Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 16-08-2010, 22:34
musi być przylegająca, ale nie może uciskać zbytnio, tzn. do tego stopnia, że ucisk wywołuje ból. ale przylegać musi, by spełniać swą ochronną rolę a nie by wlewały się tamtędy litry wody..
dzięki za odpowiedzi.
ze wszystkich pianek jakie mierzyłem wielu znanych marek dobrze na mnie leżała i fajnie się w niej czułem jedynie pianka 7 mm tribord overall MWS 500 z decathlonu. Czy pianki tej firmy (bardzo tanie zresztą) do czegoś się nadają?
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 17-08-2010, 19:34
A co się ma nie nadawać? Tania, to mniejsza strata przy przesiadce na suchy.
Ja tam też nuram w pianie z DC 5mm i jest ok. Jak sie w niej dobrze czujesz i pasi na ciebie to kupuj. Zresztą mają do 30 dni zwrot więc jak nie uciorasz jej przy pierwszym nurku dokładnie po nurkowaniu wypłuczesz i będzie wyglądała jak nowa to zawsze możesz ją zwrócić.
jak tak mówicie to ją kupuje. A czy samo 7mm wystarczy na nasze jeziora? czy muszę dokupić docieplacz?? bo na tej stronce: http://www.decathlon.com....-18-c-18241182/ pisze że pianka jest na temp. od 10-18 stC
jak tak mówicie to ją kupuje. A czy samo 7mm wystarczy na nasze jeziora? czy muszę dokupić docieplacz?? bo na tej stronce: http://www.decathlon.com....-18-c-18241182/ pisze że pianka jest na temp. od 10-18 stC
Jeżeli będziesz nurkował w Polsce to kup docieplacz. W docieplaczu masz kaptur.
Nuram w tej piance już dwa sezony i jestem bardzo zadowlony. Dobrze trzyma ciepło. Pod termokliną wytrzymuję w niej jakieś 20 - 30 min a jestem typem zmarźlaka.
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 18-08-2010, 18:11
tylko z docieplaczem. (7+7)
i oczywiście z kapturem.
pod buty można dorzucić neoprenowe skarpety.
sama 7-ka wystarczała mi na godzinne nury w Egipcie temp. 27 stopni - nie było ani trochę za gorąco.
żeby nie było: 7+7 wystarczało na 45min w wodzie o temp. 3 stopnie
7+7 wystarczało na 45min w wodzie o temp. 3 stopnie
Podziwiam: Ja po 30 minutach nie mogłam utrzymać kubka z herbatą . Mój partner już po 5 minutach w maju wyszedł z wody, zostawiając mnie pod opieką instruktora.
Aktualnie jesteśmy na etapie zbierania funduszy na suche .
Moim zdaniem optymalny jest zestaw: 5 na Egipt, 5+5 - płytkie letnie nurki nocne - (niedawno siedziałam z jednym z forumowiczów 1,5 h przy węgorzach i szczupakach, przy okazji pozdrawiam ), na resztę miesięcy w Polsce - suchy.
Nie jestem przekonana, czy inwestycja w piankę 7+7 ma sens.
Wysłany: 18-08-2010, 19:19
Ja tez mam 7mm i praktycznie od maja do października wystarczy mi tylko pianka, później lepiej mieć ocieplacz, bo zwyczajnie będzie Ci zimno
vonKaczoren napisał/a:
Ale zmarzluchy Ja tam nuram w 5 mm i ciepło mi czy to powyżej czy poniżej termokliny. Kup sobie tą piankę przetestuj i zobacz a jak nie to allegro i rynek wtórny. co do suchych to fakt że pora roku nie ma znaczenia la komfortu nurkowania ale nie kazdy lubi w suchym nurkować. Ja ma 5mm z DC za 350 pln i suchara. Jest dokłądnie tak jak napisał jacekplacek kupując tanią piankę musisz mniej dołożyć do suchego a zawsze to masz jakąś alternatywę np. jak suchy pójdzie do serwisu.
Wysłany: 19-08-2010, 19:48
mi szybko marzna nogi bo mam buty 5 mm.... pod termoklima jest to bardzo odczuwalne, brakuje mi jeszcze tych 2 mm, bo nurkowalem z 7 mm i bylo nawet spoko
Wysłany: 20-08-2010, 09:15
Moonspell napisał/a:
mi szybko marzna nogi bo mam buty 5 mm.... pod termoklima jest to bardzo odczuwalne, brakuje mi jeszcze tych 2 mm, bo nurkowalem z 7 mm i bylo nawet spoko
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko