Może ktoś ma którąś z tych masek?
Gdzie kupić w sklepie czy na allegro (jeśli już to u kogo?)
Jeśli może ktoś zaproponować coś innego w podobnej cenie (do 150 zł) to bardzo bym prosił.
Wiek: 46 Dołączył: 03 Maj 2009 Posty: 191 Skąd: obywatel wód
Wysłany: 22-07-2010, 13:31
Witam look i focus są to fajne maseczki tylko proponuję kupno maski z czarnym silikonem.
Osobiście maskę wolałbym kupić w sklepie bo można sobie ją założyć.
Wysłany: 22-07-2010, 16:08
pecze napisał/a:
waterman napisał/a:
CoNRaD napisał/a:
Dlaczego z czarnym
bo transparentny silikon nie jest koszerny, i widać w nim jak rozwija się w masce życie
dokładnie i po jakimś czasie robi się brzydko-żółta
Dokładnie tak. Mam maskę z normalnego przezroczystego silikonu.
Zażółkła na bokach i zmatowiała, wygląda nieestetycznie i brzydko.
Nurkuję w niej od 4 lat ... bo ogólnie mam jej wygląd w dupie.
Jest dopasowana i szczelna.
A ja polecam framlesa jakiegoś mała lekka maska z dużym kątem widzenia. Najlepiej iść do sklepu, przymierzyć w wiadomy sposób dany model i potem poszukać na necie czy jest gdzieś taniej. Oczywiście czarny kolor ze względu na florę pojawiającą się z czasem Zresztą jak będziesz przymierzał to sprawdź sobie w której najlepiej się czujesz i kąt widzenia. No i oczywiście nie zapomnij przed pierwszym użyciem zrobić sobie pastą do zębów anty-foga żeby ci maska nie parowała- broń boże nie kupować tych specyfików do tego.
Polecam AQUALUNG TEKNIKA, ok. 160zł ale będziesz z niej na pewno zadowolony. Świetnie leży. Doskanała jakość materiałów i duży kąt widzenia. Godna uwagi! Osobiście takiej używam.
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 22-07-2010, 20:42
Moje rady - zrób w kolejności tak:
1. Przymierzyć co najmniej 20 różnych masek. Dobrze dobrana maska to nie maska, która się przysysa. To maska, która w tym samym momencie dotyka twarzy na całym obwodzie fartucha.
2. Wybrać mniej więcej trzy maski, najlepiej pasujące.
3. Pożyczyć wyżej wymienione trzy rodzaje masek od kolegów/znajomych lub ew. kupić jedną sztukę i wypróbować na basenie. Wybrać najlepszą z tych trzech.
4. Kupić (o ile nie kupiona wcześniej) i wypróbować maskę na wodach otwartych.
5. Jeśli jest ok. - kupić w najtańszym źródle kolejne dwie identyczne maski (back-up + na zapas w razie zniszczenia, zgubienia, kradzieży itd.).
Acha, osobiście używam Teknika i Look by Aqualung/Technisub. Ale to nie oznacza, że te maski będą dobre na Ciebie.
Ostatnio zmieniony przez hubert68 22-07-2010, 20:45, w całości zmieniany 3 razy
Ja korzystam z maski z czarnym sylikonem, ale wielu znajomych twierdzi, że woli te z przeźroczystym, bo w czarnej mają wrażenie zamknięcia... Jasny daje więcej światła i możliwość obserwacji tego co jest po bokach kąt wiedzenia. Waty to, jak to kolega ładnie ujął:
pecze napisał/a:
i widać w nim jak rozwija się w masce życie
dokładnie i po jakimś czasie robi się brzydko-żółta
Zalety czarnej to brak refleksów i przy fotografii lub filmowaniu "widzenie wykadrowanego świata"
Spróbuj sobie w sklepie i jednej i drugiej wersji, sprawdź co Ci bardziej odpowiada, a potem poszukaj tej maski którą wybrałeś w dobrej cenie
Jestem szczęśliwym posiadaczem i wielkim fanem maski Technisub Look. Jest niedroga, ma małą objętość wewnętrzną (czyli jest łatwa do przedmuchania), zapewnia dobre pole widzenia, można do niej dokupić szkła korekcyjne... Moja pierwsza maska (z czarnym silikonem) po ośmiu latach i trzystu nurkowaniach wyglądała jak nowa, ale kupiłem drugą - ze szkłami korekcyjnymi. Pierwszej używam jako zapasowej, i pożyczałem ją wielokrotnie partnurom i kursantom których maski źle przylegały, wściekle parowały lub się rozypywały. Nie zdarzyło się jeszcze, by w takiej sytuacji moja Look się nie sprawdziła. Ja sam natomiast nurkowałem w wielu innych modelach masek, i z żadnego z nich nie byłem zadowolony...
Ale oczywiście dopasowanie maski jest sprawą wysoce indywidualną, i jeżeli przymierzasz się do zakupu, koniecznie musisz przymierzyć co najmniej kilka modeli różnych firm. W każdym porządnym sklepie powinni Ci doradzić, na co zwrócić uwagę podczas przymierzania, informacje możesz też znaleźć na tym forum.
Wysłany: 23-07-2010, 12:19
Pamiętaj aby przy mierzeniu nie mieć zarostu
Sprzedawca może cię zapytać czy nosisz okulary. Jeśli tak to, nie wszystkie maski mogą mieć szkła korekcyjne.
Przy mierzeniu wciągnij powietrze aby fartuch maski dobrze przylegał do twarzy ,sprawdź czy wszystko dobrze widzisz .
Każda firma, która sprzedaje sprzęt może się też zajmować szkoleniami więc poproś lub zapytaj o możliwość wypożyczenia sprzętu.
Masz wciagnąćpowietrze (nosem) , na pewno któraś pasuje.
Co do zarostu to ja mam brode i wąsy i jakoś mi nie przeszkadzają pomimo różnych warunków nurkowania.
To teraz będzie szokujące - kupiłem ostatnio zapasową maskę (do ćwiczeń) w ... decathlonie. Cena promocyjna coś ok 25 zł. Celowo szukałem czegoś taniego ale z hartowaną szybką ( nie zabawki) przewidując że jak będę ćwiczył podwodne zamiany to może coś w niej uszkodzę a szkoda by mi było dobrej maski. Nic nie uszkodziłem i dokonałem odkrycia - ta tania nie cieknie i też dobrze w niej widać. Oczywiście nie ma firmowego napisu no i biały silikon
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 23-07-2010, 14:30
CoNRaD napisał/a:
Jeśli chodzi o mierzenie maski to mam WCIĄGNĄĆ powietrze czy WCIĄGAĆ?
Jeżeli wciągnąć, to żadna na mnie nie pasuje...
Masz tak NIE ROBIĆ! Jak dobrze wciągnąć powietrze nosem, to prawie każda maska będzie się dobrze trzymać twarzy. Przeczytaj proszę uważnie co napisałem powyżej:
hubert68 napisał/a:
Dobrze dobrana maska to nie maska, która się przysysa. To maska, która w tym samym momencie dotyka twarzy na całym obwodzie fartucha.
7 postów wyżej masz szczegółową informację, jak dobrać dobrą maskę. A teraz rób, co uważasz.
hubert ma racje nie wciagac i nie wciagnac poprostu przykladasz maske lekko ja dociskasz do twarzy i musi sie trzymac jesli pasuje i nie zakladaj czasem paska na glowe
Look ma jeszcze tę zaletę, że najłatwiej i najszybciej do tej maski można dostać szkła korekcyjne. Wady - stosunkowo mały kat widzenia (chociaż Look2 ma już większy) i po zakupie przez kilkanaście nurkowań cieknie, później układa sie na twarzy i jest OK.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko