Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Kilka wątpliwości
Autor Wiadomość
Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 29-01-2010, 07:15   

Vortavor, piszesz:

Vortavor napisał/a:
Jest to człowiek dla , którego nurkowanie jest pasją, realizuje różne projekty nurkowe i nurkuje bardzo często z tego co się dowiedziałem.

Co masz na myśli pisząc "projekty" nurkowe ?
Projekty robi projektant a mało jest nurkujących projektantów i jeszcze instruktorów w Polsce

Napisz jaka organizacja. Jak chcesz to możesz odpisać na priv.
Ostatnio zmieniony przez Andrzej Minorczyk 29-01-2010, 07:16, w całości zmieniany 1 raz  

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 29-01-2010, 07:23   

Andrzej Minorczyk napisał/a:
Ja nic takiego nie napisałem jeśli mam aż tak wielką schizofrenie i nie wim co napisałem zacytuj mnie.

A wejście w wątek po to by obrażać i dyskredytować biorących w nim udział czym jest? Wejściem rycerskiego guru z odsieczą?
Wiesz mam już serdecznie dość wszechwiedzących twardzieli którzy po 2 kursie czyli AOWD mogliby w ich mniemaniu prowadzić kursy.

A gdzie takie coś wyczytałeś? Czasem można bardzo źle trafić z pierwszym kursem a AOWD potrafi otworzyć oczy(a czasem nie). Kiedyś, na dużych szkoleniach nurek P-2 opiekował sie pod wodą kursantami, czyli de facto szkolił ich. Obecnie znam kluby(duże, zapewne nie miałeś z takimi styczności), gdzie nawet P-1 pomaga instruktorowi w szkoleniach basenowych a czasem i wodach otwartch. Co do tego wątku, pytający był dość mocno ukierunkowany na Strugala i jak widzę, zmienił ten kierunek na szkolenie mocno indywidualne, więc i w tej kwestii się mylisz. Co do zaoferowania swoich usług, miałem podobną sytucję: też chciałem jechać do Strugala, też zapytałem w necie i przekonał mnie mail i rozmowy z Porębą. Co ciekawe, nie wspominał NIC na temat szkoleń u innych instruktorów, nie ostrzegał, nie obmawiał. Zaprezentował wyłącznie co ma mi do zaoferowania, wybrałem i nie żałuję. Tak samo jak uważam za strzał w dziesiątkę szkolenie się u Majkiego, którego też wyłowiłem z internetu(akurat z F-N), czy Wojtka Filipa, o którym, gdyby nie internet w życiu bym nie usłyszał.

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 29-01-2010, 07:34   

jacekplacek napisał/a:
Ja nic takiego nie napisałem jeśli mam aż tak wielką schizofrenie i nie wim co napisałem zacytuj mnie.

A wejście w wątek po to by obrażać i dyskredytować biorących w nim udział czym jest? Wejściem rycerskiego guru z odsieczą?

Czyli jednak nie napisałem. Jakiego guru?
Jacek wystarczyło wybrać "szukaj" i wpisać Strugalski. Autor wątku to nie osiemnastolatek.

jacekplacek napisał/a:
zapytałem w necie i przekonał mnie mail i rozmowy z Porębą. Co ciekawe, nie wspominał NIC na temat szkoleń u innych instruktorów, nie ostrzegał, nie obmawiał.

Jacku wejdź proszę na stronę Pawła którego pozdrawiam poczytaj różne zamieszczone tam wątki. Faktycznie nie wspomina o innych instruktorach.

Gratuluję i cieszę się że dokonujesz słusznych wyborów. A u kogo robiłeś swój pierwszy kurs?

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 29-01-2010, 08:05   

A u kogo robiłeś swój pierwszy kurs?

Szefem szkolenia był Stasiu Lempart a instruktorów dość sporo, niestety, pamiętając osoby nie pamiętam nazwisk. Był to rok `89 i bawiliśmy się na Lipiu na dwutygodniowym obozie, poprzedzonym półrocznym kursem basenowym przeplatanym sporą dawką teorii. Tutaj też nie mogę wymienić jednej osoby, bo przedmiotów było sporo i każdym z nich zajmował się specjalista w danej dziedzinie.
Projekty robi projektant a mało jest nurkujących projektantów i jeszcze instruktorów w Polsce

Niestety mylisz się. Za WIKIPEDIĄ
"Projekt — wstępny dokument przedstawiający propozycje i zamiary lub plan zorganizowanych działań zmierzających do osiągnięcia określonego celu"
Co masz na myśli pisząc "projekty" nurkowe ?
Napisz jaka organizacja. Jak chcesz to możesz odpisać na priv

A mnie ciekawi, dlaczego zadajesz takie pytania publicznie i co Cię do wogóle obchodzi? Jak chcesz, możesz odpisać na priv...
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 29-01-2010, 08:06, w całości zmieniany 1 raz  

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 29-01-2010, 08:31   

Cytat:
A mnie ciekawi, dlaczego zadajesz takie pytania publicznie i co Cię do wogóle obchodzi? Jak chcesz, możesz odpisać na priv...

Jestem Ciekawy kogo wybrał a nie było to pytanie do Ciebie wiec...

jacekplacek napisał/a:
Niestety mylisz się

Rzeczą ludzką jest popełniać błędy. Nie znoszę projektów w nurkowaniu a najbardziej project'ów.
Dyskutując na Twoim poziomie zadam pytanko skoro:

jacekplacek napisał/a:
"Projekt — ... lub plan zorganizowanych działań zmierzających do osiągnięcia określonego celu"
to synonimem słowa Projekt jest "plan"?

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 29-01-2010, 10:44   

Nie. Słowo "lub" w definicji wyklucza taką możliwość.
Nie znoszę projektów w nurkowaniu

A szkoda, bo to właśnie one przesuwają granice możliwości, czynią postęp w sprzęcie i wyznaczają kierunki. Jedni lubią się po prostu taplać, inni maja większe ambicje, możliwości i predyspozycje. Niestety, podziw i szacunek wzbudzają najczęściej ci drudzy.

Vortavor 

Stopień: MSDT
Kraj:
Thailand

Wysłany: 29-01-2010, 11:12   

Dokładnie o takie projekty mi chodziło.
Napisałem Ci Andrzej na PW kilka szczegółów i czekam na odpowiedź, bo jesteś z Wrocka i orientujesz się w sytuacji w naszym rejonie :)

bpiotrowicz 

Stopień: najlepszy i słuszny
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-01-2010, 12:08   

Vortavor napisał/a:
Dokładnie o takie projekty mi chodziło.
Napisałem Ci Andrzej na PW kilka szczegółów i czekam na odpowiedź, bo jesteś z Wrocka i orientujesz się w sytuacji w naszym rejonie :)

Piszcie tu :) też jestem z wrocka i jestem ciekaw opini :)

Vortavor 

Kraj:
Thailand

Wysłany: 29-01-2010, 12:16   

Ja opinie o tym instruktorze wypowiem po skończonym kursie, lub może już w trakcie przedstawię pierwsze wrażenia. :)

Miły Maciej 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-01-2010, 12:30   

Ja śmiało mogę polecić Andrzeja Kruczkowskiego - jego akurat znam (w waszej okolicy), a im dłuzej go znam tym bardziej go lubię.

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 29-01-2010, 19:22   

jacekplacek napisał/a:

Nie. Słowo "lub" w definicji wyklucza taką możliwość.

Lub to alternatywa wiec albo, albo
Jeżeli z przez Ciebie cytowanej definicji synonimem projektu nie jest plan to EOT.

jacekplacek napisał/a:
Nie znoszę projektów w nurkowaniu

A szkoda, bo to właśnie one przesuwają granice możliwości, czynią postęp w sprzęcie i wyznaczają kierunki. Jedni lubią się po prostu taplać, inni maja większe ambicje, możliwości i predyspozycje. Niestety, podziw i szacunek wzbudzają najczęściej ci drudzy.

Mi nie szkoda. Jak mam zamiar coś robić to nie projektuje tylko to robię, nie nagłaśniam tego. Połowa tych wszystkich opisów jest świetnie ukoloryzowana i sztuczna mało jest rzetelności w opisach.
I mam gdzieś podziw ja nie nurkuję na pokaz.

PawelW 

Stopień: CCR/OC TMX IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-01-2010, 22:02   

jacekplacek napisał/a:

jak by tak było to każdy wychowanek mistrza zostałby się mistrzem , a dzieje się odwrotnie szkolił mnie mistrze to jestem mistrzem :) ale samozwańczym hehe ...

Jakoś nie zauważyłem aby któryś z w/w instruktorów coś wnosił do świata nurkowego ,albo przesuwał jakieś granice , są w połowie tego gdzie inni już byli , a robią przy tym tyle hałasu ,że aż hej jacy to oni kozacy są , najgorsze z tego są Ci co tak klaszczą do tych ich wyczynów .... PROJEKTANTOWYCH bo zazwyczaj tak to nazywają , tylko że i po wykonaniu to i tak nadal jest projektem :)

[ Dodano: 29-01-2010, 22:04 ]
Miły Maciej napisał/a:
Ja śmiało mogę polecić Andrzeja Kruczkowskiego - jego akurat znam (w waszej okolicy), a im dłuzej go znam tym bardziej go lubię.

hehe Andre nie jest dla cieni ...
Ostatnio zmieniony przez PawelW 29-01-2010, 22:03, w całości zmieniany 1 raz  

piotrkw 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-01-2010, 13:07   

Nie znoszę projektów w nurkowaniu a najbardziej project'ów.

Andrzej, nic na to nie poradzisz, kiedyś planowało się wyjazd na nurki w ciekawe czy niecodzienne miejsce , dziś musi być od razu Project , bo to podobno podnosi prestiż. :ping: Ale to tak ze wszystkim , kiedyś był sklep z meblami do kuchni, teraz jest Studio Mebli Kuchennych, kiedyś był fryzjer, kosmetyczka, solarium , dziś jest Gabinet SPA ( to poważnie , na sąsiedniej ulicy i założę się , że pewnie nie wiedzą co oznacz ten skrót ). Mam tylko nadzieję , że nie wszyscy dają się tak ogłupieć.

Pozdrawiam Piotr

Przepraszam autora tematu za odpowiedź trochę obok.
Ostatnio zmieniony przez piotrkw 30-01-2010, 13:10, w całości zmieniany 2 razy  

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 31-01-2010, 12:11   

PawelW napisał/a:
hehe Andre nie jest dla cieni ...

Jasne, sądzisz po tych nurkach PADI których szkoli?
Cyba że już nie szkoli w tej organizacji.

PawelW 

Stopień: CCR/OC TMX IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-01-2010, 12:15   

Jasne, sądzisz po tych nurkach PADI których szkoli?

nie

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 31-01-2010, 12:23   

Wiem że też nurkuje grubo.

Vortavor 

Kraj:
Thailand

Wysłany: 31-01-2010, 12:52   

Ale muszę przyznać, że wiele osób sami sobie przeczą.

Z jednej strony mówią, że najważniejszy jest instruktor, a nie organizacja.
A z drugiej strony ciągle piszą, że z tej organizacji to tacy i tacy nurkowie są jednocześnie chwaląc niektórych instruktorów z tejże organizacji.
Zatem albo podtrzymujecie swoje zdanie odnośnie instruktora, albo przyznajcie, że organizacja jest dla Was ważna.

Ale to tak na marginesie chciałem tylko dodać :)

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 31-01-2010, 13:15   

Vortavor, jedno i drugie idzie w parze. Do tego są instruktorzy szkolący w wielu organizacjach.

Vortavor 

Kraj:
Thailand

Wysłany: 31-01-2010, 13:34   

Wiem, wiem, ale... :P

Uogólnianie może być i z pewnością jest krzywdzące. Wiele osób może być dobrymi nurkami a oceniacie grupę jako całość.
Tak samo ktoś może napotkać kilku kiepskich nurków z organizacji uważanej przez Was za tą przodującą w szkoleniach i na podstawie tych kilku ocenić wszystkich i to wtedy jest krzywdzące.

Wiem,że nie jestem obeznany z tematem, ale to akurat nie tyczy się tylko nurkowania tylko wielu aspektów w życiu gdy zaczynamy na podstawie kilku ( kilkunastu ) osób oceniać całą grupę nie raz liczącą wiele tysięcy osób.
Powinniśmy jednak zawsze oceniać każdą osobę indywidualnie, a nie grupę jako całość.Ktoś może odbyć szkolenie u najgorszego instruktora, ale być osobą, która będzie nad sobą pracować i ostatecznie będzie lepsza niż osoby odbywające kursy u tych najlepszych.

A wracając troszkę do tematu :P
Odbywał ktoś kurs w OcenPro we Wrocku?

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 31-01-2010, 16:50   

Vortavor, jasne że generalizowanie jest krzywdzące natomiast w każdej organizacji szkolenia prowadzone są na podstawie standardów. Skoro w jednej organizacji na kursie trzeba kręcić zaworami w toni a w innej można klęczeć na dnie wnioski nasuwają się same.

Oczywistym także jest że wyrocznią na kursie jest instruktor i od niego wszystko zależy, dlatego jeden utrudni a inny ułatwi. Jeden wyszkoli nurka samodzielnego i świadomego inny przeciwnie. Ale nie martw się nie jest tak źle.

Na temat wyboru instruktora było tu wiele tematów. Jest to bardzo trudne szczególnie w nurkowaniach zaawansowanych.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu