Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaka butle kupic
Autor Wiadomość
Skik 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-07-2010, 12:23   Jaka butle kupic

Witam,

po za kursem nie mam jeszcze nurkow, kompletuje powoli sprzet i zostal mi praktycznie zakup butli. Nie trafilem jeszcze na jakis art albo temat na forum co lepiej kupic, jak w przypadku np. pletw czy maski.

Chcialem kupic 12-15l uzywana, na allegro, pojawiaja sie rozne, czesto w dosc rozbieżnych cenach i nie wiem za bardzo jakimi kryteriami sie kierowac.

Czy zwracac uwage tylko na cisnienie robocze i legalizacje czy tez jeszcze cos innego?

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 09-07-2010, 12:30   

Cytat:
Chcialem kupic 12-15l uzywana, na allegro, pojawiaja sie rozne, czesto w dosc rozbieżnych cenach i nie wiem za bardzo jakimi kryteriami sie kierowac.
Czy zwracac uwage tylko na cisnienie robocze i legalizacje czy tez jeszcze cos innego?

Polecałbym alu S80 Luxfera. Co do drugiego obiegu: przede wszystkim czy była legalizowana w Polsce! Są z tego powodu pewne kłopoty. Poza tym, czy ma ważną legalizację(i znać koszt legalizacji w najbliższej okolicy - centra nurkowe i inni pośrednicy doliczają marżę, czasem przekraczającą kilkaset procent prawdziwej ceny. Ta prawdziwa, to niewiele ponad 35zł/butla), warto żeby miała podwójny zawór i żeby gwint w szyjce był prosty a nie stożkowy. Stożkowy nie jest zły, ale prosty lepszy. Nie pakować się w butle kompozytowe, bo te mają przydatność określony czas od daty produkcji, co jest nie do przeskoczenia.
Acha. Gwint w szyjce i zaworze to M25x2 inne to zły pomysł. Zawór 300 bar nie jest najlepszym pomysłem - warto wtedy mieć przelotkę na 200bar(chodzi o końcówki kompresorów)
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 09-07-2010, 12:39, w całości zmieniany 1 raz  

wiesiek01 

Stopień: Jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-07-2010, 14:17   

jacekplacek napisał/a:
Polecałbym alu S80 Luxfera.

Dlaczego akurat ta ? Czy masz na myśli, że w przyszłości "pójdzie" na stage ?

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 09-07-2010, 14:20   

wiesiek01 napisał/a:
jacekplacek napisał/a:
Polecałbym alu S80 Luxfera.

Dlaczego akurat ta ? Czy masz na myśli, że w przyszłości "pójdzie" na stage ?

Może iść na stage, może dokupić drugą do side mount...

wiesiek01 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-07-2010, 14:25   

jacekplacek napisał/a:
do side mount...

Znów mi wyleciało z głowy, że teraz OWD, zaraz po kursie już używa side mount.... a po 10 nurkowaniach to musi mieć sprzęt zgodny z DIR a po następnych 10 przejść na oddycharki.

Rolek 

Stopień: AOWD/DS
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-07-2010, 15:45   

Kup sobie 15tkę stalową faberka na 230ba z zaworem podwójnym i to wystarczy w zupełności. Na poczatku możesz stosować sobie pod jeden Ist. z czasem dokupisz drugi, zawsze to bezpieczniej.
Jeżeli koniecznie chcesz coś z drugiej ręki po prostu patrz na datę legalizacji, a i tak pewności mieeć nie będziesz dopóki nie obejrzysz jej od środka... niestety

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 09-07-2010, 16:42   

wiesiek01 napisał/a:
Znów mi wyleciało z głowy, że teraz OWD, zaraz po kursie już używa side mount.... a po 10 nurkowaniach to musi mieć sprzęt zgodny z DIR a po następnych 10 przejść na oddycharki

Zarówno w SM jak i CC można zrobić kurs podstawowy - nic nie stoi na przeszkodzie, poza dostępem do instruktora i kosztami oczywiście. Ale programowo można. Podobnie nic nie stoi na przeszkodzie, żeby kurs podstawowy robić w sprzęcie i zgodnie z zasadami DIR. Wracając do butli. Mało komu udaje się kupić używaną butlę stalową, poniżej ceny nowej alu w fajnej promocji(a na Divezonie czy u Ducha to wcale nie taka rzadkość). Na alu S80 można zrobić identyczne nurkowania jak na stalowej 12l. Tyle, że stalowa jest mało rozwojowa i nie zrobisz z nią tego co o alu napisałem wyżej. Oczywiście, na siłę można, ale to nie to samo. Nikt też koledze nie każe brać mojego zdania pod uwagę, ale wątpię, że jako początkujący wie, jakie są różnice i jak można je wykorzystać.

Grotto8 

Stopień: Inst SDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-07-2010, 17:02   

wiesiek01 napisał/a:

Znów mi wyleciało z głowy, że ...

Żeby to było ostatni raz... :)

Skik, proponuję "odpowiedzieć sobie na jedno zajebiście ważne pytanie:
Co chcę w życiu robić?"
Jeśli nurkować rekreacyjnie w weekendy, albo kilka razy w roku, to tak jak radził Rolek (chociaż faber nie ma monopolu na dobre butle).
Jeśli natomiast myślisz sobie: Nurkowanie jest ok, jadę dziś, jutro i pojutrze, to znaczy, że musisz odkładać na twina, suchego, HIDa 45W i jetfiny (WSZYSTKO CZARNE), a nie zajmować się duperelami typu butla i jej zaworek :) .
Mówiąc poważnie, rozważ 12l i zawór do rozbudowy, bo to przyszłościowa butla :) .
Teraz starczy ci na rekreacyjne nurki, a jak będziesz chciał iść dalej, to zrobisz z tego twina.

Jeśli Jacek proponuje Ci side mouta, to na pewno ma rację.
Jeśli za chwilę ktoś podpowie ci, żebyś się szykował od razu do reba, to też na pewno będzie miał rację :) .
Tych racji jest naprawdę sporo, ...ale trudno wybrać tą racjonalną.

maciejówa 

Stopień: CMAS
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-07-2010, 19:50   

Jeżeli dopiero zaczynasz to rozważ długą 12l (w przyszłości może dokupisz drugą) ,do tego podwójny zawór.Jeżeli nie będziesz szalał ze zdobywaniem kolejnych plastików to taki zestaw starczy Ci na długo.Propozycję zakupu butli alu potraktuj jako żart.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 09-07-2010, 20:56   

maciejówa napisał/a:
Propozycję zakupu butli alu potraktuj jako żart

Żartem, pół świata na takich nurkuje...

Haw 

Stopień: **
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-07-2010, 21:13   

Grotto8 napisał/a:
Jeżeli dopiero zaczynasz to rozważ długą 12l (w przyszłości może dokupisz drugą) ,do tego podwójny zawór.Jeżeli nie będziesz szalał ze zdobywaniem kolejnych plastików to taki zestaw starczy Ci na długo.Propozycję zakupu butli alu potraktuj jako żart.
trafic 2 taka sama butle (wagowo) po jakims czasie nie jest latwo (podobno, nie probowalem). decydujac sie na alu wez pod uwage ze taki zestaw na powierzchni wazy wiecej (ciezsza butla i wymaga wiecej balastu).
jacekplacek napisał/a:
Żartem, pół świata na takich nurkuje...
bo maja slona wode i butle szybciej koroduja, wiec alu wychodzi ekonomiczniej. komfort klienta jest tu na dalszym miejscu. pol swiata nurkuje tez na zaworach int, a mimo to nie doradzalbym zakupu takiej butli.

Marcin R 

Stopień: P2 + PN1 + SS1
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-07-2010, 23:18   

Tak jak radzi Rolek bierz 15 l z podwójnym zaworem. Wystarczy Ci na wiele nurów, później jeśli nawet pójdziesz w kierunku twina, na płytsze nurki będzie jak znalazł.
Ja kupowałbym nową, różnica w porównaniu z używaną nie jest wielka a masz pewność, że w środku nie ma jakiegoś g.... Nabijaj flaszki w sprawdzonych miejscach a będziesz miał pewność suchego i czystego powietrza ;)

Skik 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-07-2010, 23:18   

Dzieki za odpowiedzi, teraz musze je dokladnie poczytac i zabrac sie za poszukiwania :)

Grotto8 napisał/a:
Skik, proponuję "odpowiedzieć sobie na jedno zajebiście ważne pytanie:
Co chcę w życiu robić?"

Ogolnie planuje ta druga wersje dlatego kupuje wszystko (procz automatu) uzywane w okazyjnych cenach (wedle zalecen ), zeby nie tracic na odsprzedazy jak juz nabiore dosiadczenia i sam bede wiedzial jaki sprzet bedzie dla mnie najlepszy :) .

Edit
Cos takiego znalazlem http://www.allegro.pl/ite...aukcja_bcm.html
Ostatnio zmieniony przez Skik 09-07-2010, 23:44, w całości zmieniany 1 raz  

wiesiek01 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-07-2010, 23:34   

Grotto8 napisał/a:
Żeby to było ostatni raz... :)

Tak jest !!! Już, mimo wieku, dostosowuje się do "nowoczesnych" trendów. :ping:

[ Dodano: 09-07-2010, 23:37 ]
Grotto8 napisał/a:
Mówiąc poważnie, rozważ 12l i zawór do rozbudowy, bo to przyszłościowa butla :) .
Teraz starczy ci na rekreacyjne nurki, a jak będziesz chciał iść dalej, to zrobisz z tego twina.

Nie bardzo jest szansa później trafić na identyczną/podobną butę aby spasowała do twina.

maciejówa 

Stopień: CMAS
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-07-2010, 00:05   

jacekplacek napisał/a:
Żartem, pół świata na takich nurkuje

Ty też taką dźwigasz na plecach w naszych wodach? Wątpię. Masz twina i co najwyżej alusy pod pachą.Chłopak zaczyna przygodę z nurkowaniem ,a ty tu wyjeżdżasz z side mount .
Trochę popływa to sam zdecyduje o kierunku rozwoju.

Grotto8 

Stopień: Inst SDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-07-2010, 08:09   

Skik napisał/a:

Edit
Cos takiego znalazlem ...

Zdecydowanie odradzam.
Jeśli miałbyś zrobić z tego twina, to tak jak napisał Haw , drugą taką samą będziesz miał ciężko znaleźć. Poza tym wydaje mi się, że wkręcone automaty będą ze sobą kolidowały wężami, a jeśli nie, to będą się źle układały.
Cena też nie powala.

P.S.
Haw :maniac: uważaj jak cytujesz :)

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 10-07-2010, 08:29   

Grotto8 napisał/a:
Poza tym wydaje mi się, że wkręcone automaty będą ze sobą kolidowały wężami, a jeśli nie, to będą się źle układały.

Wlasnie: "wydaje Ci sie".

Mam dziesiatke z takim zaworem - zreszta moja pierwsza butla - pomijajac ze jest masakrycznie drogi, umozliwia bardzo kompaktowe prowadzenie wezy z standartowymi pierwszymi stopniami (ds4 / dst). Trzeba tylko chwilke pomyslec (hint: jeden pierwszy stopien pionowo, drugi poziomo). "Microfilter" jest maretingowa brednia, tak samo jak rozbudowa mono do twina, gdy flaszki kupujesz w roznych terminach.

Skik napisał/a:
Chcialem kupic 12-15l uzywana....

Nie pisales nic o twoim wzroscie i wadze, ale jesli staua odbiegasz od Pudziana, nie laduj sie w 15l flachy - szkoda kregoslupa. Krotkie 12l sa tez do dupy. Bardzo przyjemnym rozwiazaniem jest butla 10l - leciutka i wystarczajaca na nurkowania do 20..25m z sensownymi czasami pobytu w wodzie.

Sprawdzales jaki masz SAC?

Skik 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-07-2010, 10:52   

Mam 183/80kg, o 15l myslalem przez pryzmat wiecej niz jednego nurka podczas pobytu nad woda gdzie w poblizu nie ma sprezarki :)

SAC nie sprawdzalem, nie wiem czy na tym etapie to ma jakis sens, teraz pewnie i tak jest znacznie wieksze niz za kilka/nascie nurkow.

Cytat:
Cena też nie powala.

To ja myslalem, ze to spora okazja za nowe 12l z podwojnym zaworem :P

TURBISS 

Stopień: Szuwarowiec
Kraj:
Vatican

Wysłany: 10-07-2010, 12:01   

Jeśli zdecydujesz się na zakup nowej butli ( raczej pomyśl o15-stce ) watro rozważyć zastosowanie takiego zaworu ciut ułatwia zakręcanie :ping: jak w załączniku
pozdro

pawliki 

Stopień: p1
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-07-2010, 23:42   

zakup sobie butle fabera 15L mogę ci polecić gdzie najtaniej bo sam kupowałem :stop;

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu