Ja tylko z jedną uwagą - flaszkę też kupiłem (dla siebie i partnurki)- szybko się inwestycja zwróciła. Ceny wypożyczeń jednak dają po kieszeni.
Tak naprawdę to na początek najlepiej kupić sobie .... dystans do sprawy W miarę upływu czasu i nabierania doświadczenia zmieniają się nam potrzeby. To tak z doświadczenia "napaleńca". Dziś już inaczej robiłbym zakupy niż na początku kariery.
Trafnych wyborów
Ostatnio zmieniony przez ramzes78 13-05-2010, 17:49, w całości zmieniany 1 raz
Ja tez zrobilem pare bledow przy kupowaniu sprzetu moj zestaw by wygladal tak:
Automat 2 x Apeks ATX 40 Jakosc\cena
Flaszka 2x7 300 bar
Suchacz Santi
Plyta i uprzaz DIR (nie orginalna) Jakosc\cena stal jak stal
Worek AGIR , DTD ,DirZone
Uwatec digital 330 uczy myslenia i planowania
Kompas Suunto Sk-7
płetwy jakies techniakalia Jety
Maska Back devil Seemann Sub
Latarka Na kablu Azon nawet styklo by
Ciezarki zrobisz sam
Bojka
ocieplacz nawet ten wojskowy za 50 zl
sykator
i wiecej nic nie potrzeba tak mysle:)
Zestaw bardzo dobry do bezpiecznego nurkowania jak ktos chce moze pozniej dokupic 2x12.Na tego suchacza trzeba sie wykosztowac szkoda ze tak drogo
Ostatnio zmieniony przez hazi 13-05-2010, 21:38, w całości zmieniany 6 razy
Plyta i uprzaz DIR (nie orginalna) Jakosc\cena stal jak stal
? gazu wchodzi podobnie jak do 2x10 200 bar, waza podobnie, a problemow z biciem do 300 jakby wiecej. rozumiem ze moze problem z wytrymowaniem 10, ale wtedy stalowa plyta?
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 14-05-2010, 08:12
Haw napisał/a:
rozumiem ze moze problem z wytrymowaniem 10, ale wtedy stalowa plyta?
Raczej aluminiowa... Im cięższe butle i płyta, tym trudniej przesunąć środek ciężkości bez przeważania. Ale, co jo godom, co jo godom... Zapełnianie rynku wtórnego jest w końcu w moim interesie
W sumie racja waga jest praktycznie taka sama 2x7 300 bar i 2x10 200 bar.Wiec optymalnie oplaca sie tylko 2x7 200 bar na plytkie , bezpieczne ( w sensie zdublowany zestaw) i krótkie nurki lub 2x12 200 bar na głebokie ,bardziej podnoszace adrenaline , i dlugie nurki
Ostatnio zmieniony przez hazi 14-05-2010, 22:17, w całości zmieniany 5 razy
Wysłany: 15-05-2010, 00:05
A ja uwazam ze czas kolege zweryfikuje:) ponura popatrzy,poslucha w realu i zrobi i tak zakupy u instruktora swojego:) po roku nurkowania w egipcie sam zweryfikowalem potrzeby:) Jak ktos juz tu napisal w jakims poscie moge teraz otworzyc wypozyczalnie malą:)
po drugie kazdy z nas zaplacil tgz"gapowe":)
A ja proponuję taką konfiguracjię
1 Kurs
2 Kurs
3 Kurs
4 nurki w pożyczonym
5..... 20 nurki w pożyvzonym
21 zakupy
popieram jak najbardziej.
ponadto, ja 15 nurków po kursie kupiłem sprzęt i okazało się że popełniłem wiele błędów (chociaż doradzali mi też fachowcy) teraz dopiero po ok. 2 latach zaczynam wiedzieć co mi potrzeba
butla .... po co? jak będziesz nurkował w lesie z polany to ok. ale w bazach lub pobliżu ???? wypożyczenie nabitej butli = ok. 20 zł a samo nabicie twojej = ok. 15 zł czyli dźwiganie butli, wożenie jej po Polsce, zimowanie w szafie, przęglądy itp. = 5 zł warto się bawić ( a za granice i tak swojej butli nie zabierzesz.
Jeżeli zamierzasz wchodzić w miejscach tzn. dzikich, to i tak musisz mieć sprzęt skonfigurowany z twoim partnurem. np.po co twin 2x12 jak partner będzie miał tylko pojedyńczą 12 i po 30 min pokaże "rezerwa"
nurkuj, nurkuj, i jeszcze raz nurkuj a potem sam będziesz wiedział co ci leży
Pozdrawiam.
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 19-05-2010, 14:05
czyli niezależnie co kupi i tak będzie wymieniał .......
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko