Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Kilka wątpliwości
Autor Wiadomość
PawelW 

Stopień: CCR/OC TMX IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-01-2010, 20:27   

Andrzej Minorczyk napisał/a:
Skoro w jednej organizacji na kursie trzeba kręcić zaworami w toni a w innej można klęczeć na dnie wnioski nasuwają się same.

a tu sie nie zgodze ... nic tu sie nie nasuwa Andrzeju ... ja zawsze wybieram tą łatwiejszą formę samopomocy wiec, jak moge sie podeprzeć do sie podpieram...
INSTRUKTOR który wyszkoli w ciągu 5 dni nura to tak naprawdę dał mu tylko światełko w tunelu , jestem zwolennikiem instruktorów którzy potrawią dać wiecej jak wspólne nurkowania po kursie itd. a nie "nauczyc" kasa i zapomnieć , a potem chodzą samochwały ze kurs zrobiły i XXX i sa wielcy a widzieli go raptem paredziesiąt godzin w życiu ... co on ich nauczył minimum wg.standardów aby mieć św .spokój choć nie zawsze :) kurde ale sie nagadałem :)

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 31-01-2010, 20:38   

Na temat wyboru instruktora było tu wiele tematów. Jest to bardzo trudne szczególnie w nurkowaniach zaawansowanych.

Wreszcie z sensem :)

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 01-02-2010, 10:45   

PawelW napisał/a:
a tu sie nie zgodze ... nic tu sie nie nasuwa Andrzeju ... ja zawsze wybieram tą łatwiejszą formę samopomocy wiec, jak moge sie podeprzeć do sie podpieram...
INSTRUKTOR który wyszkoli w ciągu 5 dni nura to tak naprawdę dał mu tylko światełko w tunelu , jestem zwolennikiem instruktorów którzy potrawią dać wiecej jak wspólne nurkowania po kursie itd. a nie "nauczyc" kasa i zapomnieć , a potem chodzą samochwały ze kurs zrobiły i XXX i sa wielcy a widzieli go raptem paredziesiąt godzin w życiu ... co on ich nauczył minimum wg.standardów aby mieć św .spokój choć nie zawsze :) kurde ale sie nagadałem :)

Paweł masz rację i nie masz. Może głupie to co napisałem ale postaram się wytłumaczyć.

Opiszę to na swoim przykładzie - powiedzmy jako instruktor robię kurs.

Pierwsze do czego się zabieram to staram się dużo rozmawiać. Mam świadomość że każdy kto przystępuje do kursu ( na jakikolwiek stopień) stara się pokazać podczas rozmowy swoje najmocniejsze cechy. Zdecydowanie, rozwagę, stara się używać odpowiedniej terminologii, chce pokazać że jest świadomy tego co chce zrobić - po prostu chce się pokazać z jak najlepszej strony. Trzeba tu dodać że nie jest to regułą są ludzie powściągliwi którzy nie zapytani nie będą się odzywać jednak mimo to mogą wiedzieć więcej niż te "gaduły". Rozmowa także buduje zaufanie a przecież mamy iść razem pod wodę.

Dalej umawiam się z kursantem na nurkowanie aby zweryfikować to o czym rozmawiałem.

I teraz po co to wszystko a po to abym mógł zobaczyć czy jak zacznę z nim kurs to będę mógł skupić się na nowych dla kursanta zagadnieniach zarówno teoretycznych jak i praktycznych czy będę skazany na powtórki tego co na danym poziomie powinien umieć nurek posiadający certyfikat.

Tak naprawdę mógłbym to olać, zrobić swoje i mieć świadomość że dałem te "światełko w tunelu". Jednak nie jest to tak do końca.Mam świadomość, że kurs to narzędzie do nowych nurkowań, które mogą choć nie muszą spowodować u słabo wyszkolonego nurka z olbrzymią wiarą w siebie, bez nadzoru instruktora, sytuację awaryjną. Dlatego osoba która otrzyma certyfikat od instruktora nie powinna liczyć na możliwość nurkowania z nim i doszkalania się (choć wiemy że jest to powszechne) lecz powinna w ramach nabytych uprawnień być DOBRZE przygotowana teoretycznie , praktycznie i PSYCHICZNIE aby być nurkiem świadomym, nie potrzebującym nadzoru instruktora.

Ja po swoich kursach właśnie tak byłem przygotowany i staram się powielać w moim mniemaniu "tą dobrą szkołę".

Jasne że jest kilka nieścisłości jednak rola instruktora, podejścia personalnie do każdego kursanta a w konsekwencji stworzenia grupy która będzie chciała ze szkolenia wynieść jak najwięcej to dla mnie istota szkolenia. Bo jak wiadomo chcieć to móc. Trzeba jednak zauważyć różnicę w tym że ktoś mówi że chce ,ktoś jest za słabo wyszkolony na poprzednich kursach i też chce, tym który chce i jest na odpowiednim poziomie i w końcu tym który jest dużo lepszy i wydaje mu się że reszta psuje mu kurs.

Ja też jak mogę się podeprzeć to to robię...choć nie muszę.

PawelW 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-02-2010, 20:21   

lecz powinna w ramach nabytych uprawnień być DOBRZE przygotowana teoretycznie , praktycznie i PSYCHICZNIE aby być nurkiem świadomym, nie potrzebującym nadzoru instruktora.

o tym to wogóle nie mówię ,ze ktoś może być zlę przygotowany do nurkowan po kursie , i też nie chodziło mnie o nadzór instruktora po kursie ... nurkowania po kursowe z instruktorem odkrywają inne zagadnienia prowadzą do dyskusji , rozpoczynają planowanie następnych kursów np. , mogą być równie korektą pewnych po kursowy nawyków ... jestem przekonany że takie kontakty wpływają rozwojowo ...

Ja też jak mogę się podeprzeć to to robię...choć nie muszę.

hmm , coś na ten temat wiem awaria I stopnia na 90m , a dno w belsach jest na 169 m , podpieranie nie wskazane :)

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 01-02-2010, 20:26   

PawelW napisał/a:
awaria I stopnia na 90m , a dno w belsach jest na 169 m , podpieranie nie wskazane

Widać dobrze byłeś szkolony skoro piszesz w tym wątku :D

PawelW 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-02-2010, 20:29   

Widać dobrze byłeś szkolony skoro piszesz w tym wątku :D

mysle ze manualne szkolenia tutaj nie mają znaczenia ,wiekrzą role tutaj ma psycha ...

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 01-02-2010, 20:33   

PawelW, owszem no nie dość że Morze czerwone jest ciepłe to jeszcze taki przypływ adrenaliny. Moje dawne problemy to 45m - odkręciłem manifold zanim zabrakło gazu w butli :D :D :D

PawelW 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-02-2010, 20:37   

to były problemy APEKSOWE juz nie goszczą na moim twinie :)

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 01-02-2010, 20:38   

PawelW, apeksów sie pozbyłeś czy tylko "tych" apeksów????

PawelW 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-02-2010, 20:49   

tych APEKSów :)

nurkot 

Stopień: murena
Kraj:
Poland

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 02-02-2010, 17:25   

jacekplacek napisał/a:
Na temat wyboru instruktora było tu wiele tematów. Jest to bardzo trudne szczególnie w nurkowaniach zaawansowanych.

Wreszcie z sensem :)

a ja się nie zgodzę!

nie uważam swoich nurkowań za zaawansowane, nooo.. może ostatnich kilka wymagało czegoś tam więcej..

ale uważam że zdecydowanie wybór instruktora jest ważny OD POCZĄTKU. bardzo ważny jest na poziomie podstawowym - początki, może jeden będzie wolał spokojniej i "na klęcząco", inny od razu zechce lodu, mrozu i adrenaliny.. warto trafić na kogoś kto "zarazi bakcylem", nie zniechęci, nauczy porządnie podstaw.
kolejny wybór to drugi poziom, kiedy wypadałoby się już nauczyć porządnie nurkować, niezależnie czy chcemy to robić tylko na gorących rafach czy też tylko w zimnych kamieniołomach czy mroźnych jaskiniach.
i tu warto wybrać kogoś kto nauczy super pływalności, podejmowania decyzji, partnerstwa, o dekompresji i w ogóle wszystkiego co KAŻDY nurek, nie tylko zaawansowany nurkujący głęboko, daleko i na mieszankach wiedzieć powinien!
niestety takich instruktorów nie ma wielu.. uczą tego wszystkiego dopiero na 3, 4 z kolei kursie, na tych bardziej zaawansowanych.
no i zaledwie kilku tych najlepszych szkoli na niższe stopnie.. a szkoda.

Miły Maciej 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-02-2010, 19:08   

nurkot napisał/a:
uczą tego wszystkiego dopiero na 3, 4 z kolei kursie

Mi sie to wydaje zupełnie normalne bo taki jest po prostu program tych kursów, bardziej dziwne wydałoby mi sie gdyby na kursie AOWD uczyć kogoś nurkowań dekompresyjnych. A poza tym czego miałby wtedy uczyć instruktor na kolejnych kursach ?
Oczywiście zupełnie inną jest sytuacja w której to kursant jest głodny wiedzy i pyta instruktora to wtedy czemu nie, ten nawet powinien przekazać taką wiedzę żeby własnie jak napisałaś "zarazić bakcylem" (sam tak miałem).

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 02-02-2010, 19:37   

nurkot napisał/a:
uczą tego wszystkiego dopiero na 3, 4 z kolei kursie, na tych bardziej zaawansowanych.

Napiszę używając porównania... Żaden instruktor nie nauczy driftu osoby nie umiejącej jeździć samochodem. Nie da się (zarówno w teorii jak i w praktyce) żółtodzioba nauczyć od razu zaawansowanych technik. Jak nauczysz runtime'u kogoś kto nie trzyma pływalności,kto nie potrafi z odpowiednią prędkością się zanurzyć i wynurzyć.

nurkot napisał/a:
uważam że zdecydowanie wybór instruktora jest ważny OD POCZĄTKU.

Tak to prawda jednak osoba nie znająca środowiska nie jest w stanie dokonać właściwego wyboru. Chyba że to będzie fart. Trzeba jeszcze wspomnieć że dobry instruktor w oczach jednego kursanta będzie beznadziejny dla drugiego.

Ja zacząłem nurkować z przypadku i miałem takiego farta że mój pierwszy nauczyciel był świetny. Pozdrawiam Michała Księżopolskiego z Wrocławia. Za to drugi do dzisiaj wisi mi AOWD PADI - zwykły oszust.
Reszta to poszukiwania najlepiej szkolących-bezkompromisowo.

Oczywiście jako osoba która "przerobiła" 5-6 instruktorów nie mam prawa wypowiadać się o innych u których się nie szkoliłem.

Wielu instruktorów znam nie z kursów a ze wspólnych nurkowań z obserwacji mogę wywnioskować jak podchodzą do szkoleń.
Dlaczego to napisałem - bo ja to wszystko już wiem osoba chcąca zrobić OWD nie ma o tym "zielonego pojęcia".

Vortavor 

Stopień: MSDT
Kraj:
Thailand

Wysłany: 02-02-2010, 21:29   

Mam nadzieję, że mój wybór będzie równie szczęśliwy jak ten Twój pierwszy :)

nurkowahancza 

Stopień: P3
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-04-2010, 12:32   

Wybór federacji nurkowej ,to pryszcz-wszystkie uczą nurkowania,a różnią się szczegółami takimi jak np.uprawnienia co do głębokości .Ważne jest aby czegoś się nauczyć , a nie tylko zdobyć plastik .Kurs powinien odbywać się w trudnych warunkach , jednym z elementów szkolenia jest umiejętność zapanowania nad stresem i paniką w nietypowej sytuacji , a w cieplarnianych warunkach tej umiejętności nie nabędziesz.Nurkowanie jest zaliczane do sportów ekstremalnych , więc podczas kursu nie bawimy się w przedszkole , a to już zależy od instruktora i tym się należy kierować przy wyborze kursu , najważniejszy jest instruktor. Po kursie gdy masz już jakieś uprawnienia , sam odpowiadasz za siebie .
Życzę abyś czerpał jak najwięcej przyjemności z przebywania pod wodą , to jest niezły azyl.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 07-04-2010, 13:10   

nurkowahancza napisał/a:
wszystkie uczą nurkowania,a różnią się szczegółami takimi jak np.uprawnienia co do głębokości

i podejściem do partnerstwa, metod planowania, rodzaju dekompresji(od przyjętego modelu, poprzez sposób liczenia, po przyjęty profil), procedur ratowniczych, konfiguracji sprzętowych i paru innych drobiazgów...
nurkowahancza napisał/a:
Ważne jest aby czegoś się nauczyć , a nie tylko zdobyć plastik .Kurs powinien odbywać się w trudnych warunkach , jednym z elementów szkolenia jest umiejętność zapanowania nad stresem i paniką w nietypowej sytuacji , a w cieplarnianych warunkach tej umiejętności nie nabędziesz

Co masz na myśli "w trudnych warunkach"? Kiepska wizura, zimno, ciemno? Możesz sprecyzować? Czy kurs odbywający się w zimnych wodach pływowych jest dostatecznie trudny, czy może potrzeba jakiejś konkretnej wysokości fali, siły prądu czy konkretnej cyferki w skali Beauforta? Ma być z brzegu, czy wyłącznie z łodzi? Może łódź powinna spełniać jakiś konkretny wymóg? A może chodzi o zespół składników, czyniący kurs "prawdziwym"?

Vortavor 

Stopień: MSDT
Kraj:
Thailand

Wysłany: 12-04-2010, 11:09   

Decyzje już podjęte i 21-go zaczynam kurs. Mam nadzieję, że wybory dokonane okażą się dobre i wkrótce będę cieszył się czasem spędzanym pod wodą...może nawet spotkam co poniektórych z Was ;)

[ Dodano: 03-05-2010, 20:24 ]
Pozwoliłem sobie post kolejny pod swoim zrobić, ale od tamtego minął już prawie miesiąc , zatem...

Rozpocząłem kurs zgodnie z planem i w obecnej chwili jestem prawie pewny,
że wybrałem dobrze, gdyż instruktora jakoś bardzo dobrze rozumiem i kontakt jest łatwy,
co wpływa też na moje chłonięcie potrzebnej wiedzy :)

Kilka dni temu założyłem swojego bloga ( mój pierwszy tak na marginesie ),
gdzie zamierzam opisywać swoje przygody z tym wspaniały sportem.
Jeśli ktoś lubi takie rzeczy i ma chwilkę aby poczytać to zapraszam :)

Moja przygoda z nurkowaniem

Mam nadzieję, że za jakiś czas zacznę bliżej poznawać ludzi z tego forum,
szczególnie osoby z Wrocławia co jest oczywiste, ale i z dalszych okolic również,
zatem do zobaczenia o ile już tak mogę się zapowiedzieć :)

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu