Wysłany: 19-08-2010, 22:59 Mali Losinj w Chorwacji - ktoś był?
Witam, za kilka dni wybieram się do Chorwacji do miejscowości mali losinj. Trochę poszperałem w sieci i w sumie znalazłem opisy kilku miejsc nurkowych na stronach:
diveteam.pl/dlugiweekLosinj2010.html
www.diver.hr
Są to praktycznie te same lokalizacje. Czy ktoś był w tym regionie. Które miejsca są najlepsze? Planuję ok. 3 -4 nurków, bo wyjazd rodzinny i trzeba podzielić czas Z jakim centrum warto nurkować?
Byłem i miło wspominam. Fajne nurki ,kilka wraczków ale najbardziej polecam do oglądniecie "katedry" bo jest unikatowa w słoneczny dzień. Przez sczeliny w skalach wpadaja prominie słońca oświetlając cześć tej dużej podwodnej groty. Widoki super.
Wysłany: 21-08-2010, 09:29
byłem parę lat temu , super wspomnienia ze względu na widoczność pod wodą dochodzącą do około 25m , gorsze to te że jeden z uczestników nurkowania wylądował w szpitalu w Puli ale skończyło się wszystko dobrze , malowniczy przejazd przez całą wyspę trzeba zachować ostrożność , jak zobaczysz wraki samochodów w dole to skupienie przychodzi szybko - miłego wypoczynku !
Wysłany: 22-08-2010, 18:24
czytałem gdzieś że prócz certyfikatów trzeba wykupić jakieś pozwolenie na nurkowanie w Chorwacji to prawda bo mam zamiar wybrać się na początku września?
Witam, po powrocie kilka informacji - może się komuś przyda. Zatrzymałem się w hotelu Aurora. Teoretycznie wg. opisu położony jest w zatoce Cikat w rzeczywistości leży przy małej zatoczce Veli Zal. Sam hotel jest ok. Do centrum nurkowego DSC trzeba było dojechać choć w linii prostej było niedaleko ale niestety linia brzegowa w zatoce Cikat powodowała, że szybkie dostanie się do DSC było mocno utrudnione Obsługa bazy jest milsza przez telefon i email. W przypadku bliższego kontaktu zaczynają tracić swój urok. Łódź mają fajną, przystosowaną do nurków - dwie drabinki, platforma niewiele wystająca ponad poziom wody. Nie to co improwizacja u nas nad Bałtykiem. Gorąco polecam miejsce nurkowe Cathedral. Warto zobaczyć. A teraz negatywy: nawet niewielka fala powoduje, że DSC nurkuje tylko blisko bazy tzw. I strefa. Przez 7 dni mojej bytności miałem co drugi dzień propozycję do udania się w miejsce Krivica. Nurki na które się zapisałem były odwoływane bo nie było wystarczającej ilości chętnych. Niestety dowiadywałem się o tym przed samym nurkiem, po przyjściu do bazy. Nikomu nie chciało się wysłać głupiego SMS'a. Raz namówiłem nienurkujących znajomych do wspólnej wycieczki - ja z żoną nurek a oni na snorkling - w sumie dwie osoby nurkujące i 6 towarzyszących. Niestety zarobek 150 Euro okazał się niewystarczający dla prowadzących bazę (mimo tego, że kilka dni wcześniej deklarował, że wypłynie do lokalizacji w II strefie przy 4 / 6 nurkach - w zależności od miejsca co daje ok 120/180 Euro przy ich cenach za nurkowanie). Jeśli chodzi o kasę to między bajki można także włożyć ceny jakie mają na stronie http://www.diver.hr/index...&id=1&Itemid=6.
Miałem cały sprzęt, od bazy oczekiwałem tylko nabicia butli. Na pytanie o Cathedral z III strefy dostałem informację, że owszem - pływają do III strefy ale tylko w ramach pakietu całodniowego z obiadem i napojami (w przeliczeniu na PLN wyszło jakieś 340 PLN za dwa nurki w tym jeden w jaskini Cathedral a drugi na ściance już w innym miejscu) + jedzenie, napoje - pierwsza butelka w cenie, reszta płatna Pojedynczych nurków w III strefie nie ma (co innego jest na ich stronie). Na pytanie czy coś mi spuści z ceny za posiadanie własnego sprzętu, tak jak to mają w cenniku zaznaczone zasłonił się paliwem i bliżej niesprecyzowanymi kosztami. Cathedral chciałem zobaczyć więc popłynąłem ale do kolejnych dni podchodziłem już z większym luzem. Szukałem ciekawych i nowych miejsc a oferowano cały czas Krivice. W jeden dzień była Bora (zimny silny wiatr od lądu i ten dzień można zrozumieć) pozostałych wycieczek w najbliższe okolice bazy nie potrafię racjonalnie wytłumaczyć. W przedostatni dzień wynajęliśmy ze znajomymi Taxi bot z fajnym Chorwatem. Według jego opinii są jeszcze dwa inne centra nurkowe w okolicy, z których można skorzystać. Ja byłem z dzieciakami więc zależało mi na tym aby czas mojej nieobecności był jak najkrótszy - ostatecznie wyjazd rodzinny. Jeśli jednak ktoś planuje typowy wyjazd nurkowy w tamte okolice to może warto sprawdzić te pozostałe dwie bazy.
PS. Pozwolenie na nurkowanie wykupuje się na 1 rok jeśli zamierza się nurkować w Chorwacji z niechorwacką bazą nurkową. W przypadku korzystania z usług tubylców takie pozwolenie nie jest wymagane.
Ostatnio zmieniony przez drwaldek 08-09-2010, 21:36, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko