Wysłany: 15-10-2009, 22:21 porady dla początkującego
witam
nie dawno napisałem taki temat jak abc ale z tego powodu że nie było zbyt wiele odpowiedzi postanowiłem go odświeżyć idę na kurs P1 i potrzebuje abc mogę na to wydać do 400zł
zastanawiam się co jest lepsze czy płetwy paskowe czy kaloszówki
mam na oku taki zestaw :
maska VENTURA2
płetwy PROFIN/TUSA liberator x-ten
rureczka najprostrza no i buciki
Proszę was jako bardziej doświadczonych kolegów o radę i pomoc w wyborze
Każde propozycje mile widziane
Ostatnio zmieniony przez patryk110693 15-10-2009, 22:23, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 51 Dołączył: 10 Paź 2009 Posty: 107 Skąd: Liverpool
Wysłany: 15-10-2009, 22:54
Najważniejszy jest dobór maski. Źle dopasowana maska może zrujnować każde nurkowanie. Tu podpowiem tak, nie ważne jaka firma i ile kosztuje, dobra maska warta jest (prawie) każdych pieniędzy. Bez mozolnego przymierzania się nie obejdzie i może się zdarzyć, że nie kupisz za pierwszym podejściem.
Tak więc od maski bym zaczął, a z tego co Ci zostanie zobaczysz na jakie płetwy możesz sobie pozwolić. Proponuje raczej paskowe płetwy bo bardziej uniwersalne. O fajkę bym się nie martwił. Jak kupisz w sklepie zabawkowym to też będzie dobrze. Ja osobiście w ogóle nie używam bo mnie wk...ia jak mi się coś majta koło głowy.
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 16-10-2009, 05:44
Najlepiej poczytaj http://divetrek.com.pl/forum/viewforum.php?f=52
Maska powinna być dobrana tak, by "łapała' kontakt ze skórą twarzy równocześnie na człym obwodzie. Ważna jest też mała objętość=łatwiejsze przedmuchiwanie. Rurka jak najprostsza i jak najtańsza. Płetwy raczej paslpwe, kaloszówki to tylko na basen, jak jesteś ambitny, chcesz się nauczyć poprawnej techniki i nie boisz się legend o płetwach zabijających nogi i powodujących skurcze, to jakieś jetfiny, jak interesują cię tylko tzw. "lajtowe nurki w padialskiej konfiguracji" (uwaga, to sformułowanie nie oznacza, że w PADI nie ma dobrych nurków), to niekoniecznie. Płetwy, podobnie jak maskę, kupuj wyłącznie po przymierzeniu konkretnego modelu i rozmiaru a jak się da, po przepłynięciu się w nim, choćby na basenie.
Na większości kursów płetwy Ci pożyczą razem z resztą sprzętu , ja bym na twoim miejscu ograniczył się do jakiejś sprawdzonej maski np: http://www.technisub.pl/pl/maschere/look.htm i taniej fajki .
nurkowałem już zarówno w look jak i w venturze obie super leżą
do tej pory pożyczałem je od kumpla razem z płetwami aqualun blade
jednak kumpel wyjechał na stałe do norwegi a część sprzętu który był mu zbędny sprzedał z chęcią bym kupił tylko że on potrzebował kasy a je nie mogłem sobie pozwolic na taki wydatek
Ostatnio zmieniony przez patryk110693 16-10-2009, 14:56, w całości zmieniany 2 razy
Look nie jest zły ale ma i wady. Jedną z nich jest małe pole widzenia. Dużą zaletą, że szkła ma wymienne i łatwo (szybko) dostępne czego nie można powiedzieć o innych maskach z wymiennymi szkłami.
Popatrz, przymierz Matrix Cressi - duże pole widzenia.
Wysłany: 16-10-2009, 19:38
Jak widać na moim zdjęciu też jej używałem, niestety razu pewnego w trakcie zakładania pękł uchwyt paska. Ale pod względem przylegania i szczelności to była najlepsza maska jaką miałem. Co do pola widzenia to faktycznie mogło by być trochę szersze.
Mares X-Vision LiquidSkin podobno ma rewelacyjne pole widzenia, niestety nie pasuje na mój pysk
Wysłany: 08-11-2009, 11:05
Jaroo74 napisał/a:
O fajkę bym się nie martwił. Jak kupisz w sklepie zabawkowym to też będzie dobrze. Ja osobiście w ogóle nie używam bo mnie wk...ia jak mi się coś majta koło głowy.
Wysłany: 08-11-2009, 14:13
Cytat:
No przecież wąż Ci "majta" koło głowy już kilka razy przekonałam się, że lepiej mieć fajkę.
Nie wiem w jaki sposób ty trzymasz regulator ale mnie się nie majta. A fajka jako taka wydaje mi się w większości przypadków bezużyteczna (choć oczywiście nie zawsze). Kiedy są wysokie fale to jeśli już muszę płynąć to płynę z regulatorem w ustach (przez fajkę można się wręcz utopić), planuję nurkowania tak by zawsze mieć rezerwę na taki wypadek. Czasem łatwiej jest płynąć 1-2m pod wodą niż na powierzchni. A kiedy woda jest spokojna, to kładę się na plecach relaksuję i spokojnie sobie płynę tam gdzie muszę, więc w tym przypadku fajka jest też bezużyteczna. Jako minimalista staram się zabierać ze sobą jak najmniej sprzętu, a sprzętu zbędnego wcale. Nurkuję dla relaksu a nie żeby się zarzynać.
Wysłany: 08-11-2009, 14:46
Jeśli jeszcze nie zauważyłeś to była to ironia fajka dla wyszkolonego nurka nie powinna stanowić żadnego problemu (a jeśli jest problemem to coś jest nie tak).
Jaroo74 napisał/a:
A fajka jako taka wydaje mi się w większości przypadków bezużyteczna. Jako minimalista staram się zabierać ze sobą jak najmniej sprzętu, a sprzętu zbędnego wcale. Nurkuję dla relaksu a nie żeby się zarzynać.
Tak, octopus też na większości nurkowań wydaje się bezużyteczny (ironia)
Jaroo74 napisał/a:
Czasem łatwiej jest płynąć 1-2m pod wodą niż na powierzchni
w Polsce tak, ale np.: w Egipcie lepiej tego nie rób.
Jaroo74 napisał/a:
przez fajkę można się wręcz utopić
tak: przy 6 na morzu xD
Fajkę możesz włożyć sobie do kieszeni jacketu jeśli tak strasznie Ci przeszkadza, ale lepiej ją mieć ze sobą. Ja też jestem minimalistką: im mniej zmarnowanego powietrza, tym lepiej.
piotr_c: z tego co napisał Jaroo74 wynika, że w ogóle jej nie ma przy sobie.[/b]
Ostatnio zmieniony przez asiek 08-11-2009, 14:52, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko