Wysłany: 21-12-2005, 19:48 Jezioro Skarlińskie k. Nowego Miasta Lubawskiego
Na Pojezierzu Brodnickim - nurkowałem tam jesienią, 2 dni w dzień i w nocy!
Jezioro ma długość około 7 km przebieg równoleżnikowy Ws-Zach. Nurkowałem z południowo-wschodniego brzegu. Max gl. 13 metrów, na tym "głębokim" dnie niestety około metrowa zawiesina widocznośc 0. Ale litoral piękny, piękna roślinność, łaki, itp.dużo ptactwa wodnego widoczność w litoralu oceniam na 7-10 metrów. Nie wiem jak jetw środkowej części jeziora? Nurkował ktoś w tym jeziorze? Warto? Radziłbym uważać na sieci, ponieważ widziałem rano jak jakaś ekipa łódką wlekła siatkę, pewnie jak standardowo w Polsce na maksa kłusują.
Dużo szczupaka było, okonie małe i nieliczne, raki.
Wiek: 65 Dołączył: 14 Mar 2003 Posty: 506 Skąd: warm-mazurskie
Wysłany: 21-12-2005, 21:11
Witam
Mieszkam 4 km od tego jeziorka. Potwierdzam słowa przedmówcy, jednak teraz - zimą jest smutno (mało roślinności) i potwierdzam UWAGA sieci !!! . Jeżeli masz konkretne pytania - pisz
PS Głębokość, przejżystość jak pisałeś ale jedna ciekawostka - woda dużo zimniejsza niż w okolicznych jeziorkach (latem) dlaczego ? nie mam pojęcia.
Wysłany: 07-01-2006, 20:21
Pitt_M napisał/a:
Witam
Mieszkam 4 km od tego jeziorka. Potwierdzam słowa przedmówcy, jednak teraz - zimą jest smutno (mało roślinności) i potwierdzam UWAGA sieci !!! . Jeżeli masz konkretne pytania - pisz
PS Głębokość, przejżystość jak pisałeś ale jedna ciekawostka - woda dużo zimniejsza niż w okolicznych jeziorkach (latem) dlaczego ? nie mam pojęcia.
Tam wszędzie tak płytko i ta zawiesina jest? Co w nim ciekawego oprócz ładnego litoralu, brzegu, strefy ciszy i ptactwa wodnego? Uwaga na łabędzie!!! Nie ma jak wkurzona łabędzica pływajĹĄca za nurkiem i walĹĄca go dziobem jak się wynurza!
Wysłany: 07-01-2006, 20:40
Witam ponownie.
Wszędzie płytko 6-8 m moja max 12,5 m , zawiesina raczej rzadko i tylko poniżej 8-9 m, roślinność tylko na południowej stronie - w części centralnej troszkę moczarki a dalej od brzegu pustynia.Nad tym jeziorem prawie zawsze wieje, dlatego organizowane są zawody windsurfingowe. Ogólnie są w okolicy dużo ciekawsze miejsca do nurkowania jak : Partęczyny, Bachotek, Zbiczno, Ciche i jeszcze kilka jeziorek. Problem z biciem flaszek - tylo straż i to niezbyt chętnie.
genghiskhan [Usunięty]
Wysłany: 08-01-2006, 10:19
W zeszłym roku byłem na spływe kajakowym z okolic działdowa do Nowego miasta Lubawskiego rzeka Wel
Co moge dodac!! faktycznie jest tam dos c ciekawie
I dla miieszkających w okolicy mam pytanie: czy ktos orientuje sie Gdzie znajduje sie tzw Jeź Fabryczne Pamietam że tam dość sporo wyciągneliśmy linów z okolicznych sieci
Wysłany: 08-01-2006, 12:39
genghiskhan napisał/a:
I dla miieszkających w okolicy mam pytanie: czy ktos orientuje sie Gdzie znajduje sie tzw Jeź Fabryczne Pamietam że tam dość sporo wyciągneliśmy linów z okolicznych sieci
Jeziora fabryczne to jedno (płd-wschodnie) z dwóch przedzielonych mostkiem jeziorek. Pn-zachodnie nazywa się jez. Tyliczki i jest odwiedzane w weckendy przez mieszkańców Nowego Miasta Lub. gdyż ma dogodne dojście do wody i piękną dużą łąkę nad jeziorem. Drugie czyli jez. Fabryczne jest bardzo zamulone z nieciekawym dostępem do wody. W obu jeziorkach jest płytko (4-5 m max), muliście i nieprzejżyście. Dla celów nurkowych nieprzydatne natomiast wędkarsko i kłusowniczo owszem.
Sorry za kiepską mapkę ale lepszej pod ręką nie miałem. Na mapce zaznaczone jest jez. Fabryczne ( w rzeczywistości są to dwa jeziorka) i jez Skarlińskie - z wcześniejszej części postu.
Wysłany: 06-09-2010, 20:59
Witam,
Chciałbym odświeżyć temat nurkowań na Pojezierzu Brodnickim.
Czy ktoś wie coś na temat wyrobiska w Nielbarku (koło Kurzętnika)?
Pozdrawiam
Dominik
Wysłany: 07-09-2010, 11:56
Witam
Wyrobiska Nielbark - odradzam - wizurka cieniutka, zbiornik nie ciekawy i gęsto od wędkarzy. Pomyśl o jeziorach : Bachotek, Zbiczno, Łąkorek.
P.S. Nad Bachotkiem powstała baza nurkowa
Wysłany: 08-09-2010, 04:50
Dziekuje za odpowiedz,
W Nielbarku probowalem nurkowac w sierpniu zeszlego roku, widocznosc byla bliska zeru. Mialem nadzieje, ze wiosna lub jesienia jest lepiej.
Dzieki za namiary do bazy na Bachotku.
Pozdrawiam
Dominik
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko