Wysłany: 18-03-2010, 14:51 Legalizacja butli bez znaku CE
Witajcie
Ostatnio wszedłem w posiadanie 12l stalowej butli 200 Bar 17,7 kg. Butla jest pochodzenia niemieckiego - rok produkcji 1992 - na butli znajduje się kilka nabitych legalizacji w tym ostatnia z 1997 roku - od tamtej pory butla nie była legalizowana. Jest ona w pełni sprawna - dostałem ją nabitą do 200 Bar. Ma pojedynczy zawór z możliwości a rozbudowy - na niem już jest znak CE. Butla nie ma śladów rdzy - optycznie jak spod igły jednak zastanawiam się czy uda mi się ja zalegalizować jeśli nie posiada znaku CE?
Czy mieliście doświadczenia z tego typu sprzętem?
Gdzie leglizujecie swoje flaszki w Łodzi?
Czy oprócz Gałacha ktos się tym w Łodzi jeszcze zajmuje?
Jak zadzpowniłem do Gałacha powiedzieli mi że inspektor UDT nie zalegalizuje butli jesli nie miała wczesniejszej legalizacji w Polsce lub nie ma znaku CE ..
Szkoda byłoby sprzętu bo mógłby spokojnie jeszcze kilka lat posłużyć..
Jestem świeżo po egzaminie UDT i mogę potwierdzić Gałacha ... żaden inspektor nie podpisze się pod legalizacją butli bez znaczka CE. Bardzo poważnie traktują swoją robote i wyczuleni są na takie sprawki;)
żaden inspektor nie podpisze się pod legalizacją butli bez znaczka CE.
To chyba nie jest takie oczywiste. W dyrektywie maszynowej jest np. tak, że jeśli urządzenie zostało wyprodukowane przed wejściem w życie dyrektywy a potem dopuszczone zostało do stosowania na podstawie przepisów przejściowych, to po spełnieniu odpowiednich warunków robisz przeglądy i dopuszczenia tak, jakby urządzenie miało CE.
zgodnie z normami norm PN-EN 1968:2002(U); PN-EN 1968:2002/A1:2006 (U); PN-EN 1802:2002(U) PN-EN 1803:2002 (U); PN-EN ISO 11623:2002(U) oraz procedurą PS-01/35 Urzędu Dozoru Technicznego butle nurkowe należy poddawać badaniu co
2 lata (butle stalowe, aluminiowe i kompozytowe z wkładka stalową),
5 lat (butle kompozytowe z wkładką aluminiową, niemetaliczną lub bez wkładki).
nowe butle zakupione zarówno za granicą jak i w kraju (nie posiadające wybitej daty następnego badania) mogą być używane bez badania UDT przez okres:
2 lat od daty produkcji (butle stalowe, aluminiowe i kompozytowe z wkładka stalową),
5 lat od daty produkcji (butle kompozytowe z wkładką aluminiową, niemetaliczną lub bez wkładki),
pod warunkiem, że na butli wybity jest znak CE (jest on traktowany na równi z ważnym badaniem). Po tym czasie butle należy poddać badaniu,
butle nurkowe , które uzyskały badanie dopuszczenie UDT przed wejściem w/w przepisów mogą być eksploatowane - badanie to zachowuje swoją ważność do daty wybitej przez UDT na kielichu butli.
Butlę nie tylko że bez polskiej legalizacji, ale nawet do powietrza ona nie była(gaśnica do łuków, 300bar, 20l) zrobiono mi wraz z "przebiciem" na powietrze gdzieś w Częstochowie. Niestety, nie mam teraz kontaktu z osobą która mi to zawoziła i całą sprawę załatwiała. Kosztowało mnie to w sumie 100zł.
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 19-03-2010, 07:55, w całości zmieniany 1 raz
Dziękuję za odpowiedzi..
Mike - grawer to chyba ostateczność Można tez punktaki kupić w castoramie i samemu legalizować Bardziej szukam rozwiązania że tak powiem systemowego niż pozasystemowego.
Dziś napisałem do znajomego strażaka jaka jest możliwość podłączenia tej butli pod większa partię butli strażackich i jej legalizacja niejako przy okazji - z opowiadań wiem że UDT na straż jakimś przychylniejszym okiem spogląda niż na zwyczajnych żuczków takich jak ja.
Dam znać jak coś się uda załatwić
Oświadczenie na stronach KDP nie jest zgodne z polskim prawem.
Ustawa o dozorze technicznym wymaga dopuszczenia butli do użytkowania decyzją UDT. I nie zastępuje tego znak CE.
Pisałem już o tym na Forum, więc nie będę się powtarzał.
A co z butlami cechowanymi przez WDT ? Czy ta legalizacja jest równoznaczna z UDT? Mam takie 3L/210bar rob. ważą po 1,9kg.Cechy nie są wybijane a naniesione w postaci stempli.Butle używane w lotnictwie.
Art. 4. Ilekroć w ustawie jest mowa o:
...
4) specjalistycznych jednostkach dozoru technicznego - należy przez to rozumieć Transportowy Dozór Techniczny i Wojskowy Dozór Techniczny.
Zatem równoważna, a nawet "ważniejsza", nie sądzę by UDT odważyło się zakwestionować WDT
Ostatnio zmieniony przez Teddy 22-03-2010, 10:36, w całości zmieniany 1 raz
Istnieje jeszcze coś takiego jak oznakowanie PI, które zastępuje CE na starszych butlach. Skontaktuj się ze mną na: tuchla.w@seahorse.net.pl - może pomogę z legalizacją
Oznaczenie butli znakiem PI oznacza zgodność z dyrektywą TPED (Transportable Pressure Equipment Directive) i nijak ma się do butli "starych".
Butle z Pi można wykorzystać na magazyn sprężonego powietrza, ale nie do nurkowania.
Jednakowoż pozwolę sobie nie zgodzić się z teorią, że butle bez znaku CE tylko do kosza można wstawić...
Przywołane wcześniej przepisy UDT są przykładem błędnej transpozycji prawa UE do prawa naszego (krajowego).
Przykład z innej dziedziny, który powinien przekonać. Czy budynki postawione 20 lat temu muszą spełniać obecne normy dla obiektów nowych? Oczywiście nie - muszą spełniać normy dla obiektów technicznych stawianych wtedy, z uwzględnieniem możliwych zmian w czasie prawa. Podobnie konstrukcje, czy urządzenia ciśnieniowe, z dokładnością do bieżących przeglądów muszą spełniać wymogi dla swojej klasy.
Oznakowanie 3,1415926 jest jednym z mozliwości wynikającym z dyrektywy o przenośnych urządzeniach ciśnieniowych, której jeden z artylułów wyłącza zresztą butle do "hobby and sport usage" z wymogów - opublikowana wersja znowelizowana bądzie w Dzienniku Urzędowym UE w ciągu kilku miesięcy.
I jeszcze jeden argumenet - zawsze można przeprowadzić pełną próbę ciśnieniową i będzie podstawa do legalizacji.
Seahorse dobrze pisał.
pozdrawiam
Tylko jak "zmusić" inspektora UDT do przeprowadzenia próby ciśnieniowej butli która nie posiada znaku CE? O próbę ciśnieniową nie martwię się ponieważ sprzęt jest sprawny..
Podsumowując:
Chcę poddać butlę badaniu technicznemu - nie mam CE ani deklaracji EN nabitej na butli - nikt nie chce takiej próby na takim sprzęcie wykonać. Oczywiście chodziłoby mi o próbę nieniszczącą, ponieważ gdybym posiadał takich butli 100 i chciał je wprowadzic do obiegu dostarczyłbym próbki do badań do UDT, przeprowadziliby próbę niszczącą na jednej a pozostałe 99 otrzymałoby atest.. Tutaj to nie wchodzi w grę poniważ butla jest jedna.
BTW - w ostatni weekend w jednej z popularniejszych baz nurkowych nikt nawet nie spojrzał na legalizację flachy tylko nabił ja bez pytania (2 razy ) - nie zmienia to faktu, że butlę chciałbym zalegalizować.
Dziękuję za rzeczowe opinie.
Pozdrawiam
kontakt jest na dole strony.
W ofercie maja wpisane wprost: "badania stalowych spawanych lub bezszwowych zbiorników przenośnych („butli”) do wielokrotnego napełnienia gazem oraz ich zaworów," zatem powinno pasować.
No i posypały się odpowiedzi ze wszytskich stron - poniżej odpowiedź bezpośrednio z jaskni lwa :
Witam
Wszystkie butle po wejściu Polski do Unii Europejskiej powinny być poddane ponownej ocenie zgodności. Nie dotyczy to butli będących na rynku wewnętrznym.
Termin w/w oceny minął w 30.04.2006 r. Butla wymieniona przez pana nie spełnia tego wymogu. Proponuję poddać butlę legalizacji w Niemczech. Czy to się opłaca pozostawiam w Pana gestii.
Dariusz Orłowski
Kierownik Działu Oceny Zgodności
UDT Oddział w Łodzi
tel.42 675 68 55
ale nie tracę nadziei - poruszyłem jeszcze jeden trybik który być może pozwoli zalegalizować ten sprzęt.. na razie nie pisze jaki żeby nie zapeszać ale..
Będę Was informował na bieżąco
BTW hennessy - masz może numer dyrektywy UE na która powołujesz sie w swoim pierwszym poscie - chciałbym odesłać ja do UDTu do interpretacji..
Ostatnio zmieniony przez VladDraco 30-03-2010, 15:06, w całości zmieniany 1 raz
Dalej są odnośniki do wytycznych, jak powinny byc przepisy wdrażane i jak powinno się harmonizowac przepisy krajowe.
Udet z Łodzi sam się przyznał do nieznajomosci przepisów. Przecież butla niemiecka była jeszcze PRZED wstapieniem Polski do UE w EOG - co oni za bajki opowiadają!!! Do tego jeśli sam odsyła do odpowiedniego urządu w Niemczech, to już dowód na lokalną uznaniowość. Przecież po to są dyrektywy, aby zharmonizować prawo w państwach członkowskich.
Temat mnie zdenerwował - postaram się ustalić troszkę, później obiecuję opisać sprawę.
I jeszcze jedno - wprowadzanie przez administrację państw członkowskich terminów dostosowawczych dla własnych obywateli celem dostosowania do nadrzędnych regulacji narusza prawa obywateli tego państwa członkowskiego. (ufff co za zdanie koszmar).
Z perspektywy brukselskiej tylko czekam zaskarżenia przepisów UDT do DG Enterprise and Industry... Może jakaś szkoła nurkowa
I jeszcze z dokumentu, o którym pisałem:
Article 8
Obligations of owners
1. Where an owner considers or has reason to believe that transportable pressure equipment is not in conformity with the Annexes to Directive 2008/68/EC, including the requirements for periodic inspection, and with this Directive, he shall not make available or use it until it has been brought into conformity. Furthermore, where the transportable pressure equipment presents a risk, the owner shall inform the manufacturer or the importer or the distributor to that effect as well as the market surveillance authorities.
Owners shall document all such instances of non-compliances and corrective measures.
2. Owners shall ensure that, while transportable pressure equipment is under their responsibility, storage or transport conditions do not jeopardise its compliance with the requirements set out in the Annexes to Directive 2008/68/EC.
3. Owners shall only provide information to operators which complies with the Annexes to Directive 2008/68/EC and with this Directive.
4.This Article shall not apply to private individuals intending to use or using transportable pressure equipment for their personal or domestic use or for their leisure or sporting activities.
Polecam szczególnej uwadze ustęp 4 artykułu 8.
I jeszcze na przyszłość.
W sumie, czysto dla wszystkich nurkujących w kraju (bo mnie to jakoś nie dotyczy stety, czy niestety). Może by tak deczko ruszyć KDP, lub PADI Polska, lub inne INTD, czy SSI, czy GUE Polska czy jakie tam jeszcze są organizacje i wystapić do Ministerstwa Infrastruktury jako partner społeczny do opiniowania istniejących i projektów aktów prawnych mających zastosowania w działalności nurkowej.
Osoby fizyczne indywidualnie też mogą to czynić.
Pozdrawiam, życząc nieustająco wygranej z oddziałem udetu.
I jeszcze, bo nie wytrzymałem. Termin dwuletni na nabicie znaku CE był nierealistyczny i nieprawny. Zakładał, że wszyscy posiadacze zbiorników ciśnieniowych przenośnych najdalej w niecałe 24 miesiące po wstapieniu Polski do UE pobiuegną do UDT na kontrolę i wpis do rejestru. Osobiste wycieczki w tym miejscu pominę, wspomnę tylko, że czasu dostosowania nie można wymiarować terminem między badaniami technicznymi. Trzeba jeszcze doliczyć czas na podjęcie deccyzji, wliczając w to czas na konsultacje społeczne.... Ale to znów problem w MI...
Na tym zakończę, bo mi ciśnienie rośnie (nie w butli).
[ Dodano: 30-03-2010, 16:26 ]
No i jeszcze dla pognębienia biurokracji polecam lekturę http://eur-lex.europa.eu/...20031120:en:PDF
a zwłaszcza Art. 3.3
he, he, he po prostu
w połączeniu z wykresami z załącznika II tejże dyrektywy ciekawostki panie dzieju.
Jakoś nie widziałem (może mam zbyt słaby wzrok) aby pp. inspektorzy ganiali z numeratorami i przebijali tabliczki we wszystkich zbiornikach ciśnieniowych po roku 2004.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko