Wysłany: 10-07-2010, 14:56 jak opróżnic bojkę z wody?
Czołem! Mam bojkę z kaczym dziobem i zaworem wylotowym, tzw. spłuczką. Dokładnie taka:
http://www.kentdiving.com...ling/p-94-2429/
Problem w tym, że spłuczka nie jest odkręcana jak w bojce mojego kumpla. Jak wysuszyć z resztek wody taką bojkę? Cholerstwo schnie tydzień i nic. Jak zwinę i tak zostawię to obawiam się zapleśnienia od wewnątrz. Jakieś pomysły?
W czym się przejawia "lepszość" innej bojki? W łatwiejszym osuszaniu? Czy jeszcze inne właściwości wchodzą w grę? Tej którą mam nic nie mogę zarzucić poza długotrwałym osuszaniem, a szkody mi kasy na kolejna z tylko tego powodu.[/i]
No i mam nadzieje, że mojej też nic nie będzie. A pytanie powstało w kontekście zapleśnienia wewnątrz rzuconej do szafy fajki, w której po jakimś czasie powstało coś, co mogłoby być przedmiotem dumy każdego ucznia podstawówki odrabiającego pamiętne zadanie z biologii
Zaraz mecz... Pozdrawiam!
wewnątrz rzuconej do szafy fajki, w której po jakimś czasie powstało coś, co mogłoby być przedmiotem dumy każdego ucznia podstawówki odrabiającego pamiętne zadanie z biologii
W bojce nic nie powinno się rozwinąc, gdyż po pierwsze w czystej wodzie raczej niewiele może się rozwinąc a po drugie, dobrej jakości materiały na bojki mają pokrycie poliuretanowe lub PCV z dodatkiem środka antyseptycznego (np.Micropel http://www.troycorp.com/p...&cat=products). Dotyczy to również jacketów i skrzydeł.
Nooo... Chyba że ma ktoś ma jacket czy bojkę zrobioną z chińskich materiałów...
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 11-07-2010, 21:21, w całości zmieniany 1 raz
Nie do końca. Wbrew pozorom sporo sprzętu szyje się z materiałów produkowanych w Europie czy w USA. W Chinach jest spory rynek podróbek, które z jakością oryginalnej Cordury nie mają wiele wspólnego. Potem ktoś Ci w sklepie mówi, że ta bojka wykonana jest z Cordury a kupujesz poliester (czyli zamiast BMW dostajesz Dacię).
Są jednak firmy, które lubują się w strategii: kup bojkę za 12 złotych w Chinach i sprzedaj frajerom w Europie za 150zł. Strategia dla sprzedawcy bardzo dobra, bo wyprodukowanie bojki w Europie jest zdecydowanie droższe a nowa chińska bojka nie różni się wiele od tej, wykonanej z dobrych materiałów. Różnice widac dopiero po kilku miesiącach (a czasami nawet już przy pierwszym użyciu, gdy bojka znanego producenta zostawia barwnik na rękach). A kasiorka leci szerokim strumieniem...
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 01-08-2010, 21:18, w całości zmieniany 4 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko