Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Pierwszy poważny zakup - pianka WATERPROOF LYNX - 5mm
Autor Wiadomość
Jaroslaw 

Stopień: Ciężko zapracowany
Kraj:
Malta

Wysłany: 07-12-2009, 14:01   Pierwszy poważny zakup - pianka WATERPROOF LYNX - 5mm

Chcę żonie/partnurowi i sobie kupić mokre kombinezony WATERPROOF LYNX 5mm.
Poleca nam ten model właściciel zaprzyjaźnionego sklepu (wiadomo, że chce je sprzedać).
Cena może nie powala, bo jest ok 10-20Ł wyższa niż sklepach internetowych, ale coś tam zawsze mogę utargować.

Czy mielibyście jakieś doświadczenia z tym sprzętem? Przyznam że będą to nasze jedyne kombinezony przez dłuższy czas i nie chciałbym aby okazały się badziewne. Na pierwszy rzut oka wyglądają solidnie, ale co ja tam wiem.

Na marginesie dodam, że będę chciał tej samej pianki używać do snoorkowania.
Ostatnio zmieniony przez Jaroslaw 07-12-2009, 14:05, w całości zmieniany 1 raz  

kokaroll 

Stopień: Ins.SDI/TDI/nur.TMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-12-2009, 14:38   

Witaj,
mam pytanie a gdzie zamierzasz nurkować w tej pianie bo uwierz mi dopiero niedawno przestałem być "piankowy" 7+7 i jeżeli piszesz o 5mm w naszych realiach to taki zakup jak piszesz na długi czas jest moim zdaniem pozbawiony sensu.Chyba że planujesz nury raczej "ciepło-rejonowe".Do snorkelingu będzie ok.W innym przypadku-nie wyrzucaj kasy.Jeżeli jednak zawziąłeś się na pianę to polecam 7+7 Bare Arctic.Ja się nie zawiodłem aż do grudnia:-)(pomijając przebieranie).
Pozdrawiam

Gregorius 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-12-2009, 14:38   

Hej! jesli jestes zainteresowany to mam na sprzedaz z tym że Aries (7mm) i Libra z kapturem... na chłopa około 170-180 cmm wzrostu bez nadmiernego brzuszka :-) . Praktycznie wygląda jak nowa, bez uszkodzeń mechanicznych, ponad rok wisi w szafie - zmieniłem na suchara. Oddam w dobre ręcę w przystepnej cenie. Mój telefon 665990164

Jaroslaw 

Stopień: Ciężko zapracowany
Kraj:
Malta

Wysłany: 07-12-2009, 15:03   

Generalnie:
-Wielka Brytania wody słodkie - tak od kwietnia do października (pływałem w tutejszym kamieniołomie w zestawie 5+5 - temp wody 14st - i było miodzio).
- Polska, lato...może wrzesień.
- Ciepłe wody - kiedy tylko się da.

Myślałem o 7, ale tutejsi (Bryci) odradzili mi to. Twierdzą, że 5 i ocieplacz 5 w zupełności im wystarczają. Do morza już tylko w suchaczach.
Ostatnio zmieniony przez Jaroslaw 07-12-2009, 15:12, w całości zmieniany 1 raz  

arkac123 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-12-2009, 17:50   Re: Pierwszy poważny zakup - pianka WATERPROOF LYNX - 5mm

Używamy tych pianek z mężem od kilku sezonów (podczas wyjazdów do Egiptu), jesteśmy z nich bardzo zadowoleni, to bardzo popularne skafandry.

Nie mam żadnych zastrzeżeń, pianka jest mocna, dużo wytrzymuje. Dużą zaletą jest rozciągliwość - w Librze zmieściłam w 6-tym miesiącu ciaży :ping:

Teraz jednak powinny być na te pianki zniżki - Waterproof wprowadził nowy model.

kokaroll 

Stopień: Ins.SDI/TDI/nur.TMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-12-2009, 18:16   

Ok,rozumiem-ja jednak wolałbym sobie przedłużyć sezon w i Polsce i w Anglii w "7" :tak: .Poza tym nie wiem dlaczego miejscowi odradzają "siódemkę".W wodzie 14 stopni na dłuższym nurku też się specjalnie nie przegrzejesz a do cieplejszych wód mógłbyś zastosować długą solo bez docieplajki.
Życzę trafnego wyboru!
Pozdrawiam

wredna_ruda 

Stopień: PADI MSDT
Kraj:
Malta

Wysłany: 21-12-2009, 11:15   

Dziekujemy wszystkim za odpowiedzi (dla niewtajemniczonych: jestem zona Jaroslawa).
Ostatecznie zdecydowalismy sie na te Lynxy. Bardzo nam sie podobaja. Wygladaja bardzo solidnie (szczegolnie pancerne nakolanniki), maja kupe fajnych bajerow, jak: poslizgowa wysciolke ulatwiajaca wkladanie kombinezonu, miekkie ochraniacze na lokciach, gumowe zabezpieczenia przed otarciami od paskow na ramionach, dodatkowe ciasne kryzki na rekawach i nogawkach, a nawet odblask na ramieniu (choc to akurat nie wiem po co, ale jest).
Co do grubosci... 5mm na pewno nam wystarczy w UK (plywalismy w pazdzierniku i bylo ok, a do zimniejszej wody, to i w siodemce nie wleze). Na cieple wody tymbardziej styknie. Mysle, ze problem moze sie pojawic co najwyzej w polskich jeziorach, ze wzgledu na termokline. Sie potestuje, to sie bedzie wiedziec ;) Na przyszlosc i tak mamy w planach suchacze, wiec sie za bardzo nie martwie.
Poki co ciesze sie jak dzieciak z tegorocznego prezentu choinkowego. :pigs:
Nie moge sie juz doczekac kiedy w nim zanuram!
Pozdrowienia dla wszystkich i wesolych Swiat! :pa:

Grzegorz_N 

Stopień: stary pierdziel
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-12-2009, 13:18   

Decyzja podjęta, ale pozwolę sobie jeszcze dwa słowa.
Moim zdaniem baaaaardzo słuszny wybór. Jestem "skazany" na Waterproofa ponieważ jako jedyny produkuje skafandry w moim rozmiarze (3XL/t). Poprzednio miałem 7+7 ale zrezygnowałem z wewnętrznej "7" na rzecz właśnie 5 mm. Dlaczego? W Polsce w sezonie zestaw 5+7 jest wystarczający, a od września i tak suchy (chociaż cały rok używam w Polsce suchego). Natomiast na Egipt i inne ciepłe kraje 7 mm to za dużo i za ciężko w walizce. Dlatego układ 5+7 jest optymalny. Myślę że jak nabędziecie suche, to z zewnętrznej 7-mki zrezygnujecie i pozostanie układ:
- na ciepłe wody - jakiś shorcik;
- na chłodne dni w tropikach i lato w Europie - 5 mm,
- na europejskie chłody - dry suit.

I jeszcze jedno. Gorąco odradzam buty Waterproofa! Niestety nie są dobrym pomysłem, bo od wewnętrznej strony na przodzie i wzdłuż ścięgna Achillesa lecą tam szwy. Po kilku nurkach następujących bezpośrednio po sobie, skóra na nogach się tam obciera. Ja nurkuję w skarpetkach (normalnych, bawełnianych), to pomaga na obtarcia. I potwierdza to kumpel, który też ma buty Waterproofa.

A ten odblask - zapewniam Cię, że jak przy braku widoczności lub w nocy stracisz z oczu partnera, wystarczy poświecić dookoła latarką, ten odblask jest bardzo widoczny. Wypróbowane!

Wesołych Świąt i bezpiecznych nurów.

beroduar 

Stopień: Były przewodn. :-((
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 06-05-2010, 00:37   

Grzegorz_N napisał/a:
Natomiast na Egipt i inne ciepłe kraje 7 mm to za dużo i za ciężko w walizce. ...

- na ciepłe wody - jakiś shorcik;
- na chłodne dni w tropikach i lato w Europie - 5 mm,
- na europejskie chłody - dry suit.

No ja tam nie wiem - na Teneryfie pływałem w 5 mm - i pod koniec nurkowania marzłem (sierpień). W Moczu Czerwonym pływałem w longjohnie+bolerko 7mm w lutym i było OK.

Grzegorz_N 

Stopień: stary pierdziel
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-05-2010, 15:55   

No skoro nurkowałeś w MOCZU - to wszystko OK :-)

A tak naprawdę - jak wskazuje fizjologia - to kwestia indywidualna dla każdego.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu