Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Wybor jacket-u.
Autor Wiadomość
jarek2405 

Kraj:
United States

Wysłany: 02-07-2010, 01:16   Wybor jacket-u.

Witam.
Chce kupic jacket Mares Prestige i chcialbym poznac wasza opinie na temat tego jacketu.
Z gory dziekuje za pomoc
Ostatnio zmieniony przez jarek2405 02-07-2010, 01:18, w całości zmieniany 1 raz  

MrBartson 

Stopień: P2
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-07-2010, 20:44   

Znajomy ma właśnie ten sam jacket. Z tego co zauważyłem to Mares prestige posiada wszystko co potrzebne lub przydatne (przede wszystkim: kieszenie balastowe, kieszenie trymujące, stalowe d-ringi) i nie jest przebajerowany różnymi udziwnieniami, a przy tym bardzo fajnie wygląda. Nie nurkowałem w nim aczkolwiek znajomy twierdzi iż jest bardzo wygodny. Z oferty jacketów jaką prezentuje Mares - jeżeli miałbym kupować, to myślę, że sam wybrałbym właśnie ten model.
Ostatnio zmieniony przez MrBartson 02-07-2010, 20:48, w całości zmieniany 3 razy  

Trident 

Stopień: Adv. Cave Survey
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-07-2010, 23:37   

jak bierzesz Maresa zastanów się nad Dragonem albo Vectorem z systemem AT - to naprawdę dużo wygodniejsze niż inflator

Ruski 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-07-2010, 07:22   

Trident napisał/a:
jak bierzesz Maresa zastanów się nad Dragonem albo Vectorem z systemem AT - to naprawdę dużo wygodniejsze niż inflator

Potwierdzam. Mam Mares Dragon AT i bardzo sobie chwalę ten jacket.

jarek2405 

Kraj:
United States

Wysłany: 03-07-2010, 13:54   

Co to dokladnie jest system AT?
Wszedzie pisza tylko, ze zapewnia doskonala kontrole plywalnosci niezaleznie od pozycji nurka i nic wiecej nie nigdzie nie znalazlem.
Moze ktos opisac w jaki sposob to dziala?
Dragon jest sporo drozszy od prestige i nie wiem czy warto wywalic wiecej kasy.
Zaznaczam, ze jestem poczatkujacy
Nurkuje 2-3 razy w miesiacu.
Ostatnio zmieniony przez jarek2405 03-07-2010, 13:58, w całości zmieniany 2 razy  

MrBartson 

Stopień: P2
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-07-2010, 18:44   

System Air Trim jest systemem ułatwiającym regulowanie pływalności. Cały proceder dodawania i odejmowania powietrza z kamizelki sprowadza się tylko do przyciśnięcia guzika to dodatniego, to ujemnego. Zamiast tradycyjnego inflatora (długiej rury zwisającej na ramieniu) mamy tzw. "myszkę" po lewej stronie kamizelki tak usytuowaną, że praktycznie sama "wpada" w dłoń kiedy ręka spokojnie spoczywa z boku na jackecie. System jest na tyle inteligentny, że bez względu na twoje położenie pod wodą wciskając guzik ujemny otwierają się odpowiednie zawory upustowe i nie trzeba - tak jak w przypadku tradycyjnego inflatora - specjalnie kierować rury w stronę powierzchni. Zwolennicy bardzo sobie chwalą ten system, jak widać jest po prostu bardzo wygodny - idealny dla nurkujących od czasu do czasu, rekreacyjnie, ale można także spotkać się z mocnymi krytykami tego rozwiązania i zdecydowanymi przeciwnikami kupowania takiego typu sprzętu - podobno problem pojawia się w sytuacji awaryjnej, kiedy to pomagając partnurowi z jacketem z AT należy go obsłużyć nieco inaczej niż to jest w przypadku posiadacza kamizelki z ergo inflatorem, co wydaje mi się, że jest bez znaczenia dla dobrze przeszkolonych nurków :)
Ja wolę tradycyjny inflator, dlatego też doradziłem w pierwszej odpowiedzi kamizelkę, o którą pytałes mares prestige :) A też łatwo można zauważyć, że kamizelki z systemem AT są nieco droższe. O ile się nie mylę to chyba mares produkuje nawet czasami te same modele kamizelek w dwóch wydaniach: z tradycyjnym inflatorem oraz AT (nie wiem czy przypadkiem nie ma też takiego wydania mares prestige).
A jako ciekawostkę dodam iż nieliczne szkoły nurkowe podczas kursu podstawowego udostępniają nawet kamizelki z obydwoma typami inflatorów naraz i kursanci mogą sobie sprawdzić co im bardziej odpowiada, a także przećwiczyć wynurzanie w parach na obu rodzajach inflatora, co jest genialnym rozwiązaniem podczas szkolenia :D
Ostatnio zmieniony przez MrBartson 03-07-2010, 18:46, w całości zmieniany 1 raz  

ad-aro 

Stopień: PADI DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-07-2010, 18:55   

Mam Maresa Hub Avantgarde właśnie z AT

http://www.divebooty.com/...avantgarde.html

Ale od kiedy się AT zawiesił :snajp: ( wypuszczał cały czas powietrze i całe nurkowanie zrobiłem na płetwach ) to na nim nie nurkuje i kupiłem Dragona ze zwykłym inflatorem.

Doszedłem do wniosku że im więcej Bajerów tym więcej może się popsuć

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 03-07-2010, 18:57   

http://forum-nuras.com/vi...p=202904#202904
tatanka napisał/a:
ma dzialac , byc skuteczne i bezpieczne
im wiecej bajerow tym wieksze zamieszanie

subbar 

Stopień: aowd
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-07-2010, 19:05   

ad-aro napisał/a:
Ale od kiedy się AT zawiesił :snajp: ( wypuszczał cały czas powietrze i całe nurkowanie zrobiłem na płetwach ) to na nim nie nurkuje i kupiłem Dragona ze zwykłym inflatorem.

Mój z kolei nie spuszczał powietrza - leżakowanie bez czyszczenia mu się nie przysłużyło :) - każda próba spuszczenia powodowała dodanie lekko powietrza.

Pozdrawiam
Bartek

jarek2405 

Kraj:
United States

Wysłany: 03-07-2010, 20:43   

A wiec chyba mares prestige z inflatorem.
Dzieki serdeczne wszystkim za pomoc.

grzegorz45 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-07-2010, 11:37   

Mam pytanie początkującego.
Wspominany był jacket Maresa - Dragon. Czy dobrze rozumiem różnicę pomiędzy tym jacketem a np omawianym Prestige. Dragon posiada noszak w postaci kamizelki do którego podczepiony jest worek? Jeżeli tak, to czy po napełnieniu worka powietrzem kamizelka nie uciska i czy Dragon jest hybrydą pomiędzy jacketem i skrzydłem?

pmk 

Stopień: Mud Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-07-2010, 11:55   

Z tego co widzę w katalogu Maresa - ani Prestige ani Dragon nie są to jacketo-skrzydła.
Hybrydami są Aliikai, Icon i Pegasus.

grzegorz45 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-07-2010, 12:20   

Dragon jest jednym z droższych jacketów Maresa. Co ma takiego, że cena jest wyższa? Czy warto wydać trochę więcej kasy bo faktycznie jest tego warty? ( w sklepie zachwalali pod niebiosa)

Wiele osób poleca skrzydło, natomiast spotkałem się z kilkoma komentarzami, że hybrydy są do bani. Czy któryś z posiadaczy lub użytkowników jacketo-sktzydła mógłby coś napisać?

Jeżeli nie zabiłem tymi pytaniami, bardzo prosiłbym o pomoc, szczególnie odnośnie Dragona.

Z góry dziękuję
Grzesiek

Ruski 

Kraj:
Poland

Wysłany: 04-07-2010, 17:04   

Dragona AT na ebayu kupisz za około 1,6koła. Dla mnie system AT był plusem choć w sprzedaży jest też Dragon ze zwykłym inflatorem-kosztuje około stówki mniej. Co dla mnie istotne to to że ma kieszenie balastowe. Troszkę cierpię na bule kręgosłupa i pas nie odpowiada mi a balast w kamizelce tak. Ma dużą pojemność co ma znaczenie przy głębszych nurkach. A cha do Dragona możesz podczepić dwie flaszki 10-tki.

beroduar 

Stopień: Były przewodn. :-((
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 04-07-2010, 17:11   

grzegorz45 napisał/a:
Wiele osób poleca skrzydło, natomiast spotkałem się z kilkoma komentarzami, że hybrydy są do bani. Czy któryś z posiadaczy lub użytkowników jacketo-sktzydła mógłby coś napisać?

Nikt nie napisze, bo są do bani.

Skrzydło rekreacyjne ma taką zaletę, że w zasadzie możesz je poskładać i schować do kieszeni spodni, jak potrzebujesz większe do twina- to sobie dokręcasz- i po kłopocie, nie ściska brzucha , nie musisz mieć balastu na pasie (zwykle żyjącego swoim własnym życiem w czasie nurkowania). No i masz mnóstwo fajnych D-ringów na uprzęży, do których można przypiąć wiele ulubionych maskotek. I jest tańsze lub w cenie jacketu (kompletne skrzydło 30lb- ok 250 funtów)

pmk 

Stopień: Mud Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-07-2010, 18:13   

Swego czasu chyba na sekcie Maciek Curzydło z Krakena zachwalał jacketo-skrzydło Mares Icon. Wydaje mi się jednak, że kupowanie hybrydy średnio ma sens.
Po co kupować "prawie skrzydło" za kwotę za którą kupisz normalne skrzydło do singla.
No chyba że komuś zależy na tradycyjnym jackecie - niech kupuje jacket w takim razie...

kraken 

Stopień: Course Director PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-07-2010, 18:05   jacket

Używam Icona od dwóch lat.
Skrzydła z płytą używam do twina, tam ma to sens ponieważ twin wymaga większych pojemności.
Dla mnie w jackecie liczy się aby miał dobre kieszenie balastowe (umożliwiły szybkie awaryjne zrzucenie balastu); łatwo się regulował typu - basen pianka, Zakrzówek suchy; dobrze leżał.
Icon lub pegasus to spełniają idealnie.
Jeżeli masz sam skrzydło to sprawdź następnym razem. Niech partner pod koniec nurkowania na płytkiej wodzie pokaże ci sygnałem teraz masz zrzucić balast i niech ci zmierzy ile ci to zajęło.
Potem napisz tutaj ile.
Ale oczywiście to jest wybór każdego nurka. Chociaż musze powiedzieć, że straciłem cierpliwość do nurków na wyjazdach którzy mają pełne uprzęże i trzeba im co jakiś czas pomagać. Oczywiście przy dyskusjach zawsze pojawia się opinia "oni widocznie nie umieli".
To ci co uczą nurkowania w skrzydle do pojedynczej butli niech zaczną uczyć lepiej bo ja właściwie takich co umieją na tym świecie jeszcze nie spotkałem. Umieją to znaczy rozbierają się z pojedynczej butli pełnych uprzęży równie sprawni jak ci w jacketech (porównuję zawsze sprawność nurków o podobnej ilości wykonanaych w życiu nurkowań). Nie mówię już o tym nieszczęsnym zrzucaniu balastu bo tu jest tragedia.
Mnie jest obojętnie czy ktoś kupi w krakenie jacket Maresa czy skrzydło Halcyona czy Agir. Wszystkie te firmy lubię, one mnie też :-)
Ale mam swoje preferencje:
Jedna butla jacket skrzydło (nie po to aby mocować kiedyś twina do tego)
Twin czy inne techniczne rozwiązania płyta z workiem.

A w ogóle takich kwiatków jest więcej - obserwowałem kiedyś gościa który prowadził intro w twinie (prowadzący miał twina "introwiec" jacket). Klęczał na dnie w tym twinie potem usiłował wisieć ale przy intro trzeba być bardzo mobilnym więc co chwila zmieniając pozycję z poziomej na pionową wyrzucał w górę nie tylko muł ale i drobne kamienie.
Po prostu moim zdaniem każdy sprzęt jest do czegoś idealny a do czegoś innego mniej. To nie znaczy, że nie można wszystkiego robić w jednym ale lepiej jest dostosowywać sprzęt do celów.

Maciek Curzydło

magul 

Stopień: MSD, SM IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-07-2010, 20:23   

Moja żona pływa w damskim odpowiedniku Dragona (Kaila) i jest zadowolona, nawet nieźle ją trymuje. Ja pływałem w Maresie Vector 1000 i też mi się w nim dobrze nurkowało.
Obydwa mają kieszenie trymujące, które można dobrze wykorzystać.
Ostatnio zmieniony przez magul 10-07-2010, 20:23, w całości zmieniany 1 raz  

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 11-07-2010, 07:48   

kraken napisał/a:
obserwowałem kiedyś gościa który prowadził intro w twinie (prowadzący miał twina "introwiec" jacket). Klęczał na dnie w tym twinie potem usiłował wisieć ale przy intro trzeba być bardzo mobilnym więc co chwila zmieniając pozycję z poziomej na pionową wyrzucał w górę nie tylko muł ale i drobne kamienie.

Wczoraj miałem przyjemność wziąć udział w pierwszym intro w moim życiu. Niewielkie to doświadczenie, ale... Ja byłem oczywiście w twinie a introwcy w jacketach z singlowymi flaszkami. Nie stwierdziłem jakiegokolwiek problemu w mojej mobilności czy potrzeby przejścia w pozycję pionową. Zastanawiam się, co mogłaby zmienić dla mojej wygody pojedyncza flaszka i jacket? Masę ogólną mógłbym wprawdzie w niewielkim stopniu zmniejszyć, ale poza tym?
kraken napisał/a:
Po prostu moim zdaniem każdy sprzęt jest do czegoś idealny a do czegoś innego mniej. To nie znaczy, że nie można wszystkiego robić w jednym ale lepiej jest dostosowywać sprzęt do celów

Dlatego inne skrzydło jest do singla a inne do twina. Jak napisałeś: "dostosowywać sprzęt do celów", ale nie można pisać, że do singla jest jacket a do twina skrzydło. Są skrzydła dedykowane do singla, są wygodniejsze od jacketu a w połączeniu z profilowana płytą alu, zdecydowanie lżejsze. Wprawdzie skrzydło nie ma kieszeni na duperele(typu zapasowa maska, bojka, szpulka, notes, dodatkowe karabole, gumki na zrywkę itp.) ale te w jackecie są tak uciśnięte, że o ile włożyć się da(przed nurkowaniem, na sucho), to z wyjęciem i włożeniem pod wodą, już nie jest taka prosta sprawa.
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 11-07-2010, 07:49, w całości zmieniany 1 raz  

Nuroslaw
[Usunięty]

Wysłany: 11-07-2010, 08:39   

ale czytajac wypowiedzi na forum, to wychodzi że jedynym słusznym wyborem jest i tak skrzydło i twin, nawet jak ktoś tego nie chce :)
Ostatnio zmieniony przez Nuroslaw 11-07-2010, 08:44, w całości zmieniany 2 razy  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu