Witam, przeszukałem forum, ale nie znalazłem skonkretyzowanych informacji na ten temat.
Dopiero zaczynam więc proszę o wybaczenie jeżeli coś przekręcę.
Poszukuję zestawu ABC od którego oczywiście chciałbym zacząć przygodę i tutaj moje pytanie.
Jakimi kategoriami trzeba się kierować aby dobrze dobrać sprzęt?
No i przy okazji jakie firmy czy konkretne już modele warto brać pod uwagę?
Jeżeli chodzi o cenę bo zawsze o to się rozchodzi to wolałbym raczej nie wiadomo ile nie przeznaczać, ale też nie tyle aby zaraz mi się sprzęt rozleciał. Wole mieć w miarę dobry sprzęt za wmiarę dobrą cenę.
Czy ktoś z moich okolic (Szczecin) może podpowiedzieć gdzie najlepiej się zaopatrzyć?
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 09-06-2010, 20:13
Zakładam, że myślisz o nurkowaniu SCUBA, czyli ze sprzętem.
1. Fajka - jak najtańsza, może być "z drugiej ręki". Jak zaczniesz poważniejsze nury i tak skończy w szafie...
2. Maska - przymierz kilka, lepiej kilkanaście. Silikon powinien równocześnie dotknąć twarzy na człym obwodzie fartucha maski. Potem sprawdź konkretny typ maski (pożyczony) w wodzie i kup, np. na FN lub Allegro.
3. Płetwy. Kaloszówki w zasadzie tylko na basen. A paskowe (lepiej ze sprężynami) zależą od tego, co będziesz miał na nogach, czyli od skafandra/butów. Najlepiej na początek coś jak najtańszego na rynku wtórnym - potem zrobisz właściwe zakupy, jak naprawdę będziesz wiedział, czego chcesz.
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 10-06-2010, 17:21
zejnowski napisał/a:
A firmy jakieś konkretne lub takie których się wystrzegać?
Drogiej. Jeżeli pokochasz nurkowanie, i tak będziesz ten sprzęt zmieniał. Moje pierwsze i drugie płetwy, pierwsze dwie maski, i oczywiście obie fajki są już zupełnie nieprzydatne...
Ostatnio zmieniony przez hubert68 10-06-2010, 20:03, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 51 Dołączył: 10 Mar 2002 Posty: 7224 Skąd: Nürnberg/RFN
Wysłany: 10-06-2010, 17:27
hubert68 napisał/a:
Jeżeli pokochasz nurkowanie...
I nie ograniczysz sie tylko do nurkowanie z sprzetem, to prosta faja, bez zaworkow, karbowan, falochronow, babek i gwizdkow bedzie Ci sluzyla dlugie lata....
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 10-06-2010, 17:51
Fajka "Nigdy nie zabieramy jej ze sobą pod wodę, zarówno z tego względu że przeszkadzała by nam, stawiała duże opory, jak i ze względów bezpieczeństwa, natomiast na powierzchni bardzo przydatna podczas wentylacji i tu każda będzie odpowiednia. Jak najbardziej jestem za wszelkimi systemikami, na pewno nie będą nam przeszkadzać, a mogą pomóc np. syfonik na końcu fajki jest przydatny przy dużej fali, lub zaworki znacznie ułatwiają opróżnienie jej z wody. By nie było problemu co zrobić z fajką przed zanurzeniem najlepiej żeby była przywiązana do krótkiej linki z karabińczykiem i przypięta do bojki lub łódki." - jak widać, zdania są podzielone
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko