Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
porady dla początkującego
Autor Wiadomość
patryk110693 

Stopień: P1/PL1
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-10-2009, 22:21   porady dla początkującego

witam
nie dawno napisałem taki temat jak abc ale z tego powodu że nie było zbyt wiele odpowiedzi postanowiłem go odświeżyć idę na kurs P1 i potrzebuje abc mogę na to wydać do 400zł
zastanawiam się co jest lepsze czy płetwy paskowe czy kaloszówki
mam na oku taki zestaw :
maska VENTURA2
płetwy PROFIN/TUSA liberator x-ten
rureczka najprostrza no i buciki
Proszę was jako bardziej doświadczonych kolegów o radę i pomoc w wyborze
Każde propozycje mile widziane :rozpacz:
Ostatnio zmieniony przez patryk110693 15-10-2009, 22:23, w całości zmieniany 1 raz  

Jaroo74 

Stopień: AOWD, EAN
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 15-10-2009, 22:54   

Najważniejszy jest dobór maski. Źle dopasowana maska może zrujnować każde nurkowanie. Tu podpowiem tak, nie ważne jaka firma i ile kosztuje, dobra maska warta jest (prawie) każdych pieniędzy. Bez mozolnego przymierzania się nie obejdzie i może się zdarzyć, że nie kupisz za pierwszym podejściem.
Tak więc od maski bym zaczął, a z tego co Ci zostanie zobaczysz na jakie płetwy możesz sobie pozwolić. Proponuje raczej paskowe płetwy bo bardziej uniwersalne. O fajkę bym się nie martwił. Jak kupisz w sklepie zabawkowym to też będzie dobrze. Ja osobiście w ogóle nie używam bo mnie wk...ia jak mi się coś majta koło głowy.

Bero 

Stopień: DM, Tec.Nx.
Kraj:
Poland

Wysłany: 15-10-2009, 23:24   

w paskowym zwykle lepiej sie plywa a w Polsce są obowiązkowe, but dobrze ogrzeje :) nie wiem tylko, czy na zestawie z butami uda sie zamknac 400

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-10-2009, 05:44   

Najlepiej poczytaj :tam: http://divetrek.com.pl/forum/viewforum.php?f=52
Maska powinna być dobrana tak, by "łapała' kontakt ze skórą twarzy równocześnie na człym obwodzie. Ważna jest też mała objętość=łatwiejsze przedmuchiwanie. Rurka jak najprostsza i jak najtańsza. Płetwy raczej paslpwe, kaloszówki to tylko na basen, jak jesteś ambitny, chcesz się nauczyć poprawnej techniki i nie boisz się legend o płetwach zabijających nogi i powodujących skurcze, to jakieś jetfiny, jak interesują cię tylko tzw. "lajtowe nurki w padialskiej konfiguracji" (uwaga, to sformułowanie nie oznacza, że w PADI nie ma dobrych nurków), to niekoniecznie. Płetwy, podobnie jak maskę, kupuj wyłącznie po przymierzeniu konkretnego modelu i rozmiaru a jak się da, po przepłynięciu się w nim, choćby na basenie.

*Konrad* 

Stopień: P2
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-10-2009, 09:08   

Na większości kursów płetwy Ci pożyczą razem z resztą sprzętu , ja bym na twoim miejscu ograniczył się do jakiejś sprawdzonej maski np: http://www.technisub.pl/pl/maschere/look.htm i taniej fajki .

thorne 

Stopień: PADI OWD
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 16-10-2009, 14:05   

Mam ta maske i szczerze ją polecam (co prawda jest to moja pierwsza maska wiec innych nie probowalem ale jestem z niej zadowolony)

d4jw3r 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-10-2009, 14:44   

Technisub LOOK to bardzo dobra maska

Moją mam już 8 lat (dostałem na 1szy kurs) i pomimo tylu lat i nurkowań nadal sprawdza się znakomicie (sentyment)

Choć czasami używam też Poseidon PHANTOM, bo jest bardzo lekka, super leży i ma bardzo duże pole widzenia (co jest niewątpliwie zaletą).

Obie polecam;)
Ostatnio zmieniony przez d4jw3r 16-10-2009, 14:45, w całości zmieniany 1 raz  

patryk110693 

Stopień: P1/PL1
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-10-2009, 14:53   

nurkowałem już zarówno w look jak i w venturze obie super leżą
do tej pory pożyczałem je od kumpla razem z płetwami aqualun blade
jednak kumpel wyjechał na stałe do norwegi a część sprzętu który był mu zbędny sprzedał z chęcią bym kupił tylko że on potrzebował kasy a je nie mogłem sobie pozwolic na taki wydatek
Ostatnio zmieniony przez patryk110693 16-10-2009, 14:56, w całości zmieniany 2 razy  

wiesiek01 

Stopień: Jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-10-2009, 15:23   

patryk110693 napisał/a:
look jak i w venturze

Look nie jest zły ale ma i wady. Jedną z nich jest małe pole widzenia. Dużą zaletą, że szkła ma wymienne i łatwo (szybko) dostępne czego nie można powiedzieć o innych maskach z wymiennymi szkłami.
Popatrz, przymierz Matrix Cressi - duże pole widzenia.

Jaroo74 

Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 16-10-2009, 19:38   

Jak widać na moim zdjęciu też jej używałem, niestety razu pewnego w trakcie zakładania pękł uchwyt paska. Ale pod względem przylegania i szczelności to była najlepsza maska jaką miałem. Co do pola widzenia to faktycznie mogło by być trochę szersze.
Mares X-Vision LiquidSkin podobno ma rewelacyjne pole widzenia, niestety nie pasuje na mój pysk

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-10-2009, 20:33   

Jaroo74 napisał/a:
niestety razu pewnego w trakcie zakładania pękł uchwyt paska
Jest rada :tam: http://www.trembowel.pl/i...rozne&Itemid=60

Jaroo74 

Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 16-10-2009, 21:22   

Dzięki Hubert. Jak to mówią proste rozwiązania są najlepsze. Jak tylko znajdę tą maskę to spróbuję z nią coś pokombinować.

Radek7 

Stopień: P2, PL1,SS1
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-10-2009, 22:58   

Witam . Tego typu zapięcie było w maskach z przed 20 laty. nawet mam gdzieś w piwnicy takową. ale pomysł jak najbardziej.

Jaroo74 

Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 18-10-2009, 09:01   

Pamiętam, pamiętam. Też miałem taką, Z ogromnym szkłem, a pojemność miała prawie jak wiaderko he he.

asiek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-11-2009, 11:05   

Jaroo74 napisał/a:
O fajkę bym się nie martwił. Jak kupisz w sklepie zabawkowym to też będzie dobrze. Ja osobiście w ogóle nie używam bo mnie wk...ia jak mi się coś majta koło głowy.

A automat Ci nie przeszkadza? :614:

Jaroo74 

Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 08-11-2009, 12:03   

asiek napisał/a:
A automat Ci nie przeszkadza?

Jakoś nie, a niby czemu miałby?

asiek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-11-2009, 12:42   

No przecież wąż Ci "majta" koło głowy ;) już kilka razy przekonałam się, że lepiej mieć fajkę.
Ostatnio zmieniony przez asiek 08-11-2009, 12:44, w całości zmieniany 1 raz  

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-11-2009, 14:04   

asiek napisał/a:
No przecież wąż Ci "majta" koło głowy już kilka razy przekonałam się, że lepiej mieć fajkę.

A pewnie. Tyle że w kieszeni a nie przy masce.

Jaroo74 

Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 08-11-2009, 14:13   

Cytat:
No przecież wąż Ci "majta" koło głowy już kilka razy przekonałam się, że lepiej mieć fajkę.

Nie wiem w jaki sposób ty trzymasz regulator ale mnie się nie majta. A fajka jako taka wydaje mi się w większości przypadków bezużyteczna (choć oczywiście nie zawsze). Kiedy są wysokie fale to jeśli już muszę płynąć to płynę z regulatorem w ustach (przez fajkę można się wręcz utopić), planuję nurkowania tak by zawsze mieć rezerwę na taki wypadek. Czasem łatwiej jest płynąć 1-2m pod wodą niż na powierzchni. A kiedy woda jest spokojna, to kładę się na plecach relaksuję i spokojnie sobie płynę tam gdzie muszę, więc w tym przypadku fajka jest też bezużyteczna. Jako minimalista staram się zabierać ze sobą jak najmniej sprzętu, a sprzętu zbędnego wcale. Nurkuję dla relaksu a nie żeby się zarzynać.

asiek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-11-2009, 14:46   

Jeśli jeszcze nie zauważyłeś to była to ironia :P fajka dla wyszkolonego nurka nie powinna stanowić żadnego problemu (a jeśli jest problemem to coś jest nie tak).
Jaroo74 napisał/a:

A fajka jako taka wydaje mi się w większości przypadków bezużyteczna. Jako minimalista staram się zabierać ze sobą jak najmniej sprzętu, a sprzętu zbędnego wcale. Nurkuję dla relaksu a nie żeby się zarzynać.

Tak, octopus też na większości nurkowań wydaje się bezużyteczny ;) (ironia)
Jaroo74 napisał/a:
Czasem łatwiej jest płynąć 1-2m pod wodą niż na powierzchni

w Polsce tak, ale np.: w Egipcie lepiej tego nie rób.
Jaroo74 napisał/a:
przez fajkę można się wręcz utopić

tak: przy 6 na morzu xD

Fajkę możesz włożyć sobie do kieszeni jacketu jeśli tak strasznie Ci przeszkadza, ale lepiej ją mieć ze sobą. Ja też jestem minimalistką: im mniej zmarnowanego powietrza, tym lepiej.

piotr_c: z tego co napisał Jaroo74 wynika, że w ogóle jej nie ma przy sobie.[/b]
Ostatnio zmieniony przez asiek 08-11-2009, 14:52, w całości zmieniany 1 raz  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu