Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Szkła Korekcyjne w Masce
Autor Wiadomość
Gogeta 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-11-2009, 16:50   Szkła Korekcyjne w Masce

Witam,

mam zamiar niedługo zaliczyć kurs OWD ale mam niestety wadę wzroku i niewiem jak z tymi szkłami jest najlepiej...

Słyszałem, że są szkła doczepiane na zewnątrz maski, są też jakieś folie korekcyjne(jak soczewki) naklejane wewnątrz maski i można też wbudować sobie już zmienione szkła...

Pływa ktoś w ogóle z takimi bajerami ? Jak tak to proszę o pomoc, bo niedługo wyjazd a ja niewiem, która z tych opcji się nadaje... Podobno te doczepiane do maski parują... jak to jest... ?? Które najlepiej się nadają ? Dzięki za pomoc z góry... pozdrowienia :)

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 08-11-2009, 16:56   

Jakiej korekcji potrzebujesz? Radzisz sobie z kontaktami?

miś-magnum 

Stopień: paraDIVER
Kraj:
Somalia

Wysłany: 08-11-2009, 18:30   

martin napisał/a:
Radzisz sobie z kontaktami?

Martin, może masz inne zdanie, ale wydaje mi się że szkła kontaktowe nie są zbyt dobrym rozwiązaniem. Co się stanie gdy do maski wleje się woda, lub spadnie maska, a oczy będą otwarte? czy szkło gdzieś w oku się nie przesunie, utnkie, będzie uwierało oko, ewentualnie zostanie wypłukane z oka i po założeniu maski zostaniemy dalej ślepi?

Zawsze polacam wymianę zwykłych szkieł na specjalistyczne szkła korekcyjne, są one droższe niż te wklejane, ale w perspektywie kożystania z maski przez X lat, są wygodniejsze i nie ograniczają pola widzenia tak jak te wklejane. Wklejane uważam jako pół-środek.
Polecił bym jedną ze starszych masek, np. LOOK lub ZOOM do których szkła korekcyjne są względnie tanie, a sama maska ma dobrą opinię u wielu nurków ;-)

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 08-11-2009, 19:22   

miś-magnum napisał/a:
Co się stanie gdy do maski wleje się woda, lub spadnie maska, a oczy będą otwarte?

Nic. Kontakty zostaja tam gdzie sa (sprawdzone empirycznie). Wiekszosc firm ma soczewki testowe - jesli zameldujesz sie u optyka na dobranie, to napewno jakies dostaniesz - mozesz bezplatnie potestowac.

miś-magnum napisał/a:
Zawsze polacam wymianę zwykłych szkieł na specjalistyczne szkła korekcyjne,

Ja wrecz przeciwnie: maske nalezy dobrac tak zeby byla optymalna. Dopiero potem zastanowic sie jak rozwiazac problem korekcji wady wzroku.

Dla niewielkiej wady: olac - woda lekko koryguje.

Jesli dajesz rade z kontaktami - jednorazowe sa imho najbardziej optymalnym rozwiazaniem. Koszty moze i nie do pominiecie, ale nie ma problemu z zmiana parametrow (po prostu zmieniasz szkla kiedy tobie sie podoba), nie ma problemu z lazeniem po ladzie w masce (czasami trzeba dojsc paredziesiat metrow do nurkowiska), nie ma problemu gdy zapomni sie maski w domu, polamie na wyjezdzie, albo zgubi pod woda - kazda maska pasuje. Po nurkowaniu wyrzucasz i gotowe.

Nastepna opcja sa wklejane szkla: koszty porownywalne do "oryginalnych" ale pasujace do kazdej maski. mozliwosc dobrania pod wade wzroku. Oryginalnych nie dostaniesz z kazda moca, sa problemy z "specjalnymi" wadami wzroku (cylinder)-
Ostatnio zmieniony przez martin 08-11-2009, 19:25, w całości zmieniany 1 raz  

TomekP 

Stopień: wystarczy OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-11-2009, 19:43   

miś-magnum napisał/a:
Martin, może masz inne zdanie, ale wydaje mi się że szkła kontaktowe nie są zbyt dobrym rozwiązaniem. Co się stanie gdy do maski wleje się woda, lub spadnie maska, a oczy będą otwarte? czy szkło gdzieś w oku się nie przesunie, utnkie, będzie uwierało oko, ewentualnie zostanie wypłukane z oka i po założeniu maski zostaniemy dalej ślepi?

IMHO nie wypadają, nie wypłukują się, jeśli masz jednorazówki to ćwiczenia z zalaną maską nie stanowią problemu. Sam miałem opory z otwieraniem oczu pod wodą w soczewkach, jednak ostatnio się przekonałem, że nie stanowi to problemu. Soczewka wbrew pozorom wcale tak chętnie nie wychodzi z oka. Wady: jeśli ktoś nigdy nie nosił kontaktów to na początku są kłopoty z zakładaniem.

Pewi 

Stopień: AOWD, AENxD
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-11-2009, 22:10   

Jeśli jednak nadal poszukujesz szkieł korekcyjnych to np. maska Technisub-a Look, ma taką możliwość jak wymiana szkieł na korekcyjne. Operacja nie jest skomplikowana, a szkła można dokupić np. w sklepie OceanPro we Wrocławiu. Tam też dokonali wymiany szkieł w mojej masce.

Piotrek Ginter 

Stopień: TMX CCR / Instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-11-2009, 10:30   

Podczepie sie pod watek.
Mam juz niestety na karku pare lat - i z bliska niestety korzystam z okularow do czytania.
Przydalyby mi sie szkla korekcyjne w minusach wklejane na dol szyby w masce - ponoc taki sa, ale z moich znajomych nikt nie wie gdzie mozna je kupic.
Podpowiecie ?

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 22-11-2009, 10:37   

Zapytaj zaufanego optyka.

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-11-2009, 10:39   

Kangur wydaje mi się, że Jurek, jak robiłem u Niego P2 miał właśnie maskę z takimi szkłami. Zapytaj Piotrka Szadkowskiego, powinien wiedzieć.

PARYS 

Stopień: Rescue (me)
Kraj:
Serbia and Montenegro

Wysłany: 22-11-2009, 14:38   

miś-magnum napisał/a:
martin napisał/a:
Radzisz sobie z kontaktami?

Zawsze polacam wymianę zwykłych szkieł na specjalistyczne szkła korekcyjne, są one droższe niż te wklejane, ale w perspektywie kożystania z maski przez X lat, są wygodniejsze i nie ograniczają pola widzenia tak jak te wklejane. Wklejane uważam jako pół-środek.
Polecił bym jedną ze starszych masek, np. LOOK lub ZOOM do których szkła korekcyjne są względnie tanie, a sama maska ma dobrą opinię u wielu nurków ;-)

Czytałem na tym forum temat o szkłach kontaktowych i sam jestem zwolennikiem (od tego czasu) zakładania ich pod wodę. Szczególnie podoba mi się pomysł z jednodniowymi.
Jak się okazuje większość trzody zakłada kontakty i wcale się nie wypłukują nawet po nalaniu się wody do maski.

Pozdro

baciok 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-11-2009, 23:38   

Używam szkieł kontaktowych mam dosyć dużą wadę - 2,25. Nie raz miałem zalaną maskę nurkując. Na basenie również pływam w szkłach, zanurzam się z otwartymi oczami. Tylko raz zdarzyło mi sie ze po nurku nie miałem jednej soczewki. Po wyjściu z wody przetarłem oczy i prawdopodobnie to było przyczyną jej ześliźnięcia. Druga pozostała na miejscu był mały dyskomfort, ale widziałem dobrze na jedno oko i to w zupełności wystarczy. Nurkując jest małe prawdopodobieństwo ze wypłuczesz 2 soczewki jednocześnie.

Nul 

Stopień: Kuchcik
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-11-2009, 18:12   

Też potwierdzam - kontakty mi się nie wypłukują, nawet przy przepływaniu jakiegoś tam dystansu ćwiczenuowego bez maski, również jeśli całe nurkowanie ze względó ćwiczeniowo-kursowych odbywało się w połowie w bezmaszczu (kilkukrotne zdjemowanie i zakładnaie), też się ze sztucznymi oczami nic nie stało.

Nie wszyscy instruktorzy o tym wiedzą - w czasie OWD robiłam ćwiczenia "maskowe" z zamkniętymi oczami, bo właśnie instruktor jakoś nie miał świaodmości, że można te oczy ze szkłami otworzyć.

Maska - miałam właśnie LOOKa, zreszta mam go do tej pory. Przez jakiś czas miałam w nim szkła korekcyjne (już po OWD wymieniłam), wadą jak dla mnie było to, że kontaktów używam po prostu na codzień, no i był kłpot - wyłażę z wody, ściągam maskę i co??? Bez okularów/kontaktów? NIe, bo jedno oko to -4.5 nawet. Ubieram okulary? Nie, bo właściwie nie mam... NO dobra, mam, ale stare i niemodne :) No to grzebię w oczach zakładając te kontakty w polowych warunkach... No dobra, a drugi nur??? Znów to sciągać??? I tym sposobem wróciłam do wersji zwykłych szkieł w masce i kontaktów w oczach.

Powodzenia w wyborze najwygodniejszego rozwiązania :)

N.

WW 

Stopień: P3 + dodatki
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-11-2009, 08:32   

Jeśli nie kontakty - nie mam w tej materii żadnego doświadczenia - to szkła wmontowane w maskę.
Ja mam -4,5.
Przez wiele lat używałem Looka, ale ma duże pole martwe.
Kilka lat temu kupiłem 6 szybowego Maresa. Ma te zaletę, że można założyć szkła optyczne do patrzenia na wprost a na dół do czytania tzn. odczytywania kompa, manometru, oglądu własnego szpeju, itd.
Kangur widział, jak to działa.
Ja jestem z niej bardzo zadowolony.

Leszek Remesz 

Stopień: DM, EAN
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-11-2009, 08:38   szkła korekcyjne

Witam, ponieważ muszę do czytania używać szkieł (niestety metryka się kłania) w masce umieściłem szkła przez wklejenie je adhezyjnie (na kroplę wody). Zakupiłem takie na Allegro. Jedna soczewka wygląda jak połowa koła o średnicy 25mm i wykonana jest z folii. Maskę eksploatuję w różnych warunkach a soczewki są na swoim miejscu. Od dwóch lat ich nie odklejałem. Jestem b.zadowolony

wiesiek01 

Stopień: Jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-11-2009, 12:35   

Leszek Remesz napisał/a:
Od dwóch lat ich nie odklejałem. Jestem b.zadowolony

Dwa lata używałem TAKICH i też byłem zadowolony do czasu, gdy przy oczyszczaniu maski pod wodą nie wypłukałem obu "szkiełek". Po tej przygodzie zainwestowałem w szkła "fabryczne" plusy do maski Look. Jest o niebo lepiej.

Leszek Remesz 

Stopień: DM, EAN
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-11-2009, 17:07   szkła korekcyjne w masce

Moje trzymają się dobrze chociaż płukałem maskę pod wodą nie raz a po każdym nurkowaniu moczę ja ok.godziny w ciepłej wodzie z płynem do naczyń by nie parowała a potem opłukuję pod bieżącą wodą i nigdy nie zauważyłem by szkła się odkleiły. Może to sprawa poprawności przyklejenia.

pozdrowienia

Fish 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-12-2009, 09:43   

Ja mam wklejone szkła korekcyjne dopasowane do wady wzroku. Idealnie widać pod wodą. Warunek jeden: szybki z maski muszą być wyciągane. Zrobiłem to w Warszawie na Madalińskiego (numeru niestety nie pamiętam) u optyka który się zajmuje takimi rzeczami tak na oko jakieś 200 m od skrętu z Al. Niepodległości w stronę Puławskiej po prawej stronie. Malutki zakładzik.

Przy okazji witam :)

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu