Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytanie do posiadaczy aladinTec2G-jak długo śmiga na baterii
Autor Wiadomość
zielony_nur 

Stopień: pa_DiR_esq :-)
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-04-2010, 10:38   Pytanie do posiadaczy aladinTec2G-jak długo śmiga na baterii

Witam, poratujcie proszę doświadczeniem. Ile nurków poniżej termokliny w Polsce wytrzymuje Wasz aladin na jednej baterii, jaka to bateria (producent) i jak często używacie podświetlenia? Mocno mnie kusi ten komp, w zasadzie już bym leciał do sklepu, gdyby nie to, że w manulau na 16 stronie producent zeznaje (mniej więcej), że w wodach o temp. 4-20 stopni na nowej baterii komp wytrzymuje od 1 do 20 godzinnych nurków :co: . Znalazłem wątek na ten temat na innym forum, opinie były różne, w skrajnym przypadku komp wyłączył światło podczas pierwszego nura. Dajcie znać jak jest u Was, z góry dziękować pięknie.
Maciek

rush 

Stopień: DEEP
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-04-2010, 14:17   Re: Pytanie do posiadaczy aladinTec2G-jak długo śmiga na bat

zielony_nur napisał/a:
..... że w manulau na 16 stronie producent zeznaje (mniej więcej), że w wodach o temp. 4-20 stopni na nowej baterii komp wytrzymuje od 1 do 20 godzinnych nurków :co: . Znalazłem wątek na ten temat na innym forum, opinie były różne, w skrajnym przypadku komp wyłączył światło podczas pierwszego nura. Dajcie znać jak jest u Was, z góry dziękować pięknie.
Maciek

W manualu alladina, na 16 stronie jest ostrzeżenie, iż nurkowanie z podświetleniem włączonym "na stałe" powoduje znacznie szybsze zużycie baterii (20-40 godzinnych nurkowań w wodach ciepłych i 1-20 w wodach zimnych).
Na 51 stronie masz podane, że czas życia baterii to 2-3 lata albo 200-300 nurkowań , tak więc bez paniki, podświetlenia normalnie nie załącza się na stałe - zazwyczaj podświetla się tylko na chwilę i w ciemności, a więc w nocy lub dosyć głęboko.
Domyślam się, że to taka typowa notka dla "hamburgerów" którzy potrafili pewnie bawić się kompem na sucho godzinami przed pierwszym nurkowaniem, na którym załączali stałe podświetlenie i zaraz lecieli do sprzedawcy z gębą że im się bateria wyczerpała :ping:

P.S.
Aż sam sprawdziłem, bo mam ten komputer także na oku, szczególnie że złotówka coraz mocniejsza i można go już sprowadzić za ok 1tys. PLN :tak:

zielony_nur 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-04-2010, 16:31   

Hej, nie jestem przekonany czy masz racje. "For temperatures between 4 °C/40 °F and 20 °C/68 °F the life of a new battery will be somewhere between 1 and 20 1-hour dives". Wiem, że wyrwane z kontekstu, ale nie ma słówka o włączonym 'na stałe' podświetleniu. Dwa zdania wcześniej jest "In warm waters (20 °C/68 °F and above), a new battery can sustain 20-40
1-hour dives with the backlight always on". Być może 'duch wypowiedzi' ma być taki jak mówisz, ale moim zdaniem jest to tak napisane, że pozbawia Cię prawa ewentualnej reklamacji, gdyby się okazało, że Twój egzemplarz 'spala' 1 baterię na 1 nura. Czekam na informację od właścicieli sprzętu. zdrówka

rush 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-04-2010, 17:17   

Kontekst jest tu decydujący, ale kłócił się nie będę - po prostu wiem że mam rację :bee;

Haw 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-04-2010, 23:20   

zielony_nur napisał/a:
Ile nurków poniżej termokliny w Polsce wytrzymuje Wasz aladin na jednej baterii, jaka to bateria (producent) i jak często używacie podświetlenia?
moj jak na razie ma 5 nurkow okolo 30 min. w temp. 1-2 st z max. kontrastem i sporadycznie uzywanym podswietleniem. sladu zuzycia oryginalnej baterii na razie nie widac.

TomekP 

Stopień: wystarczy OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-05-2010, 19:15   

zielony_nur napisał/a:
Dajcie znać jak jest u Was, z góry dziękować pięknie.
Maciek

jakieś 12 z temp. min. <6 stopni, niektóre (kilka) na podświetleniu ciągłym
Ostatnio zacząłem się martwić bo mi coś mało baterii pokazywał, ale sprawa się wyjaśniła, bo to nie było wskazanie baterii :P
W sumie przez 45 nurkowań wskazania baterii są między 4 i 6, ostatnie w ciepłych wodach na 6 . Na jednym nurku zapisał 0.
Bateria Panasonic

zbych_c 

Stopień: TMX i nadal mało
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-05-2010, 17:43   

Mam Tec2G od ponad roku. Nurkuję 1-2 razy w tygodniu. Przy zgrywaniu danych stan batrerii był ostatnio 80% - ale to warunki domowe. Nigdy nie właczam podświetlenia. Kompa oświetlam latarką przy masce. Ale dla mnie decydujące przy zakupie były soft i interfejs na Mac'a. Nigdy nawet zimą nie miałem problemów z ew samoistnym wyłączeniem pod wodą - ale może pora sprawdzić pod wodą wskazania baterii.

zielony_nur 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-05-2010, 14:49   

dziękować wszystkim, mam i ja :pigs: .
Rush - w decathlon mieli/mają? w cenie 1099 pln, 2 lata gwarancji.
zdrówka

rush 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-05-2010, 17:00   

Dzięki za info, ale to wciąż jakieś 200 PLN drożej niż za granicą, sam komputer to pewnie by się nie opłacało sprowadzać (ryzyko że w przypadku konieczności skorzystania z gwarancji cena się wyrówna albo gorzej), ale że będę prawdopodobnie kupował jeszcze kilka rzeczy (w dużych sklepach w UK albo innych krajach UE można naprawdę ustrzelić świetne okazje) to raczej zaryzykuję ;)
Btw. Uwatec chyba jakąś akcję robi, bo ten komp staniał do tej ceny także w innych sklepach w PL.

TomekP 

Stopień: wystarczy OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-05-2010, 17:22   

rush napisał/a:
Uwatec chyba jakąś akcję robi,

Pojawia się też pod szyldem innych firm.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu