Wysłany: 16-05-2010, 11:59 ile brać balastu na słone wody?
Witam.
Jestem świeżo po zrobieniu P1(można powiedzieć, że jeszcze pianka nie wyschła ). Niedługo wybieram się do Egiptu i nie chcę "skwierczeć" na plaży razem z żonką, tylko zanurkować. Ze względu na brak doświadczenia w wyważaniu "na słono"proszę o podanie jak się wyważać i chociaż w przybliżeniu podajcie ile brać balastu.
W naszym jeziorku zabierałem ok. 8kg do pianki 7+7 i butli 15l. ważę ok. 90 kg. Do Egiptu biorę piankę 7mm, bo takową posiadam, a nie chcę wypożyczać na miejscu.
proszę o konkretne odpowiedzi
pzdr
p.s. jak możecie polecic jakąś polskojęzyczną bazę w Sharm, to chętnie...
W wtym salcesonie nie zle sie zgotujesz w egipcie.. Co do balastu to 10kg.. mam nadzieje ze nie wpadniesz na pomysl zeby go targac z polski.. bo bagaz tylko 15 kg..:)
Wysłany: 16-05-2010, 12:41
Ja mam 6 kilo przy piance Bare 7m,to indywidualna sprawa,zanim tam zanurasz to sie wywaz poprostu,uczyli na kursie i jak sie wywazysz dorzuc soibie do tego zestawu 2 kilo i bedzie brylantowo:)
indywidualna sprawa,zanim tam zanurasz to sie wywaz poprostu
Święte słowa,WYWAŻ się do konfiguracji jaką bedziesz miał na miejsu.Nie baw sie w wyważanie na pałe bo sie okaże na koniec nura że cie wyrzuci np. i nie bedziesz w stanie utrzymac sie na przystanku deko.Napewno wiesz jak to zrobić....Jak niewiesz albo zapomniałeś pytaj
Ostatnio zmieniony przez OLO Wawa 16-05-2010, 18:36, w całości zmieniany 1 raz
Bardzo dobrze robisz,niech sie chłopak uczy robić poprawnie bo jak się zacznie eksperymentować na pałe to póżniej masa sytuacji awaryjnych wychodzi i nieszczęście gotowe,dlatego obowiązkiem bardziej doswiadczonych kolegów jest zwracać konstruktywne uwagi jesli widza że jakies wątpliwości sa.Jestem zwolennikiem dbania o bezpieczeństwo partnerów jeszcze na etapie wejścia do wody bo w wodzie moze być juz za póżno.....
Wysłany: 16-05-2010, 18:38
No wiesz po roku w Egipcie to sie napatrzylem na rozne sytuacje:) Nieraz naprawde sie zastanawiam kto rozdaje te plastiki "instruktorskie".Sam jestem zwolennikiem bezpieczenstwox2:)
OLO, balastu nie biorę z Pl, chodziło mi o to, ile brać do wody.
Blady 99: nie chodziło mi o głupie docinki, tylko o konkretne odpowiedzi. Właśnie piankę 7mm biorę z Pl, bo taką mam, a jak pisałem nie będę wypożyczał na miejscu nie wiadomo po kim. "Salceson" nie salceson a własnie w takiej będę nurkował.
Dziekuję pozostałym kolegom za podpowiedzi, na pewno skorzystam, i też tak myslałem, żeby przed nurkiem wyważyć się, ale może być różnie. Jak porządna baza to sami zasugerują wyważenie, ale może być i tak: "nie ma czasu, bierz 10kg i będzie ok., zaraz wypływamy i nie bedziemy na ciebie czekać".
Jestem dopiero na początku mojej drogi nurkowej, więc nie chciałbym jej zbyt szybko skończyć, dlatego też chcę wszystko robić z głową i bezpiecznie.
Jaką bazę możecie polecić w Sharm?
pzdr
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko