Jest to człowiek dla , którego nurkowanie jest pasją, realizuje różne projekty nurkowe i nurkuje bardzo często z tego co się dowiedziałem.
Co masz na myśli pisząc "projekty" nurkowe ?
Projekty robi projektant a mało jest nurkujących projektantów i jeszcze instruktorów w Polsce
Napisz jaka organizacja. Jak chcesz to możesz odpisać na priv.
Ostatnio zmieniony przez Andrzej Minorczyk 29-01-2010, 07:16, w całości zmieniany 1 raz
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 29-01-2010, 07:23
Andrzej Minorczyk napisał/a:
Ja nic takiego nie napisałem jeśli mam aż tak wielką schizofrenie i nie wim co napisałem zacytuj mnie.
A wejście w wątek po to by obrażać i dyskredytować biorących w nim udział czym jest? Wejściem rycerskiego guru z odsieczą?
Wiesz mam już serdecznie dość wszechwiedzących twardzieli którzy po 2 kursie czyli AOWD mogliby w ich mniemaniu prowadzić kursy.
A gdzie takie coś wyczytałeś? Czasem można bardzo źle trafić z pierwszym kursem a AOWD potrafi otworzyć oczy(a czasem nie). Kiedyś, na dużych szkoleniach nurek P-2 opiekował sie pod wodą kursantami, czyli de facto szkolił ich. Obecnie znam kluby(duże, zapewne nie miałeś z takimi styczności), gdzie nawet P-1 pomaga instruktorowi w szkoleniach basenowych a czasem i wodach otwartch. Co do tego wątku, pytający był dość mocno ukierunkowany na Strugala i jak widzę, zmienił ten kierunek na szkolenie mocno indywidualne, więc i w tej kwestii się mylisz. Co do zaoferowania swoich usług, miałem podobną sytucję: też chciałem jechać do Strugala, też zapytałem w necie i przekonał mnie mail i rozmowy z Porębą. Co ciekawe, nie wspominał NIC na temat szkoleń u innych instruktorów, nie ostrzegał, nie obmawiał. Zaprezentował wyłącznie co ma mi do zaoferowania, wybrałem i nie żałuję. Tak samo jak uważam za strzał w dziesiątkę szkolenie się u Majkiego, którego też wyłowiłem z internetu(akurat z F-N), czy Wojtka Filipa, o którym, gdyby nie internet w życiu bym nie usłyszał.
Ja nic takiego nie napisałem jeśli mam aż tak wielką schizofrenie i nie wim co napisałem zacytuj mnie.
A wejście w wątek po to by obrażać i dyskredytować biorących w nim udział czym jest? Wejściem rycerskiego guru z odsieczą?
Czyli jednak nie napisałem. Jakiego guru?
Jacek wystarczyło wybrać "szukaj" i wpisać Strugalski. Autor wątku to nie osiemnastolatek.
jacekplacek napisał/a:
zapytałem w necie i przekonał mnie mail i rozmowy z Porębą. Co ciekawe, nie wspominał NIC na temat szkoleń u innych instruktorów, nie ostrzegał, nie obmawiał.
Jacku wejdź proszę na stronę Pawła którego pozdrawiam poczytaj różne zamieszczone tam wątki. Faktycznie nie wspomina o innych instruktorach.
Gratuluję i cieszę się że dokonujesz słusznych wyborów. A u kogo robiłeś swój pierwszy kurs?
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 29-01-2010, 08:05
A u kogo robiłeś swój pierwszy kurs?
Szefem szkolenia był Stasiu Lempart a instruktorów dość sporo, niestety, pamiętając osoby nie pamiętam nazwisk. Był to rok `89 i bawiliśmy się na Lipiu na dwutygodniowym obozie, poprzedzonym półrocznym kursem basenowym przeplatanym sporą dawką teorii. Tutaj też nie mogę wymienić jednej osoby, bo przedmiotów było sporo i każdym z nich zajmował się specjalista w danej dziedzinie.
Projekty robi projektant a mało jest nurkujących projektantów i jeszcze instruktorów w Polsce
Niestety mylisz się. Za WIKIPEDIĄ "Projekt — wstępny dokument przedstawiający propozycje i zamiary lub plan zorganizowanych działań zmierzających do osiągnięcia określonego celu"
Co masz na myśli pisząc "projekty" nurkowe ?
Napisz jaka organizacja. Jak chcesz to możesz odpisać na priv
A mnie ciekawi, dlaczego zadajesz takie pytania publicznie i co Cię do wogóle obchodzi? Jak chcesz, możesz odpisać na priv...
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 29-01-2010, 08:06, w całości zmieniany 1 raz
A mnie ciekawi, dlaczego zadajesz takie pytania publicznie i co Cię do wogóle obchodzi? Jak chcesz, możesz odpisać na priv...
Jestem Ciekawy kogo wybrał a nie było to pytanie do Ciebie wiec...
jacekplacek napisał/a:
Niestety mylisz się
Rzeczą ludzką jest popełniać błędy. Nie znoszę projektów w nurkowaniu a najbardziej project'ów.
Dyskutując na Twoim poziomie zadam pytanko skoro:
jacekplacek napisał/a:
"Projekt — ... lub plan zorganizowanych działań zmierzających do osiągnięcia określonego celu"
to synonimem słowa Projekt jest "plan"?
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 29-01-2010, 10:44
Nie. Słowo "lub" w definicji wyklucza taką możliwość.
Nie znoszę projektów w nurkowaniu
A szkoda, bo to właśnie one przesuwają granice możliwości, czynią postęp w sprzęcie i wyznaczają kierunki. Jedni lubią się po prostu taplać, inni maja większe ambicje, możliwości i predyspozycje. Niestety, podziw i szacunek wzbudzają najczęściej ci drudzy.
Dokładnie o takie projekty mi chodziło.
Napisałem Ci Andrzej na PW kilka szczegółów i czekam na odpowiedź, bo jesteś z Wrocka i orientujesz się w sytuacji w naszym rejonie
Dokładnie o takie projekty mi chodziło.
Napisałem Ci Andrzej na PW kilka szczegółów i czekam na odpowiedź, bo jesteś z Wrocka i orientujesz się w sytuacji w naszym rejonie
Piszcie tu też jestem z wrocka i jestem ciekaw opini
Nie. Słowo "lub" w definicji wyklucza taką możliwość.
Lub to alternatywa wiec albo, albo
Jeżeli z przez Ciebie cytowanej definicji synonimem projektu nie jest plan to EOT.
jacekplacek napisał/a:
Nie znoszę projektów w nurkowaniu
A szkoda, bo to właśnie one przesuwają granice możliwości, czynią postęp w sprzęcie i wyznaczają kierunki. Jedni lubią się po prostu taplać, inni maja większe ambicje, możliwości i predyspozycje. Niestety, podziw i szacunek wzbudzają najczęściej ci drudzy.
Mi nie szkoda. Jak mam zamiar coś robić to nie projektuje tylko to robię, nie nagłaśniam tego. Połowa tych wszystkich opisów jest świetnie ukoloryzowana i sztuczna mało jest rzetelności w opisach.
I mam gdzieś podziw ja nie nurkuję na pokaz.
jak by tak było to każdy wychowanek mistrza zostałby się mistrzem , a dzieje się odwrotnie szkolił mnie mistrze to jestem mistrzem ale samozwańczym hehe ...
Jakoś nie zauważyłem aby któryś z w/w instruktorów coś wnosił do świata nurkowego ,albo przesuwał jakieś granice , są w połowie tego gdzie inni już byli , a robią przy tym tyle hałasu ,że aż hej jacy to oni kozacy są , najgorsze z tego są Ci co tak klaszczą do tych ich wyczynów .... PROJEKTANTOWYCH bo zazwyczaj tak to nazywają , tylko że i po wykonaniu to i tak nadal jest projektem
[ Dodano: 29-01-2010, 22:04 ]
Miły Maciej napisał/a:
Ja śmiało mogę polecić Andrzeja Kruczkowskiego - jego akurat znam (w waszej okolicy), a im dłuzej go znam tym bardziej go lubię.
hehe Andre nie jest dla cieni ...
Ostatnio zmieniony przez PawelW 29-01-2010, 22:03, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 63 Dołączył: 13 Sie 2007 Posty: 2478 Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 30-01-2010, 13:07
Nie znoszę projektów w nurkowaniu a najbardziej project'ów.
Andrzej, nic na to nie poradzisz, kiedyś planowało się wyjazd na nurki w ciekawe czy niecodzienne miejsce , dziś musi być od razu Project , bo to podobno podnosi prestiż. Ale to tak ze wszystkim , kiedyś był sklep z meblami do kuchni, teraz jest Studio Mebli Kuchennych, kiedyś był fryzjer, kosmetyczka, solarium , dziś jest Gabinet SPA ( to poważnie , na sąsiedniej ulicy i założę się , że pewnie nie wiedzą co oznacz ten skrót ). Mam tylko nadzieję , że nie wszyscy dają się tak ogłupieć.
Pozdrawiam Piotr
Przepraszam autora tematu za odpowiedź trochę obok.
Ostatnio zmieniony przez piotrkw 30-01-2010, 13:10, w całości zmieniany 2 razy
Ale muszę przyznać, że wiele osób sami sobie przeczą.
Z jednej strony mówią, że najważniejszy jest instruktor, a nie organizacja.
A z drugiej strony ciągle piszą, że z tej organizacji to tacy i tacy nurkowie są jednocześnie chwaląc niektórych instruktorów z tejże organizacji.
Zatem albo podtrzymujecie swoje zdanie odnośnie instruktora, albo przyznajcie, że organizacja jest dla Was ważna.
Uogólnianie może być i z pewnością jest krzywdzące. Wiele osób może być dobrymi nurkami a oceniacie grupę jako całość.
Tak samo ktoś może napotkać kilku kiepskich nurków z organizacji uważanej przez Was za tą przodującą w szkoleniach i na podstawie tych kilku ocenić wszystkich i to wtedy jest krzywdzące.
Wiem,że nie jestem obeznany z tematem, ale to akurat nie tyczy się tylko nurkowania tylko wielu aspektów w życiu gdy zaczynamy na podstawie kilku ( kilkunastu ) osób oceniać całą grupę nie raz liczącą wiele tysięcy osób.
Powinniśmy jednak zawsze oceniać każdą osobę indywidualnie, a nie grupę jako całość.Ktoś może odbyć szkolenie u najgorszego instruktora, ale być osobą, która będzie nad sobą pracować i ostatecznie będzie lepsza niż osoby odbywające kursy u tych najlepszych.
A wracając troszkę do tematu
Odbywał ktoś kurs w OcenPro we Wrocku?
Vortavor, jasne że generalizowanie jest krzywdzące natomiast w każdej organizacji szkolenia prowadzone są na podstawie standardów. Skoro w jednej organizacji na kursie trzeba kręcić zaworami w toni a w innej można klęczeć na dnie wnioski nasuwają się same.
Oczywistym także jest że wyrocznią na kursie jest instruktor i od niego wszystko zależy, dlatego jeden utrudni a inny ułatwi. Jeden wyszkoli nurka samodzielnego i świadomego inny przeciwnie. Ale nie martw się nie jest tak źle.
Na temat wyboru instruktora było tu wiele tematów. Jest to bardzo trudne szczególnie w nurkowaniach zaawansowanych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko