Wysłany: 16-01-2010, 09:51 zestaw do nurkowania rekreacyjnego
Witam, jestem tu nowy, więc proszę o wyrozumiałość
w najbliższym czasie w planach mam zrobienie kursu OWD, bardzo podoba mi się nurkowanie w abc, w związku z czym postanowiłem iść dalej, chciałbym skompletować sobie taki zestaw do płytkiego nurkowania, maks 15m, (środki finansowe są ograniczone). Ja to widzę tak, ABC już posiadam, planuję zakup:
- noszaka do butli:
- butla 4l (200bar) waga ok, 5-6kg
- I i II stopień + octopus + manometr.
i teraz nasuwa się pytanie czy to wszystko nie będzie za dużym obciążeniem? (będzie to tylko nurkowanie rekreacyjne, najczęściej będzie to głębokość 5-10m)
i jaki konkretnie automat i i I stopień byście mi polecili
P.S. które centrum nurkowe w warszawie byście mogli polecić ??
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 16-01-2010, 10:18
Witaj,
Butla 4 litry nabita do 200 bar to 800 litrów gazu. Początkujący nurek, może mieć zużycie nawet 30 litrów na minutę. Przy głębokości 10 metrów pomnóż to przez 2.
Założenie jest takie, że kończąc nurkowanie musisz mieć jeszcze sporą ilość gazu w butli - przy nurkowaniach do 18 m, użyciu butli 12 litrów ilość gazu przy jakiej bezwzględnie musisz rozpocząć wynurzenie, to w zależności od systemu szkolenia i nurkowania 50-100 bar. Czyli przy 4 l butli to 150 bar... Na nurkowanie zostaje Ci 200 litrów gazu - dla Ciebie na głębokości 10 m maksymalnie 5 minut nurkowania...
Myślę, że sprzęt, który zaproponowałeś nadaje się wyłącznie do zabawy na basenie.
Absolutne minimum to jakieś źródło wyporu - używany jacket kupisz poniżej 500 PLN i butla co najmniej 12 litrów.
Co do pytania o automat , to niedawno będąc w galerii Mokotów zauważyłem w sklepiku ( na dole przy ruchomych schodach ) automat Apeks ds4 z ATX40 bez oktopusa za niecałe 700 . wydaje mi się że to dość tanio .
Wysłany: 17-01-2010, 12:17
Najlepiej najpierw zapisz się na kurs, a dopiero po nim kupisz sprzęt, zresztą z wypożyczeniem sprzętu na kurs OWD nie ma problemu (w 99% przypadków jest to wliczone w cenę kursu).
Twój instruktor powie Ci jak wygląda podstawowa konfiguracja i doradzi jaki sprzęt wybrać.
Tak jak już napisał hubert68 butla 4l to zdecydowanie za mało, standardem są butle 12l-15l i koniecznie musisz mieć jacket, aby kontrolować pływalność pod wodą!
Wysłany: 07-04-2010, 11:43
Podzielam zdanie kolegów , że musisz zapisać się na kurs , by poznać podstawy teoretyczne,oddychając pod powierzchnią wody z automatu dostajesz czynnik oddechowy pod ciśnieniem,a po nieodpowiednim wynurzeniu tenże czynnik się rozpręża-barotrauma płuc.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 07-04-2010, 14:26
zapodajnikk napisał/a:
i teraz nasuwa się pytanie czy to wszystko nie będzie za dużym obciążeniem? (będzie to tylko nurkowanie rekreacyjne, najczęściej będzie to głębokość 5-10m)
Raczej bym się zastanowił, czy nie będzie za lekki... Butle stalowe bywają różne, mam 7l lekkie, zachowujące się prawie jak alu. Do tego ten plastikowy noszak wygląda mi na dodatnią pływalność. Gaz w 4l butli nabitej do 200 bar waży ok 1kg, więc możesz mieć problem z zanurzeniem nawet w samych slipach a spodziewam się, że jednak jakąś piankę założysz. Ponieważ nie masz zamiaru nurkować głębiej niż 5-10m i nie masz ochoty kupować skrzydła czy jacketu, pianka grubsza niż 3mm będzie raczej nie wskazana a z drugiej strony do temperatur na tych głębokościach zupełnie wystarczająca. Kupując używane butle, warto zwrócić uwagę, żeby atestowane były na ciśnienie robocze 200bar(ciśnienie próby 300bar) i miały ważną polską legalizację. O kursie nurkowym już było, nie mniej zanim do niego przystąpisz warto poczytać te strony:
http://nurkomania.pl/ szczególnie część o rozprężaniu gazów i urazach ciśnieniowych.
Wysłany: 07-04-2010, 19:37
hubert68 napisał/a:
w zależności od systemu szkolenia i nurkowania 50-100 bar. Czyli przy 4 l butli to 150 bar... Na nurkowanie zostaje Ci 200 litrów gazu - dla Ciebie na głębokości 10 m maksymalnie 5 minut nurkowania...
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 07-04-2010, 20:53
Hubert zrobił skok myślowy z tą 12-stką: 50 bar x 12l / 4l = 150 bar...
Wysłany: 07-04-2010, 22:18
jacekplacek napisał/a:
Hubert zrobił skok myślowy z tą 12-stką: 50 bar x 12l / 4l = 150 bar...
Dokładnie - 50 bar w 12-tce, to tyle samo co 150 w 4-ce...
Haw napisał/a:
zadaje sie TomekR chcial zasugerowac, ze jemu taka butla wystarcza na calkiem powazne nurkowanie, trzeba ja tylko odpowiednio podlaczyc
Też tak myślę Ostatnio usłyszałem o ewolucji nurka (mowa o butlach):
15, 2*12, 2*15, 2* 18, 2*20, 2*4, 2*3, 2*2...
Ja osobiści na razie zostaję przy 2*12.
Do założyciela wątku - te butle 4l i mniej odnoszą się do nurkowania na obiegach zamkniętych (CCR) - to tak troszkę zaawansowane nurkowanie chyba jest... (nie próbowałem) a ceny sprzętu w PLN są pięciocyfrowe.
Wysłany: 07-04-2010, 23:55
Haw napisał/a:
zadaje sie TomekR chcial zasugerowac, ze jemu taka butla wystarcza
Gdyby tak bylo, napisalbym wprost, ze zrobilem 210 minutowe nurkowanie na 1.5 l butli, w ktorej na poczatku bylo cos okolo 180 bar, a po nurkowaniu zostalo jeszcze blisko 50bar.
Mnie zastanowilo raczej to, czy rzeczywiscie, jest ktos, kto na 5 minutowe nurkowanie na 10 m, zostawia w zapasie circa 600 l gazu (3/4 swojego zapasu). Zasada 1/4?
Oczywiscie wybor flaszki 4l jako podstawowej/pierwszej butli nie ma zbyt wiele sensu(wiekszy rozmiar pozwoli na szerszy zakres nurkowan). Jednakowoz, jestem w stanie wyobrazic sobie, zastosowanie malych flaszek, w nieglebokich nurkowaniach. Tyle, ze z nieco inaczej policzonym zapasem.
hubert68 napisał/a:
a ceny sprzętu w PLN są pięciocyfrowe
Od jakiegos czasu chodza sluchy, ze dwa nowe reby maja to zmienic.
Do zalozyciela watku: jak widzisz opinii jest wiele, jedni ubrali by cie na takie nurkowanie w w twina 2 x 12, inni pokazaliby Ci jak je zrealizowac na 2l butelce od Coke. A na orginalne pytanie , najlepsza odpowiedz padla juz w pierwszym poscie:
tak to juz u nas bywa, ze wiemy wiecej niz autor chcial powiedziec .
Hubert faktycznie jakos przesadzil z rezerwa - cmasowskie 50 atm, to raczej 1/4 w domysle, a nie 750l w dowolnym zbiorniku. mniejsza butla = plytsze i krotsze nurkowanie => mniejsze nasycenie i mniejsza rezerwa.
TomekR napisał/a:
Od jakiegos czasu chodza sluchy, ze dwa nowe reby maja to zmienic.
to bedzie jeszcze drozej?!? @@
w spadki raczej nie wierze, chyba ze nie bedzie przedstawiciela w PL i bedzie mozna bez problemow sciagac z zach. europy
Wysłany: 08-04-2010, 05:40
Tomku jest federacja, która do nurkowań w przedziale do 18 m zaleca minimum gas 1200 l (Kolega pisze o 15 m). Ale oczywiście, nie jest to powszechnie przyjęty standard. Chodzi mi jednak jeszcze o co innego. Sam pamiętam, jak nie tak dawno, w okolicach kursu P1, w Egipcie, flaszka 11,1 l starczała mi na 20-25 min, przy nurkowaniu na średniej głębokości 10 m. Co z tego, że teraz podczas takiego samego nurkowania, starczyłaby na dobrze ponad godzinę? Kolega zapodajnikk jest początkującym, więc Jego zużycie będzie raczej bliższe mojemu z tamtego okresu. Tak, że śmiem twierdzić, że do nurkowania, które Ty wykonasz z flaszką 4 l, ja potrzebuję 8 l a Kolega 12 l.
A swoją drogą ciekawa sprawa, jak się zapatrujecie na przeliczanie rezerwy gazu na jego obiętość w litrach. Jeżeli przyjmiemy, że standard nurkowania rekreacyjnego to butla 12 l i ciśnienie rezerwy to 50 bar, mamy 600 litrów gazu. Jaka wg Was w takiej sytuacji będzie rezerwa/minimum gas/czy jak to chcecie nazwać, przy takim samym nurkowaniu z butlą 6 l, 10 l, 15 l i twinem 2*12 l? Czy wg wyliczenia ilości gazu: 6 l - 100 bar, 10 l - 60 bar, 15 l - 40 bar i 2*12 l - 25 bar, czy wg stałego określonego ciśnienia (jakiego?) czy jeszcze inaczej?
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 08-04-2010, 07:05
hubert68 napisał/a:
Jeżeli przyjmiemy, że standard nurkowania rekreacyjnego to butla 12 l i ciśnienie rezerwy to 50 bar, mamy 600 litrów gazu. Jaka wg Was w takiej sytuacji będzie rezerwa/minimum gas/czy jak to chcecie nazwać, przy takim samym nurkowaniu z butlą 6 l, 10 l, 15 l i twinem 2*12 l? Czy wg wyliczenia ilości gazu: 6 l - 100 bar, 10 l - 60 bar, 15 l - 40 bar i 2*12 l - 25 bar, czy wg stałego określonego ciśnienia (jakiego?) czy jeszcze inaczej?
A co proponujesz na nurkowanie na 5m, czy profil: szpula na 15, powrót nad termoklinę i dokończenie nurkowania? 5min na 5m nawet przy zużyciu 30l/min = 225l. Przy średniej 5l i zużyciu na poziomie 15l/min można na 4l butli zrobić 35min nurkowanie. Chcąc oglądać rybki i roślinki w jeziorze(przypomnę - nic innego, godnego uwagi tam nie ma, chyba że lubimy widok mokrego ścierniska w gęstej mgle) nie trzeba przekraczać 3m. Konfiguracja nurka na takie cuś to: slipy, ABC i kawałek sznurka, coby butlę przypasać. Jest jedno "ale" - trzeba wiedzieć co się robi, bo można sobie krzywdę zrobić. A tą wiedzę da porządny kurs.
Wiek: 63 Dołączył: 13 Sie 2007 Posty: 2478 Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 08-04-2010, 11:36
jacekplacek napisał/a:
Jest jedno "ale" - trzeba wiedzieć co się robi, bo można sobie krzywdę zrobić. A tą wiedzę da porządny kurs.
I z tym się w pełni zgodzę . Aby jednak nasz młody kolega nie popadł w kompleksy po wyliczeniach gazów i konfiguracjach i nie doszedł do wniosku , że aby oglądać rybki w szuwarach trzeba ukończyć min GDF , przytoczę prawdziwą sytuację sprzed chyba 7 lat. Spotkaliśmy się z kolegami nad jeziorem aby popływać właśnie w szuwarach i fotografować szczupaki . Przyjechał również nurek, dużo bardziej doświadczony od nas, zaczynający nurkowanie w latach siedemdziesiątych . Ubrał na siebie coś co wyglądało jak... plecowy miotacz płomieni ( trzy butle po 1.5 litra ) pomalowane w maskujące plamy. Do tego pierwszy stopień DS4 i drugi 40 . I to wszystko . Bez jacketu , octopusa , manometru. Na moje pytanie jak skontroluje ciśnienie , odparł , że jak będzie ciężko " ciągnąć" to znaczy że koniec. A z tych 3-4 metrów to i tak się wynurzy machając dwa razy płetwami. Patrzyłem na to trochę z niedowierzaniem ale wszystko poszło ok. Bylismy w wodzie prawie godzinę . Marek skończył z pustym zestawem a u reszty z 15 l butlami było od 130-150 atm.
Nie polecam może, aż tak daleko posuniętej ,uproszczonej konfiguracji, ale.... do tego typu nurkowania? I co zauważyłem na pewno, to poruszał się dużo zwinniej i swobodniej niż my , a już na pewno bardziej niż jeden z kolegów w suchym.
I TomekR na pewno ma rację . Napisał, pamiętam kiedyś przy innej okazji , że nie ma jednej nieomylnej konfiguracji. Dobieramy sprzęt do zaistniałych warunków, a nie staramy się siebie i innych przekonać , że tylko to.... zawsze... i wszędzie.
Pozdrawiam Piotr
Mam nadzieję że kolega po tym czasie już wie co potrzebuje. Powodzenia
...I TomekR na pewno ma rację . Napisał, pamiętam kiedyś przy innej okazji , że nie ma jednej nieomylnej konfiguracji. Dobieramy sprzęt do zaistniałych warunków, a nie staramy się siebie i innych przekonać , że tylko to.... zawsze... i wszędzie....
Piotrek, a tak szczerze to zmieniasz? Bo mi się nie chce i w efekcie targam twina na wszystkie nury, również te, które na taki zestaw nie zasługują. Tak sobie myślę, że chyba raczej trzeba szukać jakiejś opcji uniwersalnej, przystającej do tych nurkowań, które robimy najczęściej.
Ale to tak przy okazji, bo przypomniało mi się jak kiedyś sobie obiecywałem, że jak nie będę musiał to nie będę dźwigał.
Wiek: 63 Dołączył: 13 Sie 2007 Posty: 2478 Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 08-04-2010, 12:53
Szczerze ? ... Na szuwary mam 10l. I tego się trzymam.
Natomiast z opcją uniwersalną ??? Tej bym unikał, bo jak wszystko inne uniwersalne , miało być do wszystkiego, i we wszystkim ma dostrzegalne wady ( zalet najczęściej mniej )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko