Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy każdym automatem da sie oddychac nitroxem ??
Autor Wiadomość
Stradzak 

Stopień: AOWD
Kraj:
Ireland

Wysłany: 18-01-2010, 04:07   Czy każdym automatem da sie oddychac nitroxem ??

Witam jestem poczatkującym nurkiem i zamierzam powoli kompletować sprzet... Majac w przyszłosci wizje zrobienia kursu nitroksowego chcialbym sie dowiedziec czy kazdym automatem da sie oddychac nitroxem, czy lepiej kupic teraz specjalny automat nitroxowy ??? Z gory dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-01-2010, 07:08   

Nitroksy o zawartości powyżej 40% (a już napewno od 50%) tlenu wymagają sprzętu o tzw. czystości tlenowej. Ale automat można do takiej czystości doprowadzić. Z drugiej strony, jeśli użyjesz tego automatu do gazu nie posiadającego takiej czystości, to on czystość straci. Ale dotyczy to nitroksów o wysokiej zawartości tlenu, w praktyce używanych wyłącznie jako gazy dekompresyjne podczas nurkowań technicznych. Napisałeś
Stradzak napisał/a:
jestem poczatkującym nurkiem
więc to co Cię interesuje to podstawowy kurs nitroksowy i do takich gazów każdy automat będzie dobry. Chyba najbardziej popularny jest tutaj EAN 32 oznaczany też jako NOAA Nitrox I, zawierający 32% tlenu a także EAN 36 (NOAA Nitrox II). Do obu tych mieszanin nie musisz mieć specjalnego automatu.

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 18-01-2010, 08:51   

Stradzak napisał/a:
czy kazdym automatem da sie oddychac nitroxem, czy lepiej kupic teraz specjalny automat nitroxowy ?

Czesc AO zawiera materialy korych nie da uzywac z tlenem - n.p. tytan. Najlepiej skonsultowac z sprzedawca ile kosztuje serwis z czyszczeniem do kompatybilnosci O2. Kupno AO nitroxowego w tej chwili jest bez sensu - przed przejsciem na "gorace" nitroxy bedziesz go musial wyczyscic.

Stradzak 

Stopień: AOWD
Kraj:
Ireland

Wysłany: 18-01-2010, 13:20   

OK juz teraz rozumiem, wiec jednak kupie automat przed kursem na nitrox :) dzieki wielkie za pomoc...

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 18-01-2010, 13:34   

Stradzak napisał/a:
Majac w przyszłosci wizje zrobienia kursu nitroksowego chcialbym sie dowiedziec czy kazdym automatem da sie oddychac nitroxem, czy lepiej kupic teraz specjalny automat nitroxowy ???

Do 40% tlenu, każdym. Niektóre firmy robią jednak zastrzeżenie, że nie. Im wyższa frakcja tlenu, tym szybciej zużywaja się wszystkie gumowe/silikonowe części: oringi, membrany. Nie zaszkodzi więc, żeby były kompatybilne tlenowo. Pozostaje jeszcze kwestia smarów. W środowisku tlenowym zwykłe smary ulegają samozapłonowi. Do 40% tlenu podobno jest bezpiecznie. Przy 50% słyszałem o przypadku zapalenia się wewnątrz węża międzystopniowego - grozi to co najmniej zatruciem spalinami. Podsumowując: do 40% uzywamy zwykłych, fabrycznych automatów, powyżej - czystych tlenowo. Jest jeszcze kwestia manometru. Jak już koledzy napisali, automat możesz do tlenu wyczyścić. Z manometrem sprawa nie jest taka prosta, więc czysty tlenowo, raz użyty w środowisku nie czystym tlenowo, swoją czystość nieodwracalnie traci. Powinieneś równiez wziąć pod uwagę butlę. W Polsce spotkałem się wyłącznie z dwiema opcjami sporządzania nitroksów: parcjalna i mieszłką. Jeżeli nie masz możliwości ładowania gotowym, niskim nitroksem(czyli ładujesz parcjalnie), butla musi mieć czystość tlenową.

hubert68 napisał/a:
Chyba najbardziej popularny jest tutaj EAN 32 oznaczany też jako NOAA Nitrox I, zawierający 32% tlenu a także EAN 36 (NOAA Nitrox II).

A gdzie tak jest? Nie spotkałem się z bazą oferującą gotowe mieszanki. Zarówno przy mieszaniu parcjalnym, jak i przy użyciu mieszałki, nitroksy miałem sporządzane od zera, do wartości podanej blenderowi. Tyle, że mieszałka daje tylko do 40%.

Adamsky1977 

Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 18-01-2010, 20:28   

Obilo mi sie o uszy ze nurkujac na nitroxach do 40% tlenu sprzet powinien byc w pelni i tylko do nitroxu przeznaczony, prawdopodobnie nowe prawa unijne,ale ile w tym prawdy nie wiem.
Moze ktos cos slyszal na ten temat???

Bero 

Stopień: DM, Tec.Nx.
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-01-2010, 01:51   

Adamsky1977, kurs nitrox robilem w ostatnie wakacje (czyli niedawno) i, ze tak powiem, pierwsze slysze :)

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-01-2010, 06:35   

jacekplacek napisał/a:
A gdzie tak jest? Nie spotkałem się z bazą oferującą gotowe mieszanki. Zarówno przy mieszaniu parcjalnym, jak i przy użyciu mieszałki, nitroksy miałem sporządzane od zera, do wartości podanej blenderowi. Tyle, że mieszałka daje tylko do 40%.
No dobra dobra, wiem, że poza okazjonalnym jednorazowym przekonaniem jednego Twojego Imiennika, w Polsce nie ma co liczyć na gotowy EAN w banku... (ale może będzie inaczej, jeden Człowiek z Katowic wspominał coś ostatnio, że będzie miał drugi bank, właśnie nitroksowy :064: ) ale nie zmienia to faktu, że są to dwa gazy standardowe. Swoją drogą nie przestaje mnie dziwić tak mała popularność nitroksu w naszym kraju. Przy kosztach nurkowania, dojazdu nad wodę (paliwa) wejścia na niektóre bazy itd. te dodatkowe 15-20 PLN-ów naprawdę nie stanowi dużej różnicy. A gdyby nitroks był gazem powszechnie stosowanym przez wszystkich, byłby jeszcze tańszy. Za granicą często spotykałem, że nie było różnicy w cenie nurkowania powietrznego i nitroksowego... Przepraszam za off topic.

Adamsky1977 napisał/a:
Obilo mi sie o uszy ze nurkujac na nitroxach do 40% tlenu sprzet powinien byc w pelni i tylko do nitroxu przeznaczony, prawdopodobnie nowe prawa unijne,ale ile w tym prawdy nie wiem.
Moze ktos cos slyszal na ten temat???
Najprawdopodobniej jednak powyżej 40%.

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 19-01-2010, 09:45   

Bero napisał/a:
Adamsky1977, kurs nitrox robilem w ostatnie wakacje (czyli niedawno) i, ze tak powiem, pierwsze slysze

Nie potrafie sie zdecydowac, czy powodem dla twojego pierwsze slysze jest:

1.) kiepski instruktor
2.) spanie na kursie ;)

W.g. aktualnych norm, Nitrox to wszystko co zawiera wiecej niz 21% O2. Sa do tego celu specjalne AO.

styx 

Stopień: IANTD NTx Instructor
Kraj:
USSR

Wysłany: 19-01-2010, 10:15   

martin napisał/a:

W.g. aktualnych norm, Nitrox to wszystko co zawiera wiecej niz 21% O2. Sa do tego celu specjalne AO.

a nitrox 21 to nie nitrox ? ;)

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 19-01-2010, 10:45   

styx napisał/a:
a nitrox 21 to nie nitrox ?

Szukasz powodu żeby się przyczepić?

Nitrox 21% tworzony sztucznie (mieszany) ma nazwę handlowa "syntetyczne powietrze".

styx 

Stopień: IANTD NTx Instructor
Kraj:
USSR

Wysłany: 19-01-2010, 10:53   

nie tyle przyczepić co raczej zauważyć że nitrox logicznie rzecz ujmując (i po nazwie też) to też i powietrze, zatem jeśli formalnie - E21 to nie nitrox a E25 to już nitrox i prawo obliguje do użycia dedykowanego (certyfikowanego, droższego, itp.) sprzętu w takim przypadku to jest to nonsens. Albo co najmniej wygodne dla niektórych uogólnienie.

Bero 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-01-2010, 10:53   

martin napisał/a:
Bero napisał/a:
Adamsky1977, kurs nitrox robilem w ostatnie wakacje (czyli niedawno) i, ze tak powiem, pierwsze slysze

Nie potrafie sie zdecydowac, czy powodem dla twojego pierwsze slysze jest:

1.) kiepski instruktor
2.) spanie na kursie ;)

ani jedno ani drugie. chodzi o to, ze na podstawie mojej wiedzy kursowej nie trzeba uzywac AO nitroxowego do mieszanek "slabszych" niz EAN40. pierwsze slysze o normie, w ktorej bylby OBOWIAZEK uzywania nitroxowych dla jakichkolwiek mieszanek 21-40.

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 19-01-2010, 11:27   

styx napisał/a:
nitrox logicznie rzecz ujmując

dura lex, sed lex. Zapisek w paragrafach jest IIRC w stylu "mieszanki gazow zawierajace frakcje O2 wieksza od powietrza nalezy traktowac jak 100% O2".

styx napisał/a:
...i prawo obliguje do użycia dedykowanego sprzętu w takim przypadku to jest to nonsens.

A bo to jedyny nonsensowny paragraf w naszym pieknym kraju?

Bero napisał/a:
chodzi o to, ze na podstawie mojej wiedzy kursowej....

Sory ze jestem upierdliwy, ale to byl kurs nurkowy a nie UDT. Kursy nurkowe bazuja na normach w kraju w ktorym powstal koncern uczacy i nie zawsze sa aktualizowane wraz z aktualizacja prawa. Granica 40% pochodzi z amerykanskich norm. W EU nastepuje rozdzielenie miedzy powietrzem a miesankami o zawartosci tlenu > od powietrza.

BitPump 

Stopień: DIR-ektor
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-01-2010, 12:00   

Bero napisał/a:
pierwsze slysze o normie, w ktorej bylby OBOWIAZEK uzywania nitroxowych dla jakichkolwiek mieszanek 21-40.

Bo na kursach nitroksowych kursanci słyszą "standardowy sprzęt nurkowy do nitroksów 40%", ale nie słyszą (nie słuchają?) dalszej części zdania "...chyba, że lokalne prawo stanowi inaczej".

~BitPump

Bero 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-01-2010, 12:10   

a takie cos moglo faktycznie byc :)

PawelW 

Stopień: CCR/OC TMX IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-01-2010, 21:22   

martin napisał/a:
A bo to jedyny nonsensowny paragraf w naszym pieknym kraju?

TZN ???

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu