Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 26-01-2010, 20:51 Re: Waż do ałtomatu
sznurek7 napisał/a:
Wtam ..... Chce zmienic waż do ałtomatu Apeks XTX 50 bo uwarzam ze jest zakrutki. Jakies propozycja dla poczatkujacego??
to ja dla odmiany odpowiem poważnie:
można zmienić dowolny wąż od automatu. należy wybrać interesującą nas długość i zamówić w sklepie, w niektórych miejscach sprzedadzą prawie dowolną długość węża, natomiast warto sprawdzić najpierw czy nie chcemy długości standardowej.
należy też zwrócić uwagę - JAKI WĄŻ? - rozumiem że chodzi Ci o wąż łączący I stopień z II stopniem?
zamawiając, należy zamówić właśnie taki, a nie inny (nie zamawiać węża od inflatora, od suchacza itp. itd.)
następnie używając ogólnie dostępnych narzędzi można odkręcić węża starego i wkręcić nowego - i wszystko jest cacy
Nie mogę nie skorzystać z tak frapującego wątku. Biorąc pod uwagę, że poniektórzy z nas konfigurują się w opcji 2xI +2xII, czy faktycznie zasadnym jest, by drugi wąż, ten od octopusa był dłuższy? Mam tu na myśli standardowe długości w podstawowej konfiguracji, czyli 70 cm + 90 cm. Wielu z nas w sytuacji awaryjnej podaje partnerowi swój II stopień i przechodzi na backup. Często się zdarza, że nie człowiek nie zdąży nic podać, bo zanim to zrobi, już mu ten w potrzebie zdążył wyrwać automat z paszczy. W takiej sytuacji dłuższy ponad standardowy wąż od backupu chyba nie ma racji bytu? Poprawcie mnie, jeżeli się mylę.
nie gniewaj sie na kolegów ale twoje "byki" sa tak rażące dla czytających że chciano ci zwrócić uwagę na to abyś popracował nad pisownią zanim wyślesz posta
sznurek7 napisał/a:
Jakies propozycja dla poczatkujacego??
Nie określiłeś co dokładnie chcesz uzyskać,czy lekko przedłużyc wąż pozostając w takim układzie czy np.puścic go w zupełnie inny sposób?......do wyboru różnej długości węże LP masz w sklepach nurkowych np.internetowych
Zresztą nurkot bardzo ładnie ci to wyjaśniła
Ostatnio zmieniony przez OLO Wawa 27-01-2010, 07:55, w całości zmieniany 3 razy
Wiek: 42 Dołączył: 29 Mar 2007 Posty: 395 Skąd: Września/Poznań
Wysłany: 27-01-2010, 07:56
szuwarek napisał/a:
czy faktycznie zasadnym jest, by drugi wąż, ten od octopusa był dłuższy?
Jeśli bierzesz pod uwagę standardową konfigurację 70 + 90 (chociaż nigdzie nie jest napisane że musi być akurat tak dla wszystkich) to w razie "W" nie podaje się swojego automatu (nie takie są procedury), a jeśli gostek wyrwie podstawowy automat to - dawca na backup, stara się go uspokoić i nakłonić do zamiany II stopni.
Na 90 cm wężu po prostu łatwiej płynąć (wynurzać się) niż na 70 cm.
sznurek7 potrzebujesz zmienić to zmień, przecież nikt Ci nie powie jaką dokładnie długość masz kupić (poza DiRowcami). Ma być tak żebyś mógł odwrócić głowę w lewo nie tracąc automatu ale nie za dużo żeby nie było wielkiej pętli.
oni też Mu nie powiedzą bo nie ma czegoś takiego jak zestandaryzowana długość węża. Wąż ma być takiej długośći by nie odstawał, nie robił pętli poza obrysem nurka a jednocześnie (jak już to sam napisałeś) dawał swobodę przy obracaniu głowy.
Ściśle określona długość węża podstawowego automatu w konfiguracji DIR to kolejny mit nie wiadomo przez kogo wymyślony...
Sorry za offtop ale mnie naszło takie pytanie:
jeśli nurek DIR chce zanurkować załóżmy na 150m to gdzie te wszystkie stage mocuje ??
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 27-01-2010, 10:15
tom_wie napisał/a:
w razie "W" nie podaje się swojego automatu (nie takie są procedury)
Dokładnie takie są. Książka "Ratownictwo nurkowe" Marcina Dąbrowskiego(KDP CMAS) powinna rozwiać ew. wątpliwości.
klon napisał/a:
oni też Mu nie powiedzą bo nie ma czegoś takiego jak zestandaryzowana długość węża. Wąż ma być takiej długośći by nie odstawał, nie robił pętli poza obrysem nurka a jednocześnie (jak już to sam napisałeś) dawał swobodę przy obracaniu głowy
Płynąc jeden za drugim ma być pewna swoboda. Mało nurkuję, ale z moich obserwacji, nie spotkałem się żeby 1,50 - 2m było za długie. Za to zbyt krótkie owszem. O tzw. standardowych wymiarach(60-70cm) nawet nie warto gadać. Nie wyobrażam sobie prawidłowego wynurzenia w toni na czymś takim. Ale jak kto lubi gwoździa w bucie...
Miły Maciej napisał/a:
Sorry za offtop ale mnie naszło takie pytanie:
jeśli nurek DIR chce zanurkować załóżmy na 150m to gdzie te wszystkie stage mocuje ??
Jeżeli Koledze nie przeszkadza 180m to proszę się przyjrzeć
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 27-01-2010, 10:18, w całości zmieniany 1 raz
Jeżeli Koledze nie przeszkadza 180m to proszę się przyjrzeć
Ależ absolutnie mi nie przeszkadza Drogi Kolego Jacku, tym bardziej TAKI Dir - gdzie jest pewna dowolność i polot w rozmieszczeniu elementów
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 27-01-2010, 11:01
Miły Maciej napisał/a:
Ależ absolutnie mi nie przeszkadza Drogi Kolego Jacku, tym bardziej TAKI Dir - gdzie jest pewna dowolność i polot w rozmieszczeniu elementów
Cieszę się, że się koledze podobało. Fajna zabawa jest też tu: http://www.dive-xtras.com...xworld.asp#/0/0 Mała dygresja: żeby móc łamać zasady, trzeba je opanować do perfekcji. Czego sobie i koledze życzę
Dzieki bardzo za podpowiedź ale chodzi mi czy ma być gumowy czy MIFLEX EXTREME czyli z włókien kevlarowych . Pozatym moze co niektórzy słyszeli o dysortografii? Niektórych to dopada. Pozdrawiam
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 27-01-2010, 14:48
sznurek7 napisał/a:
Dzieki bardzo za podpowiedź ale chodzi mi czy ma być gumowy czy MIFLEX EXTREME czyli z włókien kevlarowych.
to już zależy od Ciebie. miflex extreme są lżejsze i bardziej "giętkie". jeśli chcesz wymienić jeden wąż to może warto zakupić po prostu gumowy i mieć wszystkie takie same?
ale nie jest w sumie specjalnym problemem jeśli jeden będzie inny..
mi osobiście trochę bardziej podoba się kevlarowy, ale to już kwestia gustu, natomiast wielkich różnic nie widzę.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 27-01-2010, 17:48
Szkoda słów... Post do usunięcia.
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 27-01-2010, 17:59, w całości zmieniany 1 raz
Płynąc jeden za drugim ma być pewna swoboda. Mało nurkuję, ale z moich obserwacji, nie spotkałem się żeby 1,50 - 2m było za długie. Za to zbyt krótkie owszem. O tzw. standardowych wymiarach(60-70cm) nawet nie warto gadać. Nie wyobrażam sobie prawidłowego wynurzenia w toni na czymś takim. Ale jak kto lubi gwoździa w bucie...
tak gwoli wyjaśnienia... czy ja Jacku pisałem coś o wężach 60-70cm albo 1,5-2m? Jeżeli wysłowiłem się niejasno to może inaczej: chodziło mi o to, że nie określono w DIR'ze jedynej słusznej długości węża, jak sugerował tom_wie
tom_wie napisał/a:
nikt Ci nie powie jaką dokładnie długość masz kupić (poza DiRowcami).
Gadzam się co do płynięcia za sobą - to było genezą tego elementu konfiguracji, ale do tego dochodzi jeszcze to, że wąż nie może robić pętli poza obrysem nurka, która aż się prosi by o coś zahaczyć w najmniej spodziewanym i pożądanym momencie. Nie może odstawać - czyli być za długi. Jak ktoś ma 165 wzrostu to 2m było za dużo (mówię z autopsji - nie własnej, ale partnerki)
Nie może też być za krótki by nie krępować ruchów głową czy żeby przy patrzeniu w lewo nie wyrywał automatu z ust. Długość dobiera się indywidualnie a nie "na pałę".
pozdr
Ostatnio zmieniony przez klon 27-01-2010, 18:53, w całości zmieniany 1 raz
Co do tematu - przy kupnie zwróć uwagę czy końcówka węża będzie pasowała do Ist. - jak wiemy, węże są dostępne z końcówka 1/2" i 3/8" - jeśli dobrze kojarze przy apeksach 50 jest 3/8"... Jednak gdybyś się pomylił, to w centrum techniki podwodnej można kupić redukcję .
Ostatnio zmieniony przez Tokaru 27-01-2010, 19:13, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko