Wysłany: 31-12-2009, 20:02 bagaż podręczny w samolocie
Witam serdecznie
Postanowiłem napisać, bo mam taki problem - wkrótce wybieram się na dłużej za zganicę i zastanwiam się nad spakowaniem sprzętu. Będę tam głównie nurkował z grupą miejscowych nurków a nie bazą nurkową.
Zastanawiam się szczególnie nad balastem. Jak to jest z ołowiem - czy aby zaoszczędzić parę kilo, można go przewieźć na ubranym pasie balastowym. Czy przejdę w ten sposób przez kontrolę. Nie znalazłem na białej liście ołowiu jako produktu niedozwolonego, więc wydaje mi się, że można, ale... jakoś mi intuicja podpowiada, że to głupi pomysł. Czy ktoś coś takiego przerabiał przy odprawie na lotnisku?
I jeszcze drugie pytanie - czytając forum zauważyłem, że dużo osób bierze latarki i automaty do podręcznego. Czy chodzi o to, żeby się nie zniszczyły w bagażu głównym, czy też o coś innego?
W pasie balastowym będziesz wyglądał na terrorystę z ładunkami wybychowymi!
Automaty i latare zawsze wożę w podręcznym trochę dla ochrony ale bardziej w celu odciążenia bagażu głównego.
Lecę Norwegianem z Warszawy do Malagi (Hiszpania). Właśnie na stronie Norwegiana odsyłają do tej białej listy, na której nie mogę znaleźć info, że ołowiu nie mogę brać - chyba że można to zaliczyć do jakiś toksycznych itp. materiałów, ale raczej nie.
Myślę, że jak od razu powiem na bramkach, że mam tam tylko ołów to nie będą aż tak bardzo podejrzliwi. Inna kwestia, czy jak im powiem, że to nurkowy balast to nie będę musiał zapłacić za bagaż nurkowy;/ I tak już wykupiłem 2 bagaże rejestrowane (2x20kg, ale to trochę mało dla mnie).
Co do tego, czy chcę brać ołów czy nie to na 99% chcę, bo tak to będę musiał ekstra wypożyczać za każdym razem - to trochę bez sensu. Jak coś to te kilka kilo gdzieś upchnę w walizkach, chociaż wolałbym na inne rzeczy te kilogramy przeznaczyć.
Może taniej wyjdzie kupić na miejscu, ołów nie jest drogi. Ryzykujesz, że Straż Graniczna na kontroli bezpieczeństwa nie pozwoli zabrać ołowiu na pokład.
W Norwegianie mają tak, że za pierwszy i drugi bagaż (2x20 kg) płaci się po 30zł. Tak więc wykupiłem 2 bagaż zamiast sprzętu nurkowego. Akurat te 20kg to tyle ile mi szpej waży - problem tylko z tym balastem.
Mam studencki budżet, więc nawet 100zł za przewóz sprzętu to dużo. Lepiej już by było chyba udać się na tamtejsze złomowisko... wyjdzie taniej ;p
W sumie ten mój balast też nie był drogi - chyba zaryzykuję i wezmę ze sobą, jak nie uda się wepchnąć do bagażu rejestrowanego (może przymkną oko za parę kilo więcej), to wezmę ze sobą na pokład. Najwyżej każą wyrzucić ten ołów, bo przecież chyba nie zabronią mi lecieć ;p
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 01-01-2010, 18:35
Luego napisał/a:
Mam studencki budżet, więc nawet 100zł za przewóz sprzętu to dużo.
100 pln to +/- rownowartosc 5 kg balastu. Osobiscie nie ryzykowal bym przechodzenia z olowiem ma sz 99.9% prawdopodobienstwa ze bedziesz musial wyrzucic. Jesli juz, bral bym, nadmiar w recznym w postaci rzeczy latwiejszych do wytlumaczenia.
hmm... Myślałem, że ktoś mi napisze, że mu się kiedyś udało przewieźć balast w ten sposób... Jeśłi się tak osoba nie znajdzie, to chyba rzeczywiście w ręcznym przewiozę inne rzeczy, a balast sobie zostawię w bagażu rejestrowanym
Dzięki wszystkim za odpowiedzi Szczególnie Tobie Martin
Ostatnio zmieniony przez Luego 01-01-2010, 19:33, w całości zmieniany 1 raz
Nie wchodz na odprawe w pasie balastowym bo obsługa na pewno potraktuje to jako próbę przemycenia czegoś dziwnego. W rezultacie wszystko było by do wyjaśnienia ale zapewniam Cie że mogło by to potrwać. Pas przetransportuj sobie w torbie a latarkę i automat a przedewszystkim automat miej raczej przy sobie ... automat to Twoje życie pod wodą a podczas transportu bagażu mógł by sie uszkodzić.
A na marginesie ... porozmawiaj z kolegami z którymi bedziesz nurał... moze któryś ma drugi pas i ołów..
Przeciez butli ze soba tez nie bierzesz?
We wszystkich bazach (przynajmniej w tych ktore ja widzialem) butle i olow wynajmujesz razem, jedynie co czasem musisz miec to pas.
Trochę z opóźnieniem piszę ale może się komuś akurat przyda:
ja akurat jednak spakowałem się bez problemu do bagażu rejestrowanego z tym moim ołowiem, ale dzwoniłem na lotnisko i po chyba z 10 przełączeniach do różnych osób, w końcu rozmawiałem z odpowiednią osobą - można bez problemu przewozić ołów w bagażu podręcznym o ile ma się na niego certyfikat potwierdzający skład. Jednak, jeśli widać, że to są kafle nurkowe, to też powinni przepuścić po obejrzeniu ich, tylko po prostu trzeba im powiedzieć, że to jest balast nurkowy. To tyle, ile się dowiedziałem
Wysłany: 11-07-2010, 11:23
Balastu nie bierz ze sobą, jak kupujesz nury to ciężar zazwyczaj jest w cenie.
Po co dźwigać jak nie trzeba. Chyba że masz cholernie nietypowy zintegrowany...ale wątpię.
Balastu nie bierz ze sobą, jak kupujesz nury to ciężar zazwyczaj jest w cenie.
Po co dźwigać jak nie trzeba. Chyba że masz cholernie nietypowy zintegrowany...ale wątpię.
czy leciał już ktoś z pasem w podręcznym lub na sobie ?
pytam się, bo w środę lecę na Kos i mam plan pomoczyć się trochę w wodzie ale bez sprzętu, zabieram abc i piankę 5mm. Nie chcę zarwać sobie głowy z wypożyczanie balastu a potrzebuję 4-5 kg. Chyba założę pas na siebie .
nie chce go przemycić
normalnie zdejmę go podczas kontroli.
Kurdę biorąc pod uwagę moją ciemną cerę, czarne włosy i lekki zarost to mogę nie zdążyć zdjąć pasa
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko