Wysłany: 28-07-2010, 10:41 kurs na początek w Warszawie
Witam!
Przymierzam się do zrobienia kursu na płetwonurka. Po przeczytaniu licznych postów zrezygnowałem z wyboru organizacji - no nie całkiem - będzie to CMAS lub PADI inne nie wchodza w gre. I teraz pytanie jakiego instruktora polecacie w Warszawie - czy to w 1 czy 2 organizacji no i wreszcie czy opłaca się coś takiego jak P0 czy to strata czasu i kasy?
Ja bym rozwazyl inne organizacje - nie to ze mam do CMAS czy PADI cos naprzeciwko, ale zobacz jak wyglada kariera sciezki w kazdej organizacji tak dla porownania chocby kosztow zdobywania kolejnych uprawnien itp - w PADI pewnie bedzie najlatwiej zdobyc pierwsze szlify. Tak czy siak bez względu na organizacje najwazniejszy jest instruktor i glownie na ten aspekt bym patrzyl - jest kilku instruktorow szkolacych jednoczesnie w roznych systemach - ale wg mnie patrz na instruktora, a pozniej mysl o plastiku.
Ostatnio zmieniony przez gringo 28-07-2010, 11:23, w całości zmieniany 1 raz
poznalem jak dotad 2 instruktorow w warszawie i okolicach, niestety zaden nie szoli w padi ani w cmas. jeden to Michał Winek (na forum Majki), u ktorego stale sie szkole. przystepnie i skutecnzie uczy, na kwit trzeba sie napracowac ale w efekcie sporo sie umie. namiary: www.cave-diving.pl/szkolenia.html drugi to forumowy Styx (ten kilka postów wyżej). bylem raz na wyklado-pogadance, ktora prowadzil: sympatycznie, przystepnie, jasno i rzeczowo.
powiedz tylko skad rpzekonanie, ze tylko padi i cmas?owd robilem w padi. widzialem za to rok temu (ja wtedy robilem advance), jak Majki szkoli na SD (odpowiednik owd). nurkowan jest wiecej niz w padi a kursantka po szkoleniu umiala znaczne wiecej niz ja po owd. spokojnie poszedlbym z nia po tym kursie na samodzielnego nura
[ Dodano: 28-07-2010, 11:41 ]
andrzejk napisał/a:
a czy inne organizacje są również honorowane na całym świecie?
jak najbardziej sa. chyba wszedzie zostanie uznany plastik z iantd, sdi/tdi, naui. moze o ktorej zapomnialem wspomniec. pod patronatem padi jest chyba ponad 50% wszystkich centrow nurkowych na swiecie, stad krzyk, ze najlepiej skzolic sie w padi.
Wysłany: 28-07-2010, 12:28
tak jak pisałem na początku jestem otwarty na propozycje.... nie mam żanego doświadczenia i bardzo znikomą wiedzę dotyczącą nurkowania - w tym również dotyczącą różnych organizacji. dlatego nie będe trzymał się kurczowa PADI lub CMAS jezeli bedzie polecany instruktor z innej organizacji
Wiek: 49 Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1731 Skąd: Warszawa
Wysłany: 28-07-2010, 12:56
andrzej,
to co można rozważyć pomijając "renomę" instruktora/klubu to ilość kursantów na kursie vs ilość instruktorów. Ile godzin teorii (i co ona zawiera), ile ćwiczeń w wodach ograniczonych ( i gdzie ), ile nurkowań w wodach otwartych i jakie czasy tych nurkowań. Jaka pomoc po kursie od strony instruktora. Jak kwestia sprzętu ( i nie mówię tu o cenach) i pomocy w ewentualnym wyborze. Co dodatkowo z kursem podstawowym można dostać (np +nitroks, suchy skafander).
Ogromna większość organizacji jest uznawana na całym świecie - przynajmniej w przypadku uprawnień podstawowych ( EN 14153-2 czyli OWD/P1 itp)
polecam NAUI - Asem w rekawie jest to, ze NAUI jako jedyna organizacja (oczywiscie JEST honorowana na calym swiecie w przeciwienstwie do KDP oj, przepraszam polskiego CMASu) kladzie ogromny nacisk na ratownictwo - uczysz sie go juz na kursie podstawowym...
podpisuje sie pod BERO - wal do Majkiego - kurs podstawowy zaczyna sie na jeziorze Piaseczno (przed Lublinem) 5 sierpnia. wiec masz niepowtarzalna okazje zaczac go niebawem wiecej info na PRV jesli masz ochote pozdrawiam
Wysłany: 29-07-2010, 11:09
Syrenka_013 napisał/a:
Andrzej,
polecam NAUI - Asem w rekawie jest to, ze NAUI jako jedyna organizacja (oczywiscie JEST honorowana na calym swiecie w przeciwienstwie do KDP oj, przepraszam polskiego CMASu) kladzie ogromny nacisk na ratownictwo - uczysz sie go juz na kursie podstawowym...
Na pewno nie jedyna
Ostatnio zmieniony przez KonradST 29-07-2010, 11:09, w całości zmieniany 1 raz
Styx? z mojego info wynika, ze w programie kursu podstawowego tylko w NAUI jest ratownictwo. w takiej formie jak w innych organizacjach dopiero na Rescue tylko oczywiscie wymagania co do perfekcji wykonania sa mniejsze napisz pls wiecej na temat
Haw, napisalam - "polski CMAS" czyli KDP: wez do reki certyfikat: na glownej stronie nikt nawet nie wspomina o CMAS, bo najwazniejsze jest to nieszczesne KDP... wiem od znajomych, ze w bardziej egzotycznych krajach ten plasik jest traktowoany mocno podejrzanie, bo tam nie znaja czegos takiego jak KDP czy CMAS...
poza tym nie wiem czy miales okazje porownywac programy szkoleniowe KDP i innych zagranicznych oddzialow CMAS - roznice bywaja zadziwiajace
Ostatnio zmieniony przez Syrenka_013 29-07-2010, 11:16, w całości zmieniany 1 raz
a to fakt jezeli chodzi o porownanie naui-padi, ja robiac advance nadrabialem ratownicze braki z padi. na owdi bylo usuwanie skurczu i holowanie slabego i nieprzytomnego nurka. a kolezanka robiaca sd w nui faktycznie wykonywala pelna akcje ratunkowa z kilku metrow, lacznie z symulowaniem resuscytacji.
jak inne organizacje?
Wysłany: 29-07-2010, 11:39
Syrenka_013 napisał/a:
Styx? z mojego info wynika, ze w programie kursu podstawowego tylko w NAUI jest ratownictwo. w takiej formie jak w innych organizacjach dopiero na Rescue tylko oczywiscie wymagania co do perfekcji wykonania sa mniejsze napisz pls wiecej na temat
"Ratownictwo" to dość szerokie pojęcie, jakie macie do tego ćwiczenia ? Poszukałem chwilę ale nie znalazłem standardów to opisujących.
W IANTD przy OWD są jego podstawy (z ćwiczeń nieprzytomny/zmęczony, podjęcie i holowanie), teorii jest o tym sporo. Przy AOWD jest to nawet szerzej ogarnięte. Zatem nie "dopiero na Rescue" *klaps*
Bero napisał/a:
. a kolezanka robiaca sd w nui faktycznie wykonywala pelna akcje ratunkowa z kilku metrow, lacznie z symulowaniem resuscytacji.
pytanie czy to jest w programie SD czy to jest "dodatek" od szkolącego ?
~S
Ostatnio zmieniony przez styx 29-07-2010, 11:44, w całości zmieniany 1 raz
to znaczy - nie wiem czy dobre wnioski wyciagam - w IANTD nie jest to uregulowane standardami, ale jest zaznaczone, ze warto, zeby to zrobic i zalezy to od indywidualnego podejscia instruktora, czy takie cwiczenia beda mialy miejsce, tak?
w NAUI jest to dokladnie opisane w standardach: w kursie DS (OWD) kursant ma obowiazek wykonac cwiczenia:
1. na sesji basenowej (moze byc to na wodzie otwartej oczywiscie) w ABC wydobycie nieprzytomnego nurka z dna, udroznienie drog oddechowych, holowanie i wdechy ratownicze, wydobycie na brzeg, pelna akcja resuscytayjna wraz z wezwaniem pomocy
2. sesja na wodzie otwartej poszkodowany i ratujacy w pelnym sprzecie scuba): wydobycie nieprzytomnegu nurka z dna (kamizelka poszkodowanego, udroznienie drog oddechowych, przytrzymanie automatu), stabilizacja plywalnosci, wdech ratownicze, holowanie, wezwanie pomocy, rozebranie ze sprzetu poszkodowanego i ratujacego przed doplynieciem do brzegu, wydobycie na brzeg, pelna akcja resuscytacyjna wraz z wezwaniem pomocy i organizacja dostepnych osob...
to wszystko oczywiscie ma byc wykonane na poziomie na jakim nurek podstawowy jest w stanie to wykonac, ale chodzi o to, zeby wiedzial co zrobic i przeszedl te wszystkie kroki. dokladnie to samo cwiczy sie na nastepnych kursach z ta roznica, ze im wyzszy stopien tym cala ta akcja ma byc wykonana bardziej perfekcyjnie...
P.S. a wogole Styks to zapowiadales sie w gosci na Hanczy i co?
Wysłany: 29-07-2010, 12:42
Syrenka_013 napisał/a:
to znaczy - nie wiem czy dobre wnioski wyciagam - w IANTD nie jest to uregulowane standardami, ale jest zaznaczone, ze warto, zeby to zrobic i zalezy to od indywidualnego podejscia instruktora, czy takie cwiczenia beda mialy miejsce, tak?
Nie, jest w standardach, ale porównując do tego co opisałaś to kończy się na akcie holowania. Kontynuacja oczywiście może być zależna od instruktora.
A masz jakiś link gdzie to jest opisane w standardach czy to wewnętrzne dokumenty NAUI ?
Syrenka_013 napisał/a:
P.S. a wogole Styks to zapowiadales sie w gosci na Hanczy i co?
No tak ale nie znalazłem Was nigdzie a telefonu do Was nie mam ;(
Nie czailiście się może w namiocie w okolicy 1 parkingu w sobotnią nockę ? Tak ~22-23 ?
~S
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 29-07-2010, 13:16
andrzejk napisał/a:
tak jak pisałem na początku jestem otwarty na propozycje.... nie mam żanego doświadczenia i bardzo znikomą wiedzę dotyczącą nurkowania - w tym również dotyczącą różnych organizacji. dlatego nie będe trzymał się kurczowa PADI lub CMAS jezeli bedzie polecany instruktor z innej organizacji
Dość znaczna różnica jest miedzy uprawnieniami DM(nie koniecznie PADI - w innych też jest DM) i P-3. Nurkowi P-3 NIE WOLNO brać udziału w szkoleniach, intrach itp., jak to jest w przypadku DM innych organizacji. To taka uwaga, gdybyś kiedyś chciał pracować.
Majki i kurs u niego, to całkiem dobry pomysł..., powiedziałbym nawet, że znakomity
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 29-07-2010, 13:17, w całości zmieniany 1 raz
standardy mam w wersji papierowej w teczce Michala nie wiem czy w necie gdzies sa, ale papierowa ksiega jest zaaaaa...scie gruba!
sacjonowalismy z czw/pt na 2 parkingu, z pt/so na 1 parkingu, so/niedz na 3 parkingu w srebrnym Mercedesie V220... gardzimy namiotem zartuje jakby co - nastepnym razem to 501 013 413
a wracajac do standradow - czyli pelnej akcji nie ma, prawda - szkoda, bo moim zdaniem we wszystkich organizacjach by sie przydalo takie rozszerzenie... to przeciez najwazniejsza rzecz - zeby zaradzic w sytuacji awaryjnej, prawda?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko