), konsola (manometr i głęb.), butla.
Teraz przyszedł czas na..., no właśnie
1. drugi komplet automatów który stanie się głównym (xtx40 z szeroką kierownicą/ds4) + zegarek + mała latarka
lub
2. drugi komplet automatów + digital
lub
3. komputer + octopus
lub
4. komputer + latarka (średniej wielkości)
Planuję nurki rekreacyjne (do 30m) ale długie. Czasami mogę zahaczyć o deco. Ewentualnie czasami Hańcza - trochę głębiej (stąd latarka) i deco murowane.
Idealne rozwiązanie to drugi komplet AO, komp, kompas, latarka - ale budżet tego nie wytrzyma.
Generalnie skłaniam się ku AO, ale mam taki mętlik, że już sam nie wiem. W odszukanych na forum podpowiedziach komputer jest dość często proponowany. Tylko że, jak już zaplanuje deco, to mogę je zrobić z głębokościomierza i zegraka. Ewentualnie Digital (dodatkowy dokładny głębokościomierz). Różnica w cenie: 200zł Zegarek (czas, temp, podświetlenie i kompasik ), 400 zł Digital (czas, temp, głębokościomierz). Więc komp nie jest niezbędny, a dwa komplety automatów ... odpukać... mogą być niezbędne.
Nie chciałbym wydawać kasy bezsensownie (już to raz zrobiłem kupując konsolę, bo teraz bym nie miał dylematu z digitalem). Z drugiej strony chcę docelowo zdublować wszystkie najważniejsze elementy...
Dziwne pytanie. Podstawowy, czyli stringi z uszkami słonia.
raczej dziwna odpowiedź.Staram się zrozumieć po co człowiekowi sprzęt.Zastanawia się nad digitalem,myśli o deco,jesli ma tylko piankę to przeszacowałbym swoje zakupy na kupno suchara w pierwszej kolejności,a dopiero potem zastanawiał nad tym o czym pisze w swoim poscie.No, ale ty wiesz przecież wszystko.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 02-11-2009, 09:11
grzegorz napisał/a:
No, ale ty wiesz przecież wszystko.
Nie. Odpowiadam jedynie na pytanie, co JA bym kupił, mając podobny dylemat. Zakładam, że jest osobą rozgarniętą i wie o co pyta. Gdyby miał zamiar zmienić typ skafandra, czy spytać o modny ostatnio krój skarpetek, zapewne byłby zdolny do wklepania tych kilku literek więcej. Jeżeli mój żart ze stringami Cię uraził, to przepraszam.
Wysłany: 02-11-2009, 10:22
Oczywiście suchy jest w planach, ale na ostatnim miejscu moich zakupów. Powody to
- naturalny skuteczny ocieplacz podskórny
- nie jest niezbędny
- kasa
Pół godziny pod lodem w piance(7+7) w wodzie 4stp jest ok. Na Hańczy na 40m pewnie też jest podobna temp, a deco murowane.
Sobotni nurek nad Białym był w temp 7-8stp, czas +50 min. (pianka 1x7mm)
Wracając do tematu. Jestem zdecydowany na drugi komplet automatów. Reszta to drobnostki:
digital, czy zegarek...
Faktycznie w przyszłości (może na wiosnę) komp byłby dobrym zakupem, a wtedy digital będzie zbędnie wydaną kasą.
Poza tym, zastanawiam się czy ten głębokościomierz w konsoli jest taki zbędny. Ciekawe jak z awaryjnością analogowego w porównaniu z cyfrowym?
gorcio [Usunięty]
Wysłany: 02-11-2009, 12:15
Grotto8 napisał/a:
Faktycznie w przyszłości (może na wiosnę) komp byłby dobrym zakupem, a wtedy digital będzie zbędnie wydaną kasą.
Poza tym, zastanawiam się czy ten głębokościomierz w konsoli jest taki zbędny. Ciekawe jak z awaryjnością analogowego w porównaniu z cyfrowym?
Skoro rozwazasz awaryjnosc cyfrowego glebokosciomierza, to jakim cudem nie myslisz o awaryjnosci komputera ?
Digital nie jest kasa wyrzucona w bloto, o ile bedziesz planowal swoje nurkowania. W przeciwnym razie, faktycznie komp moze Cie poprowadzic za reke. Chociaz ja wole, zeby to moja glowa prowadziala nurkowanie.
Mysle, ze na poczatek, drugi automat + digital to naprawde dobry wybor. Do tego kupilbym dobra zapasowa lampke, z ktorej korzystalbym jako z glownej do czasu, az bedziesz wiedzial jakiej lampy potrzebujesz (raczej nie mam watpliwosci - bedziesz potrzebowal). ktos ostatnie sprzedawal princetona, masz tez male lole czy male lampki od gralmarine w przyzwoitych cenach.
... aaa to w takim razie cofam ja się umówiłem z kumplem w krejzi szarku i jak wychodziliśmy z wody to twardziel który wcześniej w takiej zczochranej pianie nurał chwycił za aparat pstryknął nam kilka fotek.
trzymaj się !
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko