Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Zakup sprzętu
Autor Wiadomość
zet_l 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-08-2010, 18:54   Zakup sprzętu

Cześć wszystkim!

Od dłuższego czasu przymierzam się do kupna podstawowych elementów sprzętu nurkowego (na razie mam tylko piankę), a chciałbym sobie kupić jeszcze automaty, skrzydło (chyba skrzydło zamiast jacketu, ponieważ jak czytałem różne posty to na ogół zawsze polecacie skrzydło?) oraz butlę nurkową o pojemności 15 litrów.
1. O automatach wyczytałem, że polecacie te: http://divezone.pl/apeks-octopus-p-2368.html . Ale czy na nich będę mógł używać nitroxu? Czy lepiej np. dołożyć parę złotych i kupić te http://divezone.pl/apeks-octopus-xtx40-p-2010.html (i też miałbym pytanie czy tutaj użyje nitroxu)? Czy może warto kupić coś innego? Jeszcze mam pytanie - czy wąż do octopusa 90 cm to nie za mało? Dam radę dokupić później samego, dłuższego węża. Oraz jak wygląda sprawa z serwisem (jak często, ile kosztuje)?
2. Skrzydło - jak już wcześniej pisałem nigdy w nim nie nurkowałem - zawsze w jackecie. Dlatego czy dam radę zanurkować w skrzydle, czy jest to zupełnie inny wymiar niż zwykły jacket. Również mam pytanie - czy skrzydło (lub jacket) trzeba oddawać do przeglądu? Jeśli tak to jak często i jaki jest tego koszt?
3. Butla chyba stalowa Faber 15 litrów - warto? Też miałbym pytanie jak tutaj wygląda sytuacja z przeglądami itp. Oraz czy mogę taką butlę napełnić nitroxem, czy do tego są jakieś specjalne butle?

Proszę o pomoc i dziękuję.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 27-08-2010, 19:36   

zet_l napisał/a:
1. O automatach wyczytałem, że polecacie te: http://divezone.pl/apeks-octopus-p-2368.html . Ale czy na nich będę mógł używać nitroxu? Czy lepiej np. dołożyć parę złotych i kupić te http://divezone.pl/apeks-octopus-xtx40-p-2010.html (i też miałbym pytanie czy tutaj użyje nitroxu)? Czy może warto kupić coś innego? Jeszcze mam pytanie - czy wąż do octopusa 90 cm to nie za mało? Dam radę dokupić później samego, dłuższego węża. Oraz jak wygląda sprawa z serwisem (jak często, ile kosztuje)?

Do nitroksów do 40% zawartości czystego tlenu(czyli w zakresie uprawnień podstawowych nitroksu) nie jest wymagana czystość tlenowa, więc możesz użyć każdego automatu i każdej butli nurkowej.
Jak już chcesz dokładać "parę" złotych, weź dwa pierwsze stopnie i butle dwu zaworową - bezpieczniejsze rozwiązanie.
Wąż do octo - im dłuższy, tym wygodniej i większe pole manewru. Sporo osób używa konfiguracji z 2m wężem do octo - z tym, że wtedy z octo się oddycha i w razie draki podaje partnerowi a samemu przepina na drugi automat wiszący pod szyją. Wyjdzie coś takiego:

Więcej poczytasz tutaj: http://www.hogarthian.pl/?op=filozofia
i tutaj http://nurkowanie.nekton.com.pl/Wiedza.php - w tym o nitroksie.
Oczywiście węże o dowolnej długości, jak i cały ekwipunek możesz kupić np. tutaj: http://deepdown.pl/oferta-52.html (zakładka dive gear)
O serwis pytaj również pod tym linkiem.

zet_l napisał/a:
2. Skrzydło - jak już wcześniej pisałem nigdy w nim nie nurkowałem - zawsze w jackecie. Dlatego czy dam radę zanurkować w skrzydle, czy jest to zupełnie inny wymiar niż zwykły jacket.

Oczywiście, że to inny wymiar - znacznie łatwiej się pływa, lepiej trymuje, ma mniejsze opory - oczywiście prawidłowo dobrane. Jak to się mniej więcej liczy, napisałem tutaj:
http://forum-nuras.com/vi...ghlight=#203459

zet_l napisał/a:
3. Butla chyba stalowa Faber 15 litrów - warto? Też miałbym pytanie jak tutaj wygląda sytuacja z przeglądami itp. Oraz czy mogę taką butlę napełnić nitroxem, czy do tego są jakieś specjalne butle?

Jak pisałem wyżej: do 40% czystego tlenu można. Wyższe nitroksy wymagają czystości tlenowej. Przegląd butli nurkowej:
http://www.kdp-pttk.org.p...onten&menu_id=4 i możesz go zrobić za ok 30-40zł np tutaj:
http://www.but-gaz.pl/
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 27-08-2010, 19:38, w całości zmieniany 1 raz  

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-08-2010, 21:23   

jacekplacek napisał/a:
Wąż do octo - im dłuższy, tym wygodniej i większe pole manewru.

Raczej rzekłbym: albo odpowiednio krótki, albo odpowiednio długi. Taki za długi na krótki a za krótki na długi ciężko przecież ułożyc.

zet_l napisał/a:
Również mam pytanie - czy skrzydło (lub jacket) trzeba oddawać do przeglądu? Jeśli tak to jak często i jaki jest tego koszt?

W teorii tak (każdy chyba producent tego wymaga), w praktyce jednak... :D

zet_l 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-08-2010, 23:29   

Dziękuję za szybkie odpowiedzi.

A tak wracając do serwisu skrzydła (lub jacketu) - czyli wychodzi na to, że raczej nic się "nie powinno" stać jeśli nie będę go w ogóle serwisował?

I jeszcze jaki konkretnie worek (lub jacket) byście polecili. Nurkuję rekreacyjnie z jedną butlą.

busi 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-08-2010, 23:39   

Eclipse

Omułka 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-08-2010, 01:13   

Rozumiem Twoje zdezorientowanie, bo sama czułam to samo. Kompletowałam sprzęt w bieżącym roku :) Na szczęście z nieba spadł mi duuuużo bardziej doświadczony przewodnik po świecie nurkowym. Może znasz jakiegoś bardziej doświadczonego nurasa? Usiądźcie, porozmawiajcie o zakupach i konfiguracji sprzętu, bo sprawa jest raczej indywidualna, np. Twój wzrost ma znaczenie przy wybieraniu twina i późniejszym wyważaniu. Oczywiście kluczowa jest również kwestia finansów ;)

Ja bym na Twoim miejscu nie kupowała pojedynczej flaszki -trudno "złapać" w niej odpowiednią pozycję, jeszcze pamiętam, jak się z nią szarpałam... uciekała mi na boki, zjeżdżała z kręgosłupa. Ja osobiście nabyłam twin 2*7, ale wydaje mi się, że dla mężczyzny może on być problematyczny. Po pierwsze dlatego, że jest krótki, a po drugie dlatego, że mało w nim gazu. Ja nie mam problemu, schodzi u mnie tyle barów, co u innych w 2*12 :hihi-:

Jeżeli chodzi o skrzydło, to polecam AGIR -moje jest pancerne, zajebiaszczy, gruby materiał ;) plus ma po 3 dziurki, więc można je lepiej ustawiać względem płyty i flaszek :D

Automaty -APEKS bardzo dobrze mi służą jak na razie :)

POWODZENIAAAA!! :pa:

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 28-08-2010, 07:39   

zet_l napisał/a:
A tak wracając do serwisu skrzydła (lub jacketu) - czyli wychodzi na to, że raczej nic się "nie powinno" stać jeśli nie będę go w ogóle serwisował?
I jeszcze jaki konkretnie worek (lub jacket) byście polecili. Nurkuję rekreacyjnie z jedną butlą.

Rzuć okiem tutaj:
http://forum.divetrek.com...udowa+inflatora
http://forum.divetrek.com.pl/viewforum.php?f=54

styx 

Stopień: IANTD NTx Instructor
Kraj:
USSR

Wysłany: 28-08-2010, 09:18   

zet_l napisał/a:
Dziękuję za szybkie odpowiedzi.

wielu tego nie robi i często nic się nie dzieje. Jednakowoż warto wiedzieć jak to zrobić (inflator) jeśli coś się zacznie dziać "w terenie". A jak już się wie to czemu nie skorzystać...

~S

dlugi19822 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-08-2010, 09:30   

Witam. Co do serwisu skrzydla to inflator posiada oringi ktore zaleznie od tego ile nurasz lepiej przegladac to samo dotychy spluczek - czy np. nie rozkrecily sie troszke. Z tego co wiem automaty apeks maja dozywotnia gwarancje pod warunkiem corocznych serwisow. Jezeli kupisz skrzydlo to moze naprawde odrazu kup twina np. 2*12. i zawsze to lepsze rozwiazanie niz jedna butelka. Pozdrawiam !!!
Ostatnio zmieniony przez dlugi19822 28-08-2010, 09:31, w całości zmieniany 1 raz  

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-08-2010, 12:37   

dlugi19822 napisał/a:
i zawsze to lepsze rozwiazanie niz jedna butelka.

Naprawdę zawsze lepsze?
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 29-08-2010, 12:37, w całości zmieniany 1 raz  

dlugi19822 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-08-2010, 12:19   

Jezeli ma zamiar czesto nurac to mysle ze jest to lepsze rozwiazanie i napewno bezpieczniejsze.

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-08-2010, 13:03   

dlugi19822 napisał/a:
Jezeli ma zamiar czesto nurac to mysle ze jest to lepsze rozwiazanie i napewno bezpieczniejsze.

A więc "twin jest lepszy bo jest lepszy" :D

Mnie jednak interesują konkretne powody, dlaczego twin jest zawsze lepszym rozwiązaniem?

Ja wiem, że w zależności od konfiguracji i umiejętności, twin może wręcz zmniejszać bezpieczeństwo.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 30-08-2010, 13:04, w całości zmieniany 1 raz  

Darkoe85 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-08-2010, 13:11   

piotr_c napisał/a:
dlugi19822 napisał/a:

A więc "twin jest lepszy bo jest lepszy" :D

Mnie jednak interesują konkretne powody, dlaczego twin jest zawsze lepszym rozwiązaniem?

Ja wiem, że w zależności od konfiguracji i umiejętności, twin może wręcz zmniejszać bezpieczeństwo.

Ale się czepiasz. Przecież wszyscy mówią, że jest lepszy. To chyba jest?? :D :humor:

adalbert 

Stopień: Divemaster
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-08-2010, 13:26   

Też tego nie rozumiem dlaczego twin dla początkującego nurka ma być lepszy niz pojedyncza butla?
Zawsze są większe opory ( więc potrzebne silniejsze nogi i płetwy), większy ciężar (oczywiście na powierzchni - ale trzeba to nosić), a co do bezpieczeństwa to raczej kursant powinien mieć najprostsze konfigurację - chba nie powinno się zaczynać od pełnej konfiguracji DIR?
Moim zdaniem sprzet powinien być dopasowany optymalnie do możliwości płetwonurka , a nie modny, czyli
-Jacket fajnie ze zintegrowanym systemem balastowym( lub skrzydło pod singla)
-Automat + octopus - dobre to co napisał jacekplacek ( butla dwuzaworowa+ 2 pierwsze stopnie)
-Pianka mokra
-Może komputer+ kompas
-Ewentualnie latarka
-Dobre ABC ( dopasowane do możliwości)

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-08-2010, 13:29   

Darkoe85 napisał/a:
Ale się czepiasz. Przecież wszyscy mówią, że jest lepszy. To chyba jest??

No tak, szczególnie jak Ci "wszyscy" to koledzy, którzy po 20'tym nurku przesiedli się na twina "bo bezpieczniej" :D
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 30-08-2010, 13:31, w całości zmieniany 1 raz  

zet_l 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-08-2010, 15:06   

Dziękuję wszystkim za porady. Szczególnie dzięki za link do konserwacji inflatora (mam nadzieję, że w przyszłości dzięki niemu przeprowadzę ją samodzielnie i go nie zepsuję).
Jeśli chodzi o butlę to dla mnie wybór jest prosty - tutaj na pewno będzie to butla pojedyncza 15l. I chyba się skuszę na ten worek Agir'a plus aluminiowa płyta. Tylko jeszcze jedno pytanie - czy do aluminiowej płyty mogę wziąć stalowy adapter do butli? Ponadto widziałem u niektórych nurków mocno zniszczoną płytę aluminiową przez śruby (motylki) do adaptera - jest na to jakaś rada, żeby oszczędzić płytę czy to jest po prostu norma? Bo wg mnie po intensywnych nurkowaniach taka płyta zedrze się do takiego stopnia, że trzeba będzie kupić nową. Co do automatów to chyba wezmę te apeksy ATX40 (z dwoma pierwszymi stopniami). Jeszcze pytanie o uprząż - lepiej kupić jakiegoś gotowca, czy osobno taśmę, d-ringi stopery i wszystko skleić z jednego kawałka taśmy (tutaj prosiłbym o pomoc - jak wtedy zmocować pas kroczy - i czy jest w ogóle sens budowania tego pasa czy może go nie być i zbytnio tego nie odczuję)?

Jeszcze raz dziękuję serdecznie za pomoc.

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 30-08-2010, 15:12   

zet_l napisał/a:
jest na to jakaś rada

Duze podkladki.

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-08-2010, 15:53   

zet_l napisał/a:
i czy jest w ogóle sens budowania tego pasa czy może go nie być i zbytnio tego nie odczuję)?

Pas kroczny jest nieodzowny. Można nurkować bez, ale wtedy jednoczęściowa uprząż traci swe największe zalety, bo dopasowanie jest tak słabe, jak w jackecie.

Płyta alu, jeśli wykonana jest z dobrego materiału (nie jakaś tandeta zrobiona z "niewiadomoczego", bo stopów aluminium jest wiele) wytrzymuje baaardzo długo nawet bez podkładek - ważne, żeby żadnych luzów nie było. Oczywiście podkładki należy założyć.

zet_l 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-08-2010, 17:11   

Możecie napisać jakie to podkładki? Bo zakładam, że nie jest to wyściółka na płytę (jak tutaj - http://www.stychno.pl/eSk...208,892%29.aspx )?
A co do tego pasa kroczego - posiada ktoś może instrukcję jak takie coś zmontować?

hazi 

Stopień: PSAI
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-08-2010, 17:15   

zet_l napisał/a:
Jeśli chodzi o butlę to dla mnie wybór jest prosty - tutaj na pewno będzie to butla pojedyncza 15l
Jak masz kupic poj to lepiej 12 l stalowa lub aluminiowa.15 l jest nie ekonomiczna nie wiadomo co pozniej z nia zrobic jedynie sprzedac ani nie starcza na dwa szuwarowe nawet nury a zapewne bedziesz takie wykonywal na poczatku do 10 m.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu