Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomoc w wyborze płetw paskowych
Autor Wiadomość
qbeu
[Usunięty]

Wysłany: 03-06-2010, 22:21   Pomoc w wyborze płetw paskowych

Cześć i czołem!
Zdaję sobie sprawę, że tematów co do wyboru płetw paskowych była już cała masa (poświęciłem dobre kilka godzin na ich przeczytanie), jednak wciąż mam wątpliwości :ping:
Teraz parę słów o mnie, może to ułatwi co doradzić: mam 21 lat, uprawiam regularnie sport i uważam, że mam dość silne nogi, jestem w trakcie robienia P1 (do tej pory tylko raz nurkowałem na wodach otwartych) a na basenie popinkalam w Technisubach Stratos FP, oczywiście kaloszach. Nie mam porównania do innych płetw, ale pływa mi się w nich naprawdę dobrze - nie łapią mnie skurcze i w porównaniu do innych płetwiarzy wydają się być dość szybkie.

Płetwy, które chciałbym kupić miałyby służyć wyłączenie do nurkowania z butlą, w mokrym skafandrze (piance). Oczekiwałbym od nich także, aby były uniwersalne tzn. żeby istniała możliwość nauczenia się na nich wszystkich technik pływania typu pływanie do tyłu czy żabką (podobno w niektórych płetwach ciężko się pływa w pewien sposób, np. w twinjetach do tyłu)

Zaciekawiły mnie dwie płetwy:

1.
Scubapro Seawing Nova
http://www.logbook.pl/pro...awing-Nova.html
zwyciężyły w teście 2010 na portalu www.scubadiving.com
http://www.scubadiving.co...ro-seawing-nova
nie wiem jednak czy nie będę miał w nich problemu z np. pływaniem do tyłu, a dodatkowo według mnie trochę dziwnie wyglądają.

2.
Scubapro Jet Fin
http://divezone.pl/scubap...twa-p-1260.html
Z tego co wyczytałem wydają się być idealne do wykonywania wszelkiego rodzaju podwodnych manewrów, jednak podobno ze względu na wagę bardziej nadają się do suchego skafandra niż mokrego (w piance jest problem z utrzymaniem poziomej pozycji).

Oczywiście jak ktoś ma inną propozycję to chętnie ją rozpatrzę :)

PS: jestem także na kupnie butów do płetw paskowych, i sprzedawca twierdzi, że but powinien być o pół rozmiaru większy niż te co się nosi na co dzień - prawda to? But, który zdaniem pana sprzedawcy był dla mnie odpowiedni miał 0,5-1 cm luzu między przednią ścianką a paluchem.

Pozdrawiam i czekam na wypowiedzi :)

Szyderca 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-06-2010, 23:35   

Mares AVANTI x3 lu quatro
Jety raczej bym najpierw popływał zanim bym się na zakup zdecydował
Osobiście używam Jetów a wcześniej uzywalem CRESSI SPACE FROG

Rozważ np TUSA IMPREX

Dauntless 

Stopień: SDI/TDI,IANTD,PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-06-2010, 06:40   

Nr 1 płetwy nadaja sie jedynie do snorklowania,jest to totalna porazka,absolutnie nie maja ciagu.Wiem z sprzedawcy zachwalaja ale z praktyki wiem ze ludzie wystawiaja pozniej te"cudo",do tego jeszcze ta cena masakra
pozycja nr2 to jak czołg,prawie niezniszczalna pletwa i bardzo silny ciag, plywanie zabka jest rewelacyjne.
polecam nr 2

KowiKowi1979 

Stopień: IANTD+DSAT+NAUI+PSAI
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-06-2010, 09:35   

Z tych dwóch wziąłbym najprostsze jety. Przejrzyj w sieci również inne podobne modele; scubatech, divesystem etc.

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-06-2010, 10:54   

Biorąc pod uwagę nieśmiertelne JetFiny $pro - rozważ jeszcze lekkie Jety typu OMS.
Wadą niezłych płetw Maresa jest cena i wynalazki typu sprzączki na paskach.
Ogólnie jeśłi płetwa jest w miarę sztywna i nie ma wynalazków typu "zginam się wszędzie" to spełnia twoje kryteria. Nie próbuj sie kierować marketingowym bełkotem i liczbą złotych medali - a wyłacznie zdrowym rozsądkiem.

wiesiek01 

Stopień: Jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-06-2010, 11:02   

TomM napisał/a:
Wadą niezłych płetw Maresa jest cena i wynalazki typu sprzączki na paskach.

Cena Plana Avanti Quatro jest niższa od JetFin $Pro a i sprężyny tez można "zainstalować".

TomM 

Kraj:
Poland

Wysłany: 04-06-2010, 11:11   

wiesiek01 napisał/a:
Cena Plana Avanti Quatro jest niższa od JetFin $Pro

?
Tradycyjna cena JetFinów (wszelkich) to 100$.
Nie znam cen Maresa, ale zdaje się, że nie da sie ich kupic bez pasków z 4-ma patentami, które proponujesz z punktu wywalić i założyc sprężyny z wiecznie wypadającycm systemem mocowania "na oczko" za kolejne 2 stówy?
Pewnie, że tak można, ale po co?
Gdyby to mocowanie było równie pewne jak w JetFinach, to pal licho, ale niestety sprężyny na "oczko" są mocowane badziewnie.

pmk 

Stopień: Mud Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-06-2010, 18:01   

Mares Avanti X3 (nowe) kosztują ok 240 zł, sprężyny do tego poniżej 120 zł.
W przypadku moich płetw (wspomniane X3) jedna drobna ingerencja nożykiem w grzybek i problem spadających sprężyn przestał być dokuczliwy.
Jestem z tych płetw zadowolony, jednak jeśli by ktoś chciał mi dać za nie Jety ze sprężynami to zgadzam się od razu ;)

wiesiek01 

Stopień: Jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-06-2010, 18:08   

TomM napisał/a:

Avanti Quatro np. u Gienka 330 PLN. I JetFiny i Avanti standardowo w tych cenach nie mają sprężyn a paski.
TomM napisał/a:
Nie znam cen Maresa

Skoro tak to czemu piszesz, że wadą jest cena skoro jej nie znasz ?
TomM napisał/a:
wynalazki typu sprzączki na paskach.

Pasek jak pasek, standardowy

fakt, że mocowany za pomocą takiej klamry

ale jednym pasuje, drugim nie.
TomM napisał/a:
które proponujesz z punktu wywalić

Tak nie napisałem. Napisałem, że można sprężyny też zainstalować.

pmk 

Stopień: Mud Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-06-2010, 18:53   

wiesiek01 napisał/a:

Avanti Quatro np. u Gienka 330 PLN.

Jeśli już Avanti to moim zdaniem spokojnie można zaoszczędzić stówkę i zamiast Quattro kupić X3. Praktycznie różnią się tym, że Quattro mają paski dziadowskie, a X3 kompletnie dziadowskie ale i tak rozmawiamy o płetwach ze sprężynami. No chyba że zwracamy uwagę na super-hiper kanały i inne marketingowe cudeńka.

Chyba jedynym argumentem za jeśli chodzi o maresy może być ich znacznie mniejsza waga (niż jetów). Oczywiście dla tych, dla których jest to argument za, a nie przeciw.

qbeu
[Usunięty]

Wysłany: 04-06-2010, 19:00   

No właśnie zastanawia mnie jak Jety będą zachowywać się w połączeniu z mokrym skafandrem. Słyszałem, że takie połączenie skutkuje opadaniem nóg w dół pod wodą i uniemożliwia przyjęcie poprawnej, poziomej pozycji. Rzeczywiście tak jest?
Ostatnio zmieniony przez qbeu 04-06-2010, 19:13, w całości zmieniany 1 raz  

styx 

Stopień: IANTD NTx Instructor
Kraj:
USSR

Wysłany: 04-06-2010, 20:14   

qbeu napisał/a:
No właśnie zastanawia mnie jak Jety będą zachowywać się w połączeniu z mokrym skafandrem. Słyszałem, że takie połączenie skutkuje opadaniem nóg w dół pod wodą i uniemożliwia przyjęcie poprawnej, poziomej pozycji. Rzeczywiście tak jest?

neee. poprawna pozycja to stan umysłu a nie waga płetw.

~S

TomM 

Kraj:
Poland

Wysłany: 04-06-2010, 21:52   

wiesiek01 napisał/a:

Słuszna uwaga.

wiesiek01 napisał/a:

Właśnie o ten wynalazek chodzi.

BTW: DS-y kosztuja ok. 500 PLN, ale są ze sprężynami standardowo

Nuroslaw
[Usunięty]

Wysłany: 05-06-2010, 13:07   

swego czasu byłem włascicielm Awanti Quatro. Kupiłem, bo ponoć najlepsza płetwa wg MN w testach Coast Guard US.

Nigdy mnie nie zachwyciła, w przeciwieństwie do Stratosów. Obecnie tez wybrałbym coś z aqualunga gdyby nie to że pływam w jetfinach a do free kupiłem
Mares Razor Pro z których jest zadowolony.
Stratosy były idealne nie tylko do nurkowanie scuba, ale także do pływania po powierzchni i free ( co równie często uskuteczniam jak scuba).

Jeśli miałyby to być płetwy w miarę uniwersalne to wybrałbym płetwę tego typu. nawet z paskiem. Pasek wcale nie jest taki zły. Dziwnym trafem jak pojawiły się sprężyny to wszystkim w jednej chwili zaczęły pękać paski.

patryk110693 napisał/a:
ja sam natomiast używam stratosy paskowe są w miarę sztywne można na nich stanąć na czubkach i się nie zegną a jeszcze jedna ciekawa propozycja aqualunga to płetwy BLADE zobacz sobie na nie bardzo wygodnie się w nich pływa i dobrze radzą sobie w prądzie.
Ostatnio zmieniony przez Nuroslaw 05-06-2010, 13:11, w całości zmieniany 1 raz  

Andrzej Kosko 

Stopień: ten sam ,co przedtem
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-06-2010, 17:39   

Od wielu lat używam Stratosy (wymiana paska raz na kilka lat nie nastręcza problemów)

qbeu
[Usunięty]

Wysłany: 05-06-2010, 21:12   

Zależy mi na płetwach, które nie będą utrudniały nauki różnych technik przemieszczania się pod wodą i pozwolą mi opanować każdą z nich (pływanie do tyłu, żabka itd.). Dlatego odrzuciłem już Seawing Nova. Byłem praktycznie zdecydowany na któreś z płetw typu Jet (Scubapro, Scubatech, Divesystem, OMS), ale padła propozycja Stratosów paskowych - a sam pływam w Stratosach kaloszowych i co prawda nie mam porównania do innych płetw, lecz nic im zarzucić nie mogę. Jak wypadają pod kątem uniwersalności w wszelkiego rodzaju manewrowaniu?

Wybaczcie, że tak drążę temat ale płetwy kupuje za własne zdobyte z trudem pieniądze (studiuje na dziennych :)) , więc chciałbym aby był to udany zakup. Pozdrawiam i czekam na dalsze opinie :)

Szyderca 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-06-2010, 10:54   

sugeruje wybrac sie na zakrzowek umowic sie z kims z forum lu nie i dogadac sie co do przetestowania, bo nanizowanie sie na forum wyborem pletw to tylko sugestia w praktyce sam zdecydujesz w których się dobrze pływa i komfortowo. Ja osobiście używam Jetów ale znam ludzi którym jety nie odpowiadaja. A jak ci kazdy napisze kup jety to kupisz ale jak ci sie bedzie h.... plywalo to wtedy mozesz miec zal do siebie i mozesz uzyc opcji sprzedaj :D

PS. Podpisuje się pod paskowymi STARTSAMI są zajebiste i wygodnie się w nich pływa :D
Ostatnio zmieniony przez Szyderca 06-06-2010, 11:03, w całości zmieniany 1 raz  

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 06-06-2010, 23:39   

qbeu napisał/a:
a sam pływam w Stratosach kaloszowych i co prawda nie mam porównania do innych płetw, lecz nic im zarzucić nie mogę. Jak wypadają pod kątem uniwersalności w wszelkiego rodzaju manewrowaniu?

Dokładnie tak samo jak w kaloszowych.
KowiKowi1979 napisał/a:
również inne podobne modele; scubatech

Kowi, bez jaj :D

Tokaru 

Stopień: P2/PL1
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-06-2010, 13:26   

wiesiek01 napisał/a:
TomM napisał/a:

Avanti Quatro np. u Gienka 330 PLN. I JetFiny i Avanti standardowo w tych cenach nie mają sprężyn a paski.
TomM napisał/a:
Nie znam cen Maresa

TomM napisał/a:
wynalazki typu sprzączki na paskach.

Pasek jak pasek, standardowy
Obrazek
Obrazek
ale jednym pasuje, drugim nie.
TomM napisał/a:
które proponujesz z punktu wywalić

Tak nie napisałem. Napisałem, że można sprężyny też zainstalować.

Zapięcie pokazane wyżej już jest nieaktualne w nowych płetwach. Wszystkie teraz mają z boku przyciskane guziki ( które wymyślili chyba chińczycy z ich małymi rączkami... ). Osobiście pływam w M x3 , miałem porównanie z kilkoma innymi modelami także Maresa i wydawały mi się najlepsze , sprężyny jakoś jeszcze mi nie wyleciały ani nie słyszałem żeby to się w otoczeniu działo...

qbeu
[Usunięty]

Wysłany: 07-06-2010, 16:01   

Niestety Stratosy paskowe nie są już dostępne w sprzedaży, zostały zastąpione przez miększe Blade'y. Zdecydowałem, że wybiorę Jety Scubapro lub Scubatech zależnie które będą lepiej pasowały :) dzięki wielkie za rady! Pozdrawiam

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu