Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
jacketo-skrzydło...czy warto?
Autor Wiadomość
Grotto8 

Stopień: Inst SDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-07-2010, 17:02   

wujo napisał/a:
Opinii na tematy sprzętowe jest tyle ile użytkowników i każdy pisze pod kątem że to w czym pływa jest najlepsze.

Neguję !!! :)

Ja pływam z jackecie, piance i singlu i uważam, że nie jest to szczyt moich pragnień :)
Ale sprzętu na razie nie zmienię z powodów oczywistych jak budowa psiej budy. :)

Co do gumek to pyknijmy sobie taki dialog:
- Gumki są złe.
- Dlaczego?
- Bo na wrakach będziesz haczył.
- Ale ja nie pływam na wrakach.
- No to są złe, bo powietrze zatrzymują
- Ale bez gumek worek zawija się na butli i powiewa jak szmata
- To sobie kup twina
- Nie stać mnie
- To kup worek pod singla bez gumek
- Ale może kiedyś będę chciał twina
- To kupisz worek pod twina
- Nie stać mnie na dwa worki
:)
jeśli ktoś będzie zainteresowany, to ja tak mogę teoretyzować w nieskończoność :)

wujo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-07-2010, 19:01   

piotr_c napisał/a:
wujo napisał/a:
Co do gumek przy skrzydełku to są dwie szkoły(jak z większością rzecz),

Skrzydła z gumkami są coraz rzadziej spotykane. Dominują jednak bezgumkowe.

Tak jak i z ciuchami :) Teraz jest moda na bezgumkowe a za chwilę będzie moda na gumki. Taki trend w nurkowaniu to się w 100% zgodzę.

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-07-2010, 19:13   

wujo napisał/a:
Teraz jest moda na bezgumkowe a za chwilę będzie moda na gumki.

Nie sądzę. Modny będzie SM i wszyscy będą wyzbywali się zarówno gumkowych, jak i bezgumkowych :)

wujo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-07-2010, 19:16   

Grotto8 napisał/a:
wujo napisał/a:
Opinii na tematy sprzętowe jest tyle ile użytkowników i każdy pisze pod kątem że to w czym pływa jest najlepsze.

Neguję !!! :)

Ja pływam z jackecie, piance i singlu i uważam, że nie jest to szczyt moich pragnień :)
Ale sprzętu na razie nie zmienię z powodów oczywistych jak budowa psiej budy. :)

Co do gumek to pyknijmy sobie taki dialog:
- Gumki są złe.
- Dlaczego?
- Bo na wrakach będziesz haczył.
- Ale ja nie pływam na wrakach.
- No to są złe, bo powietrze zatrzymują
- Ale bez gumek worek zawija się na butli i powiewa jak szmata
- To sobie kup twina
- Nie stać mnie
- To kup worek pod singla bez gumek
- Ale może kiedyś będę chciał twina
- To kupisz worek pod twina
- Nie stać mnie na dwa worki
:)
jeśli ktoś będzie zainteresowany, to ja tak mogę teoretyzować w nieskończoność :)

Grotto8 szacun :D Twój dialog jest the best. Jest tak jak piszesz każda rzecz ma swoje plusy i minusy tylko zauważ że jak rzuci się temat odnośnie jakiejś rzeczy (maska, płetwy, jacket) to zaraz jest najazd że be i łe itp. A jest tak jak napisałem- no może nie każdy ale większość, i to podtrzymuję.

Adamsky1977 

Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 23-07-2010, 21:34   

piotr_c napisał/a:
wujo napisał/a:
Co do gumek przy skrzydełku to są dwie szkoły(jak z większością rzecz),

Skrzydła z gumkami są coraz rzadziej spotykane. Dominują jednak bezgumkowe.

Bez gumki to trzeba uwazac :ping:

wujo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 23-07-2010, 21:36   

Adamsky1977 napisał/a:

Dobre :D Uważać, i chlapać po plecach :)

Adamsky1977 

Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 23-07-2010, 21:39   

wujo napisał/a:
Adamsky1977 napisał/a:

Raczej zeby czegos nie zlapac :bee;

Te_Pe 

Stopień: IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-07-2010, 06:37   

Adamsky1977 napisał/a:
wujo napisał/a:
Adamsky1977 napisał/a:

Raczej zeby czegos nie zlapac :bee;

No, ale wiesz, no risk - no fun......

Bero 

Stopień: DM, Tec.Nx.
Kraj:
Poland

Wysłany: 24-07-2010, 13:09   

jest ryzyko-jest zabawa :)
a jak to mowili w sztosie: kto grubo gra wygrac musi (chociaz w rajdach mowimy bardziej zyciowo: kto grubo idzie je.nac musi :p )

gringo 

Stopień: AD Deco Vision, mkVI
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-07-2010, 14:19   

hubert68 napisał/a:

1. GUMKI! To potencjalne źródło niebezpiecznej awarii/zaczepu.

nie rozumiem jakiej awarii - gumka peknie - w tym wypadku to nie problem :p , co do zaczepu to jest taka zasada moze nie wszedzie obowiazujaca, ze najatwiej zaczepic sie o cos odstajacego - ja widzialem skrzydlo z gumkami i zgodnie z ich funkcjonalnoscia one pełnia role sciagajaca czyli pecherz wokol nich bardziej odstaje niz one same - co lepsze wszystko inne jeszcze bardziej odstaje niz one same np zawory upustowe, a co tam butle od twina tez bardziej odstaja a jeszcze lepiej przed gumkami znajduja sie odstajace weze od manometru i automatow - wiec argument za zaczepieniem z powodu gumek jest prawdopodobny w niezwykle trudnej do wyobrazenia sytuacji, ale zaczepienie sie o inne elementy wyposazenia jest znacznie bardziej pradopodobne niz o gumki sciagajace - moja ogolna rada to przemyslenie problemu, a nie powtarzanie sloganow - czasami mam wrazenie, ze nie przemyslanych - swoja droga jak komus gumki nie pasuja zawsze mozna sciagnac, a jak wroci moda ponownie zalozyc bez kolejnych wydatkow

Gdzies przeczytalem, ze gumki powoduja zwiekszenie oporow oplywu wody co jest dodatkowym argumentem zeby ich nie uzywac (SIC!!!)

rb87 

Stopień: CMAS P1
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-07-2010, 20:59   

...kolejne pytanie typu "jestem zielony i szukam pomocy... :bee; "

http://divezone.pl/halcyo...2631665a8fbe5b1

http://divezone.pl/halcyo...2631665a8fbe5b1

http://divezone.pl/dtd-ri...2631665a8fbe5b1

http://divezone.pl/divezo...2631665a8fbe5b1

ktory wybrac i dlaczego? a moze zaproponujecie co w lepszej cenie wedlug Waszego uznania...?

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-07-2010, 21:37   

Sprawa pierwsza. Gumki mają tendencję do łapania zaczepów, mniejszą lub większą. Ale o ile zaczep np. kablem od latarki można stosunkowo prosto odczepić, o tyle, jak coś wlezie pod gumkę...
Sprawa druga. Worek z gumkami nigdy się całkowicie nie napełni (bo gumki przeszkadzają) i nigdy się całkowicie nie opróżni, bo gumki powodują powstanie "kieszonek powietrznych", w których gaz się blokuje. Dodatkowo przy wynurzaniu ten gaz się rozpręża a Ty masz nad nim ograniczoną kontrolę. Kontynuować?
Sprawa trzecia. Awaria. W sutuacji przedziurawienia worka, awrii zaworu upustowego itd. gumka wypycha cały gaz z worka. W worku bez gumki zawsze trochę więcej gazu w nim pozostanie...

[ Dodano: 27-07-2010, 21:52 ]
rb87 napisał/a:
...kolejne pytanie typu "jestem zielony i szukam pomocy... "

Po pierwsze myślę, że taniej kupisz osobno worek, płytę, samą taśmę itd.
Ostatni worek (Dive Rite Rec Wing) jest zdecydownie dobrym uniwersalnym (do singla i twina) workiem typu podkowa. Ważnie - zmienić wąż karbowany, na kolanko, bez spłuczki. Z tym, że ja wolę oponki od podków. Worków DTD nie znam, natomiast uprząż DTD wolę od halcyonowskiej (jest twardsza i sztywniejsza). Nie używałem systemu regulacji Halcyona ale dla mnie jest on niepotrzebny. Wyściółkę na płytę czy kieszeń na bojkę też bym sobie darował. Worka Eclipse nie używałem - polecam do jednej flaszki starszego Pioneera. Do twina proponowałbym Ci Halcyon Evolve.
Płyta - spróbuj i alu i stalowej. Alu daje większą możliwość wytrymowania się ale wymaga większej ilości balastu a przy singlu może być z jego zamocowaniem pewien kłopot.
Ostatnio zmieniony przez hubert68 27-07-2010, 21:54, w całości zmieniany 1 raz  

piotrkw 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-07-2010, 21:54   

hubert68 napisał/a:
Sprawa druga. Worek z gumkami nigdy się całkowicie nie napełni (bo gumki przeszkadzają) i nigdy się całkowicie nie opróżni, bo gumki powodują powstanie "kieszonek powietrznych", w których gaz się blokuje.

hubert68 napisał/a:
Sprawa trzecia. Awaria. W sutuacji przedziurawienia worka, awrii zaworu upustowego itd. gumka wypycha cały gaz z worka.

To co w końcu robią te gumki ?? Wypychają cały gaz z worka czy zostawiają w kieszonkach ? Bo cos działania sprzeczne z sobą. Skutek otwarcia ręcznego zaworu i jego awarii lub dziury w worku jest przecież taki sam.

Pozdrawiam Piotr

hubert68 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-07-2010, 22:00   

piotrkw napisał/a:
To co w końcu robią te gumki ??
Pomyśl, to nie takie trudne. Napewno sam jak się zastanowisz, to na to wpadniesz.
Jedno dotyczy przedziurawienia napompowanego balonu, drugie próby opróżnienia worka przy wynurzaniu pod koniec nurkowania. Ale Ty Piotrz, zamiast pomyśleć, łapiesz za słówka i się czepiasz. Zresztą nie pierwszy raz...

piotrkw 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-07-2010, 22:05   

hubert68 napisał/a:
Jedno dotyczy przedziurawienia napompowanego balonu, drugie próby opróżnienia worka przy wynurzaniu pod koniec nurkowania.

Rozkład ciśnień i wpływ siły gumek jest dokładnie taki sam w obu przypadkach.

hubert68 napisał/a:
Ale Ty Piotrz, zamiast pomyśleć, łapiesz za słówka i się czepiasz. Zresztą nie pierwszy raz...

Nie łapię, tylko pomyśl zanim coś napiszesz.

hubert68 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-07-2010, 22:16   

Pomyślałem w pierwszym przypadku z worka zostaje gwałtownie usuniętych kilkanaście litrów gazu, w drugim chodzi o pół litra czy litr blokujący się w zakamarkach skrzydła. Tak trudno zrozumieć różnicę?

Miły Maciej 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-07-2010, 22:20   

Zwróciłeś Hubert uwagę na ciekawą rzecz - faktyczny wypór worka z gumkami w stosunku tego jaki deklaruje producent... Sprawdzał ktoś może jak to faktycznie jest ?? Np taki worek o teoretycznym wyporze 30kg skrępowany gumkami to ile ma faktycznie tego wyporu ??

[ Dodano: 27-07-2010, 22:21 ]
Prostują się te gumy całkowicie zanim zacznie zawór puszczać ??

hubert68 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-07-2010, 22:38   

Miły Maciej napisał/a:
Zwróciłeś Hubert uwagę na ciekawą rzecz - faktyczny wypór worka z gumkami w stosunku tego jaki deklaruje producent... Sprawdzał ktoś może jak to faktycznie jest ?? Np taki worek o teoretycznym wyporze 30kg skrępowany gumkami to ile ma faktycznie tego wyporu ??
Nie wiem i prawdę powiedziawszy nie specjalnie chcę wiedzieć. Uważam, że wiegumki nie są dobrym pomysłem i ich nie używam.
Kiedyś, na basenie testowałem worek z gumkami. Zdjąłem w wodzie płytę, by przesunąć balast. Zakładając przełożyłem rękę przez gumkę. Jej wyjęcie było "ciekawe". To zdarzenie upewniło mnie w możliwościach zaczepowych gumek a szczególnie w tym, jak trudno by było się z takiego zaczepu uwolnić.

Bero 

Stopień: DM, Tec.Nx.
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-07-2010, 22:48   

hubert68 napisał/a:
Ważnie - zmienić wąż karbowany, na kolanko, bez spłuczki

a moglbys wyjasnic wyzszosc kolanka nad wezem karbowanym?

hubert68 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-07-2010, 22:54   

Bero napisał/a:
a moglbys wyjasnic wyzszosc kolanka nad wezem karbowanym?
Wąż karbowany może być połączony z workiem zwykłym kolankiem a może też być umieszczony w tym miejscu dodatkowy zawór nadmiarowo-upustowy, tzw. spłuczka. Przy prawidłowej obsłudze i technice spłuczka w tym miejscu jest do niczego nie przedatna a stanowi dodatkowy punkt potencjalnej awarii.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu