Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
konfiguracja sprzetu
Autor Wiadomość
krush86 

Stopień: RESCUE PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-05-2010, 19:45   konfiguracja sprzetu

Witam,
z gory mowie ze nie posiadam jeszcze uprawnien nurkwych natomiast chcialbym ułozyc sobie mniej wiecej kosztorys a takze przykladowa konfiguracje sprzetu i tu prosba o uzupelnienie poniewaz nie mam pojecia o tym jaki sprzet powinienem posiadac po ukonczeniu kursow.
Dodam ze mam zamiar zrobic najpierw owd a kolejnie aowd rescue z kursem pomocy oczywiscie i specjalizacje gleboka i nurkowanie wrakowe.

jeśli chodzi o konfiguracje to:
-pletwy mares plana avanti tre
-maska tusa m-31
-noz scubatech mastercut I
-jacket scubapro t force
-scubapro overall everflex mokry
-butla scubpro 15l 230bar
-automat apeks xtx200 din i octo xtx50
-obciazniki nie wiem jakie
-manometr i tu te problem

ze wzgledu na koszta kursu i sprzetu komputer w nastepnym roku;p
prosze o doradzenie czego brakuje i co lepiej a co gorzej;p dla totalnego laika oczywiscie wyprzedzajac odpowiedzi niektorych kolegow w sprawie teg ze instruktor mi dobrze poradzi to jestem tego swiadom natomiast na ta chwile chodzi mi glownie o kosztorys i niewielka dodatkowa wiedze tuz przed kursem...
z gory dziekuje za odpowiedzi i podpowiedzi.
pozdrawiam krush86

ps. przepraszam za ewentualne bledy i brak polskich znakow ale naprawdeciezko sie przyzwyczaic do laptopa co z cala pewnoscia mie nie tlumaczy... :aaa:
Ostatnio zmieniony przez krush86 11-05-2010, 19:48, w całości zmieniany 2 razy  

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-05-2010, 20:26   

Było już siedemset czterdzieści trzy podobne tematy - przeszukaj archiwum.
Co do przedstawionej przez Ciebie listy:

1. Jeśli masz kasę, to odpuśc mokry skafander. Kup suchy a w ciepłe wody coś tańszego niż Everflex.

2. Automat wystarczy XTX50 (lub nawet 40'ka) lub stary ATX. Zaoszczędzone pieniądze wydaj na suchego.

3. Odpuśc sobie flaszkę. Zaoszczędzone pieniądze -> suchy.

4. Jacket odpuśc. Kup używane skrzydło z płytą. Pewnie jak to zwykle bywa będzie zaraz dyskusja o wyższości świąt... ale jak chcesz nurkowac nawet na prostych wrakach, to jacket nie jest dobrym rozwiązaniem.

Jeśli nie masz aktualnie pieniędzy na dobrej jakości suchy, to kup piankę. Reszta j.w.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 11-05-2010, 20:28, w całości zmieniany 3 razy  

magul 

Stopień: MSD, SM IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-05-2010, 20:30   

Jeśli jest to kosztorys nowego sprzętu to niezłą kaskę za to wybulisz.
Skoro jeszcze nie zacząłeś kursu to skąd akurat pomysł na te konkretne rzeczy.
krush86 napisał/a:
-pletwy mares plana avanti tre

W takich pływam i dla mnie są okej, wymieniłem tylko paski na sprężyny bo ciągle sobie paznokcie łamałem.
krush86 napisał/a:
-automat apeks xtx200 din i octo xtx50

Szkoda chyba kasy na 200, wystarczy xtx50
krush86 napisał/a:
-maska tusa m-31

Maskę najpierw przymierz a potem kupuj.
krush86 napisał/a:
-jacket scubapro t force

Przy cenie za ten jacket ok. 1500 zł ty chyba lepiej skompletować płytę i worek.

Nuroslaw
[Usunięty]

Wysłany: 11-05-2010, 20:43   

pomyśl o płetwach Technisuba, np. Caravelle
Maska lepiej Cresii Matrix, Mares X-Vision itp albo Scubapro framelles albo podobne - o malej pojemności a jednak bardzo duzym polu widzenia.- ale i tak dobieramy w sklepie każda indywidualna,
Brak rurki: polecam najpewniejsze bez zaworkówtaka jak ta CRESSI Fajka CORSICA, albo komfortowe: uzywam nieśmiertlenej rurki Technisub Air, albo TUSA Fajka SP-130 PLATINA HYPERDRY (mam kilka i te dwie są najwygodniejsze dla mnie).

nóż może być,
jacket: nie szkoda Ci kasy ? może warto rozpatrzyć BCJ 5960 albo jakieś skrzydełko. Co Twój instruktor preferuje ?
Potrzebujesz sprzęt na kurs ? bo jesli nie, to się wstrzymaj, ponurkuj w sprzęcie pożyczonym. W tym okresie bardzo łatwo o zmianę zapatrywań.

Skafander tylko Overall? bez kaptura, w polskie wody ?

Automat: poco 200? Kup lepiej dwa XTX50/DS4, a butlę z podwójnym zaworem.

Obciązniki to po prostu ołów - , dobierz do wielkości kieszeni balastowych w jacketie/skrzydle. I kup od razu trochę więcej. - przy da się. i pas balastowy- będzie do free.

Manometr- w zasadzie też dowolny: Seeman, Scubapro itp.
Ostatnio zmieniony przez Nuroslaw 11-05-2010, 20:44, w całości zmieniany 1 raz  

woland66 

Stopień: zagłębiający się
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-05-2010, 20:58   

No to krótko
Ja bym jednak najpierw kurs? – wtedy kupisz ABC a resztę po.
A gdzie będziesz nurał? A co chcesz robić w przyszłości swojej nurkowej – egiptowo raz w roku, czy to co napisałeś – wraki Bałtyku, ciemne zimne jeziora RP?
Ale tak do rzeczy
- płetwy kaloszowe = pomyłka :stop; – koniecznie paskowe + buty – tu wybór jest szeroki – też uzależniony od wielu czynników/skafander/ waga –liczy się w samolocie/ siła jaką dysponujesz – np. MARES X3 lub Oceanic Viper etc.
- maska – idź do centrum i poprzymierzaj – jedyna droga – nie mam maski dla każdego(o maskach sporo na forum, jak i o płetwach)
- a może nóż/nożyce
- jacket w tej cenie – to może skrzydełko do pojedynczej flaszki, jak już myślisz o tak szybkim rozwoju / a może znajomy doradzi skompletowanie płytki z workiem itd. – ale to też chyba raczej po plastiku
- ten mokry Scubapro jest naprawdę świetny /w naszych wodach nie obejdzie się bez kpl. z shorty – takie 5+5 / 5+7 :ping: – ale przymierz kilka – ja w końcu wybrałem innej firmy - a i tak z czasem sucharek :bee;
- flaszka na początek – mmmmmmmm – to może za tą kaskę jednak digital lub komp,?
- automaty - no tu pojechałeś z grubej rury – widać kolo z kasą :marl:
- ołów dadzą w bazie na kursie – do samolotu i tak nie zabierzesz bo po co – jak się wywarzysz będziesz wiedział – jakie i ile i z czasem kupisz
- a manometr - taki fajny w metalowej obudowie bym brał
Pozdrawiam :pa:

cocaine 

Stopień: CMAS P1
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-05-2010, 21:59   

Tak tylko wtrące swoje skormne zdanie. Konfiguracje wybrałeś typową jak na człowieka przed kursem ( ja też podbnie myślałem), ale można taniej i więcej. Przed kursem kup samo ABC. Maskę dobierz w pobliskim sklepie nurkowym, płetwy paskowe cressi frog i styknie.

Jeżeli będziesz nurkował w polsce i coraz czesciej to jak koledzy proponowali automat apeksa, zestaw fajny jest ATX 40 I i II st. z octopusem i manometrem za 1200zł. Skrzydło(worek dive rite + jakaś płyta i uprząż wygodna jeżeli nie chcesz się męczyć z pojedyńczą taśmą) będzie lepsze, niewiele droższe, a rozwojowe. Komputer albo już digital by się przydał. Mokra pianka w Polsce... da się sam tak nuram narazie, ale i tak niedługo suchar przyjdzie.

Jeszcze taka sprawa, czemu czepiliście się, że butli nie? Jak kupi 12 l to potem ew. będzie mógł do twin'a rozbudować. Flaszka się zwraca szybko, bo przy cenie 20-30 zł za dzień to po 30 dniach byśmy mieli swoją flache(często wychodzi, że płacimy za 3 dni, a nurkujemy 2 jak pożyczamy na weekend w centrum nurkowym w mieście)
Ostatnio zmieniony przez cocaine 11-05-2010, 22:01, w całości zmieniany 1 raz  

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 11-05-2010, 22:04   

cocaine napisał/a:
Jak kupi 12 l to potem ew. będzie mógł do twin'a rozbudować.

Przynajmniej teoretycznie, bo w praktyce nie znajdzie drugiej identycznej flaszki.

spierzakpiotr 

Stopień: kursant
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-05-2010, 23:25   

ja bym dobierał sprzęt w takiej kolejności:

1. ABC wiadomo... najlepiej mieć swoje i często przy kursach podstawowych wymagają.
2. Pianka/Skafander + rękawice kaptur itd.... tak jak wyżej, w swoim zawsze cieplej itd.
3. Komputer... dużo ułatwia i pomaga w nurkowaniu (dla mnie ważny)
4. Automat... dlaczego nie jacket... bo nim oddychasz... swój znaczy sprawdzony i serwisowany więc nie powinno się nic dziać jak to może być z niepewnymi automatami w różnych bazach w których przyjdzie Ci nurkować. Mi w Egipcie na pożyczonym zabrakło powietrza.... manometr wskazywał 50atm!
5. Jacket... wygoda.
6. Teraz drobiazki typu bojka, latarka itd.
7. Na końcu bym kupował butlę.

Nie nastawiaj się może że kupisz wszystko za jednym razem nie mając jeszcze ogólnego poglądu na sprzęt. Możesz tak bardzo łatwo coś przeoczyć i potem tego żałować. Do rodzaju sprzętu i konfiguracji powoli będziesz dochodził tak jak do samego nurkowania. Na razie tak jak radzą inni... ABC

Powodzenia!

Nuroslaw
[Usunięty]

Wysłany: 12-05-2010, 07:41   

cocaine napisał/a:
Flaszka się zwraca szybko, bo przy cenie 20-30 zł za dzień to po 30 dniach byśmy mieli swoją flache(często wychodzi, że płacimy za 3 dni, a nurkujemy 2 jak pożyczamy na weekend w centrum nurkowym w mieście)

ja byłem zmuszony kupić flaszkę z uwagi na odległość od najbliższej wypożyczalni.
Ale nawet jak ktoś ma pod nosem, to niech pamięta że w tej cenie 20-30 zł ma już powietrze. Koszt doładowania butli 15l to 15 zł. Kosztów dojazdu po naładownie nie liczę, bo czy naładować czy pożyczyć to i tak trzeba jechać. A do egiptowa (czyt. w transp. lotniczym) to i tak butli podobnie jak balastu brać nie będzie.

rush 

Stopień: DEEP
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-05-2010, 11:05   

spierzakpiotr napisał/a:
ja bym dobierał sprzęt w takiej kolejności:
1. ABC wiadomo... najlepiej mieć swoje i często przy kursach podstawowych wymagają.
2. Pianka/Skafander + rękawice kaptur itd.... tak jak wyżej, w swoim zawsze cieplej itd.
3. Komputer... dużo ułatwia i pomaga w nurkowaniu (dla mnie ważny)
4. Automat... dlaczego nie jacket... bo nim oddychasz... swój znaczy sprawdzony i serwisowany więc nie powinno się nic dziać jak to może być z niepewnymi automatami w różnych bazach w których przyjdzie Ci nurkować. Mi w Egipcie na pożyczonym zabrakło powietrza.... manometr wskazywał 50atm!
5. Jacket... wygoda.
6. Teraz drobiazki typu bojka, latarka itd.
7. Na końcu bym kupował butlę.

Popieram w całości, dokładnie w takiej kolejności dokonywałem zakupów, z tym że do pkt.7 jeszcze nie dotarłem (póki co wygodniej mi wypożyczać). ABC, skafander i automat warto kupić nowe, reszta może być z 2-go obiegu (szczególnie jacket, bo przy obecnej modzie na skrzydła, dobrą używane kamizelkę można kupić za kwotę do 500 PLN).

Nie śpiesz się, w amoku możesz kupić coś zupełnie niepotrzebnego, albo nieodpowiedniego i potem dopiero tego żałować.
Przed kursem kup ABC (no i może skafander - zależy czym dysponuje twoje CN), a resztę dokupuj jak zdobędziesz trochę doświadczenia, bo na forum będziesz miał mnóstwo różnych opinii, a po 2 stronach kłótnię na następne 10 w temacie zupełnie nie związanym z Twoim pytaniem :bee;

waterman 

Stopień: D-Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-05-2010, 11:20   

A ja proponuję taką konfiguracjię
1 Kurs
2 Kurs
3 Kurs
4 nurki w pożyczonym
5..... 20 nurki w pożyvzonym
21 zakupy

Proponowanie zakupu suchego skafandra przed kursem owd jest hm.... dziwną propozycją.
Moim zdaniem najpierw kurs, pływalność, a potem reszta

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-05-2010, 13:39   

waterman napisał/a:
Moim zdaniem najpierw kurs, pływalność, a potem reszta

IMO zakup pianki czy suchego przed kursem ma sens, jednak trzeba mieć kogoś, kto doradzi podczas przymierzania, a w przypadku suchego trzeba mieć instruktora, który umie poprowadzić OWD w suchym.

Pływanie w piance, w której pływały wcześniej ze dwie setki kursantów, nie należy do przyjemności. Na OWD miałem to szczęście, że ze względu na wymiary dostałem nową piankę prosto z wieszaka. Gdybym nie dostał, zapewne kupiłbym ją jeszcze przed kursem.

Zaraz po kursie kupiłem cały sprzęt i co ciekawe, zakupy były na tyle przemyślane (tu zasługa również forum gdzie znalazłem sporo informacji), że żadnej "wtopy" nie zaliczyłem. Niektóre z zakupionych wtedy elementów (skrzydło, płyta) używam do dzisiaj.
Jedyną rzecz, którą instruktor źle mi doradził (ale tu powodem był aspekt ekonomiczny), była maska Mythos, która okazała się być mało wytrzymała.

nurkot 

Stopień: murena
Kraj:
Poland

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 12-05-2010, 13:58   

IMHO też najpierw kurs i zobaczyć jak się pływa to w tym to w tamtym.
niestety nie każdy ma tę możliwość.

na kursie też to różnie bywa ze sprzętem, czasem trafiasz na podziurawione pianki, niedopasowane jackety, zamarzające automaty
czasem wszystko jest niby full wypas nóweczka, ale cały sprzęt tej samej firmy i np. nie pasuje coś na konkretną osobę
a czasem sprzęt będzie różnorodny, będzie można dopasować, wybrać, popytać czemu to a nie co innego i jak z tym a jak z tamtym.

no ale to już kwestia samego kursu, instruktora i miejsca w którym nurkujemy.

niemniej jednak na pewno warto:
1. zastanowić się gdzie chcemy nurkować - ciepłe wody, chłodne, pomyśleć nad suchym.. ale może pianka też się przyda? wtedy na pewno wybierać ciepłą i dobrze dopasowaną!
2. dobrać maskę do twarzy coby dobrze leżała (ale też przyda się rada nurkującej osoby)
3. mieć coś do mierzenia głębokości i czasu nurkowania - prosty komputer a najlepiej Digital 330 -> od początku ok - od planowania za pomocą tabel (czy też innych metod) nurkowań w limicie NDL aż po nurkowanie wg. runtime czy też planowanie w locie..
4. kupić dobre automaty, jeśli stać Cię na XTX200 to czemu nie, ale fakt, że "niższe modele" w zupełności wystarczają nawet do b "poważnych" i głębokich nurów.
5. popróbować pływania w różnych płetwach, ale UWAGA! na początku trzeba sporo poćwiczyć, bo w żadnych nie umie się pływać :D
6. popróbować pływania w różnych kamizelkach: skrzydło, jacketoskrzydło, jacket
a co najważniejsze nie spieszyć się, kupować spokojnie i z zastanowieniem i składać sprzęt by pasował, był przemyślany, dobry do użycia w syt.awaryjnej no i najważniejsze byś umiał się nim posłużyć.
ale od tego to też już jest kurs.

poWODzeniA!

krush86 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-05-2010, 16:11   

jesli chodzi o kupro to rzeczywiscie kupie oprocz abc po kursie. jesli chodzi o wody to glownie nasze polskie jeziorka i bardzo nastawiam sie na wraki ewentualnie raz do roku np egipt...
jesli chodzi o jacket i automat to poprostu stawiam na bezpieczenstwo i sadze ze nie nalezy na tym oszczedzac...
co do pianki t ta wydaje siedobra natomiast mam nadziee ze mozna dokupic do niej kaptur.
pletwy rzeczywiscie buty + regulacja...
natomiast skrzydlo mnie troche odpycha nie wiem czemu

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-05-2010, 16:46   

krush86 napisał/a:
jesli chodzi o jacket i automat to poprostu stawiam na bezpieczenstwo i sadze ze nie nalezy na tym oszczedzac...

Bezpieczeństwo w nurkowaniu to wypadkowa kilku czynników - sprzęt jest tak bezpieczny, jak dobrze wyszkolony jest nurek, który go używa. Zdecydowanie lepiej oszczędzić na sprzęcie i wydać to na dobre kursy niż odwrotnie. Dodatkowo wyższa cena sprzętu nie zawsze przekłada się na wyższe bezpieczeństwo.

Drogi jacket wcale nie oznacza większego bezpieczeństwa, często wręcz przeciwnie (większość jacketów to konstrukcje jednopowłokowe a skrzydła dwupowłokowe).

W przypadku automatów powyżej pewnego poziomu (automaty budżetowe na ciepłe wody) różnice w niezawodności są bardzo niewielkie (właściwie to nikt nie ma wiarygodnych statystyk, są tylko opinie).

Kupuj z rozwagą (nie najdroższy sprzęt, a użyteczny) a zaoszczędzone pieniądze wydaj na podniesienie własnych kompetencji. Od OWD do w pełni bezpiecznego nurkowania droga daleka i niestety po drodze trzeba nieco a kursy wydać.

krush86 napisał/a:
natomiast skrzydlo mnie troche odpycha nie wiem czemu

To zrozumiałe. Lśniące i wypasione jackety z logo znanego producenta budzą na początku większe zaufanie. Dlatego ważne, byś z zakupem jacketu poczekał, aż ponurkujesz trochę z różnymi ludźmi, używającymi różnych konfiguracji (a najlepiej sam ich popróbował). Dopiero wtedy będziesz miał jako taki pogląd czego potrzebujesz.

Jeśli nastawiasz się na wraki, to nie masz wyboru. Jednopowłokowy jacket na wrakach to zaprzeczenie bezpieczeństwa.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 12-05-2010, 16:55, w całości zmieniany 6 razy  

grzegorz 

Stopień: instruktor IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-05-2010, 18:18   

waterman napisał/a:
Proponowanie zakupu suchego skafandra przed kursem owd jest hm.... dziwną propozycją.

powiedz to Szwedom,Norwegom itp.

piotrek_n 

Stopień: adv. TMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-05-2010, 20:54   

Dla mnie nic dziwnego. Bedzie na poczatku troche trudniej, ale w sumie wyjdzie to z korzysia dla niego. ;-)

waterman 

Stopień: D-Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-05-2010, 21:05   

grzegorz napisał/a:
powiedz to Szwedom,Norwegom itp.
już tłumaczę.
Chodziło mi oto, że mało kto (może nie kolega) na początku swojej drogi nurkowej wie co będzie w wodzie robił. Jaki skafander będzie mu potrzebny. Czy będzie nurkował z baz gdzie jest miejsce do suszenia (neopren) czy nurał z dzikich miejsc gdzie sprzęt pakuje się mokry do samochodu (cerata).
Szwedzi u siebie też nurkują w piankach

krush86 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-05-2010, 22:03   

wiadomo ze doswiadczeni maja racje wiec najpierw kursy potem doswiadczenie doswiadczenie doswiadczenie i dopiero kupno sprzetu...
ale chyba kupie skafander przed jakos mi sie ie widzi wciaskac w uzywany po niewiadomo kim... jak narazie wciaz mysle o mokrym trzeba probowac wszystkiego a jak mi zmarznie zadek to pmysle nad suchym...
Ostatnio zmieniony przez krush86 12-05-2010, 22:07, w całości zmieniany 1 raz  

szczyp_ior 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-05-2010, 22:45   

krush86 napisał/a:
mysle o mokrym trzeba probowac wszystkiego a jak mi zmarznie zadek to pmysle nad suchym...

jak mokry będziesz kupował to jednak nówkę, mimo wszystko to masz przy samym ciele, względy higieniczne, rozglądaj się może trafisz na okazję. Ja swoją piankę 5+5 kupiłem nową za 600zł więc stosunkowo niewiele, a ponurałem w niej kilkanaście razy, ale chcąc przedłużyć sezon nurkowy teraz zainwestowałem w suchego :)

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu