Ad 1, 2: Skontaktuj się z niejakim KowiKowi1979, pogadaj, opytaj. Być może daleko szukasz czegoś, co jest pod nosem.
Co do basenu i wód otwartych. Nawet dość zaawansowane szkolenia są przez niektórych instruktorów prowadzone na basenie a przez wszystkich mi znanych na wodach płytkich o dobrej wizurze. Szkolenie, jak sama nazwa wskazuje, ma nauczyć, o co dość trudno nie widząc instruktora i walcząc ze strachem(no bo zimno i nic nie widać...).
Krzysiek Haracz napisał/a:
Jak jesteś bardzo twardy, to możesz zacząć nurkować w wodach otwartych teraz. Wczoraj nurkowałem w Ińsku (pomijam to, że jest lód) woda ma temp. między "0", a 2 stopnie . Jeśli dasz radę, to zapraszam do Szczecina
Gratulacje. Niewielu instruktorów prowadzi szkolenia OWD w suchym skafandrze.
Gdybym wiedział coś o nurkowaniu to bym tutaj nie pisał.
Jeśli nie masz nic konstruktywnego do wniesienia w tym temacie to wypowiedź jest zbędną.
A ironiczne komentarze nie na miejscu i preferowałbym o jakieś komentarze, które mają mi pomóc w pierwszych krokach stawianych w świecie nurkowania.
Przyzwyczaj się, niestety nurkowie to specyficzne środowisko - to taki "sport", w którym brakuje możliwości obiektywnej oceny "kto lepszy", na szczęście w realu zazwyczaj ludzie są bardziej przyjaźni niż w necie i tak się nie napinają (przynajmniej Ci z którymi ja miałem kontakt). Myślę że zdrowe podejście do forum (nie tylko tego) to traktowanie go jako jednego ze źródeł wiedzy, ale nie głównego, ani decydującego (moje osobiste doświadczenia, nie tylko z nurkowania, wskazują że jednak na forach niezbyt często można trafić na naprawdę konkretne osoby - zazwyczaj nie mają one na to czasu oraz chęci na "użeranie się").
Nie będę powtarzał dobrych rad (np. Syrenki), dodam tylko że najważniejsze to odpowiednia ekipa, bo niestety 80% czasu podczas wyjazdów nurkowych spędza się "na powierzchni", tak więc jeżeli masz jakichś znajomych, którzy nurkują i odpowiada Ci ich towarzystwo to do nich dołącz. Jeżeli nie to poszukaj centrum nurkowego, po którym widać że prężnie działa, organizuje często wyprawy za granicą (bo to w sumie cel nurkowania rekreacyjnego), oraz w Polsce (bo za granicą szkoda czasu na szkolenia i szlifowanie umiejętności, no i ile razy w roku można robić sobie 2 tygodnie wakacji), dobrze żeby było tam co najmniej kilku instruktorów (jak Ci jeden nie podpasuje to możesz później szkolić się u innego, albo zwyczajnie czerpać z różnych źródeł, w końcu każdy ma nieco inne podejście i na inne rzeczy zwraca większą uwagę).
Na swoim przykładzie: nie skorzystałem z rad znajomych (spotkałem ich instruktora i nie pasował mi "mentalnie" , nie widziałem także, aby stworzył wokół siebie jakąś ekipę - mimo że nazwisko tego instruktora pada czasem na forach jako przykład jednego z najlepszych), tylko poszukałem CN sam - wybrałem takich którzy mieli bogatą galerię wypraw, liczne grono instruktorskie, pełne dane kontaktowe, nie wstydzili się swoich twarzy i nie uprawiali ani nachalnej, ani zakamuflowanej reklamy na żadnym z nurkowych forów. Po kilku wypadach, kursach i ~50 nurkowaniach (nie tylko z nimi) mogę powiedzieć że trafiłem dobrze, a liczne grono różnych osób (o różnym stopniu zaawansowania - w tym naprawdę doświadczonych), którzy z nimi nurkują tylko to potwierdza. Moi znajomi, Ci od "topowego" instruktora, w większości nurkują teraz bardzo rzadko, głównie w Egipcie, jako że instruktor działa "samotnie" to nie organizuje prawie wypraw "rekreacyjnych" (ani w Polsce ani za granicą, bo skupia się na kursach), tułają się sami, zrobiliśmy 2 konfrontacje z miejsc nurkowych (Hańcza, Hel) i mieliśmy zupełnie odwrotne wrażenia - im się nie podobało, a mi bardzo. Ale nic dziwnego skoro pływali z wynajętymi na miejscu przewodnikami, w licznych grupach i z przypadkowymi osobami.
Oczywiście ktoś może trafić do centrum gdzie szkoli jakiś "guru", pływać tylko w PL, ciągle się szkolić, doskonalić ... i także czerpać z tego jakąś przyjemność - nie ma jedynie słusznej drogi.
P.S.
Widzę, że już wybrałeś (za długi ten mój post ) - życzę więc powodzenia i obyś trafił za pierwszym razem, bo to jednak trochę loteria
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 27-01-2010, 15:13
rush napisał/a:
życzę więc powodzenia i obyś trafił za pierwszym razem, bo to jednak trochę loteria
też życzę powodzenia w nurkowej drodze życia, ale... nie zgodzę się z resztą tego zdania.
dlaczego "obyś trafił"?
jeśli zrobi pierwszy kurs gdzieś to na pewno nauczy się czegoś, jeśli mu to nie wystarczy i będzie chciał iść dalej to.. to zrobi!
IMHO najlepiej się uczyć od wielu instruktorów, w wielu organizacjach, w różnych warunkach, w różnych krajach - tak zyskamy największe doświadczenie i sami zadecydujemy co lubimy najbardziej - Bałtyk, Morze Czerwone, kamieniołom w Niemczech czy jaskinie na Florydzie.
wybór Centrum Nurkowego, Szkoły czy nawet Instruktora to nie ślub wieczysty!
chociaż.. hmm... niektórzy instruktorzy ponoć tak myślą i strasznie są niezadowoleni jeśli ich kursant idzie do kogoś innego. rozumiem że marketing, kasa i te sprawy, ale zrobienie wszystkich kursów u 1 osoby nawet najlepszej IMHO jest trochę ograniczające..
Instruktora już wstępnie wybrałem.
Jutro idę z Nim porozmawiać i mam nadzieję, że mój wybór poprzedzony wyszukiwaniem informacji o tym ( o innych też szukałem ) będzie trafny .
Wysłany: 28-01-2010, 09:37
rush napisał/a:
wybrałem takich którzy mieli bogatą galerię wypraw, liczne grono instruktorskie, pełne dane kontaktowe, nie wstydzili się swoich twarzy i nie uprawiali ani nachalnej, ani zakamuflowanej reklamy na żadnym z nurkowych forów. Po kilku wypadach, kursach i ~50 nurkowaniach (nie tylko z nimi) mogę powiedzieć że trafiłem dobrze, a liczne grono różnych osób (o różnym stopniu zaawansowania - w tym naprawdę doświadczonych), którzy z nimi nurkują tylko to potwierdza.
Może podzielisz się informacją które CN wybrałeś?
Jak nie chcesz tutaj to może być na prv.
Każdy z nas był kiedyś początkujący. Chce Cie przestrzec- większość piszących tu ludzi nurkuje najczęściej w necie. Ci najmądrzejsi oblewają swoje kursy podstawowe w suuper organizacji.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 28-01-2010, 21:09
Andrzej Minorczyk napisał/a:
oblewają swoje kursy podstawowe w suuper organizacji.
Nie można oblać czegoś, czego się nie skończyło. Natomiast nie miałem najmniejszego problemu ze zrozumieniem co to jest m wartość, zapamiętania tego i nie szpanowania jakie to trudne pojęcie. O TNT też mam pojęcie, miomo, że nurkuję głównie(jeżeli nie wyłącznie) w necie. Pozdrawiam ciepło
M wartość to pojęcie do zrozumienia w 5 minut to banał. Gratuluje że zapamiętałeś i nie szpanujesz... a jednak w brew temu co piszesz pochwaliłeś się tym. O TNT nie wiem nic wiec możesz także się pochwalić. Dziękuję za pozdrowienia i odwzajemniam je.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 28-01-2010, 21:26
Uderz w stół...
Zamiast prowokować, może wniesiesz(aby raz) cokolwiek merytorycznego do tematu.
jacekplacek, a co ja tu mógłbym jeszcze napisać. Zadzwoń do mnie(513803222) bo też jestem z wrocka zrobię Ci drogi kurs w IANTD? A jak nie zrobię kursu to ostrzege u kogo się nie szkolić?
Chłopak jest ukierunkowany już przez kogoś(nurkujący koledzy,instruktor) wie czego chce(tak Mu się wydaje) i większość co tu przeczyta oleje. Weźmie pod uwagę tylko to co już słyszał.
Trotyl (2,4,6-trinitrotoluen, TNT, (NO₂)₃C₆H₂CH₃) – organiczny związek chemiczny, nitrozwiązek, stosowany masowo jako kruszący materiał wybuchowy.
W temperaturze pokojowej trotyl jest żółtawym, krystalicznym ciałem stałym o gęstości 1,654 g/cm³. Topi się w temp. 80 °C. Ulega rozkładowi powyżej 295 °C. W temperaturze 333 °C wybucha. Temperatura wrzenia: 245 °C pod ciśnieniem 50 mm Hg. Nie jest rozpuszczalny w wodzie. Rozpuszcza się w rozpuszczalnikach organicznych.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 28-01-2010, 22:13
jacekplacek, a co ja tu mógłbym jeszcze napisać.
i większość co tu przeczyta oleje. Weźmie pod uwagę tylko to co już słyszał.
To po cholerę się wcinasz ze złośliwościami?
zrobię Ci drogi kurs w IANTD?
A czemu nie? Sam ustalasz cenę a klienci, czy jest tego warta. Skierowałem gościa do Kowiego nie dlatego, że uważam, że poleci mu najtańszy a dlatego, że najlepszy w jego opinii i dlatego, że we Wrocławiu z całą pewnością takie osoby zna. Z Twojego a fee się do mnie wnioskuję, że popełniłem błąd. Nie powinienem osobie z Wrocławia polecać ludzi z Wrocławia? Ciekawe podejście.
Chłopak jest ukierunkowany już przez kogoś(nurkujący koledzy,instruktor) wie czego chce(tak Mu się wydaje) i większość co tu przeczyta oleje. Weźmie pod uwagę tylko to co już słyszał.
Ukierunkowałem się w sumie sam przy lekkiej pomocy pewnej dobrej duszyczki , która odradziła mi mój pierwotny pomysł popierając to konkretnymi dowodami.
W wyborze instruktora nie kierowałem się żadnymi propozycjami.Znajomych nurków nie mam, a tutaj tyleż ilu nurków tyle poleceń.
Postanowiłem sam poszukać i mam nadzieję, że dobrze wybrałem.Jest to człowiek dla , którego nurkowanie jest pasją, realizuje różne projekty nurkowe i nurkuje bardzo często z tego co się dowiedziałem.
A to było główne kryterium w moich poszukiwaniach.Uważam, że człowiek dla którego jest to pasją będzie szkolił nowych z radością gdyż każda styczność z tym sportem sprawiać będzie przyjemność, a chyba od takiej właśnie osoby najwięcej się można nauczyć...
Wkrótce dowiem się czy wybór był prawidłowy, póki co jestem już po pierwszym spotkaniu i krótkiej rozmowie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko