Panowie raz piszecie, ze sie oprozni raz, ze sie nie oprozni - doprecyzowujac o co wam chodzilo - worek z gumkami to nie jak pisal Tom - worek "samooprozniajacy" sie - gumki nie oproznia worka same - wystarczy, ze wezmiecie balon, gumke recepturke i przeprowadzicie test - najpier nadmuchacie balon, zwezycie wylot powietrza i zostawicie na jakis czas - balon ochlapnie, troche powietrza w srodku zostanie, jak na srodku zwieniecie gume receptruke, balon ochlapnie w srodku zostanie powietrze - gumka mimo, ze sie zacisnie nie zablokuje, jak piszecie przeplywu powietrza, zostanie swiatlo o srednicy luznej gumki. Co do tej sytuacji awaryjnej - faktycznie wydaje mi sie, ze macie mylne pojecie o sile gumek - jak pisalem jestem w stanie napompowac z pluc praktycznie do pelna swaja 40l z gumkami - wiec w sytacji awaryjnej o ktorej pisze Tom worek z gumkami nie bedzie sie inaczej zachowywal niz worek "koszerny" swoja droga piszecie tez o "kieszeniach powietrznych" - nie widzicie ze jeden wasz argument wyklucza drugi i na odwrot - z tym, ze wg mnie ani jedna ani druga sytuacja nie ma miejsca. Ale obiecuje tutaj solennie - ze jak wyzdrowieje i znowu wejde do wody przeprowadze taki test: wejde do wody odkrece zawor upustowy i zobacze, czy bedzie moj worek chocby czesciowo dzialal czy tez nie - postaram sie wszystko sfilmowac - jak Hubert z Tomem macie jakies sugestie co do szczegolow testu prosze o info, zeby pozniej nie bylo, ze cos jest nie tak i bedziemy mieli odpowiedz przynajmniej co do mojego worka.
Ostatnio zmieniony przez gringo 29-07-2010, 12:37, w całości zmieniany 1 raz
Miałem taki worek OMS 2x100 lbs z powdójnym inflatorem. Na początku olewałem sugestie z forów internetowych, że gumki są słabym rozwiązaniem. Kupiłem i zacząłem nurkować... cóż kieszenie powietrzne to nie żaden mit tylko na prawdę mogą powstawać. Dokładnie polega to na nierównomiernym opróżnianiu się worka w połączeniu z uciskiem gumki w danym miejscu, co w szczególności dotyczy dolnych partii worka. Miałem taki przypadek, że zrzuciłem wszystko z worka, a guma nie chciała wypuścić powietrza z jednej, dość dużej kieszonki powietrznej w dolnej partii jednego ze skrzydeł, czego wynikiem była utrudniona kontrola pływalności, która gdyby nie pomoc partnera skończyła by się wyjazdem na powierzchnie. Jestem takiego zdania, że każdy ma wybór i może kupić co chce. Wyśmiewanie takich czy innych rozwiązań niczemu nie służy. Najlepiej przetestować jedno i drugie. Porównać odczucia i kupić to co jest wygodniejsze. Wiem, że są ludzie robiący naprawdę poważne nurkowania w workach gumkowanych typu OMS, mi akurat ten worek nie leżał całkowicie. Z mojej strony mogę polecić skrzydło typu ring (oponka) które w moim odczuciu jest łatwe do opanowania, łatwiejsze w zrzucaniu gazu zarówno inflatorem jak i tylną spłuczką w każdej pozycji. Co wybierzesz zależy tylko i wyłącznie od Ciebie i twoich preferencji. Warto natomiast czasami poczytać i zasięgnąć opinii aby nie wywalić kasy w błoto.
Wiek: 63 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 29-07-2010, 13:09
gringo napisał/a:
gumki nie oproznia worka same
Spróbuj, zobaczysz. Ja już takie zabawy robiłem, parę lat temu przy okazji "testów worków" do MN lub innego kolorowego pisma (juz nie pamietam gdzie to wyszło). Na zdjęciach z czerwonymi baleronami typu "ED pogromca" z inflatorem do jajec i podobnymi figuruje moja osoba. Przy okazji bawiliśmy się w "dziurawe worki". Naprawdę nie trzeba wiele pomyślunku, aby zrozumieć dlaczego worka zgumkowanego z "dziurą" sie nie da napełnić... Jak rozciągniesz gumki, skoro nie powstanie nadciśnienie, bo jest dziura? W worku "swobodnym" fruwającym w góre na myśliwiec gwiezdny powietrze ulokuje się w skrzydłach. W gumkowanym worku nie ma skrzydeł, bo jest pospinany gumkami. Bojkę z wykręcona spłuczką sie nadmucha. Bojki z wykręcona spłuczką spiętą gumką (gumkami) sie nie nadmucha, bo wszystko wyleci dziurą.
Zresztą - spróbuj, zobaczysz, będziesz wiedzieć.
Do wszystkiego jest "easy way" i "hard way". Można usłyszeć, zrozumieć. Można dojśc do tego samemu.
PS. Kupię wora 70 lbs. Szerokiego, wielkiego wora (bez gumek) np. starego Halcyon 70 lub podobnego. Potrzebuję do reba z dużymi butlami - chodzi głównie o szerokość wora. Evolve 60/Explorer 55 (i podobnej wielkości) są dobre do 2x8.5, ale do wiekszych butli są troche za wąskie. Świetnie sie pływało z SuperWing DR, ale to podwójny worek. Jakby ktos miał do opchnięcia coś w rodzaju SuperWinga (ale nie podwójnego) albo Halcyona 70 - kupie.
Ostatnio zmieniony przez TomM 29-07-2010, 13:14, w całości zmieniany 3 razy
Nuroslaw [Usunięty]
Wysłany: 29-07-2010, 14:20
TomM napisał/a:
W gumkowanym worku nie ma skrzydeł, bo jest pospinany gumkami. .
W skrzydłach typu IcaroTech gumki są tylko z przodu, nie ściskają worka.
Gumki stabilizują worek jak stanik cycki. A nie wyciskają powietrze z worka. Będąc precyzyjnym - w Icaro jest tylko jedna gumka - taaaaka długa.
Czyli pełni zupełnie inną funkcję niż te w słynnym skrzydle OMS. A więc gumka gumce nie równa.
Ostatnio zmieniony przez Nuroslaw 29-07-2010, 15:06, w całości zmieniany 2 razy
Tom - jak napisalem przeprowadze test i postaram sie uwiecznic to wydarzenie, zeby sprawe wyjasnic i tak jak napisałem prosze o ewentuale uwagi co do przebiegu testu - narazie mam pomysl na 2 proby obie na 5m. Zanurze sie bez pianki (niestety) doloze jeszcze 6kg obciazenia i sprobuje sie wynurzyc na worku raz z odkreconym dolnym zaworem upustowym raz z gornym - co bedzie symulowalo odpowiednio duze rozerwanie worka w dwoch roznych miejscach. Oczywiscie bedzie backup w postaci osoby ktora bedzie to uwieczniala . Musimy tylko pczekac az wroce do zdrowia.
Wiek: 63 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 29-07-2010, 17:33
gringo napisał/a:
raz z odkreconym dolnym zaworem upustowym raz z gornym
Poprzestań na dolnym. Ustabilizuj pływalność i pozwól, aby osoba trzecia (support) odkręciła spłuczkę. Oczywiście w worku musi cos być, bo jak będzie pusty (np. wyważenie na skafandrze) to raczej nic sie nie wydarzy.
Wysłany: 11-08-2010, 20:44 jacket
To albo ten Maresowski pegasus dobry do podróży, do częstych zmian sprzętu świetne kieszenie balastowe.
albo Halcyon cinch dobry jeżeli będziesz chciał dowiesić stage'a, czy potem rozbudować system do twina (tylko wymiana worka)
MSC
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 11-08-2010, 21:08
kraken napisał/a:
albo Halcyon cinch dobry jeżeli będziesz chciał dowiesić stage'a, czy potem rozbudować system do twina (tylko wymiana worka)
Akurat Halcyon jest dość drogim rozwiązaniem. Można kupić znacznie tańszą płytę i nieregulowaną uprząż. Aczkolwiek ten cinch wyglada całkiem fajnie Maćku, miałeś okazję testować to w wodzie? Chodzi o to, czy nie zacina się w zimę(skafander zamarzał mi zanim zdążyłem zdjąć) albo w piachu itp. uwagi.
Wysłany: 12-08-2010, 09:58 jacket
Nie znam Cressi light
Nie testowałem cincha na piach i lód ale zacięcie się metody luzowania pasków zamienia go ze skrzydła z regulowanymi paskami w skrzydło ze stałą uprzężą więc nawet w wypadku zacięcia nie ma większego problemu niż normalnie....
MSC
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 12-08-2010, 10:37
kraken napisał/a:
zacięcie się metody luzowania pasków zamienia go ze skrzydła z regulowanymi paskami w skrzydło ze stałą uprzężą więc nawet w wypadku zacięcia nie ma większego problemu niż normalnie....
W sumie racja. Z kolei zacięcie w pozycji otwartej zrobi z niego luźny jacket i też da się nurkować. Nie ma co przesadzać z dociekaniem
Wysłany: 20-08-2010, 14:34
worek Dive Rite Rec Exp ktos plywal? jak lezy pod jedna butle? na stronce znalazlem taki opis "Przy stosowaniu butli pojedynczej worek można podpiąć za pomocą klipów do d-ringów na tylnej części worka – pozwala to uniknąć efektu zawijania się worka na butli." Czy ktos moglby mi jasniej wyjasnic jak to wyglada "podpiete" do d-ringow ?
Wysłany: 26-08-2010, 00:16
rb87 napisał/a:
worek Dive Rite Rec Exp ktos plywal? jak lezy pod jedna butle? na stronce znalazlem taki opis "Przy stosowaniu butli pojedynczej worek można podpiąć za pomocą klipów do d-ringów na tylnej części worka – pozwala to uniknąć efektu zawijania się worka na butli." Czy ktos moglby mi jasniej wyjasnic jak to wyglada "podpiete" do d-ringow ?
Używam tego woreczka i jestem z niego zadowolony. Chociaż jeśli miałbym teraz kupować worek to brałbym typowo pod jedną flaszkę (jednak nie ma czegoś takiego jak uniwersalność). Co do klipów to bez transpac'a ciężko będzie Ci go nimi spiąć (a wydawać 500 zł na uprząż wg mnie mija się z celem). Ja mam go spiętego zwykła linką gumową do płyty i jest ok.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko